Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

jak zależy Ci na wymiarach to są Manhattany 2850... Nikt nic o nich nie wie, ale są... Z moitorów jak masz jak ustawić to są Studiophile av40 i reloopy adm5...

A moze ocenione na ***** 5 gwiazdek w WhatHiFi Samsony Studiodock 3i za 350 zł z wbudowanym DAC na USB?

Niem wiem, ale po przeczytaniu recki na whathifi mam wrażenie, że ocena jest biorąc przede wszystkim pod uwagę ich wykorzystanie do ipoda. Raczej pod przenośny sprzęt, niż na stacjonarny (wbudowany dac (Jak to jest z DAC. Nie jest tak, że dźwiękówka zajmuje się konwersją sygnału?) i usb)... Pytanie ile z tej ceny to przystosowanie sprzętu do wyżej wymienionych celów...

Wspominanie o niskich częstotliwościach mi się wydaje troszkę wątpliwe. Ok, ale z zaznaczeniem 'jak na 3cale' Opis środka jest dla mnie trochę bełkotem "communicative midrange" -> niech mi to ktoś przetłumaczy bo brak mi słów na porządne tłumacznie... I podkreślenie tego że wszystko razem gra w sumie świetnie... Nie przekonuje mnie ta recka... To może być połowa uśmiechniętego dźwięku w dobrym wydaniu portable. No chyba że ktoś je osobiście słyszał i zda relację :)

Edytowane przez varamir

Jest coś o nich na youtube:

Mogą być ok, chociaż cena dużo wyższa niż 350zł, tu chyba najtaniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przynajmniej nie oszukują że mają jakieś basy.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

"A AKG K530 mają zbyt delikatny dźwięk. Niby są półotwarte, ale tłumią na poziomie HD555. A żeby stwierdzić, że są niewygodne wystarczy kupić AKG K514 (identycznie uwierają małżowiny jak K530)"

Nawet jak ktoś ma przeogromne uszy trola ;] to nigdy nie zazna ucisku podczas słuchania na k530.

Te słuchawki mają przeogromne i głębokie muszle więc zapewniam Cię że taka kompilacja zapobiega jakimkolwiek uciskom.

Mnie jedynie przeszkadza trochę ich waga.

K514 i K530 to zupełnie inna bajka !!

Miałem k514 na uszach i w przeciwieństwie do k530 faktycznie trochę uwierają , a przede wszystkim grają zupełnie inaczej niż k530 więc nie sugeruj się opiniom o wyższych modelach AKG słuchając najniższego.

Poza tym jeśli słucha się techno itp. to pewnie lepsze będą hd555, ale do prawdziwej muzyki k530 są po

prostu stworzone. Podczas słuchania Marvin Gaye - "'T' Stands For Trouble" słychać idealnie każdy instrument w baaardzo szerokiej przestrzeni, świetną scenę i separację, podczas gdy na senkach praktycznie wszystko gra nam w głowie :)

Z niewielkich multimedialnych kolumn 2.0 są jeszcze Olasonic TW-S7 i Swans S3W(pułap do 500zł włącznie z sprowadzeniem do Polski), Bose Music Monitor(pułap do 1000zł), lub B&W MM-1(pułap do około 1500-1700zł).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

więc nie sugeruj się opiniom o wyższych modelach AKG słuchając najniższego.

Ja miałem przez miesiąc te słuchawki. Moimi 1. były K514.Po ok godzinie musiałem je zdjąć. Z czasem nie przeszło i zakupiłem HD555. Urzekły mnie. Właśnie uniwersalnym dźwiękiem. Czy to rap, czy techno, czy blues -> dało się słuchać. Ale ciekawwość zwyciężyła i kupiłem AKG K530 i Grado SR60i. Po dłuższym użytkowaniu K530 (po 1-2h miłem identyczny ból jak przy użytkowaniu niższego modelu. I nie zaprzeczę. Ogromna przestrzeń i przyjemny dźwięk to ich cechy. Ale nie wiem czy nie wolę dźwięku grado 60i, choć są troszkę zbyt bezpośrednie. Coś pomiędzy HD555, a grado to dla mnie ideał. A AKG pozostawiam tym, którzy dają radę ich używać :) W sumie tak też jest z grado. Tez bywają niewygodne (moja dziewczyna wytrzymuje 2-3min...) Stąd uważam że HD555, są całkiem fajne, szczególnie na początku zabawy ze słuchawkami. A jak ktoś ma w domu głośniki 2.1 to nie ma nawet co się rozpisywać. Są ogromne szanse, że je pokocha xD Dla mnie są po prostu ok :)

