Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle, ta Emotiva to tylko do bliskiego pola czy mozna takze spokojnie sluchac z odleglosci 3/4 metrow?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tu nie chodzi tylko o bas, ale też o scenę i przestrzeń. Jeśli monitory oddalimy za bardzo, to całokształt brzmienia może się pogorszyć.

Trzeba to samemu sprawdzić w swoim systemie i pomieszczeniu akustycznym.

Edytowane przez soundchaser

Dlatego jest roznica pomiedzy aktywnymi zestawami a monitorami studyjnymi. Te drugie przewaznie sa do bliskiego pola, choc mozna spotkac tez konstrukcje ktore mozna sluchac z dalszej odlwglosci. Stad bylo to moje pytanie do Kyle'a.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jeśli monitory oddalimy za bardzo, to całokształt brzmienia może się pogorszyć.

... sugerujesz, że przy kolumnach podłogowych jest inaczej? Jeśli tak, to dla czego?

Dlatego jest roznica pomiedzy aktywnymi zestawami a monitorami studyjnymi. Te drugie przewaznie sa do bliskiego pola, choc mozna spotkac tez konstrukcje ktore mozna sluchac z dalszej odlwglosci. Stad bylo to moje pytanie do Kyle'a.

Jedyna róznica jest taka, że małe kolumny nie wytworzą przy dostatecznie wysokim SPL dźwięku o sensownie niskich zniekształceniach i głównym problemem jest tutaj bas.

A róznica między aktywnymi zestawawami a monitorami studyjnymi jest taka, że monitor studyjny powinien pokazywać z nagrania możliwie najwięcej, bez upiększania, a "zestaw aktywny" nie musi (choć może być monitorem studyjnym, który musi). W praktyce są "monitory studyjne" które z neutralnym graniem mają niewiele wspólnego, jak i "zestawy aktywne" które używa się jako monitory studyjne (np. Bowers & Wilkins Nautilus)

Edytowane przez Kyle

Kyle, a czy nie jest tak, ze czesc kolumn jest strojona by najlepszy odsluch byl z pewnej odleglosci, poniewaz fale ktore sie rozchodza zapewniaja w tym sweet spocie najlepsze i najszersze pasmo. Zas kolumny bliskiego pola, zapewniaja je wlasnie kiedy nie dochodzi do "odbic dzwieku"? Stad tez ten podzial. Z reszta Twojej tezy sie zgadzam.

Edytowane przez DawidM

Kyle, a czy nie jest tak, ze czesc kolumn jest strojona by najlepszy odsluch byl z pewnej odleglosci, poniewaz fale ktore sie rozchodza zapewniaja w tym sweet spocie najlepsze i najszersze pasmo. Zas kolumny bliskiego pola, zapewniaja je wlasnie kiedy nie dochodzi do "odbic dzwieku"? Stad tez ten podzial. Z reszta Twojej tezy sie zgadzam.

Tu chodzi bardziej o to czy głośniki zagrają wystarczająco głośno bez zniekształceń by można komfortowo sluchać ich z większej odległości. Monitory bliskiego pola jeśli mają wysoki spl bez zniekształceń mogą spokojnie działać w średnim polu. Odsłuch w bliskim polu pozwala na relatywnie cichsze słuchanie i mniejszy wpływ samego pomieszczenia na dźwięk (chociaż z drugiej strony pomieszczenie nigdy nie jest obojętne).

sugerujesz, że przy kolumnach podłogowych jest inaczej? Jeśli tak, to dla czego?

Oczywiście, że kolumny podłogowe też "są wrażliwe" na oddalanie od źródła odsłuchu,

ale nie tak bardzo jak aktywne monitory studyjne. Przynajmniej u mnie tak jest.

Jest jakieś maximum odległości, przy którym grają dobrze, a przekroczenie go o 10 cm powoduje już słyszalne zakłócenia w bazie stereofonicznej, ale też w jakości basu.

Edytowane przez soundchaser

U mnie tak samo jest wpływ jak się zwiększa odległość uszu od monitorów, niezależnie czy są aktywne monitory studyjne, czy pasywne monitory - po prostu wpływ akustyki staje się większy, wraz z wzrostem odległości.

<br />Jest jakieś maximum odległości, przy którym grają dobrze, a przekroczenie go o 10 cm powoduje już słyszalne zakłócenia w bazie stereofonicznej, ale też w jakości basu. <br />
Tu raczej chodzi o specyfikę wstęgowców one bardzo dobrze odtwarzają wysoki tony ale promień ich grania jest ograniczony z tego wynika że ich ustawienie względem słuchacza jest takie ważne. Co do ilości basu to normalne że w pomieszczeniu nie zadaptowanym w jednym miejscu mamy dobry bas a odrobinę dalej może być kicha. Właśnie z basem jest największy problem.

Zas kolumny bliskiego pola, zapewniaja je wlasnie kiedy nie dochodzi do "odbic dzwieku"?

Te odbicia od ścian powodują zaburzenie przestrzeni ... ale tak jest z każdymi kolumnami. Akustyka staje się bardziej istotna w dalekim polu (i tym samym w praktyce bardziej problematyczna).

Co do ilości basu to normalne że w pomieszczeniu nie zadaptowanym w jednym miejscu mamy dobry bas a odrobinę dalej może być kicha. Właśnie z basem jest największy problem.

Oczywiście, że tak. Każdy z nas chyba poświęcił sporo czasu, aby ustawić głośniki optymalnie w swoim pokoju odsłuchowym.

Ja sprawdziłem wszystkie możliwości, łącznie ze zmianą położenia ustrojów, które posiadam, standy na samym dywanie, na płytach granitowych, z podkładkami gumowymi i bez nich... itd. Uzyskałem jakieś optymalne brzmienie, które mi teraz wyjątkowo odpowiada, ale minimalne przesunięcie monitorów w dowolną stronę powoduje już jego zaburzenie.

O to mi chodziło - jak miałem system pasywny, to małe przesunięcie głośników nie powodowało takiej zmiany brzmienia.

<br />O to mi chodziło - jak miałem system pasywny, to małe przesunięcie głośników nie powodowało takiej zmiany brzmienia. <br />
Niestety akustyka to wredna k...wa.

Tym bardziej jak słucha się w średnim lub dalekim polu. Ale to najlepiej wiedzą ci co mają podłogowce wciśnięte w kąt pokoju ;)

Jak to jest z podatkiem VAT ? Bo w Nubert mam naliczone 19%, pomimo, że wybieram przesyłkę do Polski. Czy nie zostanę zaskoczony wyższą ceną, niż to co tam jest wyliczone?

Nie prowadzisz działalności gospodarczej, więc płacisz to, co Ci naliczy sprzedawca, czyli wartość + 19% VAT.

Nic więcej Cię nie interesuje.

czy ktos slyszal amphiony studyjne(pasywne)?

na gearslutzu wychwalaja je pod niebiosa

No jak to?! Przecież aktywne są dużo lepsze, a pasywne to relikt przeszłości, wręcz niemożliwe, żeby tak je zachwalali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można przeczytać wywiad z szefem Amphiona. Wypowiada się on między innymi na temat dlaczego wybrali pasywne, a nie aktywne rozwiązanie. Może pozwolę sobie zacytować fragment:

„... Amphion is a textbook example of quality over quantity design. We simply felt that we could better achieve our objectives by keeping the speakers passive. Despite of what companies manufacturing active speakers may say putting active electronics inside a heavily vibrating box and placing transformers very close to those ever so delicate voice coils is not a very good idea... at least not if you are going for the highest possible resolution and this was exactly what we wanted to achieve. ...”

Szkoda, że nie ma ich dostępnych (wersje studyjne) w Polsce. Na gearslutz sprzedają nawet aktywne PSI (niby takie super posiadają technologie) na rzecz tych pasywnych amphionów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucypher

Do tych monitorów można dokupić końcówki mocy tego samego producenta (amp100/amp500).

Polecam sprawdzić zestawienie tych monitorów z wzmiacniaczami Audio-Gd.

Monitory można zamówić bezposrednio od producenta na próbę i zwrócić w razie czego, nie są to aż tak duże koszta w razie potrzebu zwrotu.

Edytowane przez d4b0

„... Amphion is a textbook example of quality over quantity design. We simply felt that we could better achieve our objectives by keeping the speakers passive. Despite of what companies manufacturing active speakers may say putting active electronics inside a heavily vibrating box and placing transformers very close to those ever so delicate voice coils is not a very good idea... at least not if you are going for the highest possible resolution and this was exactly what we wanted to achieve. ...”

Szkoda, że nie ma ich dostępnych (wersje studyjne) w Polsce. Na gearslutz sprzedają nawet aktywne PSI (niby takie super posiadają technologie) na rzecz tych pasywnych amphionów .

... zara, zara ... to Amphion nie wie, że można zrobić aktywne kolumny z wzmacniaczami poza obudową, tak jak to robi SE Electronics w modelu Munro Egg ... lub B&W w modelu Nautilus ? ... tylko musi się tak pokrętnie tłumaczyć? Tak, że do mnie to tłumaczenie, że wzmaki musiały by być w wibrujących pudłach, blisko cewek głośników do mnie zupełnie nie przemawia.

Patrząc na pomiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widzę zejście do 36Hz @-3dB - to ekstremalnie nisko jak na pasywny dwudrożny model z 6,5" głośnikiem. -10 dB jest przy 28Hz .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Sporo w tym marketingu, kolumny pasywne pozycjonowane jako pro studio, inni producenci mogą też tak napisać o swoich podstawkowcach.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

czy ktos slyszal amphiony studyjne(pasywne)?

na gearslutzu wychwalaja je pod niebiosa

A co tu chwalić..? Aluminiowe seasy z serii prestige?:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

U mnie zagoscily Simple Audio Listen, i coz wywodzaca sie od Linn'a firma sprawila ze juz nie szukam dalej, a slucham muzyki. :)

Edytowane przez DawidM

Jak to jest z podatkiem VAT ? Bo w Nubert mam naliczone 19%, pomimo, że wybieram przesyłkę do Polski. Czy nie zostanę zaskoczony wyższą ceną, niż to co tam jest wyliczone?

Kwota w EUR z "koszyka" jest ceną ostateczną z wliczonym 19% podatkiem i transportem do Polski.

Mnie jeszcze zastanawia taka kwestia, czy kupując 2 sztuki monitorów NuPro otrzymuję podwójnie akcesoria, czyli 2 piloty, 2 komplety przewodów, 2 instrukcje itp. Wygląda na to, że tak. Dobrze by było mieć do razu zapasowy pilot, bo przyciski tego typu lubią się ścierać.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

U mnie zagoscily Simple Audio Listen, i coz wywodzaca sie od Linn'a firma sprawila ze juz nie szukam dalej, a slucham muzyki. :)

Ciekawe, ciekawe... napisz prosze cos wiecej. Szkoda tylko ze nie maja aptX, bez tego bluetooth to tak troche kiepsko... No i cena wyglada na duzo przesadzona szczegolnie w porownaniu z monitorami studyjnymi...

Edytowane przez SZROT

Na opakowaniu maja informacje o aptX. Ja kupilem na Amazon, sprawdz. Na soundcheck przy -6db biurko trzesie sie przy 20HZ. Brzmienie okreslil bym mniej wiecej jako B&W MM1, z tym ze Listen Audio ustepuja im troche w gornym pasmie, z kolei maja lepszy dol pasma, bas jest lepszy, bardziej zroznicowany. Srednica jest swietna. Graja pelniejszym, cieplejszym dzwiekiem niz MM1, i nie traca nic z detali, maja dosc wyrazna glebie i scene. Potrafia tez zagrac glosniej, bez nieprzyjemnego efektu z MM1 gdzie powyzej 75% glosnosci, znika srednica i magia dzwieku, tu nic takiego nie ma miejsca. Maja tez Sub Out, wiec jak masz wieksze pomieszenie np. 18m2 wzwyz, to dajesz aktywny sub i masz swietny zestaw sterero. Tak jak mowilem wczesniej wiele budzetowych zestawow hifi chcialo by miec taki dzwiek.

Niebawem recenzja, wiec i wiecej informacji i zdjec.Na duzy plus takze wykonanie i obsluga. :)

Edytowane przez DawidM

Dziwne bo na stronie firmowej producent ani sie nie zajaknal o aptx a to przeciez konkretny atut. Dla mnie sub out zawsze jest duzym plusem szczegolnie przy 3-4 calowych miniglosniczkach. Dziwie sie ze producenci nie umieszczaja w takich przypadkach sub out automatycznie. A co jest napisane na opakowaniu o aptX? Ze maja? :) Warto wiec zaopatrzyc sie w nadajnik z aptX. Porownanie z MM1 OK ale ciekawe jak wypadloby porownanie z podobna polka cenowa np. Q Acoustics, Roth Audio, Nuforce. Nie mowiac o tanszych Focalach i Wharfedale z podobnej wielkosci 3 calowym glosniczkiem. Rozumiem ze tak basuja bo DSP tak ingeruje w sygnal :) No i ta cena... :(

Edytowane przez SZROT

Nuforce to byla polka moich bylych Edifierow Luna Eclipse. To jest znacznie lepsze brzmienie. Wlasnie skraja pasm nie sa nadmuchane czy wyeksonowane. Jest kultura.

Edytowane przez DawidM

Ukryta Zawartość

pqb6cwow0umz_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek witam wszystkich piszących i obserwujących ten wątek!

Mam pewien problem i szukam fachowej opinii i mam nadzieję od was ją uzyskać. Przechodząc do sedna sprawy to poszukuję głośników "komputerowych" w cenie około 600zł, oczywiście, jeżeli będę musiał zwiększyć budżet na zakup sprzętu w granicach rozsądku to nie ma problemu. Głośniki nie będą stały na biurku. Planuję ustawić je około 3,5 metra od komputera (laptop). Rozmiar także nie gra większej roli, na pewno pilot byłby niewątpliwym plusem przy wyborze sprzętu a także wygląd – szczerze bardziej przemawia do mnie klasyczny wygląd głośników. Co do przeznaczenia to głośniki będą w 85% przeznaczone do muzyki (rock, muzyka elektroniczna) 15% to filmy i seriale.

Co do samych wrażeń związanych z dźwiękiem to biorę pod uwagę zestawy 2.0, miałem kilka już zestawów w 2.1 i szczerze w każdym kolejnym irytował mnie subwoofer, który częściej nachodził na dźwięk odtwarzany niż mu towarzyszył. Nie chce tutaj szerzej rozpisywać się o scenie czy przestrzeni, bo zdaję sobie sprawę, że w takich ramach finansowych nie otrzymam nie wiadomo, jakiego efektu dźwiękowego.

Dzięki wielkie dla każdego, który zainteresuje się tym tematem i poleci coś ciekawego! Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi