Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

>Krystian Majer

Czy miałeś okazję zajrzeć do ich wnętrza? Tradycyjnie ciekaw jestem, czy mają wewnętrzne wzmocnienie i kwadratowy kawałek MDF-u na początku rury BR.

zastanawiam sie nad jednym jak by wygladala koumna wykonczona nie fornirem ale wykonczona tak jak fortepian politura czarna

moze tylko front a reszta fornirem ale tu jest problem co zrobic pierwsze fornir czy politure ??

Polecam wszystkim Hi-Fi i muzykę numer 11. Jest tam wywiad z gościem, który od ponad 20 lat pracuje w ProAcu.

Mocno mi się zdaje, że facet ostro ściemnia w niektórych kwestiach.

...ale poczytajcie, zobaczymy, czy Wam też niektóre rzeczy wydadzą się dziwne.

tdrozd> Byłem się dowiadywać ile kosztuje zakup lakieru fotepianowego wraz z położeniem. Jak mi pan powiedział cenę to od razu zapomniałem że taka możliwość w ogóle istnieje. Koszt takiego czegoś to 100 Euro/m2. Stały tam tak lakierowane podstawkowce, wyglądało to ślicznie.

to trzeba bylo szybciutko zapodac srobokrecik i zobaczyc jak to w srodku wyglada:)

a tak na powaznie dzisiaj dzwonilem do czlowieka ktory robi renowacje fortepianiow i powiedzlial ze nieprzygotowana powierzchnia 1 m2 u niegiego to 150-200 zł m2 a front ma niewiele i zastanawiam sie nad tym bo by bylo ladne front czarny a boki z forniru jakiegos ladnego swoja droga polecam forniry z tej fabryki bardzo chwala sobie te forniry stolarze www.barlinek.com.pl

Mam już głośniki w domu, spotkałem się dzisiaj z Rhsem i odebrałem, wyglądają super, ciekawe jak zagrają. Ostateczny montaż w środę po odebraniu skrzynek z zakładu gdzie frezują mi otwory.

Rhs wielkie dzięki za załatwienie całej tranzakcji.

Pozdr.

>rogus

...no, to rączki Ci już pewnie drżą przed złożeniem wszystkiego do kupy. Składaj, zrób foty i koniecznie podziel się wrażeniami odsłuchowymi, zwłaszcza z GC.

Wygląda na to, że będziemy właścicielami bardzo podobnych systemów.

No, ale ja muszę jeszcze powalczyć z obudowami, a to wymaga troszkę czasu.

To i ja się odezwę.

Po długich poszukiwaniach znalazłem w Krakowie firmę, która miała MDF25mm i nie chciała mi sprzedać całego arkusza. Skrzynki już przycięte. W przyszłym tygodniu frezowanie i fornirowanie u stolarza. Zamierzałem sam to zrobić ale ostatnio trochę mało czasu, również problemy z zakupem kleju poliuretanowego i frezarka bez cyrkla skłoniły mnie do wyboru stolarza.

Drobnica typu tuba bas-reflex, terminale,kolce uchwyty do maskownicy juz kupione. Teraz kompletuję elementy do zwrotnicy: rezystory na razie ceramiczne, kondensatory MKP, pozostały jeszcze cewki i tu dylemat którą zwrotnicę budować "oryginalną" czy zmodyfikowaną (V6.2) do głośników z nowym pokryciem membrany.

Którą Wy wybraliście?

W międzyczasie próbuję zbudować jakiś system pomiarowy. Czy ktoś ze składających ProAc-ki posiada takowy?

Sam niecierpliwie czekam na głośniki i informację z odsłuchów tych szczęśliwców którzy złożą kolmny pierwsi.

Pozdrawiam wszstkich "Klonowiczów".

Jakoś nie mogę się zdecydować. Ze zwrotnicami mam podobny problem - niestety.

Coś mi się jednak zdaję, że wybiorę wersję bez wzmocnień i z tradycyjną zwrotnicą, na początek.

Może dojdzie do spotkania na którym będzie można porównać różne wersje klonów (kilku z Was mieszka w W-wie) i odsłuchujący będą mogli stwierdzić, które rozwiązania są najlepsze.

JarekC,skontaktuj sie zmną ,mam zestaw pomairowy,mozna cos pokombinować.Ja tez juz mam prawie na ukończeniu proaci,naszczęści do klietna ....Miałem okazję wybróbować troszkę różnych głosników i niestety dla mnie kontrukcja proaca wypada kiepsko,a najbardziej jeśli chodzi o bas (za duża buda).Fakt,kolumny grają dość przyjemnie,ale słyszałem w podobnej cenie (biore tu pod uwage sprowadzanie glosników) lepsze kolumny.Taka jest opinia,jak to totalnie wszystko w kupe złoże to sie odezwię i podam więcej szczegółów. Pozdrawiam

>gipsy2

U mnie na razie to będzie przesiadka z JPW910 na ProAc 2.5 Clone. To pierwsze kolumny które składam. Zobaczymy jaki będzie efekt. Myslę że po skończeniu kolumn będę musiał popracować nad akustyką mojego pokoju, niestety aktualnie nie jest ona najlepsza.

Napisz jaki masz sprzęt pomiarowy.

hej,co do sprzętu pomiarowego to mam oczywiście JIG,preamp mikrofonowy,mikrofon na kapsułce Panasonica,świetne okablowanie.Jakosc wykonania i użytych elementów jest wysoka,tymbardziej w preampie i mikrofonie.Przy odpowiednim skalibrowaniu,ustawieniu,odpowiednim pokoju pomiarowym uzyskujesz takie same efekty jak na CLIO,który również używa do pomiaru sygnał MLS,czyli to wsio jest po jednym wozie,a Clio z 2 czy 3 tyś kosztuje :P ....Po odsłuchach tych Proaców co mam,dziś udałem sie do innego "audiofila" na odsłuch juz gotowych kolumn,niestety mówiąc bardzo delikatnie "nie podchodzą mi",niepodoba mi sie ich konstrukcja,moim zdaniem jest tam totalnie za duża buda,a bas ciągle buczy!No cóż zrobić ;)...Pozdrawiam

Nie moglem czekac dluzej i juz wczoraj zamontowalem glosniki do swoich skrzynek. Ukalo mi si ukonczyc wszystko okolo 2 w nocy, wiec na sluchanie nie pozostalo wiele czasu. Moge jednak powiedziec, ze dzwiek klonow jest wyraznie lepszy od moich Audio Academy Phoebe- ktore uwazam za bardzo przyzwoite kolumny. Porownanie jest tym bardziej zasadne, ze kolumny te kosztowaly mnie tyle samo.

Tak na biezaco nasuwaja mi sie dwa wnioski:

Jesli ktos zainteresowany jest kolumnami za okolo 2 tys - to budowa klonow jest z pewnoscia doskonala alternatywa. Nie wsponme juz o frajdzie jaka sprawia budowa.

Jesli poszukujecie glosnikow lub innych komponentow do budowy, to z czystym sumieniem moge polecic www.audicomponents.l i Rolpha Shmuldersa. Przez caly czas tranzakcji wymienilismy kilkanascie listow, zawsze bylem informowany jaki jest status naszego zamowienia, dzieki numerowi przesylki moglem sledzic jej losy nie tylko za granica ale takze i w Polsce. Przesylka byla bardzo dobrze zapakowana. Za komplet glosnikow zaplacilismy okolo 1080 zl (z podatkiem i transportem do Polski firma kurierska) - jest to najnizsza cena jaka widzialem u dystrybutorow Scan Speaka ( nawet nie wspomne tu o polskim dystrybutorze).

Potrzebuje kilku dni aby dobrze wsluchac sie w mowe kolumny i wtedy bede mogl opisac swoje wrazenia bardziej szczegolowo.

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich "wspolnikow" w budowie klonow ProAcka,

Rhs

rhs

Z ostateczną oceną wstrzymaj się do zbudowania wiadomego wzmacniacza :-) wtedy wyjdzie wszystko. Czy mógłbyś opisać różnice jakie dostrzegłeś w porównaniu do Phoebe ? Słuchałem Phoebe i bardzo mi się podobało.

Ja też chodzę jak na szplikach, nie mogę się doczekać jutra po pracy, muszę tylko kupić wkręty, na razie jakieś najprostsze, później poszukam docelowych. Odsłuch zamierzam przeprowadzić u siebie i u znajomego, gdyż dysponuje on większym pomieszczeniem (ponad 20m2) i tam Proaci powinny rozwinąć skrzydła.

Tak jeżeli chodzi o cenę to nawet nie myślałem, że można tak nisko zejść, u nas dystrybutorzy chyba jeżdżą Mercedesami ;-) (nie mam nic do Mercedesów:-)

Pozdr.

Panowie, kończymy z Grzegorzem zmodyfikowanego klona. Chętnie porównamy z klonem "tradycyjnym". Głośniki wprawdzie mamy, ale i tak planujemy solidne zamówienie od Rolfa, można oczywiście zrobić to razem i podzielić koszty.

Jesli zdecydujecie sie na Rolpha i Audiocomponents (jak juz pisalem szczerze polecam) to oczywiscie powolajcie sie na nasza liste. Z listow jakie wymienilem z Rolphem wynika, ze tego typu zamowienia traktuje bardzo powaznie.

Pozdrowienia

Rhs

W wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zadałem pytanie na temat techniki łączenia ścianek w skrzyniach i muszę przyznać ...zgłupiałem do reszty, chociaż coś mi się zdaje, że kiedyś na DIYaudio czytałem, że metoda na sam klej jest najlepsza. Nie gniewajcie się koledzy (ci, którzy mają już gotowe obudowy), że jeszcze mieszam , ale myślę, że to ciekawy temat.

A może ktoś zrywał fornir z oryginalnych ProAców i wie jaką metodą są tam łączone ściany? ;))))))

>Rogus

Co tam słychać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowanie polecam zastosowanie wkretow lub konfirmantow. MDF ma strukture warstwowa i stosunkowo latwo jest oderwac, nawet dobrze przyklejone, elementy. Jestem pewien, ze zastosowanie wkretow nie bedzie mialo wplywu na dzwiek, a jedynie znacznie zwiekszy trwalosc konstrukcji. Przy dynamicznej muzyce roznice w wewnertznym cisnieniu moga byc bardzo duze. Czuje to doskonale na basrefleksie,

pozdrowienia

Rhs

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.