Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie z doborem CD do MF E10

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

Jak zwykle potrzebuje rady specjalistów z forum, tym razem przy doborze CD. Mój sprzęt to: wzmacniacz Musical Fidelity E10, kolumny Mission M71i - swoją drogą zastanawiam się nad wymianą ich na Jmlab'y Chorus 715 (Co o tym myślicie?), kable głośnikowe: na górę Audionova Solaris, na dół Audioquest Type 8, interkonekt - Audionova Phobos MKII, sieciówka - Audionova Starburst MKII. No i tak... Mam kilka typów co do wyboru CD. Myślałem o:

- Marantz cd 6000 ose (licytacja),

- Cambridge Audio 640C ver.I (1100 zł.)

- Sony AX-2 ES (650 zł.).

- Musical Fidelity E60/E61 (pewnie z 800 zł)

- Nad C520 (650 zł.)

Mój budżet to ok 1200 zł. Może znacie jakieś inne fajniejsze rozwiązania? Będę wdzięczny za każdą pomoc...

Myślę że jeśli nie masz więcej kaski na CD to posprzedawaj swoje drogie kable (zwłaszcza zasilający) i dołóż wszystko na sprzęt (głośniki i odtwarzacz - bo rozumiem że ze wzmacniacza jesteś zadowolony). Nie przez kabelki droga, zwłaszcza przy tym budżecie :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Popieram Misfita. A do E10 jak najbardziej polecam JmLaby. W "o mnie" piszesz o Pionku 703. Nie znam Cambridge'a ale może poza Sony (uwaga na części) żaden z nich nie jest chyba znaczącym krokiem do przodu. Możę uda Ci się znależć jakiegoś Arcama ze starej serii 7, 7se, 8, 8se.

Gość

(Konto usunięte)

Pioneer PD-S 703 został sprzedany i zamieniony na Nad'a 512. Dźwięk się poprawił, a przynajmniej zyskał troszke na basie i przestrzeni. Teraz chce sprzedać Nad'a 512 i kupić coś lepszego, grającego ciepło, ale nie za bardzo, żeby nie wyszły rozgotowane kluchy z Musicalem. Co do kabelków to nie jestem przekonany za bardzo co do działania sieciówki, pozostałe mi się podobają i wolałbym je zostawić.

Miałem kiedyś NAD512. Basik faktycznie ładnie łoił (być może był trochę podbity?), ale poza tym to właśnie była ciepła klucha ze spiaszczoną górą.... na dodatek szybko padł i sprzedałem go na części... Trzeba było zostawić Pioneera i wstawić do niego Stelmacha - już jakiś postęp by był za niewielkie pieniądze i bez ryzyka. Chociaż mnie Stelmach już powoli też przestaje wystarczać ;-)

PS: Sieciówkę możesz spokojnie sprzedać, to voodoo :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Przejrzalem pobieznie allegro i w twoim budzecie zainteresowalbym sie:

-Rotel RCD971

-Pioneer PD77(ale ponoc piekielnie drogie lasery)

-Luxman D355

-Yamaha CDX993

-Denon DCD2560.

Jako milosnik staroci wybralbym Denona DCD2560.:))

Powodzenia w poszukiwaniach.

Gość

(Konto usunięte)

Może opłaca się kupić Sonego AX-2 ES za 650 zł.? A i mam pytanie co do kolumn... Mogę zamienić moje Missiony z dopłatą 1200 zł. do JmLab Chorus 715... Czy opłaca się coś takiego zrobić biorąc pod uwagę mój sprzęt? Może ewentualnie zaproponujecie inne kolumny, które będą lepsze do Musicala? Może AA Phoebe II?

JmLaby do MFE10 jak najbardziej, a jeśli chodzi o CD to Sony XA2ES albo Pionner Pd77 z nowym laserem, jest jeszcze Sony X3000ES na allegro - jeśli się nie mylę pierwszy za 1250 zł, drugi nie wiem lub coś z nowych Denonów typu 700AE bo 1500tka przekracza budżet o jakieś 900 zł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety Sony AX-2 ES już poszedł, więc ta opcja odpadła. Jakoś ten stary Denon mnie do końca nie przekonuje, a tego Sony X3000 ES nie mogę znależć na allegro... Wogóle był taki model, czy to pomyłka? Jeszcze zastanawiam się nad tymi Jmlab'ami Chorus 715. Słyszałem, że mają mało basu i grają ostro. Czy to prawda? A może polecicie mi jakieś kolumny do ok 2000 do mojego wzmaka? Będę bardzo wdzięczny...

Gość

(Konto usunięte)

Znalazłem jeszcze w dość rozsądnych pieniądzach cd Pioneer'a PD-D6-J. Jest to nowość w ofercie firmy, ale patrząc na wyposażenie CD to chyba powinien być na prawdę ok. Może ktoś słyszał coś o tym odtwarzaczu?

->

Kup Yamahę CDX-993 - jest jedna na Allegro; raczej niez apłacisz więcej, niż 850 PLN, ;-) Za kolejne 100 PLN wstawisz w nią gniazdo IEC (jest wrażliwa na polaryzację! ;-) oraz precyzyjne podstawki + dwa scalaki AD826 w miejsce dwóch badziewnych (i jedynych w tym CDku) op-ampów po 5 centólw/szt.... I masz CDka do Musicala E10 na lata ;-)

Wiem co piszę, sam używam Yamahy CDX-993 tak "zrobionej" od ponad dwóch lat (wcześniej z Primare A20 mk2 i Marantzem PM-75 plus Avance Epsilon 960 mkII, a teraz - z Amplifonem WL25 plus Ruark Prelude II; obecnie robię jej tuning maksymalny... za duże pieniądze, biorąc pod uwagę jej obecną cenę na second-handzie ;-)

k.

Gość

(Konto usunięte)

Dziękuje wszystkim za pomoc... Po odsłuchu postanowiłem zainwestować w Cambridge Audio Azur 640C ver. II. Na moje ucho razem z Musicalem uzupełniają się i wychodzi całkiem fajny dźwięk, szczegółowy, ale jednak ciepły. Poza tym Cambridge troszke "dodał życia" Musicalowi. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.