Skocz do zawartości
IGNORED

Nippon Chemicon Black Neg. 6800uF 71V ??

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu zabralem sie za maly tuning wzmacniacza A-9000 fine arts. Przyszla pora na kondensatory. Wymieniam stare kilkunastoletnie zwykle Elny na nowsze, lepszej jakosci (Nichicon Muse KZ, Elna Similic, Panasonic FC).

Pytanie zasadnicze... Glowne kondensatory w A-9000 to Nippon Chemicon Black Negative 4x6800uF (71V).

Niestety, napiecie to jest niestandardowe obecnie i mam problem... Prosze o porade:

Jakiej marki kondensator nabyc i gdzie kupic, aby odpowiednio zastapic obecny? Czy moze akurat tego Nippona nie ruszac (wszystkie pozostale to tanie Elny, ktore bede wymienial). Jezeli moge czyms zastapic owe N. Chemicony, to co polecacie i gdzie to mozna nabyc (na allegro.pl pustki...). Czy mozna dac ewentualnie wieksze pojenosci i wyzsze napiecie? Np. wrzucic kondy 10.000 z napieciem 100V? Prosze o fachowa porade.

Dziekuje,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/31540-nippon-chemicon-black-neg-6800uf-71v/

Jak wymieniasz kondensatory to napięcie musi być nieniższe niz było, wyższe może oczywiście być. Pojemności radziłnym generalnie nie zwiekszać, chociaż nie wszedzie - np. w zasilaczu można.

pozdrawiam

Witam:)

Moim zdaniem to źle zrobiłeś wywalając te elny nawet kilkuletnie. Kiedyś robiłem pomiary kondensatorów w starszym wzmacniaczu firmy Tensai za pomocą mostka. Wynik wszystkie kondensatory świetnie trzymały pojemność. Jeżeli chcesz zmieniać brzmienie wzmaka to przedewszystkim zdobądź jego schemat lub narysuj go śledząc ścieżki na PCB.

Potem oceniasz ile wyniesie Cie tuning. Wszystko sprowadza się do tego jak bardzo chcesz zmienić brzmienie. Duże zmiany brzmienia pociągają za sobą zmiane topologii układu. Dobre podsespoły tylko nadają ostateczny szlif brzmieniowy konstrukcji. Co do kondensatorów. Panasonica FC słuchałem i więcej nie zamierzam go słuchać:) Nichicona KZ nie słuchałem ale słuchałem innych serii Nichicona. Zawsze to samo brak niskiego basu, dźwięk niby poprawny ale brakuje przysłowiowej kropki nad i. Kumpel słuchał Slimiców i mówił że Cerafine'y są lepsze no ale to mój kumpel, i chociaż ja mu ufam w kwestiach brzmieniowych to w tym momencie nie brzmi zbyt wiarygodnie. Napisz może co masz i co chciałbyś uzyskać. POZDRAWIAM:)

Aha co do Nipponów to są super - nie ruszać:) jeszcze jedna ważna rzecz. pojemność pojemności nie równa. Jeden kondensator 6800uF odda 7A (złącza śrubowe) a drugi 10000uF odda jedynie niecałe 3A więc lepiej zaglądać do kart katalogowych.

>RAF

Generalnie, to kieruje sie checia poprawy brzmienia - lepszej kontroli w zakresie basu i bardziej "perlistych" wysokich tonow (obecnie wzmacniacz gra raczej ciemno). Cenne byly dla mnie wskazowki StefanaB, ktory polecil wymienic kondensatory w tak juz wiekowym wzmacniaczu (ma nieco mniej, niz 20 lat).

Nippony zatem zostawie tak, jak sa - bez zmian. Tym nemniej, pozostale chcialbym juz jednak wymienic - bede mial niezly "mish-mash" kondensatorowy - pomieszane praktycznie bez pomyslu 3 rodzaje kondow: Panasonic FC, Elna Silmic (w przewadze) oraz Nichicon Muse KZ. Wszystkie obecnie kondy to podstawowe Elny, bez zadnych oznaczen. Dzwiek A-9000 jest bardzo dobry, ale chcialbym jeszcze go 'wyciagnac' na troche wyzszy poziom. Dodac 'faktury' w najnizszym basie i rozjasnic nieco wysokie tony, aby bylo wiecej 'powietrza' i mikrodynamiki. Koszt kondensatorow wyniesie jakie 200 zl. Praca bedzie moja. Lutowanie cyna z 4% srebra.