To mogą być fajne głośniki - Scythe Kro Craft PLUS:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sklep ma bardzo słabe opinie więc cena może dotyczyć niedostępnego produktu. W Yooki drożej:

Ukryta Zawartość

Na zagranicznych stronach dużo recenzjii i to pozytywnych. Filmik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

I jeszcze pytanie do Varamira - czy twoje modecomy buczą po włączeniu i w przerwach między utworami?

Myślę że całkiem wrednie buczą. Jak się ktoś wsłucha to lekki szum słychać w całym pokoju 2x4m. między utworami to raczej tego nie słychać ze względu na szum komputera. nawet na skręconych ustawieniach chłodzenia nic nie słychać. gorzej jest w nocy jak mamy głuchą ciszę...

A KroCrafty już bym dawno kupił jak bym miał miejsce xD

Edytowane przez varamir

A KroCrafty już bym dawno kupił jak bym miał miejsce xD

Trzeba przyznać, że są wymagające odnośnie przestrzeni w głąb (są stosunkowo głębokie i tylny bassreflex wymaga jednak nieco większego dystansu od ściany, co dodatkowo zwiększa wymaganą ilość miejsca na głębokość).

varamir, a Modecomy ta seria MC-HF20, 40 itd. to mają bass-reflex z przodu? Jeśli tak, to takie głośniki można spokojnie dosuwać na maksa do ściany?

Myślę że całkiem wrednie buczą. Jak się ktoś wsłucha to lekki szum słychać w całym pokoju 2x4m. między utworami to raczej tego nie słychać ze względu na szum komputera. nawet na skręconych ustawieniach chłodzenia nic nie słychać. gorzej jest w nocy jak mamy głuchą ciszę...

To nie dobrze. A już miałem jechać do marketu kupować Modecomy MC-HF32, ale się powstrzymam. Pod szyldem Microlab podobno buczą, więc te pewnie też, a słuchałbym ich cicho w nocy. Może dadzą mi posłuchać w markecie.

Chociaż moje microlaby 2.1 nie bucza (przynajmniej ja nic nie słyszę)

Masakra z tymi głośnikami. Małych, kulturalnie grających głośników jest jak na lekarstwo. Nie dziwi popularność Companion 2 i Gigaworks - nie mają konkurencji. Na marginesie, słuchałem tych drugich wczoraj w Euro-agd - tragedia, już lepsze companiony.

Olasonic TW-S7 - prawdopodobnie są świetne, ale sprowadzanie tego z Azji... :/

Edytowane przez Yodzisław

Jakby ktoś szukał dobrej taniej kopułki do swoich komputerowych zestawów to śmiało polecam:

Ukryta Zawartość

Audax robiony dla missiona i w ich kolumnach domowych stosowany.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

StudioDock 3i w Amazonie za niecałe 100$:

Ukryta Zawartość

Co myślicie o jakości recenzji w What HI-fi, te pięć gwiazdek które dają tym głośnikom można traktować serio?

Ukryta Zawartość

Nie polecam kolumn Samsung Pleomax S2-600B/500B. Tzn. dźwięk z nich jest całkiem niezły, natomiast mają dziwny defekt fabryczny(sprawdzone na dwóch modelach), otóż lekki ruch kablem(chinchem) i dźwięk się gubi. Prawdopodobnie płytka wew. suba z elektroniką ma luzy, tzn. została źle przylutowana.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

StudioDock 3i w Amazonie za niecałe 100$:

Ukryta Zawartość

Co myślicie o jakości recenzji w What HI-fi, te pięć gwiazdek które dają tym głośnikom można traktować serio?

Spróbuj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nam opowiesz czy warto :))) Wychodzi taniej niz na Amazonie. Na Whathifi jeszcze sie nigdy nie zawiodlem :))) Sklepy sa w kilku wiekszych polskich miastach :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gdyby jakos sprytnie udało się do nich podłaczyć subwoofer to też bym się nad nimi poważnie zastanowił... Słuchałem, ale moja opinia może być tylko i wyłącznie maksymalnie subiektywna :))) Każdy powinien sam ocenić, tym bardziej jak lubi Bose Companion hehehehhehehe...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Małe sprostowanie, ta wada fabryczna w Pleomax nie występuję w niższym modelu(S2-500B), właśnie mam go w domu(zamiana za droższy model + zwrot pieniędzy) i jest bardzo zadowolony z dźwięku jak za tą cenę. Brzmienie wydaję się także być bardziej ułożone w stosunku do droższego S2-600B. Jeśli ktoś szuka kolumn do 200zł to polecam te Pleomaxy S2-500B(jedyna alternatywa tu, to zestaw Philipsa SPA-5300).

Spróbuj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nam opowiesz czy warto :))) Wychodzi taniej niz na Amazonie. Na Whathifi jeszcze sie nigdy nie zawiodlem :))) Sklepy sa w kilku wiekszych polskich miastach :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gdyby jakos sprytnie udało się do nich podłaczyć subwoofer to też bym się nad nimi poważnie zastanowił... Słuchałem, ale moja opinia może być tylko i wyłącznie maksymalnie subiektywna :))) Każdy powinien sam ocenić, tym bardziej jak lubi Bose Companion hehehehhehehe...

Bardzo się nad nimi zastanawiam. Spadek ceny wysoki. No i nie rób scen... :) , twoja subiektywna opinia jest jak najbardziej wskazana (w końcu obu nam companiony sie nie spodobały). Właśnie po takie tu zaglądam.

Gdzie je słuchałeś? Zadzwonię do nich jutro, może maja w sklepie w Gdańsku (gdzie mieszkam) i może dałoby się je na miejscu przetestować. Jestem już tak zrażony po tym jak przez moje ręce przeszło kilka "modeli" które miały dobrze grać. Najbardziej się co do nich obawiam że mogą próbować udawać droższe zestawy i w dźwięku pojawią się na to konto różne nieprzyjemne efekty. Np. jakieś numery z basem. Na filmiku który wcześniej zamieściłem (niestety jedynym jaki znalazłem w sieci) brzmią trochę pudełkowo - oczywiście to tylko filmik z youtube.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

Bardzo się nad nimi zastanawiam. Spadek ceny wysoki. No i nie rób scen... :) , twoja subiektywna opinia jest jak najbardziej wskazana (w końcu obu nam companiony sie nie spodobały). Właśnie po takie tu zaglądam.

Gdzie je słuchałeś? Zadzwonię do nich jutro, może maja w sklepie w Gdańsku (gdzie mieszkam) i może dałoby się je na miejscu przetestować. Jestem już tak zrażony po tym jak przez moje ręce przeszło kilka "modeli" które miały dobrze grać. Najbardziej się co do nich obawiam że mogą próbować udawać droższe zestawy i w dźwięku pojawią się na to konto różne nieprzyjemne efekty. Np. jakieś numery z basem. Na filmiku który wcześniej zamieściłem (niestety jedynym jaki znalazłem w sieci) brzmią trochę pudełkowo - oczywiście to tylko filmik z youtube.

Na pewno mozna ich posluchac w Warszawie, gdzie duzo modeli monitorow aktywnych jest wystawione na sklepie i bardzo mila obsluga chetnie nam pomoze w wyborze. W Gdansku to jest nowy sklep i jak tam zagladalem to wszystko bylo w pudelkach i trudno bylo cokolwiek posluchac. Moze teraz jest inaczej. W kazdym razie dystrybutor i wlasciciel sklepow ma siedzibe w Trojmiescie, a jesli nie ma ich na stanie zawsze mozna sprowadzic z innego sklepu. Niestety przewaznie w tych sklepach obsluga nie ma jakiegos przykladowego materialu do puszczenia wiec warto wybrac sie chocby z jakims malym laptopikiem, pendrivem lub odtwarzaczem przenosnym. Zgadzam sie z Toba w zupelnosci - wedlug mnie rowniez najgorszym grzechem glownym zestawow jest probowanie odtwarzania zakresow czestoliwosci z ktorymi sobie po prostu nie radza - tak jest miedzy innymi w malych bosach. Wole wiec obciete pasmo ktore mozna uzupelnic np. subwooferem niz koszmarnie odtwarzane. Dotyczy to oczywiscie najczesciej basu ale nie tylko. Zauwaz ze w sprzecie popularnym wszyscy chca schodzic z basem jaknajnizej a w studyjnym czesto sa ograniczniki pasma od dolu - liczy sie jakos a nie ilosc. Dotyczy to oczywiscie roznych rodzajow ustawienia i zniwelowania powstajacych wtedy rezonansow itp. Tak z czystej ciekawosci posluchaj sobie jesli juz bedziesz w sklepie na Przymorzu i bedzie mozliwosc Fostexow PM-04. Cena dwa razy wieksza, ale...

znacie jakiś fajny sklep z takim sprzętem, ale w krakowie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)))

Ukryta Zawartość

W sprzęcie studyjnyn, to jakość przekłada się na jak najbardziej neutralne, płaskie pasmo, by podczas produkcji móc mieć nad nią jak największą kontrolę. Generalnie kolumny studyjne to trochę inny typ kolumn niż kolumny do słuchania muzyki(generalizując).

Dzięki SZROT za wyczerpującą odpowiedź. Brakuje mi jeszcze twojej maksymalnie subiektywnej oceny :)

Co do "studyjności" studiodock'ów to może nie być tak do końca, stacja dokująca do ipoda sugeruje multimedialny charakter.

Dzięki SZROT za wyczerpującą odpowiedź. Brakuje mi jeszcze twojej maksymalnie subiektywnej oceny :)

Co do "studyjności" studiodock'ów to może nie być tak do końca, stacja dokująca do ipoda sugeruje multimedialny charakter.

Och tam Yodzisławie po co ci jakies cudze oceny jak mozesz podjechac do sklepu i sam sie przekonac :))) Nawet jesli nie uda sie ich posluchac to chyba mozesz zaryzykowac w ciemno 350 zl? Najwyzej jesli ci nie beda odpowiadac to sprzedasz je na allegro za 400 zł i nie bedzie z tym chyba problemu bo teraz jest tylko jedna oferta za ok. 700 zl :))) Mozesz tez przy okazji posluchac Alesis 320 USB. Tez malutkie, tez z usb i tez z galka glosnosci na froncie kolumny. Ciekawostka w tych malych Samsonach jest to ze nietypowo maja one pasywne zwrotnice zamiast wydawaloby sie naturalnych w tym wypadku aktywnych. Jesli wiec znasz kogos kto zna sie na konstrukcji typowych kolumn glośnikowych, mógłby ci je łatwo pod twoje ucho podtunningowac :)))

Mam kilka b. ogólnych spostrzeżeń (z p. widzenia audiofila) dla szukających głośniczków do kompa.

1. Sądzę, że warto kupić takie za ok. 200-300zł. (Przedtem je odsłuchać i porównać z innymi /o ile się da/. Zwrócić przy tym uwagę skąd idzie i jakiej jakości sygnał.

* * *

(W MM /droga na Janki/, w Wa-wie widziałem ostatnio spory ich wybór. Można odsłuchać i sobie porównać co interesuje. Są nawet 2. zestawy BOSE i topowy Logitech'a.

Tylko żenujące jest, że sygnału nie podają z przyzwoitej jakości karty dźwiękowej :(( Za to możecie liczyć na miłą i kompetentną obsługę :)

2. Do głośniczków warto dokupić jakąś nie sprawiającą zbytnio kłopotów przy uruchomieniu kartę dźwiękową (ok. 160 zł).

I wio. :)

Poniżej 200zł też można kupić jakieś przyzwoite głośniczki (np. Geniusy) tylko że dobre będą na początek.

/Byle miło brzmiały./

Dalej to należy się już tylko skupić na słuchaniu muzy :)

Ew. następna wymiana - za rok :)

Och tam Yodzisławie po co ci jakies cudze oceny jak mozesz podjechac do sklepu i sam sie przekonac :))) Nawet jesli nie uda sie ich posluchac to chyba mozesz zaryzykowac w ciemno 350 zl? Najwyzej jesli ci nie beda odpowiadac to sprzedasz je na allegro za 400 zł i nie bedzie z tym chyba problemu bo teraz jest tylko jedna oferta za ok. 700 zl :))) Mozesz tez przy okazji posluchac Alesis 320 USB. Tez malutkie, tez z usb i tez z galka glosnosci na froncie kolumny. Ciekawostka w tych malych Samsonach jest to ze nietypowo maja one pasywne zwrotnice zamiast wydawaloby sie naturalnych w tym wypadku aktywnych. Jesli wiec znasz kogos kto zna sie na konstrukcji typowych kolumn glośnikowych, mógłby ci je łatwo pod twoje ucho podtunningowac :)))

Za dużo kasy już wtopiłem na kupowanie w ciemno. Leży u mnie parę głośników do sprzedania. Same Companiony żeby sprzedać będę musiał spuścic stówę - są teraz dwie aukcje na Allegro i żadne nie schodzą. A cudze opinie są bezcenne. Na pewno usłyszałeś rzeczy, których ja nie usłyszę. Wiele aspektów dźwięku, jak zapewne wiesz, wychodzi po paru godzinach słuchania. Companiony przez pół godziny grały dla mnie fajnie, ale później było już tylko gorzej.

Alesis też ciekawe, wcześniej zwróciłem na nie uwagę, ale właśnie... brak opinii :]. No i cena wyższa.

A co do subwofera - nie szukam basów!!! Szukam kulturalnie grających głośniczków do cichego słuchania bez męczących i odmuzykalniających dźwięk efektów!

Edytowane przez Yodzisław

Za dużo kasy już wtopiłem na kupowanie w ciemno. Leży u mnie parę głośników do sprzedania. Same Companiony żeby sprzedać będę musiał spuścic stówę - są teraz dwie aukcje na Allegro i żadne nie schodzą. A cudze opinie są bezcenne. Na pewno usłyszałeś rzeczy, których ja nie usłyszę. Wiele aspektów dźwięku, jak zapewne wiesz, wychodzi po paru godzinach słuchania. Companiony przez pół godziny grały dla mnie fajnie, ale później było już tylko gorzej.

Alesis też ciekawe, wcześniej zwróciłem na nie uwagę, ale właśnie... brak opinii :]. No i cena wyższa.

A co do subwofera - nie szukam basów!!! Szukam kulturalnie grających głośniczków do cichego słuchania bez męczących i odmuzykalniających dźwięk efektów!

To polecam tez takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedyne 100 funtow i darmowy transport do Polski. Firma zna sie na robieniu glosnikow :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

Ukryta Zawartość

Może kogoś zainteresuje. Cena dobra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... wyprzedaż ... te Logitech były sprzedawane jeśli mnie pamięć nie myli po 400zł. Gdybym szukał czegoś kompaktowego w tych okolicach cenowych to bym sam kupił.

Ukryta Zawartość

Cena zachęcająca do kupna.

• Pokaż nowe odpowiedzi