Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

mnie też motorek rzucał się w oczy i wczoraj wieczorem zamontowałem lower drum i head do apparatusa, nówka sztuka nie śmigana, operacja w sumie dosyć prosta, po wymianie nic nie regulowałem, wszystko działa jak należy, potrzebne są tylko jakieś rękawiczki, ciężko zmyć ślady paluchów z głowicy po montażu, używałem VIDEO 90 do mycia ale mam chyba jakiś oszukany zostawia delikatny biały nalot, lepszy byłby pewnie czysty izopropanol, o efektach na razie nie mówię, muszę przenieść JVC do drugiego pokoju gdzie mam w miarę normalne żródła do nagrywania,

wymieniłem również taśmę napinacza na lewym sprzęgiełku czyli wszystko co kupione na okęciu jest nowe !

pozdrawiam

Marek-41 okrągłe szare rzeczy przygotowane, wędrują ze mną w kieszeni

Nie wiem ile jest w tym prawdy ale dotarła do mnie informacja, że innych betów przedziwnego zastosowania do JVC mają tam jeszcze na Okęciu na morgi. Nie znam historii tego Studio ale sadząc po ilości upłynnianego sprzętu i zaopatrzeniu w części zamienne musiało kiedyś być naprawdę potężne.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Ja obecnie na te cuda jedynie się patrzę i sam ich widok wredny nastrój mi poprawia, będzie czas siły i potrzeba zamontuję w maszynerii

Ha.Cieszy mnie wasza radośc z tych ,co by nie mówic pieknych części.Ja na razie nic nie musze wymieniać,ale świadomośc ,że leżą na półeczce mocno podnosi mnie na duchu.Wszystkiego najlepszego i miłego dnia.

Witajcie!Dzięki Markowi-41 także podziwiam ustrojstwo - motorek plus głowica - piękne i tyle.Teraz już nic takiego chyba się nie robi. IPOD nie ma części ruchomych, dysku twardego też nie widzimy jak się obraca. A tu proszę - cacko.Na razie nie montuję do swojego JVC bo gra jak należy, ale Marek ma racje - jak leży to na półce to lżej na sercu..no i mam bardziej zadowoloną minę.Jeszcze raz dziękuję Markowi.

Czeka mnie remont gramofonu ADAM GS 424 i rozmyślam nad jego bebechami. Wyrzuciłbym całą tą automatykę i zostawił tylko włącz i wyłącz, ale na razie nie wiem jak się do tego zabrać. Jak myślicie skrót w nazwie gramofonu"GS" jest od - gramofon stereo- czy od gieesu. Pozdr - jacek

>Witajcie!Dzięki Markowi-41 także podziwiam ustrojstwo - motorek plus głowica - piękne i tyle.Teraz

>już nic takiego chyba się nie robi.

Robi się robi. każdy magnetowid VHS ma identyczny zespół silnika i transformatora wirującego. Zresztą inne magnetowidy oparte na zasadzie helikalnego zapisu obrazu (V2000,(S)VHS,Betamax, Betacam, V8, U-matic czy nawet DV) także mają podobny element - co najwyżej różni się on rozmiarem. Tak w zasadzie to ten zastanawiam się tylko po co wymieniacie trafo wirujące jak ono się praktycznie w ogóle nie zużywa? W czasie jak prowadziłem serwis naprawczy to tylko raz musiałem taki zespół wymienić, bo klient próbował zdjąć bęben wizyjny wsadzając śrubokręt w szczelinę między bębnem a gładzią prowadzącą. Efekt był łatwy do przewidzenia.

Z drugiej strony sam z niecierpliwością czekam na nowy bęben wizyjny już ponad tydzień ...

Pozdrawiam. . .

Jacek.Ja też walczyłem z gramofonami.To sobie wymieniem wkładkę na lepszą,to pobawiłem się w precyzyjną regulacje.Wymieniłem talerz na cięższy.Poprawiało to odbiór,ale dopiero jak nabyłem gramofon z liniowym prowadzeniem wkładki ,to zrozumiałem,ze to właśnie to.Jak ci się trafi okazja ,to jej nie zmarnuj.Usłyszysz co potrafi naprawde gramofon.Zresztą matryce płyt były nagrywane właśnie taką metodą.

