Skocz do zawartości
IGNORED

32 czy 37 do 18m2, co najlepiej wybrać

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Frank, 6 Mar 2007, 07:44

>tomek7776

>Amoi to "chinol" ,ryzyko spore,ceny takie sobie.

>Chyba za tą kasę można lepiej.

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kąty wskazują na starszą matrycę P-MVA - nie polecam tego modelu Amoi

Ukryta Zawartość

Placek

wybrales zle forum do poszerzenia wiadomosci o LCD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle

Zdaję sobie sprawę że IPS lub S-IPS są lepszymi matrycami, tak samo sprawa się ma w przypadku monitorów komputerowaych LCD.

na potwierdzenie przedstawiam dane znalezione w sieci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są to raczej matryce IPS.

Tomek.

Amoi raczej odpada, wertujac właśnie forum HDTV wybrałem modele podane wyżej.

W tym watku :http://hdtv.com.pl/forum/archive/index.php?t-7639.html

jest wiwle opinii i sharpie , sa też statystyki i subiektywne rankingi:

cytat

"Co do rodzaju i marki , musisz podać w jakiej klasie cenowej ?

Jesli do 5000 zł - to zmieścisz tylko w LG LC2 i Samsungu 37 s 71.

Jeśli do 6000 zł - to Sharp 37 BV8 / Ga 8

Jeśli do 7000 zł - JVC 37 S 60 ,Sharp P 70, Sharp 37 Ga 6 , Samsung 37 N 71

jesli powyzej - to Loewe Xelos , JVC M 60, Sharp GD 7 "

mnie interesuje też ten BV8 tyle żę on już kosztuje ok 4000 na sieci a w MM prawie 6000:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radzilbym sie zainteresowac Philipsem z podswietlaniem Aptura. Jest to podswietlanie, ktore dziala punktowo, procesor TV analizuje obraz i nie podswietla miejsc gdzie jest czern. Pozatym czas reakcji 3 ms.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek, 28 Lut 2007, 22:41

>tomek7776

>ciesze się że chcesz mi doradzić ale basta, na 37 poprzestaję, razem z dziewczyną doszliśmy do

>wniosku że i tak 37" to dla nas znak zapytania ale dla przyjeności oglądania filmów skusimy się

>właśnie na tą przekatną.

37'' z 4m to żadna przyjemność oglądania filmów...

Potwierdzam to co napisali przedmówcy! Ja oglądam 55'' z 3,5 i mogę teraz powiedzieć że ideałem by był model 70'', szkoda tylko że był 2 razy droższy :( Mówię oczywiście o filmach full HD. Do TV i DVD 55'' w sam raz wystarcza :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit

ja dobrze posluchac kogos,kto ma cos do powiedzenia,kto sie orientuje w temacie.

tez ogladam z 4m 42cale,......wiec

i 50cali,a nawet i wiecej mysle ze nie byloby za duzo.

no cóż nie dogadamy się ,

ja rozumiem że jazda maybachem wydłużanym jest fajniejsza niż tym zwykłym ale jeśłi mnie nie stac albo nie chce takiego to się nie interesuję....

Spoko, co do funduszy to jak najbardziej rozumiem. Podałem tylko przykład. Może powiem co ja bym kupił za te pieniądze:

1. Albo nowy model plazmy Panasonica (poprzednik miał świetny obraz, ale kiepski wygląd, to nowość, za miesiąc cena w sklepach internetowych spadnie pewnie do ok 4500-5000:

Ukryta Zawartość

2. Albo tylną projekcję Sony 50'' (przy Twoim układzie pomieszczenia ograniczenie kątów pionowych nie powinno stanowić problemu... no chyba że musisz powiesić na ścianie, to odpada wtedy):

Ukryta Zawartość

Z taniego LCD raczej nie byłbym zadowolony. No chyba że zamierzasz podłączać komputer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubanczyk, 6 Mar 2007, 14:29

>Radzilbym sie zainteresowac Philipsem z podswietlaniem Aptura. Jest to podswietlanie, ktore dziala

>punktowo, procesor TV analizuje obraz i nie podswietla miejsc gdzie jest czern. Pozatym czas reakcji

>3 ms.

>

Ukryta Zawartość

Może być to ciekawe, ale zauważ że:

1. Cena 12299 za model 37'' to jednak trochę dużo, nie sądze żeby ktokolwiek w Polsce to kupił :)

2. Nie przyjmuje sygnału 1080p (wg specyfikacji) - poważny mankament

3. Kontrast wciąż słaby, nie wiadomo na ile sprawdzi się to zmienne podświetlanie bo nie wiadomo jaką ma rozdzielczość (ilość lampek?) i czas reakcji... może to być super a może też tylko przeszkadzać, ciężko stwierdzić...

Ukryta Zawartość

Mistif

odnośnie:

TH-42pv70f

to rozumiem że jego odpowiednikiem jest teraz TH-37pv70f a do tej pory był TH-37PV60 ???

Ukryta Zawartość

tylko że to jest plazma !! dlaczego do użytku domowego polecasz plazmę która z tego co wiem szybciej się wypala itd ??

Ukryta Zawartość

plazma jest lepsza od LCD,tzn,obraz jest duzo lepszy,wez tez pod uwage sugestie co do projekcji tylnej.i plazma, wcale sie nie wypala,juz szybciej w LCD znajdziesz martwe pixele.

tomek7776, 8 Mar 2007, 22:07

>plazma jest lepsza od LCD,tzn,obraz jest duzo lepszy,wez tez pod uwage sugestie co do projekcji

>tylnej.i plazma, wcale sie nie wypala,juz szybciej w LCD znajdziesz martwe pixele.

Na PAL 720x576i lub p TAK na HDTV 1280x720p - 1920x1080p NIE

Niewiem Kyle ale moim zdaniem plazma tez jest lepsza od LCD i to w testach porowawczych tez daja do zrozumienia, we wszystkich przypadkach gdzie sa opisywane plusy LCD to przewaznie pisza

-matowa matryca-brak obic swiatla

-dluzsza trwalosc i nic wiecej

natomiast w plazmie

wszystkie üplusy sa powizane z postrzeganiem obrazu

-lepsza paleta barw

-czer prawie idelna itd

pozdrawiam

piskle smoka, 8 Mar 2007, 22:31

>Niewiem Kyle ale moim zdaniem plazma tez jest lepsza od LCD i to w testach porowawczych

>tez daja do zrozumienia, we wszystkich przypadkach gdzie sa opisywane plusy LCD to przewaznie

>pisza

>-matowa matryca-brak obic swiatla

>-dluzsza trwalosc i nic wiecej

>natomiast w plazmie

>wszystkie üplusy sa powizane z postrzeganiem obrazu

>-lepsza paleta barw

>-czer prawie idelna itd

>pozdrawiam

To na prawdę zależy od typu i generacji matrycy. Niewiele starsze matryce są wyraźnie gorsze od dzisiejszych najnowocześniejszych. W tym temacie kupujący zdecydował się wydać na TV 37" LCD ok 4000 PLN - ja bym wolał tyle wydać na 32" oparty na najnowszej matrycy S-PVA + udoskonalenia wg. SONY [bRAVIA V2500] ( bardzo zaawansowana elektronika - chyba wszystkie korekcje jakie obecnie są ).

Na prawdę - różnica jakościowa pomiędzy danymi TV ( generacje, rodzina [low end , high end] ) jest znacznie większa w LCD niż między plazmami.

Jeśli LCD to tylko i wyłącznie najnowocześniejszy model najwyższej rodziny danej firmy oparty na najnowszej matrycy z przeznaczeniem do HDTV digital - w tym przypadku obraz moim zdaniem jest wyraźnie lepszy niż na najlepszych "plasma" ( stabilność, ostrość, nasycenie kolorów, nie można mieć zastrzeżeń do reakcji [nie widać efektu ubocznego] , do czerni czy kątów ).

ps. oczywiście lepiej by było kupić np. jakiś model 50 - 70" - za duże to nie będzie ( raczej przy 1080p ) ale taki TV kosztuje majątek ... nawet wysokiej klasy 40" to okolice aż ~6 tys

Obecnie telewizory 50" wypadaja najtaniej jesli wezmiemy pod uwage cena za jeden cal. Czasem lepiej kupic wiekszy telewizor, ale najslabszy z modeli danego producenta. Obraz zadko kiedy jest gorszy, a rezygnujemy z rzeczy, ktore sa czesto malo potrzebne np: wieksza liczba wejsc, cable card, gniazda na pamieci, jakies procesory surround itp.

