Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zmieniałem objętości bo raczej nie mam jak;( Co do wyciągniętego BX to mi się dźwięk nie podobał, jakiś taki buczący i z echem (może mam za mało wytłumienia - nie lubię z nim przesadzać). Zamknięta obudowa - to jest bomba ale bas już tak nie schodzi :(. Niech każdy spróbuje z tym przedłużeniem. POLECAM GORĄCO!!! Ja jestem pod wielkim wrażeniem. Górka przy 50hz spada i jest właściwie niewyczuwalna przez co możemy się delektować wcześniej "ukrytym" zejściem do 34Hz oraz biciem po klacie przy 100Hz - teraz można już słuchać rocka ;)

Nie wiem czy można do końca ufać mojej przeróbce. Dziwne ze proac na to nie wpadł :( dziwne i zastanawiające, może jednak to zły pomysł - może ma to jakiś zły wpływ na "coś" - voodoo? ;))

Chciałbym poznać opinię każdego klonowicza (tylko nie piszcie ze za mało basu!!!)

Spróbujcie koniecznie!!! dla mnie to jest "TO"

dziwne - najpierw piszesz że dźwięk ci się nie podobał, a potem, że to jest właśnie TO. zestrojenie w taki sposób jak proponujesz to chyba nie najlepszy pomysł. zbyt długi tunel to tylko same kłopoty, turbulencje, efekt pompowania, mniejsza efektywność. stąd opisane buczenie i mniejszy impuls. i w końcu się zastanów czy polecasz czy odradzasz ;-).

Niech każdy spróbuje z tym przedłużeniem. POLECAM GORĄCO!!! Ja jestem pod wielkim wrażeniem. Górka przy... spada i jest właściwie niewyczuwalna przez co możemy się delektować wcześniej "ukrytym" zejściem do... oraz biciem po klacie przy... - teraz można już słuchać rocka ;)

Fajny opis.

Czytałem trochę za szybko ;))

Tomant proszę Ciebie, przeczytaj moje wpisy wnikliwie i powoli, gdy już zrozumiesz przeczytaj Swój komentarz i wtedy zastanów się co źle napisałeś.

Ja nie mam juz sił na tłumaczenie!

Tomant, Plik pisał, że dźwięk z WYJĘTYM tunelem (czyli z tunelem o długości równej grubości ścianki) mu się nie podobał. Wtedy buczy strasznie i nie ma zejścia.

Dzięki McGyver ;)

Próbowałeś moze z przedłużeniem??

Ciekawi mnie jedna sprawa, dlaczego nigdzie na "wielkich" stronach o klonowaniu 2.5 nic nie jest wspomniane o podbiciu przy 50hz. Chyba ze tylko ja je słysze ;) hehe

Co o tym myslisz McGyver?? Każdy redukuje górke przy 2khz a co z przesadzonym basem??

Podejrzana ta cisza...

Jesteście tak bardzo rozczarowani czy raczej zauroczeni swoimi klonami, że nic nie piszecie? ;)

>Rogus

Obiecałeś po weekendzie napisać coś więcej o zestawie ProAc – GC. Daleko jeszcze do poziomu HD 600, do którego dążysz?

UKI

Nie będzie to mialo zadnego zauważalnego wpływu na dżwięk.

Ja zrobiłem inaczej. Z wełny uszyłem odpowiedni prostopadłościan i włożyłem do obudowy. Gdy bede otwierał skrzynki zamieszcze zdjęcie. Wytłumienie ma swoją forme i stoi luzno w obudowie nie zatykajac bx czy głośników.

Umiesz szyć ;) ?? hehe

Mój fornir to czereśnia amerykańska, a takiego koloru nabrał sam z siebie, po okresie ok. miesiąca. Na początku był jaśniejszy.

>Rogus

Nie używałeś żadnej bejcy przed lakierowaniem?

Przepraszam za brak polskich liter ale cos mi przestawilo w kompie ;-)

McGyver

Skad wiesz, zostalo mi jeszcze ostatnie lakierowanie i zrobienie drugiego cokolu, jakos do tej pory nie moglem sie za to zabrac:-)

Grip

Bezposredniego porownania z HD-600 jeszcze nie bylo, ale moge Ci tylko napisac ze wieksza przyjemnosc mam ze sluchania na Gainclonie i Proacach, namacalnosc jest lepsza i przestrzen, ale to oczywiste. Sluchawki tez maja swoje zalety ale przy bezposrednim porownaniu niestety przegrywaja. Moze z dobra lampa wygraly by porownanie z Proac+Gainclone, moze :-) Jak dla mnie Proac + Gainclone to bardzo dobre polaczenie, u mnie wzmacniacz wyrabia sie az za dobrze, przypominam ze mam to w ok 14-15 m2, ale nie narzekam. Przy dobrze zrealizowanych plytach przenosimy sie w inny swiat, dzwiek jest naturalny, mozna sluchac godzinami bez zmeczenia, brak sybilantow, chyba ze tak jest zpisane na plycie, a oprocz tego magia ! Oczywiscie to nie sa uniwersalne kolumny, ale na gatunkach muzyki jakiej ja slucham, moim zdaniem sa wybitne. Za cene jaka zaplacilem za nie na pewno nie znalazlbym kolumn w sklepie na tak wysokim poziomie. Co do basu, to nie moge sie w 100% obiektywnie wypowiedziec gdyz mam za male pomieszczenie, napisze ze bas jaki jest podoba mi sie, schodzi nisko, jest zroznicowany i stanowi swietne uzupelnienie fantastycznej srednicy i wysokich. Bardzo duza roznice w basie odczulem po wygrzaniu kolumn, gdzie na poczatku bylo faktycznie troche buczaco, ale po wygrzaniu jest o wiele lepiej. Aha kolumny mam polaczone z Gainclonem w bi-wiringu, po ktorego zastosowaniu polepszyla sie detaliczonosc dzwieku, czystosc.

Jezeli chodzi o fornir, to nie stosowalem zadnej bejcy. Chcialem azeby byl to naturalny kolor drewna. Same sciemnialy :-)

Pozdr.

"Bezposredniego porownania z HD-600 jeszcze nie bylo, ale moge Ci tylko napisac ze wieksza przyjemnosc mam ze sluchania na Gainclonie i Proacach, namacalnosc jest lepsza i przestrzen, ale to oczywiste. Sluchawki tez maja swoje zalety ale przy bezposrednim porownaniu niestety przegrywaja" - no tak i gdzie tu logika ;-)

huhu co tu tak cicho nikt nic nie robi ze swoimi glosnikami

ja juz dzis myslalem ze odbiore ale niesty jak zwykle sie przesowa sa juz pofornirowane brakuje jedynie lakieru

Mi jeszcze troche brakuje. W czwartek będą już ofornirowane. Po świętach będę lakierował. A do połowy stycznia zrobie zwrotnice. Tak że przede mną jeszcze dużo czasu niestety :(

moje mam cale wnetrznosci juz gotowe wiec powinny byc za dwa trzy dni gotowe Mcgiver jestesmy niedaleko wiec mozna sie pokusic o porownanie spokojnie jek bede mial juz gotowe kolumny dam znac chetnie bym ich poslucham na jakism pozadnym wzmaku bo w tej chwili takiego nie posiadam mam jedynie amplituner denona ktory watpiealby oddal wartos tych kolumn

Ja mam modyfikowanego Marantza. Cud to żaden nie jest, ale gra na poziomie wzmaków stereo ze sklepu za 4000-5000. Mogę też przywieźć lampę od kolegi, znakomita.

Moje skrzynie beda najprawdopodobniej skonczone w srode. Fornir juz jest czekam teraz tylko na lakierowanie.

[obrazekLUKASZ-226447_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGyver czy mógłbys dokładniej opisać swoją zmniejszoną konstrukcje obudowy i podac wymiary umieszczenia

głośników po zastosowaniu innej wysokotonówki? - Późno pisze tego posta, bo od wczoraj czytam wszystkie wasze wypowiedzi i przyznam szczerze, że jestem bardzo zainteresowany budową, ale widzę, że śląsk jest nie specjalnie nastawiony na sens ich dokładnego kopiowania:) tez jestem ze ślaska:)

Pozdrawiam

PS: Mieszkamy obok siebie McGyver.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Panowie klonowicze prosze pochwalcie sie swoimi kolumnami jesli juz ukonczyliscie.

Moj apetyt na zrobienie klonów bardzo wzrosl po wizycie u Rogusa.

Kurna jeszcze jedno spotkanie i nie bedzie odwrotu jak tylko prprosic Rogusa o pomoc w wykonaniu skrzynek a osobe (nie pamietam nicka) ktora korespondowala i sprowadzala glosniki z audiocomponents (nie znam angielskiego) o pomoc w sprowadzeniu skanow.

Jak myslicie czy uda sie jeszcze sprowadzic za taka cene jaka Wy daliscie?

Arlen, zamieszczę fotki. Wysokotonówka umieszczona tak, żeby się to estetycznie komponowało. Obudowa zmniejszona przez wstawienie przegrody. Chętnie się umówię na odsłuchy, ale po świętach.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

McGyver a ja mam do Ciebie jako osoby obeznanej w technice budowania glosnikow pytanie.

Czy moze posiadasz jakis projekt kolumn podlogowych z zastosowaniem skanow.

Pytam dlatego ze:

1. Klony Proac sa troche za duze do mojego pomieszczenia.

2. Basreflex powinien byc z przodu bo musza kolumny stac blisko tylnej sciany jakies 30 cm.

3. Przednia scianka powinna byc wezsza.

To takie moje wymagania wisualne. Nie mam pojecia o projektowaniu zwrotnic wiec jesli moglbys mi pomoc to chetnie skorzystam. Rodzaj dzwieku taki jak jest w klonach mi pasuje.

Moze na wysoki dac pierscieniowa Vife? albo Audaxa (zlote jajo).Nie wiem. Chce miec dobre (drogie) glosniki i dorobic do tego skrzynke

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.