Operujac juz na przykladach - oto typowe kondensatory, ktore zamowilem:

Nichicon Muse KZ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elna Silmic

Ukryta Zawartość

Panasonic FC

Ukryta Zawartość

Nichicon fine Gold

Ukryta Zawartość

Majac na uwadze zmiany brzmienia w zwrotnicy glosnikowej po zalozeniu porzadnych kondenstatorow, spodziewam sie takze i w tym przypadku wyraznej roznicy - jeszcze lepszej konroli dzwieku oraz "dowazenia" skrajnych zakresow. Czy faktycznie stare zwykle Elna sa tak dobre, ze nie ma sensu ta zabawa?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co piszesz chcesz mieć spory zakres zmian. Tak jak napisałem. Duża zmiana brzmienia to zmiana topologii układu. po pierwsze ustal czy np wina w niedostatecznej jakości dźwięku nie leży po stronie przedwzmacniacza. Należy wyeliminować winowajce:) Potem się pomyśli. Wydać kase to rzadna sztuka. POZDRAWIAM:)

>RAF

Bede jeszcze przerabial gniazdo sieciowe i przygotowywal porzadne by-pass'y wyjsc audio (obecnie ida na tragicznych blaszkach z aluminium...). Suma dzialan powinna z tego A-9000 zrobic godnego konkurenta dla wspolczesnych wzmacniaczy dostepnych w "przyzwoitej cenie". Nic, zobaczymy... Ja wierze w drobne zmiany, np. wymiana kondensatorow, wymiana OPA - slysze, ile kazdy z tych drobnych kroczkow potrafi zmienic, a sumarycznie to juz jest mocny postep...

Wiesz moze, gdzie - poza allegro - znajde szeroki wybor kondensatorow o roznych wartosciach, w tym nietypowych? Szukam:

6800uF / 71v (x8) /to glowne kondy Nippona Chemicona, podobno przyzwoite, wiec pewnie zostana/

470uF / 100v (x4)

47uF / 10v (x4)

0.47uF/ 50v (x2)

4.7 uF/ 50v (x2)

22uF / 25v (x4)

4.7uF / 25V (x24)

Pozdrawiam,

Lete

Mam pytanie...

Czy z "audiofilskiego" i elektrycznego punktu widzenia nie ma przeciwskazan, aby zastepowac kondensatory o okreslonych pojemnosciach innymi, przewidzianymi do pracy na wyzszym napieciu?

Przykladowo szukam: 47uF / 10v, ale mam "pod reka" 47uF / 50v...

Moge te 50v bezpiecznie wmontowac i uzywac bez zadnych konsekwencji w rodzaju zmiana jakosci i zmiana funkcjonowania w ukladzie?

Pozdrawiam,

Lete

Witam:)

Kondensator o wyższym napięciu pracy może być ale nie należy przesadzać i np zamiast na 16V wsadzać na 50V. Wyższe napięcie pracy wymusza nieco inną budowe wewnętrzną kondensatora a więc i inne jego parametry. Pewne układy są dość wrażliwe na eksperymenty z kondensatorami i z tego powodu należy być ostrożnym. Użycie innego kondensatora może spowodować nawet wzbudzenie układu. Tak więc stosowanie kondensatora firmy x zamiast firmy y może spowodować nieprawidłową prace układu. Naturalnie przytoczony przypadek nie jest regułą i generalnie można to z powodzeniem stosować w szerokiej gamie wzmacniaczy. Zachęcam jednak przed takimi eksperymentami zapoznać się z topologią układu. Odnośnie dłubania w komponentach to dużo lepsze efekty daje wymiana tranzystorów, rzecz jasna nie na pałe tylko ściśle dobranych parametrycznie do oryginałów. POZDRAWIAM:)

A ja wczoraj przeżyłem pozytywne zaskoczenie, wylutowałem kilka kondensatorów z zasilania w Sansuiu 771 (koniec lat '70) i po pomiarze pojemności wyszło na to że:

-'potworki' negative black 4700 uF/50V - mają 4000 uF i 4100 uF

-Black Gate 1000 uF/50V - ma 800 uF

czyli są podeschnięte ale po 30 latach to chyba nie jest tak strasznie duży ubytek (?)

Mniejsze pojemności to Elny i Nichicony, stojące na płytce w pobliżu tranzystorów które nagrzewają się do 70 - 80 stopni C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - pokazywały przy pomiarze wartości nominalne, a nawet odrobinę wyższe.

Nie bedę wypowiadał się na temat ich 'muzykalności' ale parametry trzymają bardzo dobrze.

Przy okazji doświadczyłem tego o czym pisał wcześniej RAF, w miejsce wylutowanych kondensatorów wstawiłem tymczasowo tanie odpowiedniki i po odpaleniu sprzętu okazało się że przydźwięk sieciowy jest dwa może trzy razy bardziej słyszalny, 4700 uF nie równe 4700 uF.

A przy okzaji - gdzie można znaleźć noty katalogowe nie produkowanych już kondensatorów? Interesuje mnie Elna i Nichicon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytanie :)

Gdzie kupujecie kondensatory do uprgade wzmacniacza/cd (sklep internetowy) - chodzi mi o Elna, Nippon Chemicon, Nichicon?

Na allegro nie znajduje pojemnosci, ktore sa mi potrzebne.

Pozdrawiam,

Lete

Kilka lat temu podobny w zakresie tuning A-9000 przeprowadzil StefanB (a przeciez juz wtedy jego A-9000 bylo mlodsze o te pare lat od mojego A-9000). Stwierdzil, ze wymiana kondow dala bardzo istotna poprawe. Staram sie wierzyc, iz wymiana starych prostych kondensatorow Elny zawsze bedzie korzystna, jezeli wstawimy tam nowej generacji Nichicony Muse KZ czy Elna Silimic... Nie ma sily, musi byc lepiej ;)

Pozdrawiam,

Lete

Na allegro od czasu do czasu pojawiają się różne frykasy Elny czy Nippona ale nie wiadomo w jakim są one stanie. Jeśli mają być nówki to można spróbować je ściągnąć zza oceanu przez Petera Daniela. POZDRAWIAM:)

O tym że pojemność to nie wszystko przekonuję się co dnia po włączeniu sprzętu - jeden kanał gra wyraźnie ciszej i żeby doprowadzić do normalności muszę 'na pompować' mocy - odcinam sygnał na głośniki, kilka razy przekręcam wzmocnienie na ok. 80% mocy. Po tej operacji gra równo.

Być może to nie problem z kondensatorami, ale przy swojej skromnej wiedzy i doświadczeniu nie mam innej wizji...

Gdyby ktoś wiedział czym mogę zastąpić negative black 4700 uF/50V (średnica 35mm, wysokość 70mm), to będę wdzięczny za podpowiedź. Może być wyższa pojemność, ale wymiary nie powinny być większe (zwłaszcza średnica).

hmmmm... moze sprobuj na poczatek wyregulowac bias-y ...... wedlug serwisowki na poczatek.....

prawie na pewno sa mocno rozjechane...... potem moze wymiana starych PR-ek na jakies porzadne wieloobrotowe ..... kondensatory to bym tak na koncu wymienial i jezeli faktyczne pojemnosci roznia sie bardziej niz te - 20-25 procent tolerancji fabrycznej.... BTW "negative black" to nie oznaczenie czy nazwa tylko wskazowka ze "-" kondensatora jest oznaczony na czarno....

pozdrawiam

Tanto, 16 Lut 2007, 12:19

To nie jest wina kondensatorów, chyba że wzmacniacz ma kondensator na wyjściu głośnikowym. Ja obstawiam brak kontaktu tzn. zimny lut, przełącznik, przekaźnik. POZDRAWIAM:)

• 3 lata później...

panowie szybkie pytanie; zwiazane z wymianą kondów w starej koncówce mocy (1982r). wyrzuciłem wszystkie małe niebieskie kondki, powstawiałem kilkanascie lat nowsze elny, oczywscie poprawa ogromna, ale jeszcze mnie zastanawiają NIPPONY CHEMICONY 22UF/100V. Jest ich łącznie 8, zastanawiam sie czy je tez wymieniac. co zrobilibyscie na moim miejscu?

panowie szybkie pytanie; zwiazane z wymianą kondów w starej koncówce mocy (1982r). wyrzuciłem wszystkie małe niebieskie kondki, powstawiałem kilkanascie lat nowsze elny, oczywscie poprawa ogromna, ale jeszcze mnie zastanawiają NIPPONY CHEMICONY 22UF/100V. Jest ich łącznie 8, zastanawiam sie czy je tez wymieniac. co zrobilibyscie na moim miejscu?

Znajomy mierzyl 20 letnie kondzioly w zasilaczu w których wywalilo bezpieczniki gumowe i teoretycznie wykipialy. O dziwo mialy nominalną pojemnosc 10.000 uF.

Mierzył profesjonalnym mostkiem RLC Marconi wiec tu lipy nie ma.

Wzmacniacz Wangine.

Znajomy mierzyl 20 letnie kondzioly w zasilaczu w których wywalilo bezpieczniki gumowe i teoretycznie wykipialy. O dziwo mialy nominalną pojemnosc 10.000 uF.

Mierzył profesjonalnym mostkiem RLC Marconi wiec tu lipy nie ma.

Wzmacniacz Wangine.

hm hmm noo ze duze trzymaja to wiem, kwestia czy te male bobki (22uf) mają jeszcze tyle ile trzeba czy juz nie, a zmierzyc niemam zbytnio jak.

hm hmm noo ze duze trzymaja to wiem, kwestia czy te male bobki (22uf) mają jeszcze tyle ile trzeba czy juz nie, a zmierzyc niemam zbytnio jak.

Tego nie wiem. Podaje dane z rzeczywistosci. 10.000 uF trzymaly pojemnosc po 20 latach.

Stawiam, że trzymają pojemność :) Nie trafiłem jeszcze na kondensatory, które w sprawnym sprzęcie ( nawet 20 letnim ) miały zaniżoną pojemność, a te 100v sugeruje, że raczej pracują w komfortowych warunkach. Ale z drugiej strony koszt wymiany jest śmiesznie niski, a jak się bawić w wymianę to się bawić :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.