Skocz do zawartości
IGNORED

Pękam ze śmiechu !!!

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Zildjan, a może coś więcej o brzmieniu napiszesz, bo z twych opisów wynika jedynie, że leżysz na podłodze i kwiczysz, tudzież śmiejesz się. Powodów można się jedynie domyślać. Ja np. ostatnio leżałem na podłodze i kwiczałem, gdy mnie złapało coś w kręgosłupie. Nikomu nie polecam. Zatem konkrety co do brzmienia urządzenia. Myślę, że wszyscy będą wdzięczni za mniej tajemnicze opisy z twojej strony.

emesze2, 23 Kwi 2007, 15:57

>Yamaha HS50M 670pln za sztukę, ma to grać w biurze z komp.

wygladaja super! ciekawe jak graja :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Monitory studyjne nie są obarczone kompromisem i sztuczkami,jakie się wyczynia,aby ponadnaturalnie

>upiększyć i uprzestrzennić dżwięk.

Nie ma ŻADNYCH sztuczek które mogłyby uprzestrzennić dźwięk kolumn. Albo jest spójność fazowa i wtedy jest głęboka i szeroka scena, o ile taka jest przewidziana w nagraniu, albo nie jest ona tak idealna i wyżej wymienione aspekty są trochę gorsze, albo jest kompletna kaszana i cała scena zamyka sie w linii od prawe do lewej kolumny. nie można tutaj niczego upiększyć sztucznie, co najwyżej za pomocą procesora DSP, ale jesli chodzi o kolumny to nie da się napompować lepszej przestrzenności niż ta, która występuje w przypadku idealnej charakterystyki fazowej zestawu, a stąd wniosek że nie da się niczego SZTUCZNIE upiększyć w tej materii, można co najwyżej nie pogorszyć albo mało pogorszyć.

Jedyną sztuczkę jaką do tej pory słyszałem to było wycofanie dolnego zakresu średnicy w celu spotęgowania wrażenia (podkreślam - wrażenia a nie faktycznej poprawy tego aspektu - co bardziej wprawione ucho się na to nie nabierze) przestrzenności i "świeżości" dźwięku. Cały myk jednak był możliwy do zdemaskowania w 10 minut, albo i krócej i nie spotkałem się z takim zabiegiem w żadnych poważnych kolumnach renomowanych firm.

>a czy jest możliwe, aby wzmacniacz tak popsuł fazy, że dźwięk nie chce oderwać się od kolumn?

Możliwe jest, żeby wzmacniacz tak popsul dźwięk, że ten nie chce oderwać się od kolumn. Przesunięcia fazowe we wzmacniaczach są dużo mniejsze niż w kolumnach, dlatego wielkiego wpływu na dźwięk mieć nie powinny.

Ale "niepopsuta" faza to tylko jeden z warunków wykreowania przestrzenii z 2 kolumn głośnikowych, sama faza nie wystarczy. Na pewno potrzebna jest jeszcze rozdzielczość, której często brak zarówno kolumnom jak i wzmacniaczom.

Spokrewnione z rozdzielczością dobre odtwarzanie bardzo niskich sygnałów też jest ważne. Tej umiejętności wzmacniacza niektórzy przypisują największe znaczenie w odtworzeniu przestrzeni.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.