Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S-520 - może kolejne klonowanie

sdp

Rekomendowane odpowiedzi

kubedes, 9 Mar 2007, 17:12

>arturp, 9 Mar 2007, 17:00

>

>>No to może tak. (...)

>

>To mi przypomina ruski biznes: ukraść cysternę spirytu, sprzedać a uzyskaną kasę przepić.

>;-D

>

>Artur nie podpowiadaj chłopakom, bo jeszcze który gotowy taki dil wprowadzić w życie ;-)

Dokładnie tak i wcale to nie jest śmieszne - coniektórzy robią się coraz bezczelniejsi, zdarzają sie tacy co piszą zebvym im udostępnił plany moich kolumn i że jestem świnia skoro nie chcę pomóc biedakowi który potrafi sobie zrobić całe kolumny tylko wyłożył się na zwrotce. Ludzie, przecież we większości kolumn cały problem sprowadza się do opracowania zwrotki, zrobić obudowy albo zamówić je u stolarza i kupić głosniki to każdy glupek potrafi, a opracowanie dobrej zwrotnicy trwa nierzadko miesiącami. A potem jeden z drugim rozbierze, zrysuje schemat i będzie budować klony za kasę - to jest zwyczajne ZŁODZIEJSTWO.

Za to co w następnej kolejności zamierzam napisać zapewne połowa was mnie zjedzie ale walę to i oświadczam uroczyście - czekam aż ktoś sklonuje komputerowe głośnikczki Creative'a. Takie klonowanie wszystkiego co tylko wpadnie w rękę robi się powoli śmieszne, i jest robieniem dla samego robienia. Wystarczwy wziąć kalkulator żeby policzyć że klonowanie czegoś takiego jak Usher 520 jest całkowicie nieopłacalne - same głosniki to jest 500 złotych, nawet zakładając całkowicie samodzielne wykonanie obudów to i tak cała reszta kosztów będzie oszcylować w okolicach 300 PLN. Raptem 400 złotych taniej, bez gwarancji i z utrudnioną odpsrzedażą, że nie wspomnę o tym że producent mógł zastawić klasyczne pułapki (nieco inne parametry głośników) - mam wrażenie ze to forum opanowało czyste wariactwo klonowania - ludzie pomyślcie chwilę zanim z czymś wypalicie.

arturp, 9 Mar 2007, 17:43

>kubedes,

>a od ciebie ile wziął ten miły Szwajcar za zwrotkę do ,, sam wiesz czego " :D ?!!!

>To juz sie robi międzynarodowy proceder .

Nic nie wziął. Wysłał mi i już, ja się go nie pytałem skąd ma.

Tak czy inaczej moje są dalekie od oryginału, bo przecież Gerhard modyfikował przetworniki, prawda?

Nikt też nie dał mi gwarancji na to że narysowana zwrotka jest prawidłowa. Jak się później okazało nie była prawidłowa.

Poza tym ja sklonowałem kolumny które nie są w produkcji od 5 lat. I dobrze mi z tym :-)

Śmieszne natomiast mi się wydaje kopiowanie kolumn które można kupić z drugiej ręki za cenę kosztów klonowania lub taniej...

Ale nie tracę nadziei i czekam na wątek z chęcią klonowania Tannoy M2.

PZDR

Z jednej strony masz rację oczywiście, z drugiej - i to wynika z jednego z wpisów sdp - takie sklonowanie w miarę prostej konstrukcji (pod warunkiem PEŁNEGO DIY - łącznie z projektem zwrotnicy) może mieć niezły walor edukacyjny i będzie cenną praktyką dla początkującego konstruktora, jeśli potem chce robić rzeczy bardziej zaawansowane. Warunkiem jest, rzecz jasna, klonowanie nie jakiegoś badziewia, tylko konstrukcji o zauważalnym potencjale dźwiękowym. Sam tak zaczynałem sporo czasu temu walcząc z klonami xavianów 185 (efekt był niezły, samteraz żałuję, że puściłem monitorki do ludzi)i była to dla mnie doskonała szkoła.

pzdr..

ARGOS poniekąd ma rację jeśli sklonowane kolumny będą budowane na sprzedaż za cenę niższą oczywiście niż oryginały. Ale wydaje mi się że piszemy o klonowaniu dla siebie?

Może ja mam inne podejście do DIY - ale całą przyjemność mam w wierceniu dziur, klejeniu obudów, forniru, lakierowaniu, jednym słowiem - w "babraniu" się w jednostkowej produkcji kolumn dla mnie.

Nie interesuje mnie fakt małej różnicy w cenach klonów i oryginałów Ushera - fakt, mogę iść kupić te kolumny za chwilę...cała zabawa polega na dłubaniu, choćby było tylko nieco tańsze...