Potwierdzam co Marek-41 mówi za jego radą nabyłem gramofon z takowym ramieniem tangencjalnym a na dodatek z bezpośrednim napędęm DD sterowanym quartzem i naprawdę jest super a bym zapomniał mała droga ale często konieczna inwestycja w nową wkładkę i mamy spokój taj jak w BRA na 2000 godzin, no a później trochę łatwiej bo wymiana tylko igły

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

walki z apparatusem ciąg dalszy

dzisiaj zrobiłem inne odprowadzenie ładunków z bębna, trzaski są sporadyczne ale jednak są, na starych taśmach Sony 240 są ciche trzaśnięcia ale bardzo częste, na nowej TDK 240 z dopiskiem Hi-Fi po nagraniu całej płyty 2 trzaski na całą taśmę

przenoszą się też u mnie zakłócenia z sieci energetycznej, trzeba wykombinować jakiś filtr sieciowy, czy za taki filtr może służyć stary stabilizator napięcia sieci ? mam takie ustrojstwo gdzieś w piwnicy z zamierzchłych czasów telewizorów Rubin 202P z zamontowaną z tyłu gaśnicą :)

jutro wypróbuję, na dzisiaj dość walki, ustawiam ustrojstwo na nagrywanie, kaseta 240 i lulu

pozdrawiam

Dobrze, że wymieniamy się w tym wątku istotnymi uwagami na temat sprzętu, nośników eksploatacji, i, że nie wyrósł nam tutaj jak wrzód na dupie żaden nowy guru każmodzieja. I wiem jedno na Jackka011 Marka-41, JaroMiego, Gardenusa, Mulsa i jeszcze kilku innych zawsze mogę liczyć a wszelkich Czarodzieji na samym wstępie mogę sobię podarować. Może będę miał rękę może jej mieć nie będę, różnie to bywa w zabawach w doktora. Na wszelki przypadek, pewne sprawy muszę sfinalizować i niestety nie dotyczą one tych wielkogabarytowych i wielokilogramowych ślicznot ale bawcie się nimi bo są tego warte polecam

Zbyszek

Poszukuję serwisówki do UHER-a CR-240 dotyczy to zwłaszcza druku na płycie matce i na kartach pozdrawiam

Zbyszek

PS. Lub CR- 240 w stanie agonalnym ale jeszcze żywego.

Dziękuję serdecznie przyda mi się i serwisówka i powodzenie, zwłaszcza że porwałem się z motyką na słońce i pierwsze skiby zaczynam powoli odwalać W naszej tradycji najpiękniejsze Misterium Wielkanocne to Mikołaja z Wilkowiecka Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim ZE CZTERECH ŚWIĘTYCH EWANGELISTÓW ZEBRANA jest to rzecz tak doskonała, że naprawdę będzie bardzo ciężko dobrego napisać. Ale zgodnie z zasadami XIX-wiecznego sjonizmu że Galicja i Kongresówka to tak zwane Nowe Jeruzalem wręcz mechanicznie i dosłownie osadzam wszystko w naszych polskich realiach.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam miłośników wirujących bębenków :)

Właśnie otrzymałem serwisówkę i instrukcje obsługi do ERY.

Tym co wyrazili chęć nabycia w/w dokumentacji prześle odpowiednie info na PW.

Ogólnie jakość dokumentacji jest OK , serwisówka ma coś koło 100 stron.

Jakość schematów jest dobra, gorzej ze zdjęciami , są okropne (czyli nieczytelne).

Jednak większośc informacji, szczególnie dotycząca głowic i prowadzenia taśmy jest w formie rysunków (czyli OK).

Następny problem to rozmiar plików razem coś koło 100MB z tym że sama instrukcja obsługi jest bardzo skromna (1MB).

Postanowiłem że będę przesyłał całość, chyba że ktoś ewidentnie nie chce serwisówki to instrukcja obsługi będzie gratis.

Zastanowie się jak to podzielić i dam info na PW.

Pozdr.

witam

doniesienia z placu boju z trzaskami, zrobiłem trochę odmienne zbieranie ładunków elektrostatycznych z bębna wizyjnego,kawałek siatki mosiężnej umieszczony jak najbliżej bębna, oryginalny ślizgacz zdemontowany, działa dużol lepiej jak orginał, na taśmie TDK 2 trzaski, na nowej FUJI 180 brak trzasków, niestety na starych moich tasmach SONY 240 bardzo cichutkie trzaski na całej taśmie słyszalne jednak tylko podczas ciszy na taśmie, muzyka je maskuje, spraedzam ostatnio wszystkie taśmy kasując je bez sygnału, czuli nagrywam ciszę i odsłuchuję na słuchawkach po skasowaniu, fotki mojego patentu poniżej

spos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12564-100001745 1201816901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na pierwszym zjdjęciu zakupione kasety w Saturnie, koszt około 5- 7 złotych, najlepiej spisuje się FUJI 180 Fine Quality, brak trzasków, w miarę niski poziom szumu samej taśmy, cicho działająca kaseta

EMTEC Professional Cam Copy Master pomimo dumnego napisu grzechocze jak stado koścotrupów na blaszanym dachu, taśma nowa i już pozaginana na elemecie mocującym taśmę do talerzyka, badziewie !

TDK E-HG 240 z dopiskiem Hi-Fi Performance, najniższy poziom szumów, elegancko działający mechanizm ale niestety sporadyczne trzaski

apparatus chyba nie jest przystosowany do cieńszych taśm jak 180

prośba do Irka 350 czy jest jakakolwiek informacja w instrukcji obsługi na temat jakie taśmy powinny być stosowane?

Jacek.Widze,że wykonałeś kawał solidnej roboty,tylko obawiam się,że jest to tzw ,żołnierska robota,czyli nikomu niepotrzebna.Ta siatka jest bardzo blisko bebna,bo przecież nie może go dotykać,a slizgacz miał styk bezposredni.Jak więc ładunki statyczne mogą byc przez siatke zbierane inaczej ,jak w formie iskry,a ta musi wygenerować trzask.Problem z oryginalnym slizgaczem był taki,że czasami ten styk nie był dobry i ładunki nie były dobrze odprowadzane.Ale jak sam słyszałeś to u mnie,jesli styk jest dobry,to zadnych trasków nie ma.Musisz zrobić taki patent,aby ładunki były odprowadzane w sposób ciagły,inaczej będą trzaski mniejsze ,lub większe.Powodzenia.

Witam!

Dziś dostałem nowy bęben wizyjny do JVC. Po zamontowaniu lekkie zdziwienie - obniżył się poziom sygnału (tzn wskaźnik tracking wykazuje mniejsze wartości szczytowe), ale na obrazie jest zdecydowanie mniej dropów. Dźwięk także uległ poprawie, oceniam że zniknęła połowa cyknięć na tych starych taśmach. Na nowych pryknięcia praktycznie nie występują, a jeżeli się pojawiają to , przynajmniej u mnie, są cichsze. Co do regulacji - nie mam taśm testowych opisywanych w serwisówce (MH-2 i MH-F8) więc regulację ograniczyłem tylko do poprawienia położenia trackingu potencjometrem R34 na płycie D/C SERVO do poziomu kilku wybranych taśm wzorcowych.

Podsumowując - polecam zmianę bębna wizyjnego. za 15 zł można uzyskać sygnał pozbawiony do 50% zakłóceń w stosunku do zużytego dysku.

Co do taśm, to w specyfikacji urządzenia podają "Max 240 min with E-240 cassette"

I jeszcze coś do tej siatki - pamiętaj że czytniki wystają nieco poza obrys bębna. Jak ta siatka się przekrzywi to nie dosyć że zarysuje bęben, to może utrącić wykonany ze spieku ceramicznego czytnik. Do tego nie zapewnia ona galwanicznego połączenia bębna z masą urządzenia. Nie polecam takiego rozwiązania

Słuchaj Atreu - i szukaj innego rozwiązania bo jak ten patent Ci pierdolnie to będzie wewnątrz duplikatora drobna kasza, a jak Ci się wybitnie nudzi to rób z maszynerii DAT-a czasem niestety trzeba korzystać z zapisu cyfrowego zwłaszcza kiedy chce się ratować stare nagrania prawie, że przeznaczone już na straty.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Przez takie patenty obecnie mam obie ręce w nocniku i muszę iść z dwoma CR-ami do remontu na jednej z krakowskich uczelni i całe szczęście, że Marek-41 zdobył dla mnie dosłownie na styk tak pelną serwisówkę, że aż

się wierzyć nie chce.

Korwin - czytaj ze zrozumieniem. To jacekw zastosował "patent". Ja tylko napisałem że "Nie polecam takiego rozwiązania".

Za to sam opisałem moje wrażenia po zmianie bębna wizyjnego na fabrycznie nowy, co chyba żadnym "patentem" nie jest...

witam

siatka założona była na próbę żeby przakonać się czy te trzaski to elektrostatyka, pojawiały się tu różne opinie o źródle trzasków i teraz po moim patencie wiem co jest przyczyną

>Korwin nie będę przerabiał apparatusa na dat-a, ma to być analog, co prawda trochę dziwny bo z modulacją FM, do cyfry mam kompa i to wystarczy

trzeba gdzieś dorwać nowe takie ślizgacze !!

Jacek,może mają na okeciu.Jak nie maja nowych to mozna wymontować z zdekompletowanych sztuk,które na pewno się jeszcze tam walają.A po drugie,taki slizgacz nie powinien się zniszczyć,tylko jak sie styk zabrudzi,to słabo działa.Ja własnie zaczynam kopiowanie z trzech duzych szpul całej dyskografi beatlesów na jvc.Bedzie dobry test.

Jacekw,

Trzaski w tych waszych duplikatorach nie biorą się z elektrostatyki tylko z "drop out" na taśmie i błędów śledzenia ścieżki (tracking) co jest pochodną jakości taśmy i toru przesuwu. Wyczyszczenie urządzenia, zmiana bębna wizyjnego (wymiana głowic), dokładna regulacja itp. na pewno ilość trzasków zmniejsza. Wrażliwość na "drop out" systemu modulacji FM stosowanego do zapisu "wysokiej jakości" w systemie VHS Stereo Hi-Fi jest ogólnie znana.

Jest to jedna z kilku poważnych wad tego systemu. Między innym z tego powodu pojawiły się kasety VHS z dopiskiem "hi fi".

W/g mnie o ile towarzysząca filmom ścieżka dźwiękowa z dodanymi trzaskami jest jeszcze do wytrzymania o tyle robienie "wiernych kopi audio" za pomocą tego urządzenia jest już nieporozumieniem.

pozdrawiam

>mirek24

Mirku, nie możesz pisać że robienie kopii na tym urządzeniu jest nieporozumieniem, skoro jak widać multum ludzi tak właśnie z owego urządzenia korzysta.

Nie wiem co jest przyczyną trzasków - zupełnie nie znam się ani na elektryce, ani na elektronice. Jestem muzykiem. Zauważyłem jednak że gdy duplikator spoczywał na drewnianej półce trzaski były naprawdę sporadyczne i nieregularne. Teraz jednak gdy wyemigrował na metalowy stoliczek jest ich od cholery. Nawet na moje, "nieelektroniczne" oko jest tu więc coś nie tak z odprowadzeniem ładunków...

A jeśli chodzi o zasadność korzystania z tego ustrojstwa, to dla mnie jest wręcz nieoceniona - całe kolekcje winyli zebrane tematycznie na kilku taśmach. Pomijając trzaski ( które mam nadzieje uda się w końcu wyeliminować ) jakość zniewalająca - świetna dynamika, barwa, oddane wszystkie szczegóły - naprawdę super.

Pozdrawiam!

Różnie to bywa nie wolno do jednego wora pakować wszystkich problemów przykro mi, ze nie będę wypisywał cenzurek poszczególnym markom o typom taśm, ten problem mam już głowy wymieniam wiotką wątpliwej jakości taśmę VHS na inną bardziej drobnoziarnistą i naprawdę wielowarstwową i co najważniejsze grubszą i w związku z tym mnniej wiotką dokładnie tą samą taśmę tnę na połowę i korzystam z niej przy nagrywaniu na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR. Nie występuja żadne pyknięcia ani trzaski [chwała Markowi-41 który dla mnie te duplikatory wybierał] Magnetowidy z zapisem HiFi VHS wykorzystwał z powodzeniem Pam Andrzej wieloletni elektroakustyk "Skaldów" i Teatru Groteska w Krakowie.

Obecnie poszukuję nie tyle ma gwałt ile na przedwczoraj doskonałego serwisanta w Krakowie [sorry rozmarzyłem się gurwa Panowie

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi