Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

.

...ale nikt nie projektował ich tak by słuchało się ich przyjemnie (to też sztuka) i mogą męczyć przy dłuższych odsłuchach...

Także odsłuch konieczny.

Ojej skąd takie spostrzeżenie? Pomyślmy chwilkę, czy siedzimy czasem słuchając muzyki, tyle czasu ile w pracy realizator nagran, czyli np. 8 godzin dziennie lub dluzej? Czy bardziej sie wsluchujemy, niz ktos siedzacy dzien w dzien i robiacy mastering nagran? Czy wszyscy zajmujacy sie profesjonalnie produkcja muzyki to masochisci i wybieraja do swoich studio cos, z czym mecza sie miesiacami i latami? Nikt ich raczej nie projektowal tak, by kazde nawet kiepskie nagranie brzmialo na nich ładnie, tak by maskowały manakamenty miernego materialu muzycznego.

odsluch konieczny tylko nie ma gdzie posluchac takich monitorow jak genelec czy focal. musze przewertowac sklepy na Slasku, bo cos slabo to wyglada..

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Focale masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focale masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Siedlce i Poznań to faktycznie prawie woj. śląskie x-P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

co o tym myślicie ? jak to sie moze mieć do solo 7c ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co o tym myślicie ? jak to sie moze mieć do solo 7c ?

Ukryta Zawartość

Fajne i kolorofon wbudowany :) A ze stroboskopem tez maja???

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Fajne i kolorofon wbudowany :) A ze stroboskopem tez maja???

nie jestem przedstawicielem firmy wiec powodzenia w zapytaniu :)

telefon do kolesia który kupił i posiada te głosniki 606828914 jakby ktos go poprosił o jakas wstawke na jutuba z mozliwosciami sprzetu ?

Edytowane przez Fr@ntz

Witam, kolejny raz przymierzam sie do zakupu glosnikow do muzyki do kompa. Gram na sluchawkach a filmy ostatnio rzadko ogladam.

Pokoj ~10m2, slucham trance dance i murzynski hip hop:) Bardzo lubie niski bass, ale srednice i wysokie tony tez chce slyszec w dobrej jakosci.

Obecnie mam xfi xtreme music i geniusy 5.1 5000. Szukam zestawu 2.1 w cenie ~700-800. Jestem bardzo baso lubny:) Mialem altec Lansing fx5051 ktore nie graly bassem w ogole (jak dla mnie, moze mialem jakis uszkodzony egzemplarz) ale ostatnio znajomy przyniosl do mnie microlaby 5c gdzie jak dla mnie bassu bylo za malo. Mam sluchawki CAL gdzie czytalem ze bass jest w miare dobry, a jak dla mnie to go za malo;)

Wiec zestaw 2.1 z dobrym bassem.

Mysle nad uzywkami Bose Companion 3, nowymi Creativami T3 i jestem otwarty na kazda propozycje np T3 + male wafle na biurko.

Niestety probowalem odsluchac w MediaMarkt i saturnie creativy T3 ale nie moglem bo gosc mi powiedzial ze nie maja sprzetu, ze sa zapakowane ze ostatnia sztuka, nawet gdy zaproponowalem ze odsluchamy ich z mojego telefonu to powiedzial ze moge je kupic i w razie co oddac.

Ogolnie za niedlugi czas przymierzam sie rowniez do zakupu zestawu aplituner + 2.0 lub 2.1 do TV i prawdopodobnie beda to jamo s606 lub ktores z wafli tylko musze znalesc czas na odsluch bo w ciemno nie kupie.

Wiec zakladajac ze np wybral bym jakies kolumny Wharfedale Diamond i jakiegos nisko schodzacego suba ktory nie musi byc duzy, ale nisko zejscie a teraz zakupil bym Creativy T3 i male wafle na biurko to juz bym mogl zrobic zestaw 4.1 do TV wiec dokupic centraly i cieszyc sie w filmach z 5.1 to tez chyba pomysl nie zly. Filmow nie ogoladam az tak duzo wiec przestawianie co jakis czas z biurka 2 malych glosnikow to dla mnie nie problem:) 2.1 na biuku, a w razie co to 5.1 do TV...

No ale do rzeczy, co dla mojego ucha polecacie?

Tylko nie terapie non-bass;)

EDIT:

Aaa i czy jest sens porownywac suby w ten sposob ze np w Geniusach jest glosnik niskotonowy 6.5 cala w BC 3 jest 5,2 cala, a w creative T3 jest 6.5cala i 2x6.5 bierne?

Edytowane przez xrobcio

CA robi głośniki komputerowe ???

Ukryta Zawartość

Nie, to nie sa glosniki komputerowe.

Ukryta Zawartość

Jeśli w CAL! komuś brakuje basu, to chyba tylko Logitechy za 200zł mogą pomóc...

No tak zle sie wyrazilem bo pukanie to tez mozna uznac za bass...Dla mnie bass to niski bass, ale chyba nie mozna porownywac bass w sluchawkach i glosnikach... Mialem kiedys baardzo dawno sluchawki mediatecha wielkie z vibracja i microfonem. Zasilane dodatkowo byly 2 bateriami R3 i byla 2stopniowa regulacja tego basu i tam byl bass nie wiem jak to dzialalo ale efekt bardzo mi sie podobal.

A czemu napisales akurat ze logi za 200zl? Booo np w CALach zwiekszajac w EQ 50hz zbyt wiele sie nie zmienia:)

Noo ale w sumie szukam glosnikow;)

Nie wiesz o czym mówisz. CAL! to słuchawki które schodzą bardzo nisko. Ale wiem ocb (miałem medusy 5.1). To co nazywasz basem, to wibracje, a nie bas. Poza tym, mogłeś mieć słabe źródło dla CAL!. Ale nawet na mp3 czuję bas, więc raczej to nie to... Leżą koło mnie i są to najniżej schodzące słuchawki jakie znam. Nie najbardziej basowe, ale właśnie nisko schodzące. Tu nie pomogą żadne głośniki, czy subwoofery, bo masz spaczoną wizję (do dziś brakuje mi tych wibracji z medus - to chyba jedyny bajer tych słuchawek, ale nie mający nic wspólnego z dźwiękiem). Oczywiście zawsze możesz kupić sobie T3, nie są złe. Ale 'basu' i tak może Ci brakować. chcę żebyś był tego świadomy. I nie mówię że to zły model, jak chcesz basu to faktycznie może to być najlepsza opcja. A lansingi, grają pewnie jak creature, od JBL. Też niby 2.1, a grają jak 2.0, tylko że w ładnym opakowaniu, a z brakami w dźwięku...

I logi podałem, bo u nich to prawie sam bas, wielki i rozlazły i 'pisk' z satelitek :)

Edytowane przez varamir

@xrobcio

W słuchawkach trudno uzyskać dudnienie lub rezonans przy 50Hz, ponieważ długość fali to w tym przypadku prawie 7 metrów. Bardzo prawdopodobne, że ten "bass" w słuchawkach mediatecha uzyskany został za pomocą czegoś przypominającego wibrator w telefonie komórkowym.

Z kolumnami z kolei nie jest to takie trudne, pod warunkiem, że twój głośnik będzie przy tychże częstotliwościach osiągał przyzwoitą efektywność. Dobrą propozycją mógłby się okazać subwoofer aktywny STX-a, a do tego jakieś 2.0.

No tak zle sie wyrazilem bo pukanie to tez mozna uznac za bass...Dla mnie bass to niski bass, ale chyba nie mozna porownywac bass w sluchawkach i glosnikach... Mialem kiedys baardzo dawno sluchawki mediatecha wielkie z vibracja i microfonem. Zasilane dodatkowo byly 2 bateriami R3 i byla 2stopniowa regulacja tego basu i tam byl bass nie wiem jak to dzialalo ale efekt bardzo mi sie podobal.

Tego się spodziewałem :D Kolego kup sobie masażer tudzież wibrator, będzie nisko schodził :) To co nazywasz basem to było buczenie, nie mającego nic wspólnego z odtwarzaną muzyką.

CAL! mają basu aż za wiele, aż mnie ten misiowaty bas zmotywował do zakup DT-ków.

Edytowane przez Cooger

Te sluchawki z vibracja o ktorych mowilem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i oprocz vibracji byl tez bass. Najlepiej sluchalo mi sie na pierwszym poziomie. Ale to raczje miala byc ciekawostka bo takich sluchawek bym nie kupil...

Przed CALami mialem AKG k512 i wydaje mi sie ze AKG schodzily nizej ale w 100% nie jestem pewien bo AKG mialem krotko i nie porownywalem sluchawek w tym samym czasie. Najpierw mialem AKG pozniej CAL. Ale na moje ucho to podobne sluchawki.

varamir

A logi miales na mysli z2300? Slyszalem jak graja co prawda z kilkuletniego lapka i dzwiek w ogole mi sie nie podobal.

Boomerang

No widzisz odkryles brak mojej teoretycznej wiedzy na temat dzwieku:) Wiec jesli chodzi o kolumny to w malym pokoju jak mozna uzyskac niski bass? Bass reflexem z przodu?

A przy niskich czestotliwosciach przyzwoita efektywnosc w kolumnach jak ja sprawdzic i jakie powinny miec wartosci?

Jakiego suba powinienem szukac? Na pewno aktywnego ale jakies konkretniejsze dane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xrobcio

Co się lepiej sprawdzi przy podłączeniu do laptopa i sporadycznie do TV?

1. Głośniki Microlab SOLO 6C - 390 zł z przesyłką

2. Głośniki Microlab SOLO 7C - 520 zł z przesyłką (przeraża mnie nieco ich wielkość)

3. Monitory studyjne Reloop ADM 5 - 499 zł z przesyłką

Kartę muzyczną posiadam SOUND BLASTER CREATIVE X-Fi SURROUND 5.1 USB. Pokój 16 m2. Może jakieś inne głośniki lub monitory studyjne? Dobrze jakby miały bass-reflex z tyłu, lecz niekoniecznie.

Pozdrawiam.

Bylem dzis w sturnie posluchac Creativow T3. Odsluch z lapka i YT oraz Motoroli milestone w *.mp3

Ogolnie wizualnie to to malutkie wszystko, ale rzeczywiscie jak na wielkosc satelitek to graja nawet nawet. Sub hmm bardzo ciezko mi bylo go ocenic bo w nie ktorych piosenkach gral wg mnie lepiej niz Geniusy a w niektorych gorzej. Glosniki byly nowe pierwszy raz rozpakowywane, a geniusy hmm ze 4 lata juz sobie graja. Przed wyjsciem z domu sluchalem specjalnie z motki Geniusow 5.1 HF 5000 i wydaje mi sie ze ogolnie bass mocniejszy jest w Geniusach, ale czy lepszy to nie jestem w stanie okreslic. Ale wiadomo, geniusy w pokoju, a creativy na duzej sali... Jak bym mial mozliwosc po kupnie T3 oddac np je po 3 dniach i otrzymac zwrot gotowki to bym je kupil i posluchal w domu...Cena w saturnie to 599zl!!! Tym bardziej moj dylemat byl wielki ale sie wstrzymalem.

Ale jak juz pisalem wczesniej przymierzam sie rowniez do kupna amplitunera + 2 kolumny i moze sub (fakt do TV to mial byc zestaw ale w sumie filmow nie ogladam duzo). I wpadlem na pomysl zeby kupic docelowego amplitunera (do 2000zl max) i na chwile obecna kupic np Wharfedale lub Monitor Audio (oczywiscie musze ich posluchac bo z wygladu mi sie niektore modele podobaja) jakies male takie na biurko i do tego do kupic docelowego suba no i oczywiscie go skrecic troche. A kolumny typowe frontowe do kupic za jakis czas, poniewaz mam malo miejsca w pokoju (10m2), a dwa to dlatego ze prawdopodobnie na jesien sie wyprowadze z obecnego mieszkania i nie wiem jakie bedzie kolejne.

A wiec czy pomysl aplituner do kompa (i do TV) + wafle podstawkowe i sub to dobry pomysl?

EDIT:

A czy sa suby do kina domowego takie ktore maja wbudowanego wzmaka ktory pociagnie rowniez kolumny podstawkowe? Po to zeby zaoszczedzic i np nie kupowac amplitunera tylko sam sub i 2 kolumny? Czy taki pomysl to tylko np logi z2300 lub cos w tym stylu?

Edytowane przez xrobcio

A wiec czy pomysl aplituner do kompa (i do TV) + wafle podstawkowe i sub to dobry pomysl?

EDIT:

A czy sa suby do kina domowego takie ktore maja wbudowanego wzmaka ktory pociagnie rowniez kolumny podstawkowe? Po to zeby zaoszczedzic i np nie kupowac amplitunera tylko sam sub i 2 kolumny? Czy taki pomysl to tylko np logi z2300 lub cos w tym stylu?

Bardzo dobry pomysł jesli chodzi o glosniki tzw. komputerowe to... zrezygnowac z nich na rzecz "normalnego" sprzetu :))) Oczywiscie moze to bedzie mniej ergonomiczne ale dzwiekowo nieporownywalne. Zreszta jesli np. amplituner (lub po prostu wzmaczniacz) uda sie umiescic pod monitorem lcd lub za nim, male satelitki obok i sub pod biurkiem to uzyskac mozemy duzo lepszy dzwiek niz z JAKICHKOLWIEK glosnikow komputerowych. Nawet wydatek 2000 za amplituner (wzmacniacz) nie bedzie potrzebny. Myśle ze po 500 zl za ampli, sub i satelitki, na Allegro, czyli razem 1500 w zupelnosci na poczatek wystarczy by zlozyc sensowny system. Jesli jeszcze zostanie nam 500 zl to dobrym pomyslem bedzie inwestycja w DAC i juz w tym momencie zapomnimy raz na zawsze o "glosnikach komputerowych". Jeszcze powiedzmy 250 zl na dobre kable i... :)))))))))))))) O subach z tzw. kina domowego zapomnij.

Edytowane przez SZROT

I dlaczego KONIECZNIE sub do 10m2?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Najlepiej obudowa zamknięta, przetwornik max. do 10 cali, najlepiej mieć 8 cali. Dobrze by było by pokój za bardzo nie wzbudzał basu, bo zamiast kontrolowanego basu, dostaniesz dudnienie, buczenie i bas będzie rozwlekły i niekontrolowany. Poza tym, kwestia basu to głównie akustyka pokoju a nie potrzeba suba, już z kolumn podstawkowych o z 13cm głośnikiem nisko-średniotonowym można otrzymać niezły bas. Mimo wszystko jednak życzę powodzenia w szukaniu suba, w niewielkiej kwocie zostaję Ci raczej chyba tylko DIY.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Najlepiej obudowa zamknięta, przetwornik max. do 10 cali, najlepiej mieć 8 cali. Dobrze by było by pokój za bardzo nie wzbudzał basu, bo zamiast kontrolowanego basu, dostaniesz dudnienie, buczenie i bas będzie rozwlekły i niekontrolowany. Poza tym, kwestia basu to głównie akustyka pokoju a nie potrzeba suba, już z kolumn podstawkowych o z 13cm głośnikiem nisko-średniotonowym można otrzymać niezły bas. Mimo wszystko jednak życzę powodzenia w szukaniu suba, w niewielkiej kwocie zostaję Ci raczej chyba tylko DIY.

A na wzmacholka do 2.1 z allegro ile bedzie trzeba wydac?

Aa i czemu zamknieta? Wlasnie myslalem ze z BR sub..

Edytowane przez xrobcio

BR sub sprawi Ci więcej problemów niż Sub w obudowie zamkniętej. Choć wszystko zależy jaki zestaw chcesz kupić, i ile chcesz wydać.

Choć generalnie do Twojego metrażu i taki zestaw multimedialny by spokojnie wystarczył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć generalnie do Twojego metrażu i taki zestaw multimedialny by spokojnie wystarczył.

Ukryta Zawartość

... nie wiem jak kolega, ale ja jakoś 2.1 nie trawię ... więc już bym wolał 2.0 (jak ma być z tej firmy) :

Ukryta Zawartość

... aha ... xrobcio lubi basssssssss ... w takim razie przydało by się jednak 2.1 z przewalonym basiskiem :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

... aha ... xrobcio lubi basssssssss ... w takim razie przydało by się jednak 2.1 z przewalonym basiskiem :]

Ktorego zawsze mozna skrecic jak bedzie za duzo:P Bo czasem zmeczony po pracy lubie posluchac sobie spokojnych "dzwiekow natury":)

• Pokaż nowe odpowiedzi