Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Po angielsku można się dogadać.

Zacząłem przez ten formularz -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a potem rozmowa z [email protected]

Ogólny to [email protected]

Pojawiła się też taka recenzja, może trochę bardziej niezależna niż te z niemieckich serwisów,

google translate z holenderskiego na polski, można coś tam zrozumieć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W skrócie:

- zestaw "w pełni cyfrowy", konwersja D/A jest na samym końcu drogi sygnału

- staranne i piękne wykonanie

- w recenzji potwierdzają b. nisko schodzący bas

- wejście USB (przestarzałe synchroniczne 16bit/48kHz) daje słabszy dźwięk,

najlepszy efekt daje złącze coax/optyk (24/96kHz max.), RCA też nie ma większego sensu

- obie kolumny są połączone między sobą przez SPDIF, grają identycznie, jest równowaga

- dźwiękowo jest super, neutralnie i dynamicznie, studyjnie, ale nie męczą

- mogą grać b. głośno bez zniekształceń

- scena (przestrzenność) przeciętna

- generalnie BEST BUY, napalam się, tylko nie wiem czy teraz, czy czekać na jakąś rewizję z lepszym USB. SPDIF. Zapytam czy planują upgrade.

Popraw mnie jeśli coś źle zrozumiałem z tej recenzji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Znaczy się tak ... z USB nie miałem zamiaru korzystać (chcę odciąć galwanicznie kolumny, więc w użycie pójdzie optyk). Tak, że pozostaje "ograniczenie" do 24 bit/96 kHz ... piszę "ograniczenie" bo w praktyce wszystko powyżej 96kHz nie ma już sensu (DAC potrafi mieć większe zniekształcenia przy 192kHz niż przy 96kHz) ... natomiast z naukowego punktu widzenia, to próbkowanie nawet 60 kHz dla pasma słyszalnego, to już jest zupełnie wystarczające (ludzie słyszący do 24kHz pewnie by musieli mieć 72kHz dla absolutu, więc 96k to jest już overkill dla jednostek ludzkich z najwybitniejszym słuchem).

ps. fajne może być to trzymanie się cyfry jak najdalej ... powinny być bardzo niskie szumy własne

Edytowane przez Kyle
  • 2 tygodnie później...

A czy MUSISZ mieć wejście cyfrowe???

Bo jak nie - to koniecznie posłuchaj

Mackie HR 824 mk II = w cenie 5500 za 2 sztuki to jest naprawdę duża rzecz -

na codzień słucham u kumpla - i robi duże wrażenie - czystość precyzja szybkość a zwłaszcza ilość basu....

no i pewnie w Polsce łatwiej posłuchać gdzieś w sklepie niż w Niemczech...

tutaj kilka testów różnych monitorów - można jakieś wnioski ciągnąć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Nie potrzebuję wejścia cyfrowego (mam regulowany DAC z wyjściami XLR) ... z tego powodu rozważam też APS Klasik. Widziałem pomiary tych Mackie i mają bardzo ciągnący się bas:

Ukryta Zawartość

... nie mam do nich zupełnie zaufania i ogólnie przekonania do dwudrożnych monitorów z wooferem większym od 7,5", jako monitorów bliskiego pola.

Ukryta Zawartość

tc electronic BMC-2 - ma wszystko co trzeba (wejście optyczne, wyjścia XLR, dejitter, cyfrowo sterowany regulator głośności trzymający idealnie balans w całym zakresie regulacji)

Pomijając jak dobrze grają te Mackie powyżej, na pewno wizualnie dopasują się do konsolety, boazerii i gąbek w studiu, natomiast w domu szpeciłyby krajobraz (takie jest moje zdanie, nawet nie pytam żony;))

U mnie focale a 65 czekają na kontroler głośności i powiem że szau ni ma z wyglądu, ale i tragedii wielkiej też nie

Moja przełknęła tą żabę.

A w kwestii wooferów - foki niby 165 mm - rzeczywista średnica to 145.

W wypadku innych monitorów pewnie jest podobnie.

A w kwestii wooferów - foki niby 165 mm - rzeczywista średnica to 145.

W wypadku innych monitorów pewnie jest podobnie.

Tak, to standard. Producenci podają wielkość kosza (największa możliwa średnica całego głośnika, a nie wielkość membrany).
  • 3 tygodnie później...

Napisali też, że np. zestaw NuPRO A-300

Chcę go teraz kupić, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie chce mi się bankowi płacić setek złotych prowizji za przewalutowania powyżej 1000 € (z tego co wyczytałem 25€ na dzień-dobry prowizji). ... jeszcze pomyślę jak to zrobić i spróbuję kupić Nubert, ale z powodu problemu polskich złodziei bankowych sprawa może się zakończyć na zakupie APS Klasik. Edytowane przez Kyle

Kup sobie te Adamy A77X. Naprawdę grają fantastycznie.

Myślałem o nich, ale wolałbym coś bardziej kompaktowego. A77X to dobre kolumny, mają niskie zejście (realnie do 40Hz @-3dB - to spełnia moje wymagania) , ale idealne też nie są (widzę tam zapaść na ponad 3dB przy 800 Hz, bas podbity o 3 dB przy 50 Hz i góra od 15 kHz podbita o 3dB ... bas i górę można skorygować pokrętłami z tyłu, tak jak to robię w A7X, ale mniejszy SPL w okolicach 800Hz w A77X pozostaje). Ogólnie A77X są OK, ale dla mnie bardziej odpowiednie byłyby Nubert Pro A300 (równiejsze pasmo i nawet jeszcze niższe zejście, przy bardziej odpowiadających mi gabarytach i ... niższej cenie), lub APS Klasik (bardziej odpowiadające mi gabaryty i jeśli pomiary z instrukcji nie kłamią to grają z tolerancją +-1,5dB od 40Hz do 19 kHz ... czyli bardzo równe i szerokie pasmo, w dodatku wyjdą mnie dużo taniej niż A77X) Edytowane przez Kyle
Chcę go teraz kupić, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie chce mi się bankowi płacić setek złotych prowizji za przewalutowania powyżej 1000 € (z tego co wyczytałem 25€ na dzień-dobry prowizji). ... jeszcze pomyślę jak to zrobić i spróbuję kupić Nubert, ale z powodu problemu polskich złodziei bankowych sprawa może się zakończyć na zakupie APS Klasik.

Zaplac karta platnicza walutowa dodawana do konta walutowego, a euro kup w kantorze internetowym.

... pomyślę nad tą opcją walutową, jak mój plan A nie wypali.

są gdzieś realne pomiary focali 65?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcę go teraz kupić, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie chce mi się bankowi płacić setek złotych prowizji za przewalutowania powyżej 1000 € (z tego co wyczytałem 25€ na dzień-dobry prowizji). ... jeszcze pomyślę jak to zrobić i spróbuję kupić Nubert, ale z powodu problemu polskich złodziei bankowych sprawa może się zakończyć na zakupie APS Klasik.

Nubertowi można zapłacić m.in przekazem pocztowym. Byłem na poczcie i przy okazji zapytałem, przelicznik na dzisiaj 4,089 euro, prowizja wynosi 1% przekazywanej kwoty (czyli około 45zł przy zapłacie za monitory A-300) + 23zł opłaty stałej, realizacja przekazu międzynarodowego - około 3 dni roboczych. Trzeba koniecznie mieć numer IBAN i kod SWIFT (inaczej BIC) odbiorcy, a to jest podane tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze opcja zapłaty przy odbiorze, ale nie wiem, czy działa przy przesyłkach za granicę, jaka byłaby prowizja i czy kurierowi trzeba płacić w euro czy w złotówkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektrykk

Panowie, proszę o pomoc. Szukam głośników "komputerowych" w cenie max 600zł (jeśli na prawdę będą tego warte, mogę trochę dołożyć). Ma to grać na biurku, rozstawione po bokach 24 calowego monitora. Więc jak najbardziej bliski odsłuch. Ma to grać przyzwoicie, lubię dźwięk mięsisty i dobrze wypełniony (nie lubię "anemicznego" grania). Czy jest szansa że znajdę coś w tej kategorii cenowej, czy pozostaje tylko wzmak + monitory ? Takie było pierwotne założenie, ale przyznam, że wolałbym trochę przyoszczędzić i kupić typowy aktywny zestaw.

Ps. Bardzo podobają mi się Bose Computer Music Monitor... Wiem że mocno przekraczają budżet, ale może warto ?

Edytowane przez Mikkonen

Nie warto. W tej cenie mozesz miec Edifier Luna Eclipse ktore ja posiadam, na ebay'u mozesz dostac w tej cenie uzywane AudioEngine A2 lub Bose Companion 20. To trzy warte rozwazenia opcje w tym budzecie, w zaleznosci jaki dzwiek lubisz. Recenzje znajdziesz w internecie czy na YT.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nubertowi można zapłacić m.in przekazem pocztowym. Byłem na poczcie i przy okazji zapytałem, przelicznik na dzisiaj 4,089 euro, prowizja wynosi 1% przekazywanej kwoty (czyli około 45zł przy zapłacie za monitory A-300) + 23zł opłaty stałej, realizacja przekazu międzynarodowego - około 3 dni roboczych. Trzeba koniecznie mieć numer IBAN i kod SWIFT (inaczej BIC) odbiorcy, a to jest podane tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze opcja zapłaty przy odbiorze, ale nie wiem, czy działa przy przesyłkach za granicę, jaka byłaby prowizja i czy kurierowi trzeba płacić w euro czy w złotówkach.

Moim zdaniem zbyt piękne by było prawdziwe. 4,089 zł za euro to mniej niż średni kurs NBP (jak wiadomo zakup jest zawsze droższy), mniej niż kurs na giełdzie.

Ukryta Zawartość

OK, być może zamiast kursu zakupu euro przeczytano mi kurs średni (teraz wynosi 4,0993).

“Do przeliczania kwoty przekazu wyrażonego w złotych polskich na walutę obcą, pracownik placówki pocztowej stosuje obowiązujący w dniu nadania kurs sprzedaży dewiz banku, z którego usług w zakresie rozliczeń zagranicznych korzysta Poczta Polska S.A. na terenie kraju”

Ogólnie całość operacji wydaje się bezpieczna i transparentna, bez ukrytych kosztów, 1% od kwoty + 23zł.

Panowie, proszę o pomoc. Szukam głośników "komputerowych" w cenie max 600zł (jeśli na prawdę będą tego warte, mogę trochę dołożyć). Ma to grać na biurku, rozstawione po bokach 24 calowego monitora. Więc jak najbardziej bliski odsłuch. Ma to grać przyzwoicie, lubię dźwięk mięsisty i dobrze wypełniony (nie lubię "anemicznego" grania). Czy jest szansa że znajdę coś w tej kategorii cenowej, czy pozostaje tylko wzmak + monitory ? Takie było pierwotne założenie, ale przyznam, że wolałbym trochę przyoszczędzić i kupić typowy aktywny zestaw.

Ps. Bardzo podobają mi się Bose Computer Music Monitor... Wiem że mocno przekraczają budżet, ale może warto ?

Wybierz sobie coś z małych monitorków robionych przez firmy z rynku pro-audio, np Fostex PM0.3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Microlaby sa przereklamowane i nie nadaja sie na biurko. Z Fostexow to juz lepiej 0.4 sa najbardziej uniwersalne, gabarytowo i brzmieniowo. Tylko grac na nich majac zwykla integre to troche przerost formy nad trescia.

Z kompaktowych zestawow w podobnej kwocie nic nie zagra lepiej od edifierow luna eclipse, AudioEngine A2+ w zaleznosci od brzmienia jakie lubimy.

Potem mozna pojsc jeszcze dalej w np. MA WS100, B&W MM1, Focale XS, Definitve Technology Incline, PolkAudio Hampden, Qacoustics BT.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mam Audiotraka Prodigy HD2. Fostexy są bardzo ciekawe i przystępne cenowo :) Czasami miksuję również na PC muzykę (nagrywam sporadycznie swoje metalowe kawałki) więc tu też by się chyba sprawdziły. Czy jest znaczna różnica pomiędzy wersją 0.3 a 0.4 ?

Nie jest duza, na ebay masz 0.3d za 70-80 funtow, a 0.4d za 140 funtow. Oczywiscie od razu dolicz do swoich kosztow, jakies podstawki pod te monitory.

Fostexy 0.4 mają trochę ostrawą górę, nie każdemu to się spodoba, reszta świetna. 0.3 nie słyszałem, ale jeśli nie mają tej ostrości to bym się skłaniał ku tym właśnie.

Moim zdaniem monitory na biurko z "niskim" głośnikiem większym niż 3 cale to pomyłka - za dużo dołu, wszystko buczy, no ale jak kto lubi :) Mam fosterxy 0.4 i gdy ich używałem to stały na standach.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Emotiva Audio Pro Airmotiv 4s to overkill jeśli chodzi o stosunek cena/oferowane możliwości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... $299 / para = 1140PLN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi