Skocz do zawartości
IGNORED

podstawki antywibracyjne zamiast kolcow

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakis podstawek pod kolumny gdyż musze sie pozbyc kolcow ze wzgledu na podloge. Nie chce tez zadnych kolcow z podkladkami pod nie ani płyt granitowych- potrzebuje czegoś co można wkrecić w miejsce kolców....czy macie jakei propozycje albo wiecie jaka firma takie cos produkuje??

Mam taki sam problem jak Ty. Dodatkowo, szuakalem jakiegos wygodnego rozwiazania do eksperymentowania z ustawieniem kolumn. Co zrobilem: wzialem dwa korki od wina, przecialem kazdy na 4 krotkie walce i nabilem na kolce... Nie radze ciac cienszych krazkow, bo kolce przechodza prze nie jak przez papier. Wiem, ze to malo audiofilskie ale u mnie zdalo egzamin super. Mialo byc tylko na chwile a chyba zostanie na dluzej bo oprocz zalatwienia ww. problemow mam wrazenie ze pozbylem sie rezonansu w wyzszym basie bez utraty precyzji i "kopa". Korek fantastycznie tlumi drgania i nie jest sprezysty jak guma. Wada mojego rozwiazania jest ze kolumny nie sa juz tak "zakotwiczone" w podlozu jak przy wbitych kolcach ale u mnie nie ma to zlego wplywu. Sprobuj sam i daj znac co z tego wyszlo!

Jesli jednak szukasz czegos bardziej "fabrycznego", widzialem na allegro takie nozki pod kolumny z zaokraglonymi koncowkami, cos jak gruszki albo baseball bat :) Pozdrowienia!

hmmm w Troks sa tylko platformy a tego chce uniknac. ..chodzi mi o cos takiego tylko zeby to bylo wkrecane w kolumne i stanowilo jednosc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To może coś takiego:

Ukryta Zawartość

post-803-100007341 1172648561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A serio to w rozsądnej cenie coś takiego ( gwint M8 sklep OBI )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć.

Ja na twoim miejscu kupiłbym w Audiofast podkładki Vibrapod (rewelacja) . Nie są to kolce , ale spełnią ich rolę znakomicie.Cena ok 80 pln za dwa komplety.

Dobierz starannie do wagi kolumn .

Pozdrawiam

szczepan, 28 Lut 2007, 10:25

>Cześć.

>

>Ja na twoim miejscu kupiłbym w Audiofast podkładki Vibrapod (rewelacja) . Nie są to kolce , ale

>spełnią ich rolę znakomicie.Cena ok 80 pln za dwa komplety.

Vibrapody sa ok (wczoraj sam kupilem 3 szt), tylko ze cena to okolo 40zl za JEDNEGO vibrapoda, 2 komplety (6 sztuk) to okolo 280zl

pzdr

dlaczego nie skorzystać z oferty przemysłu,tam faktycznie można dobrać podstawki dokładnie do wagi głośników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

studernote, 28 Lut 2007, 15:36

>Trochę taniej vibrapody kupiłem przed chwilą na allegro(30zł za szt+8zł koszt wysyłki).Tylko trzeba

>zadzwonić do sprzedającego,ponieważ cena wystawienia to 35 zł.

To nie sa stozki, tylko gumki (tez vibrapody, mozna je laczyc ze stozkami). Raczej nie pod kolumny.

Ja rowniez polecam Vibrapody, rewelacja!, uzywam pod cdp, preampem i jego zasilaczem, trzeba je tylko dobrze dobrac, obliczajac ciezar urzadzenia ktore beda podpieraly i poprawnie zainstalowac.

ABs bo się trochę pogubiłem,ty polecasz stożki vibrapody czy izolatory.Ja zamówiłem jedynie izolatory pod cd.Czy to wystarczy,czy powinienem zamówić do kompletu stożki.Myslałem że odkręcem nożki na których stoi cd i podstawię na ich miejsce izolatory i będzie piknie.

studernote >>

jesli jeszcze nie czytales, tutaj Pacula testowal te stozki i gumki w roznych konfiguracjach:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Blady99, 27 Lut 2007, 14:07

>Szukam jakis podstawek pod kolumny gdyż musze sie pozbyc kolcow ze wzgledu na podloge...

Ja moge Ci polecic zupelnie inne rozwiazanie, ktore sam przetestowalem i aktualnie stosuje. Piasek. Wsypujesz suchy piasek do solidnej torby foliowej i zaklejasz szczelnie tasma samoprzylepna. Taka torbe wypelniona piaskiem kladziesz na podlodze i formujesz na plasko prostokatny 'nalesnik' o powiedzmy 1cm-1.5cm grubosci. Potem musisz ta powierzchnie wypoziomowac poziomica, dlatego dobrze jest miec np. plyte granitowa ktora wypoziomujesz, na ktora dopiero postawisz kolumne. Ale mozesz tez postawic kolumne prosto na piasek i ja wypoziomowac. U mnie na piasku jest 3cm grubosci granitowa plyta i wszystko stoi solidnie i stabilnie. Efekt dzwiekowy to otwarcie sie gory, wieksza precyzja w umiejscowieniu dzwiekow i bardziej konturowy, szybszy bas.

pzdr

Zauważyłem takie highendowe rozwiązanie

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja przekonałem się do wspominanych wyżej Soundcare Spikes. Niesłychanie praktyczne, żadnego problemu z przestawianiem kolumn i bardzo estetyczne. Trzeba tylo uważać, żeby za bardzo nie pochylać na nich głośników, bo można uszkodzić kołnierz mocujący podkładkę do kolca.

Kosztują w detalu (np.HiFiClub) 180zł za 4 sztuki. Do wyboru gwinty 6mm i 8mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.