Nie czuję się złodziejem, zresztą jak pisałem, i tak chcę zrobić nieco inne obudowy. O co więc walczymy?

argus, 10 Mar 2007, 12:44

>Z jednej strony masz rację oczywiście, z drugiej - i to wynika z jednego z wpisów sdp - takie

>sklonowanie w miarę prostej konstrukcji (pod warunkiem PEŁNEGO DIY - łącznie z projektem zwrotnicy)

Pełne DIY łącznie z projektem zwrotnicy to już nie jest klonowanie.

Przemek13, 10 Mar 2007, 12:51

>ARGOS poniekąd ma rację jeśli sklonowane kolumny będą budowane na sprzedaż za cenę niższą

>oczywiście niż oryginały. Ale wydaje mi się że piszemy o klonowaniu dla siebie?

Jeżeli klonujesz dla siebie to nie ma problemu - co najwyżej firma może mieć do siebie pretensje że nie zabezpieczyła produktu na taką ewentualność, ale jeśli zrysujesz schemat i go sprzedajesz to jest złodziejstwo. To własnie napisałem i nic poza tym i nie zamierzam się z tego wycofywać.

>Może ja mam inne podejście do DIY - ale całą przyjemność mam w wierceniu dziur, klejeniu obudów,

>forniru, lakierowaniu, jednym słowiem - w "babraniu" się w jednostkowej produkcji kolumn dla mnie.

>Nie interesuje mnie fakt małej różnicy w cenach klonów i oryginałów Ushera - fakt, mogę iść kupić te

>kolumny za chwilę...cała zabawa polega na dłubaniu, choćby było tylko nieco tańsze...

Dla mnie to nie ma sensu - szkoda by mi było czasu na coś takiego, ale to juz nie moja sprawa.

>Nie czuję się złodziejem, zresztą jak pisałem, i tak chcę zrobić nieco inne obudowy. O co więc

>walczymy?

Akurat nieco inne obudowy to nie jest element który w mojej opinii świadczy o niezależności całej konstrukcji, ale mniejsza o to.

Walczymy o to żeby wyważać zamknięte a nie otwarte drzwi - skoro dłubanie sprawia ci przyjemność to moze coś ambitniejszego wziąć na warsztat a nie kolumny które w całości można za parę stówek kupić...

kubedes, 10 Mar 2007, 09:52

>Śmieszne natomiast mi się wydaje kopiowanie kolumn które można kupić z drugiej ręki za cenę kosztów

>klonowania lub taniej...

>Ale nie tracę nadziei i czekam na wątek z chęcią klonowania Tannoy M2.

>

>PZDR

Dla mnie to zjawisko nie jest smieszne, jest raczej żałosne. A raczej przyczyny tego zjawiska są smutne. Żyjemy jednak w biednym kraju, dla wielu z nas wyskrobanie nawet kilkunastu setek złotych na kolumny jest niebagatelnym wysiłkiem finansowym, i oszczędność nawet 400zł dzięki klonowaniu jest nie do pogardzenia. Dlatego też dokąd sytuacja ekonomiczna społeczeństwa naszego kraju nie poprawi się znacząco wciąż będzie istniało duże zapotrzebowanie na jak najtańsze, ale przyzwoicie grające kolumny którymi możnaby zastąpić wysłużone altusy bąź sypiące się, odrapane zabytki kupowane za drobne na giełdach elektronicznych lub allegro. Pomijam tutaj świadomie aspekt etyczny zagadnienia klonowania (w tym zakresie w dużym stopniu zgadzam się z Argosem).

A Tannoyów M2 nie da się sklonować, przynajmniej nie na taką skalę jak Totemy Mite. Po prostu nie da się kupić w normalnej sprzedaży głośników do M2. A żeby Ci Kubedes nie odbierać całkiem nadziei polecam wątek o klonowaniu Radmorów LS10 które już od ładnych paru lat nie są produkowane, a które w moim odczuciu grały nieco lepiej niż M2. Głośniki do LS10 są wciąż dostępne w handlu, zatem nie widzę przeszkód w ich klonowaniu (również natury etycznej, jako że kolumny te wyszły już dawno z produkcji).

ARGOS, 10 Mar 2007, 09:26

>(...) i wcale to nie jest śmieszne - coniektórzy robią się coraz bezczelniejsi, zdarzają sie

>tacy co piszą zebvym im udostępnił plany moich kolumn i że jestem świnia skoro nie chcę pomóc

>biedakowi który potrafi sobie zrobić całe kolumny tylko wyłożył się na zwrotce. Ludzie, przecież we

>większości kolumn cały problem sprowadza się do opracowania zwrotki, zrobić obudowy albo zamówić je

>u stolarza i kupić głosniki to każdy glupek potrafi, a opracowanie dobrej zwrotnicy trwa nierzadko

>miesiącami. A potem jeden z drugim rozbierze, zrysuje schemat i będzie budować klony za kasę - to

>jest zwyczajne ZŁODZIEJSTWO.

