Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Troy, zgodzę się z tym, że edekwatne porównanie miałoby sens, gdyby postawić obok siebie klony z oryginałami i ze Studio 125. Jako, że nie znam nikogo, kto by takie porównanie zrobił pozostanę jednak przy swoim zdaniu, że prawidłowo wykonane klony Responsów zagrają porównywalnie do oryginału. Dodam tylko, że szybki odsłuch Response 2.5, jaki miałem okazję dokonać pozwala mi stwierdzić, że kolumny są OK, ale za tą cenę na pewno szukałbym czegoś lepszego.

Zgodzę się że ma sens taka zabawa pod warunkiem, że ktoś bawi się sam. Zlecanie firmom to juz brak zabawy- pozostaje tylko montaż, bo chyba sam poskręcasz ? Jeśli nie to kicha. Ale mam radę dla tych, którzy zbierają szmal i chca sami i jak najtaniej. w dobrym zakładzie stolarskim mozna powycinać na komputerze zaprojektowane samodzielnie skrzynie i elegancko okleinowac krawedzie. W zależności od grubości, okleiny itp. cena wyniesie od 100-200zł. potem nalezy samodzielnie powiercic otwory pod kołki, skleic, polakierowac, wyciąć otwory (tu pomoc wspomnianego zakładu gdzie za otwór płaci się parę zł.), głośniki wybrać oczywiście vify lub podobne, żeby było taniej. W efekcie otrzymamy samodzielnie wykonane kolumny (producenci kolumn tez korzystaja z pomocy firm stolarskich i innych) i możemy przystapić śmiało do bezposrednich porównań z oryginałami. Będzie inaczej to pewne, ale kolumny będą "nasze" i jeśli zagrają pozytywnie to satysfakcja murowana.

Pozdrawiam

=>tomeczz

pisałem już że za pomocą frezarki górnowrzecionowej ale moge też opisać ze szczegółami :)

wyznaczyłem środki otworów następnie na zbędnym kawałku mdf "wykalibrowałem" frezarkę z cyrklem ustawiając najpierw średnicę na większy otwór(no i oczywiście ustawiłem zderzak na odpowiednią głębokość frezowania)

po wyfrezowaniu miejsca na wpuszczenie głośników ustawiłem cyrkiel, tylko już bez zderzaka, na mniejszy otwór.

bardzo ważne aby wycinając na wylot pozostawić niedofrezowane dwa kawałki tzn frezować tak aby po przecięciu mdf'u na wylot krążek ze środka nie wypadł(jak wypadnie tracimy punkt podparcia dla osi cyrkla i frez może wyrządzić duże szkody)

nastepnie docinamy jakimś brzeszczotem niedofrezowany kawałek MDF docieramy papierkiem i gotowe!

=>troy

3 dni to będziesz kleił maty bitumiczne!

(trzeba sie zaopatrzeć w solidną opalarkę i przewiewne (wysokie pomieszczenie) bo smród nieziemski!!

pośpiech przy tej operacji jest niewskazany bo jak sie za słabo podgrzeje matę( czy wcześniej papę) to powstają "purchle" a żeby je zlikwidować to dopiero jest roboty

Kiedys, ktos pisał że maty stosowane przez proac'a są inne bo miekkie ja uważam że maty mają tylko tłumić drgania MDF a nie pochłaniać dźwięk

więc ważne jest to aby starannie przykleić maty no... i zachować odpowiednią (średnią :) grubości!

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Bardzo ładnie wykonane skrzynki. Mam takie pytanie do osób które się kontaktowały z stolarzami; Ile może kosztować zerwanie starego forniru z kolumn typu monitor (Sound Project m. Nina- wielkość podobna do Dynaudio 52) i połozenie nowego. Kolor który chciałbym położyć to klon. Czy wogóle wykonuje się takie rzeczy.

Dialer, czym bedziesz wytłumiać ściany boczne (poza matą bit., którą juz nałożyłeś)? Polecają 50mm polyester (Dacron 200g/m2). Masz coś takiego, a jeśli nie to czego użyjesz? W Akkusie mają wełne owczą...

niestety nie użyje wyżej wspomnianej (i polecanej) wełny ani też wełny owczej(ze względu na mole i cenę :)

kupiłem wełne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piszą że ma 3cm ale tak naprawde dwie warstwy mają ok 5,5 cm

Ukryta Zawartość

Jestem w trakcie budowy. głośniki, do klonu oraz elementy zwrotnicy zamówiłem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomimo tego że trzeba zapłacić z góry, koleś z którym się rozmawia jest bardzo kompetentny, całkowity koszt budowy wg mnie nie przekroczy 2,6 - 2,7 tys zł.

Aha na przesyłke do Polski doliczane jest cło 10% (części do głośników) oraz Vat, niemniej jednak się opłaca.

scan speak D2010/8513 2 szt 331,65

scan speak 18W/8535 2 szt 706,71

koszty przekazu 198,87

zwrotnica elementy 182,65

cło + VAT 450,50

Razem 1 870,38

Pozdrawia

Ukryta Zawartość

to co piszesz nie do końca jest prawdą głośniki na miejscu kosztują 440euro /komplet (o ile dobrze pamiętam)

Sprawdzał to znajomy bezpośrednio w audiocomponents w Holandii

a jak dojdzie cło i podatek... :(

• 2 tygodnie później...

to dialer

to Zbig,

Panowie, na pewno się nie pomyliłem, zamawiałem w Audiocomponents i tak jes zdecydoanie najtaniej,

scan speak D2010/8513 40,41 Euro szt

scan speak 18W/8535 86,11 Euro szt

do tego dochodzi 10% cła i 22% Vat ale i tak jest taniej niż w Polsce,

Po przeliczeniu

scan speak D2010/8513 2 szt 331,6 zł

scan speak 18W/8535 2 szt 706,7 zł

Jak chcecie to prześle wam kawałek korespondencji od goscia z Audiocomponents

Enclosed you'll find our prices (per piece) of the requested

items, these prices are in EURO:

D2010/8513-00 40.41

18W8535-00 86.11

Transport, packing, handling & insurance costs (total):

to A, DK, F, GB 35.00 (up to 30kg)

to Italy, Sweden 45.00 (up to 30kg)

to Spain 50.00 (up to 30kg)

to other EC countries 38.-/45.-/52.-/60.- (5/10/15/20kg)

to Europe, non EC 40.-/48.-/57.-/64.- (5/10/15/20kg)

outside Europe 47.-/69.-/100.-/129.- (5/10/15/20kg)

* Private customers of the EC countries will be additionally

charged for the Dutch VAT of 19% on the overall total.

Private customers from outside the EC won't be charged

by us, but may be charged a local sales tax, depending

on local tax regulations. For companies within the EC VAT

is not charged if a valid VAT number is supplied.

If the total of ordered items exceeds 10 pieces (mixed) of

the brands Vifa, Scan-Speak or DACT, an additional

discount of 10% will be given on units of these brands.

Generally we don't export complete kits, cabinets, crossover-

parts or accessories. If you need any of these please check

the webpage www.intertechnik.com

Only in combination with an existing loudspeaker-order we can

make an exception and include some Intertechnik parts, but we

don't quote on these parts, this takes too much time.

If you need any of these parts, please make a list using the

original partnumbers and webprices and subtract a discount

of 30%; this is the price (excl. EC-VAT) you'll have to pay.

Only parts-orders with a completed list can be handled by us.

International delivery is anything up to 10 working days, this

depending on destination. All orders are insured for the full value.

We can send the goods after receipt of your payment,

please choose one of the following ways:

- payment in advance on our bankaccount, discount 5%

on the overall total, our bankdata you'll find below,

please note: bankcosts in your country for your account.

- or by charging your Mastercard/VISA account,

please supply us with your accountnumber, exp.date,

cvc-code (last 3 digits on back of your card), the name

on the card and also the name of the issueing bank.

Please let me hear what you prefer and if you want to order,

don't forget to send us your full address data for invoicing

and shipping.

best regards,

Rolph Smulders

Audio Components BV

Ussenstraat 2a

5341 PM Oss, the Netherlands

tel +31.412.626610 fax +31.412.633017

www.audiocomponents.nl

bank: RABOBANK OSS

Raadhuislaan 26

5341 GL Oss, The Netherlands

SWIFT: RABONL2U

accountnr. 140442820

International Bank Account Number:

IBAN: NL94 RABO 0140 4428 20

to parmenides

Podjąłem sie sam zadanie sklejenia skrzynek, na Białołęce (W-wa) jest firma która przycięła mi dechy MDF 19 i 25 mm, trzeba wziąć pod uwagę ze model klona bazuje na 18 i 25 mdf co powoduje że o 2 mm zmieniają sie wymiary podstawy.

za dechy zapłaciłem 92 złote polskie, ktore skleiłem i teraz kończę oklejanie czereśniowym fornirem, wg mnie duża zabawa wymaga ciepliwości.

Stary jestem pod wrażeniem, naprawdę odwaliłeś konkretną robotę. Skrzynki są naprawdę piękne, życzę Ci aby grały zajebiście nic dodać nic ująć. Jak możesz to podaj meila ponieważ chciałbym mieć możliwość w przyszłości prosić o rady takiego fachmena. Podaję swój adres [email protected]

• 3 tygodnie później...

= Filip = już nie szukasz AN? Może i dobrze bo samodzielna (lub prawie samodzielna) budowa sprzętu daje niebywałą frajdę. Jeżeli się nie zdecydowałeś polecam tą drogę np. proste obudowy z szerokopasmowymi Goodmans-ami czy Celestion-ami często stają się głośnikami na całe życie. Jeżeli nadal chcesz budować wzm SE to może jednocześnie warto robić coś pod głośniki Lowter-a lub Fostex-a. Ponadto AN też ma w ofercie kit głośnikowy a idąc dalej fabrycznych kitów jest nadal wiele na rynku tu eliminujesz obliczenia i żmudne poszukiwanie np. właściwych projektów zwrotnic. Ponadto jak się wie co się ma to już łatwiej jest coś poprawić.

Ale nie o tym miałem napisać no to wracam do tematu.

Stolarnia, z której ja korzystam wykonywała takie obudowy w sumie 2 komplety dla jednej osoby. Z tego co wiem za pierwszy razem wystąpił problem jakości materiałów. MDF dostępny u nas zmienia swoje parametry jeżeli można tak powiedzieć akustyczne (między innymi wysycha) a to oczywiście ma wpływ na brzmienie. Za drugim razem poszło lepiej choć zlecenie było odmienne od pierwszego (znaleziono „stabilna” płytę, zmieniono wytłumienie i zwrotnice na podobno kopiowane wprost z oryginału) ale pomimo początkowych zachwytów zleceniodawca nie jest do końca zadowolony, ale tym razem już chyba nie jakości skrzynek. Jak stolarz podzieli się informacjami na temat brzmienia (podobno porównywał swoje dzieło z oryginałami) oraz informacjami gdzie zdobyć lepsze materiały podam szczegóły.

Nasuwa się tu więcej pytań i jedno najważniejsze zakładając że kopie zwrotnic i obudów są bardzo dobre a efekt brzmieniowy inny od oryginału to czy głośniki nie są specjalnie produkowane dla ProAc-a (był kiedyś test dostępny na ich stronie z opisem głośników i jak dobrze pamiętam skalą ich modyfikacji – niestety teraz jest niedostępny)?

Pomimo, że sam lubię kombinować i dopingować takim projektom (nie mówiąc nic o zwykłej ciekawości) klonów tych nie udało mi się posłuchać.

Borek>>> W zasadzie to cały czas zastanawiam sie co robic. Koles z UK od ktorego moglem kupic AN/L o ktorych mowilem kiedys nagle zamilkl jak dowiedzial sie ze jestem z Polski wiec nie wiem co sobie myslec. W sumie to dobrze sie nawet stalo bo nie jestem pewien czy do konca bylem zachwycony z odsluchow L-ek. Natomiast slyszalem Spx, no i to juz inna bajka. Dwie klasy lepiej conajmniej. Ale to bardzo duze pieniadze. Wiec szukam rozwiazan. Powiem szczerze ze jakby te klony Responsow 2.5 zagraly zblizenie do oryginalu to za cene 4.500 PLN powiedzmy uwazam ze dostaje sie bardzo duzo. Slyszalem ze Lowtery graja specyficznie? Podobno maja slaby bas. Czy to prawda??

Tanie Lowthery w prostych skrzynkach nie tędy droga do dobrego basu a ten zależy wyłącznie od wzmacniacza. Z wzmacniaczem Verdiera na 2a3 czy Meishu bas jest świetny ale i wydatek potężny. Co do ProAc R2,5 te są nieodpowiednie do wzmacniacza słabej lampy Sudgen to też blado wypadnie. W 20m2 spróbował bym Studio100 (ta konstrukcja jak i R1 należą do moich ulubionych) do obecnego wzmacniacza setki pasują idealnie a z lampą tu sugeruję jakaś mocniejszą - będzie super – z triodą zagra ale cicho. W innym wątku polecano zestawienie Studio 125 z sudgenem i myśle że to może być to (tego modelu nigdy nie słuchałem ale wiadomo skrzynie konkretne basu Ci nie zabraknie).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.