Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 12 m2 do Denona PMA 860

Negative

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Proszę o pomóc. Od niedawna chcę skompletować w miarę porządny zestaw do słuchania muzyki. Sprzet jaki posiadam to Denon PMA 860 (w drodze), Denon PMA 560, Denon DCD 660. Słucham przede wszystkim rocka, metalu, trochę jazzu, gothic z 80ch, trochę electro-industrial, trochę popu nawet. Zastanawiam się nad wyborem kolumn. Chciałbym przeznaczyć na to ok 1500 zł. Mieszkam w Krakowie i za bardzo nie znam tu sklepów, gdzie można by było posłuchać sprzętu. Byłem ostatnio w Nautilusie, mają nawet dość duży wybór i najprawdopodobniej się tam wybiorę jak znajdę czas. A z tym bywa różnie:

Przeglądając to forum, sklepy internetowe itp. zastanawiam się głównie nad:

- Kef iQ3 - bardzo mi się podobają, ponoć grają ciepło, więc prawdopodobnie będą pasować do Denona.

- Tannoy F2 - też mi się podobają. Pozatym są niedrogie.

- Celestion F15 - polecamł do mojej konfigyracji i preferencji sprzedawca w Nautilusie.

- Accoustic Energy Evo 1 - mają dobre recencje.

Ponoć z Denonem dobrze grają Wharfedale, ale wg opinii na tym forum nie nadają się do mocniejszego grania. Generalnie zależy na raczej ciepłym, ale dynamicznym brzmieniu. Na pewno pojadę posłuchać przed zakupem, ale jednak mam nadzieję na pomóc doświadczonych forumowiczów. Macie może inne propozycje? Prosze tylko nie proponować kolumn za 3 tyś. - po prostu nie chcę tyle wydawać na to, mam też inne potrzeby;) Z góry dziekuję za wszystkie fachowe wypowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/31306-kolumny-do-12-m2-do-denona-pma-860/

Korzystając z okazji podczepiam sie pasożytniczo pod wątek. Też posiadam taki wzmacniacz, już nie wdrodze a na półce :) i jestem na etapie poszukiwania kolumn. Muzyka wszelkiego typu i rodzaju, kwota do wydania powiedzmy do 2500.

-> Negativ... spróbuj zapoznać się z Usher`ami s520... to monitorki o uniwersalnym "dużym brzmieniu"... potrafią zadziwić niejednego audiomaniaka... a w 12m2 będa jak ulał...

Luxmany i winyle 

Dzięki za radę. Tylko w Krakowie nie ma za bardzo gdzie je posłuchać, chyba ze o czyms nie wiem. W ciemno kupowac? Tak trochę ryzykownie. Moze ktos coś powie o moich propozycjach wyżej? Interesuje mnie ten Kef przede wszystkim.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje muzyczne wybrałbym z listy co wypisałeś Accoustic Energy Evo 1. Bardzo dobre kolumienki z wykopem. Jedyny problem to bassrelfex z tylu wiec nie moga stac zbyt blisko sciany. Kef'y maja mniej bass'u i graja głownie średnica. Oczywiscie przed zakupem posluchaj jednych i drugich...

W ostatnią sobotę byłem w Nautilusie (Kraków) na odsłuchu kilku monitorków - Kef iQ3, Celestion F18, Acoustic Energy Evo 1, Unisound 162. Grało to wszystko z Denonem PMA 560 i jakimś Cdkiem NADa (nie powiem jaki model). Muszę powiedzieć że w Nautilusie są naprawdę przyjemni ludzie, słuchałem tych kolumieniek chyba ze 4 godziny i cały czas panowie grzecznie mi je podłączali:) POlecam ten sklep pod tym wzgledem. Miałem ze sobą płyty ISIS, Megadeth, Nevermore, Pink Floyd (Wisz You Were Here), Paradise Lost (Draconian Time), Agalloh. Żałuje że nie wziąłem trohę więcej spokojnej muzyki:) Teraz o wrażeniach (niestem w tym zielony, więc prosze o wyrozumiałość):

Na pierwszy ogień poszły Kefy iQ3. Muszę powiedzieć że zagrały bardzo ładnie. Bardzo przyjemne wysokie tony, przestrzeń, wyglądają też super, ale zupełnie poległy przy szybkim i cięzkim Nevermore. Dzwięk starsznie się zamulił, poprostu kasza. Przytym że grało to z ponoć dynamicznym i szczegółowym Denonem. Jako że dużo słucham rocka i metalu, to niestety Kef poszedł w odstawkę (a naprawdę się na niego napalałem)

Drugie słuchałem Selestiony. Tutaj z szybkością nie było problemu - kolumny wyrabiały się bez problemu. Brzmienie racej jasne, ale nie drażniące. Rozczarował bas - mimo dość dużego głośnika był jakiś taki płytki i schowany. Bardziej wyczuwałem go w pamięci niż w rzeczywistości:) Może w małym pokoju to by było inaczej. Plusem jest dość niska cena.

Następnie poszły Unisound 162. Powiem, że w porównaniu do poprzedników jest to jakiś basowy potwór - bas odrazu nadrał kolorów, głęboki i przyjemny. Zastanawia mnie tylko jak by to wyglądało w moim o wiele mniejszym pokoju. Obawiam się, że mogło by dudnić. Reszta pasma raczej neutralna, nieco cofnięte wysokie tony. To akkurat mi odpowiada. Niestety kosztuje to ok. 2700, sprzedawca powiedział ze sprzeda za 2200. Dziwnie. Jak patrzyłem w różnych sklepach internetowych (m.in. rosyjskich) to cena za te kolumny była ok. 500 USD. Bardzo dziwnie. Czyżby na Polskę cena była wyższa niż na resztę świata? Pozatym jakoś mało informacji o tej firmie. Jak ktoś cos wie, to niech napisze.

Ostatnie posłuchałem Acoustic Energy. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Kolumny wyrabiały się na szybkim fragmentach, przyjemna, raczej neutralna góra, dzwięk dość przejrzysty i klarowyny. Jak na taki mały głośnik dość konkretny bas, napewno lepszy niż u Celestiona. Trochę mało efektowne, albo po prostu byłem już zmeczony. Przypuszczam ze z Denonem 860 będzie jeszcze lepiej. Szkoda że nie mają ciemnego wykończenia. Ale jak na dzisiaj, to chyba są moim faworytem.

Niesetety w sklepie nie było do posłuchania Mission m32, ani Tannoya F2. Sprzedawca odradzal kupowanie Tannoya M2, bo ponoć nie wyrabiają się przy szybszej muzyce. Jak to jest?

Zastanawiam się czy nie posłuchać B&W 601. Przeszkodą jest brak czasu. Co o tym myślicie? Po opiniach na forum wywnioskowałem ze nie są najlepszym wyborem do Denona. Chciałbym jednak trochę cieplejszego brzmienia.

Macie może inne propozycje? Niestety w Kraku raczej nie posłucham Uszerów. Może się zdecydować na AE Evo One? Bedę wdzięczny za kazdą sugestie.

P.S. tak w ogóle to gdzie w Krakowie można posłuchać/obejrzeć głosniki?

Szczerze mówiąc liczyłem na większą pomóc forumowiczów.

Co np. z Monitor Audio? Modele Bronze B2 i nowszy BR2. Słuchał tego ktoś? Wygląda to fajnie, recenzje ma raczej też pozytywne (choc bardziej seria B2, o BR2 nie znalazłem wiekszych info). Sprawdziłoby sie to w moim przypadku?

Zastanawiam się też nad Paradigm Mini Monitor v4. Ma to ktoś?

No i Gale 3020. Tanie to jest, a ponoć dobre. Tylko nie wiadomo czy to przy cięższej muzyce wytrzyma.

>Szczerze mówiąc liczyłem na większą pomóc forumowiczów.

Masz okreslone preferencje, wiec jedyna rada dla Ciebie - po prostu sluchaj samodzielnie i wybierz to, co Ci bedzie odpowiadalo. Kazdy sprzet potrafi zagrac inaczej, zwlaszcza uwzgledniajac rozne konfiguracje systemow oraz akustyke pomieszczenia, wiec na recepty "Kup AE Evo One i nic wiecej" raczej nie czekaj. Wytypuj samodzielnie w salonie ze 2 zestawy (wiecej nie, bo sobie w glowie namieszasz) i umow sie na odsluch w domu. Wybierz faworyta w Twoich warunkach odsluchowych, zaplac i po sprawie. Wez tez pod uwage, ze jest to dosyc budzetowa polka, wiec na pewno za jakis czas (moze krotszy, niz dzis myslisz) bedziesz chcial zmienic na cos innego, lepszego, itd. Za dlugo sie nie zastanawiaj, bo nie ma to zbytnio sensu. 2-3 godziny odsluchu wybranych zestawow w domu (juz wygrzanych najlepiej) i wszystko bedzie jasne.

Pozdrawiam,

Lete

> Zastanawiam się też nad Paradigm Mini Monitor v4. Ma to ktoś?

Też by pasowały brzmieniowo do Denona (testowałem na PMA 260). Brzmienie przyjemne, lekko efektowne (z wykopem) i ogólnie "miękkie" tak w skrócie... bardzo dobry, nisko schodzący bas (jak na tak małe kolumny)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.