Kyle o tym typie i generacji tak to zabrzmialo jak by tylko technologia LCD szla do przodu:), niezapominajmy ze wiele koncernow dalej inwestuje w plasme , ja uwazam ze poprostu jest lepsza z samych zalozen technologicznych i tyle.Wezmy pierwszy z brzegu Panasonic z najnowszej serii PV600 nie jest najdrozszy 50 cali za niecale 9k

pozdrawiam

piskle smoka, 9 Mar 2007, 07:49

>Kyle o tym typie i generacji tak to zabrzmialo jak by tylko technologia LCD szla do przodu:),

>niezapominajmy ze wiele koncernow dalej inwestuje w plasme , ja uwazam ze poprostu jest lepsza z

>samych zalozen technologicznych i tyle.Wezmy pierwszy z brzegu Panasonic z najnowszej serii PV600

>nie jest najdrozszy 50 cali za niecale 9k

>pozdrawiam

Technologia "plazmy" też idzie do przodu jednak nie ma tak wielkiej różnicy między starszymi modelami i nowszymi jak wśród LCD i zmiany nie są tak wielkie. Generalnie można powiedzieć że plazmy wystartowały z lepszą jakością niż LCD - więc z tąd mniejsza różnica w plazmach ( ale nie mówię że nie ma ).

kubanczyk, 9 Mar 2007, 03:48

>Obecnie telewizory 50" wypadaja najtaniej jesli wezmiemy pod uwage cena za jeden cal. Czasem lepiej

>kupic wiekszy telewizor, ale najslabszy z modeli danego producenta. Obraz zadko kiedy jest gorszy, a

>rezygnujemy z rzeczy, ktore sa czesto malo potrzebne np: wieksza liczba wejsc, cable card, gniazda

>na pamieci, jakies procesory surround itp.

W przypadku plazmy obraz może być porównywalnej jakości ale w LCD z tego co widziałem tak nie jest ( "kręcę" się w salonie Sony bo jest nie daleko i widzę że tańsze/starsze LCD są wyraźnie gorsze ... tej samej firmy ).

Placek, 8 Mar 2007, 21:12

>Mistif

>

>odnośnie:

>TH-42pv70f

>

>to rozumiem że jego odpowiednikiem jest teraz TH-37pv70f a do tej pory był TH-37PV60 ???

>

Ukryta Zawartość

Tak, jest jak piszesz. Tylko kup 42'' a nie 37''.

>tylko że to jest plazma !! dlaczego do użytku domowego polecasz plazmę która z tego co wiem szybciej

>się wypala itd ??

Każda technologia ma wady. Właściwie to jak się dobrze zagłębić w temat to się dojdzie do wniosku że każda technologia jest do kitu :) Napisałęm co ja bym wybrał. Co Ty wybierzesz zależy od Ciebie :) Ale co do rozmiaru to gwarantuję Ci że jak kupisz 32-37 cale to będziesz szybko żałował że nie kupiłeś czegoś większego. Co z tego że matryca będzie deczko lepsza, jeśli z 4 metrów nikt tego specjalnie nie zauważy...

Jeśli już koniecznie chcesz coś małego ja bym kupił sobie TV kineskopowy 32'' i postawił gdzies z boku zeby byl blizej niz 4m.

Ukryta Zawartość

PS:

Ukryta Zawartość

Nic tylko kupować :)

Ukryta Zawartość

Przepraszam że podłączę się do tematu... ale nie chcę zakładać nowego a widzę że wypowiadają się tu osoby mające doświadczenie z telewizorami LCD. Od kilku godzin jestem w posiadaniu LG 26LC3R. Zakupiłem kabelek DVI-HDMI aby podłączyć go do komputera (karta graficzna Radeon 9550). Niestety jedyna dostępna rozdzielczość to 720 x 480. Czy może ktoś mi powiedzieć jak z tym sobie poradzić? Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

Jeśli chodzi o 32, to proponuje poczytać na forum HDTV o modelach Sharp BV9 i JVS LT X70. Dobra cena, szybkie matryce i dobra czerń, kolory naturalne. Dobry jest też Sony aletylkoz wersji V, npV2500, żaden z wersji U

witam

w klasie cenowej która mieści przy Twoich ofertach , nie powinieneś lekceważyć plazm 37" i LCD 40" - które mieszczą się w Twoim zakresie cenowym.

Jeśli masz aż takie wątpliwości poproś do domu telewizory i sam się przekonasz co dla Ciebie najlepsze.

Ale najpierw ogranicz ilość - bo przewija się ich co raz więcej.

Twój rysunek wyrażnie wskazywał na wielkość lcd 37" / 40" lub plazmy 42"

Obydwie technologie mieszczą się w Twoim zakresie cenowym .

Jesli więcej oglądasz wieczorami - to swoje kroki powinieneś skierować w strone plazmy. ma najszybsze czasy reakcji i procesory ruchu. Co zapewni Ci komfort nawet przy słabszym sygnale.

Ale głębia obrazu , czerń , płynność - zachwyci Cię swoja jakością.

Kiedy kierować się w stronę LCD - ano wtedy gdy bedziesz więcej korzystał z komputera, gier, aparatów cyfrowych, Telewizji HD , jesli masz mocno nasłoneczniony pokój i duzo ogladasz w dzień.

Jednej i jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

Jednego idealnego telewizora dla wszystkich też nie ma . Dlatego musisz sam wybrać ale podczas prezentacji w Twoich warunkach.

Lepsze rozwiazanie nie istnieje.

Ja do prezentacji wybierałbym pomiedzy:

37 Sharp BV 8

37 Sharp SA1

37 JVC R 71

40 JVC S 70

40 Samsung R 71

Plazma 42 PV 70 Panasonic.

Prezentacja powinna obejmować zarówno programy SD jak i HD żebyś mógł przemysleć nad zabezpieczeniem najlepszych programów . I żeby Ci nikt nie wciskał że to zakup na rok.

Jakość musi być taka abyś w pierwszym odruchu zachwycił się .

pozdrawiam

locoloco

A co byś wybrał do normalnej TV (N-ka lub Cyfra) + DVD + komp??

Chciałbym prosić Cię o konkretną poradę do tematu jakw wątku ...

Do modeli:

LG 37LB1R

LG 37LC3R

doszły jeszce

Sharp 37 SV1E

Sharp 37 SA1E

pozdrawiam

witam

najwyżej klasyfikowany z tych modeli to LG 37 LB1.

On też ma najszersze wykorzystanie do Twoich potrzeb.

Najlepiej współpracuje z komputerem , do Nki - też super po HDMI.

Ma też z podanych paletę barw ciepłą co kieruje jego jakość w strone plazmy.

Wyposażenie też ma lepsze niż pozostałe telewizory które wymieniłeś.

Wyżej notowane od niego są te modele które podałem.

Ale sprawdź, o ile nie jest to kwestia kasy , wielkośc 42" LB1 - bo cena jest extra 5490 zł

pozdrawiam

aktualnie w moim odczuciu sa tylko 2 marki warte zachodu: Sharp Aquos, najlepiej nowa seria X1DE z silnikiem truD, ktory wyczynia cuda z obrazem oraz Amoi Elite z seria T2 (T1 ma ciut gorsze procesory obrazu). Serie V sa juz zapowiedziane, ale jeszcze nie sa dostepne.

Wielkosc to rzecz wzgledna 37" moze sie wydaje duzo, ale duzo nie jest. Teraz mam 50" DLP w odleglosci 2,8m od widza i jest w sam raz - nie za duzo, nie za malo.

Przy 37" nawet sobie nie zawracaj glowy fullHD bo i tak nie zobaczysz - zwlaszcza ze swojej odleglosci prawie 4m. Z tak duzej odglesci nawet na 42" IMO nie bedzie widac wielkich roznic, jednak 42" porzadne marki juz nie robia HDready.

Aquos od Sharpa jest drozszy, znacznie. Amoi jest mniej znany na polskim rynku, ale jakosciowo od Aquosa odbiega minimalnie a jest znacznie tanszy. Reszta marek jest daleko w tyle, z zadyszka.

"Aquos od Sharpa jest drozszy, znacznie" - co to znaczy bo nie zrozumiałem ?

a o tej zadyszce to przesadziłeś !!!

Szczególnie w obliczu wyników światowej sprzedaży :

Sony

Samsunga

Philipsa

Sharpa

LG

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

Amoi

pozdrawiam

No i w końcu się wybrałem do MM gdzie stały zarówno Sharpy i LG obok siebie.

Stojąc razem z dziewczyną i mając sprzedawcę pod ręką śledziliśmy sobotnie skoki Adama.

Nie ejstem pewien czy wyrażę się jasno ale toco mnie uderzyło w LG to "mrowienie obrazów statycznych". Mając LG 37LB1R oraz Sharp 37BV8 obok siebie było widać eweidentnie że w LG na nieruchomych częściach obrazu (np. wywiad w studio TV gdzie osoba mówiaca się rusza a za nią jest nieruchome tło) ciągle się poruszał. Miałem wrażenie jakby pixele ciągle się przemieszczały przez co sttyczny przedminot sprawiał wrażenie ciagle pracującego. W sharpie stojącym obok takiego wrażenie nie było. Obraz był statyczny i było wrażenie jego krystaliczności. Staliśmy w odległości ok 1,5m.

Powiedzcie czy to możę być równica matryc?? Mimo prób regulacji obrazui anteny ciągle były róznice w obrazie. Dodam że tam wszystko leci z satelity na identycznych rozgałęzieniach wobec czego nie było raczej opcji różnych podłączeń. Czy jest to az taka równica matryc na korzyśc Sharpa ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.