ARGOS, a może rozważ opublikowanie na forum lub na Twojej stronie kompletnego projektu którego z jakichś powodów nie zamierzasz wprowadzić do produkcji? Udostępnienie takiego projektu z pewnością zamknęłoby gęby wielu malkontentom. Mógłbyś wtedy tych, co GRZECZNIE pytają o zwrotnice odsyłać do tego projektu. Inny pomysł to oferowanie GRZECZNIE PYTAJĄCYM w wyjątkowych wypadkach odpłatnie gotowych do podłączenia, lecz zalanych żywicą i nierozbieralnych bez zniszczenia modułów zwrotnic. Nie sądzę aby Ci to przyniosło jakieś straty. Wszak ci, co chcą pójść na skróty i tak nie kupiliby Twoich gotowych produktów za normalną cenę. Wręcz przeciwnie, może to mieć niebagatelny aspekt marketingowy budując pozytywny wizerunek Twojej marki. Natomiast tacy, co posuwają się do wyzwisk pod Twoim adresem za to tylko, że nie udostępniasz za darmochę wyników Twojej pracy i wieloletniego doświadczenia nie zasługują na poważne traktowanie. Wielu Polakom wydaje się, że jak ktoś się fizycznie nie natyra, i jeszcze się przy tym nie ubrudzi, to taki ktoś nic nie robi. Nie ma w naszym kraju szacunku do pracy umysłowej, oraz do niematerialnych efektów takiej pracy.

głośniki w wersji nieekranowanej z przesyłka 480 PLN

2 cewki 1,5 z drutu 1,4 mm -90PLN

2 cewki 0,3 z drutu 0,7- 12

6 kondensatorów jantzen - 60 PLN

rezystory metalizowane 6 PLN

MDF z pocięciem 100 PLN

klej i wkręty do drewna- 20 PLN

Klej do Forniru - 15 PLN

Fornir krajowy1m2- 20 PLN

2 rury br- 20PLN

2 terminale głośnikowe tanie- 20 PL

Kable wewnętrzne DNM 1mb- 50 PLN

Lakier 30 PLN

W sumie ponad 900 PLN a nie policzyłem kosztów wysyłek/transportu ,papieru ściernego ,pędzli do lakieru , cyny płytki pod zwrotnice , materiału tłumiącego itd

...there is no spoon...

arturp, 10 Mar 2007, 15:16

>głośniki w wersji nieekranowanej z przesyłka 480 PLN

>2 cewki 1,5 z drutu 1,4 mm -90PLN

>2 cewki 0,3 z drutu 0,7- 12

>6 kondensatorów jantzen - 60 PLN

>rezystory metalizowane 6 PLN

>MDF z pocięciem 100 PLN

>klej i wkręty do drewna- 20 PLN

>Klej do Forniru - 15 PLN

>Fornir krajowy1m2- 20 PLN

>2 rury br- 20PLN

>2 terminale głośnikowe tanie- 20 PL

>Kable wewnętrzne DNM 1mb- 50 PLN

>Lakier 30 PLN

>W sumie ponad 900 PLN a nie policzyłem kosztów wysyłek/transportu ,papieru ściernego ,pędzli do

>lakieru , cyny płytki pod zwrotnice , materiału tłumiącego itd

Czyli sztuka dla sztuki.

McGyver, 10 Mar 2007, 15:13

> A żeby Ci Kubedes nie odbierać całkiem nadziei

>polecam wątek o klonowaniu Radmorów LS10 które już od ładnych paru lat nie są produkowane, a które w

>moim odczuciu grały nieco lepiej niż M2. Głośniki do LS10 są wciąż dostępne w handlu, zatem nie

>widzę przeszkód w ich klonowaniu (również natury etycznej, jako że kolumny te wyszły już dawno z

>produkcji).

Budujące.

Szkoda tylko że nie wyczułeś sarkazmu...

A jeśli już mówimy o klonach nieprodukowanych paczek to zrobiłem i używam takich jak na zdjęciu (w tle Gale 3040) . Ponoć ładnie grają.

A koszty klonowania podał arturp. Takie liczenie jak na początku wątku, czyli głośniki i skrzynka, ciach na oko "pińcet" to pobożne życzenia.

PZDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przebitka na moich klonach jest ciekawsza.

Nowe, kiedy były sprzedawane - 13 500 PLN.

Używane teraz ~ 7 000 PLN.

Klony ~2 500 PLN. (nie liczę kosztu narzędzi, które musiałem kupić).

Pomiary wykonane przez arturp.

PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes, na końcu mojej wypowiedzi do Ciebie miał być emotikon, ale mi go zeżarło. W takim razie teraz dam dwa w ramach rekompensaty:

Ukryta Zawartość

post-3550-100006688 1173722326_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dodam ,że dziura w okolicy 700hz jest wynikiem tego ,że prezentowany pomiar jest zrobiony ,, od frontu " a woofer jest z boku i mikrofon ,, nie widzi " go prawidłowo .

...there is no spoon...

>ARGOS, a może rozważ opublikowanie na forum lub na Twojej stronie kompletnego projektu którego z

>jakichś powodów nie zamierzasz wprowadzić do produkcji? Udostępnienie takiego projektu z pewnością

>zamknęłoby gęby wielu malkontentom. Mógłbyś wtedy tych, co GRZECZNIE pytają o zwrotnice odsyłać do

>tego projektu. Inny pomysł to oferowanie GRZECZNIE PYTAJĄCYM w wyjątkowych wypadkach odpłatnie

>gotowych do podłączenia, lecz zalanych żywicą i nierozbieralnych bez zniszczenia modułów zwrotnic.

>Nie sądzę aby Ci to przyniosło jakieś straty. Wszak ci, co chcą pójść na skróty i tak nie kupiliby

>Twoich gotowych produktów za normalną cenę. Wręcz przeciwnie, może to mieć niebagatelny aspekt

>marketingowy budując pozytywny wizerunek Twojej marki. Natomiast tacy, co posuwają się do wyzwisk

>pod Twoim adresem za to tylko, że nie udostępniasz za darmochę wyników Twojej pracy i wieloletniego

>doświadczenia nie zasługują na poważne traktowanie. Wielu Polakom wydaje się, że jak ktoś się

>fizycznie nie natyra, i jeszcze się przy tym nie ubrudzi, to taki ktoś nic nie robi. Nie ma w naszym

>kraju szacunku do pracy umysłowej, oraz do niematerialnych efektów takiej pracy.

No i wlasnie dlatego nie zamierzam udostępniać żadnych projektów - jak ktoś nie potrafi docenić wkładu umysłowego to niech się goni. Nie zalezy mi na opinii takich ludzi. Grzecznie proszącym udzielam wsparcia, ale nigdy nie podaję niczego na tacy - jeśli chcesz coś robić sam to naucz się myśleća nie tylko kopiować.

• 2 tygodnie później...

Przesłuchałem ostatnio znowu kilka różnych kolumn i ponownie wracam myślami do nisko-średniotonowego głośniczka z s520. Jest w nim jakiś czar. Bardzo jestem ciekaw jak zagrałby w innej, aplikacji. Czy ktoś zetknął się z takimi próbami?

Ukryta Zawartość

Wariacja na temat s-520. Wygląda interesująco, niestety opis mówi niewiele :)

post-1129-100005338 1175121925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Oto na stronce akkusa pojawiła się nowa oferta kolumienek 'wzorowanych' na usherkach s-520, dla zwolenników klonowania:

Ukryta Zawartość

Wziąwszy pod uwagę cene podzespołów i obudowy to nie wiadomo czy gra warta świeczki w porównaniu z oryginałami...

Co innego akkus V1, który dziwnie przypomina x-718... Czyżby pan Albecki miał patent na 'kolnowanie' Ushera??? ;-)

Ukryta Zawartość

Skan zwrotnicy z artykułu audio-video.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 2 miesiące później...

Witam jestem na etapie zmiany kolumny z podłogowych na Monitorki obecnie mam JBL ATX 60 ale chce zmienić na coś innego i zastanawiam sie nad zakupem USHER S520 lub Akkus Y1 proszę was o jakieś opinie mój pokój ma 13 m2. Muzyki słucham rożnej. Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie rady

• 2 lata później...

Może komuś się przyda, swojego czasu znalazłem na tajwańskiej stronie, krzaczków nie idzie zrozumieć, ale schemat jest jak najbardziej czytelny :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ten polipropylen ma ciekawe brzmienie.

>Kiedyś miałem Seasy WT171XP z takimi membranami - taki lampowy dźwięk

Zapewne kwestia dużego tłumienia wewnętrznego, to typowe dla polipropylenu. Niektóre firmy, by z tym walczyć, (pomaga w uzyskaniu brzmienia szybszego), stosują metalizowanie membran lub domieszki do PP.

• 2 lata później...

Odświeżę trochę wątek, może ktoś by był tak dobry i podał wymiary otworu bas-reflex dla usher s-520 ?

Zwrotka już jest, pojemność skrzynki to 11litrów więc był by komplet.

Siakoś od lat chodzi za mną sklecenie tych kolumn i nie mogę zgrać w jednym czasie pieniędzy, czasu i chęci :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.