Skocz do zawartości
IGNORED

JBL Ti 5000

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam.

Chciałem odświeżyć temat. Czy ktoś ma w/w kolumny i może coś o nich napisać?

Interesuje mnie jak graja jakiej wielkosci lubią pomieszczenie do jakiego rodzaju muzyki nadaja sie sczególnie a jakiej raczej nalezy unikać.

Jaki sprzęt towarzyszacy to minimum aby ukazaly swe zalety. Mile widziane równiez wpisy osób które uzytkuja Jbl Ti 250.

Pomimo że temat założony był jakis czas temu niestety nie ma w nim zbyt wiele wiadomości.

https://www.audiostereo.pl/topic/31305-jbl-ti-5000/page/2/#findComment-2271504

Witam.

Chciałem odświeżyć temat. Czy ktoś ma w/w kolumny i może coś o nich napisać?

Interesuje mnie jak graja jakiej wielkosci lubią pomieszczenie do jakiego rodzaju muzyki nadaja sie sczególnie a jakiej raczej nalezy unikać.

Jaki sprzęt towarzyszacy to minimum aby ukazaly swe zalety. Mile widziane równiez wpisy osób które uzytkuja Jbl Ti 250.

Pomimo że temat założony był jakis czas temu niestety nie ma w nim zbyt wiele wiadomości.

no tez mysle o tych Ti5000 ale to odlegle plany bo chce zmienic mieszkanie o w dzisiejszych czasach to nawet Hi-end w pelni skompletowany by mnie taniej wyszedl wiec to dopiero za jakis czas na razie musze sie zadowolic Ti1000 ale cos o nich chetnie przeczytam...

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/31305-jbl-ti-5000/page/2/#findComment-2272111

Z tego co wiem ti5000 nie jest poszukiwanym ani uznanym sprzętem. To jest produkt uboczny europejskiej popularności amerykańskich produktów jbl i został zaprojektowany przez Duńczyków w celu skapitalizowania tanim kosztem zapotrzebowania rynku. Mam TI 250 z ostatniego wypustu czyli ponoć najlepsza możliwa opcja i najmłodsza z obecnych na rynku wtórnym. Metraż sugerowałbym od ustawnych i zaadaptowanych 30-40m2 w górę duża odległością dziury od ścian, inaczej bas się dusi (u mnie jest problem bo pomieszczenie 40m jest nieustawne i meble rezonują jak jasny gwint - uroki kompromisów). Sporo wzmacniaczy do nich podłączałem i póki co najlepiej zgrały się z marantzami pm 16, pm 14. W planach upgrade na jakąś potężną tranzystorową elektrownię, ponoć dopiero końcówki 200. watowe zaczynają je ruszać naprawdę dobrze. Amerykanie chętnie podpinają końcówki estradowe. Myślę, że optymalnie zagrałyby w pomieszczeniu wielkości 100-200m2 bo jak widać nie są to małe audiofilskie monitorki tylko sprzęt który ma obciążalność 400 watów. Im głośniej się nimi gra, tym lepszy jest dźwięk. Nie mają u mnie chirurgicznej przestrzeni choć jest nienajgorsza, a muzyka brzmi z nich jako całość dzięki czemu można dać im w palnik i słuchać z przyjemnością z każdego zakątku domu.

Jednym słowem kolumny dla melomana a nie sfrustrowanego poszukiwacza nirwany muzycznej (nie nawiązuję do nikogo. Trzeba ich posłuchać. Jedyne dwie opcje potem to obojętność albo zainteresowanie. Trudno będzie się do nich przyczepić pod jakimkolwiek muzycznym względem. Próżno szukać niepochlebnych opinii o nich. Mają to coś. Ja się zakochałem od pierwszych taktów.

Dostępność na rynku wtórnym jest ograniczona, ceny oscylują w okolicach 100% wartości nominalnej (kolejne świadectwo wartości). Warto poszukać zadbanych egzemplarzy, bo stolarka jest wzorowa i cieszy oko estety.

https://www.audiostereo.pl/topic/31305-jbl-ti-5000/page/2/#findComment-2272558

No tak zasłyszane... nie mniej dobrze byłoby aby wtrącili swoje trzy grosze uzytkownicy Ti 5000.

Pozostaje jeszce kwestia ceny modelu TI 250 a TI 5000 .TI 250 to wydatek rzędu 9 tys lub więcej natomiast TI 5000 mozna dostać za znacznie nizsza sume a ałuszalem ze grają w 85% jak TI 250. Dodatkowo są zdaje się mniejsze więc teoretycznie powinny sie lepiej spasować z mniejszym salonem powiedzmy do 30 m2.

Nie mniej dzięki za każdy wpis. Piszcie więc śmialo jest kilku uzytkownikow tych konstrukcji na naszym forum więc może coś dodadzą od siebie i uzupełnia te skompe informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/31305-jbl-ti-5000/page/2/#findComment-2272807
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.