Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa kochane zadbane ale z nich obecnie nie korzystam. Jest sto sprzęt cudowny w dosłownym i przenośnym tego słowa znaczeniu kosztujące od 1000 - 2500 i więcej gadżety to przy JVC BR to upierdliwe zero.

Ale ja niestety nie mam obecnie czasu na pracę lub zabawę z duplikatorami. Chcę mieć w możliwie niedalekiej przyszlości CR-240 z przesuwem 1/2 . normalnym i normal x 2 czyli 9.5cm/sek na pełnej szerokości taśmy rezultat może być naprawdę ciekawy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam szanowny klub pora na przecene! tym razem 20zl za sztuke, czy ktos zna te modele?

Ech ten swiat zwariowal zupelnie wszyscy pedza gdzies w audiofilskim wyscigu zbrojen na stracenie, a tu pod nosem garstka lubiacych muzyke i prawdziwe dzwieki wymienia sie ukochanymi analogowymi nagraniami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te modele przewijają sie przez Allegro od dobrych kilku miesięcy.

Ogólnie są OK, ale mają jedną dość upierdliwą wadę - mają mało klawiszy :))))))))))))))))

(szczególnie tych z podstawowymi funkcjami)

Witaj Irek.Jednak wole JVC.Bez wskazników jak ustwić poziom zapisu.Jvc juz poznałem i wiem co są warte.jak twój egzemplarz,czy juz działa?.Popraw styk na głowicy odprowadzajacy ładunki statyczne,bo na twoich nagraniach,szczególnie na ich początku są pyrknięcia.Powodzenia.

JVC BR 7000 ERA jest absolutnym cudem techniki; wyjątkowo dobrze pomyślanym i wykonanym jeszcze lepiej. Są do niego jeszcze łatwo dostępne fabrycznie nowe części zapasowe, instrukcja obsługi, instrukcja serwisowa i schemat i jest już na tym forum kilkunastu użytkowników tego sprzętu mających niezłe doświadczenie.

Pozdrawiam

Zbyszek

No to pora na garsc moich awarii

Jeden z egzemplarzy jvc nie lapie czasem tasmy, z objawow zewnetrznych: wciskam play przez chwile mysli po czym klawisz samoistnie sie wylacza, przewijanie natomiast dziala normalnie.

Kolejny puka przez caly czas i ma to zwiazek z trackingiem ktorego nie moge w nim ustawic - magnetowid widzi kasete dopiero jak ustawie skrajny trackink ale ow pukanie jest nonstop

Problem z nagrywaniem na starego lampowca po petli magnetofonowej - lampowiec ma 400mV natomiast wszystkie nagrane kasety maja przester (takie troche estradowe znieksztalcenie ktore najbardziej ujawnia sie przy bardzo szybkich kawalkach muzyki wtedy poprostu wszystko sie gubi i jakby trzesczy) Myslicie ze trzeba dopasowac jakos wejscia elektrycznie poprzez przylutowanie czegos do kabla? czy to moze wina czegos innego? Przez chwile wydalo mi sie nawet ze omawiany przester wystapil nawet jak nic nie nagrywalem a wszystkie kable byly wpiete do petli lampowca hmm

Pozdrawiam wszystkich maniakow jvc

• 3 tygodnie później...

Witam,

mam taki fajny duplikator - może jest na forum ktoś z Wawy, kto wymieniał w nim głowicę wizyjną (mam w zapasie) i poda adres serwisu, który nie zedrze za tę usługę.

Witam w klubie

Witam,ktoś na forum sam wymieniał głowice i bez dodatkowej regulacji działało wszystko dobrze.Dlaczego chcesz wymienic głowice,coś zle działa?.W razie czego mam gościa na powislu,który sie specjalizuje w kamerach i magnetowidach.Jest tani,tylko powolny.Jak chcesz to poproś mnie na priw,a dam ci jego namiary.Powodzenia.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich uczestników tego watku i nie tylko.

Mam niestety smutną wiadomość.Korwin jest w szpitalu w ciężkim stanie.

Jest nieprzytomny po zawale i z rozpoznaniem obustronnego zapalenia płuc.Nie wiem ,jak można mu pomóc,chyba tylko modlitwą i życzeniami,aby znowu pojawił się ze swoim humorem i rozległą wiedzą na forum.Miejmy nadzieje,że przezwycięży wszystkie problemy.

• 2 tygodnie później...

Witajcie, wczoraj kuriej dostarczył mi JVC BR-7000ERA.JESTEM ZACHWYCONY!!!!!!!!!

Nagrywam kolejną płytę lp i jest super!

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tego zacnego urządzenia.

arekslazok, nie zapomnij wy... hmm...tentegować ogranicznika:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Mój duplikator naprawdę ciężko pracuje. Więcej nawet niż Panasonic przy telewizorze, bo także jeśli idzie o wideo pozostałem wierny taśmie.

Wracam do pracy :-(

Nie mam ostatnio nawet najmniejszej szansy aby zbliżyć się nawet do niego, bez przerwy grzebię pry szpulach zwłaszcza 13-tkach - tam gdzie mi ich brakuje przerzucam materiał na talerzyki z CD a póżniej pakuję do pojemników 8 szt talerzyków w pudełku na 50 Cd na każdym 360 m nagrania stereo [pełna szerokość taśmy czyli 32 minuty przy przesuwie 19.05 cm/sek. Najczęściej jednak korzystam z 9.5 cm/sek i to mi całkowicie wystarcza.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Zapis helikalny na pełnej szerokości 1/2" to dla mnie absolutna rewelacja, ale nie mam niczego w miarę lekkiego do zarzucenia na ramię, a sama archiwizacja mnie już nie bawi.

Witam,miałem problemy z "pyknieciami" , ale po wyczyszczeniu styku odprowadzjącego ladunki jest ok.

Zauwazyłem też że na w/w zjawisko ma wpłyt rodzaj taśmy,wogole nie pyka na zwykłych maxwelkach.

Miłego "łikendu" !!!

po obszernej lekturze tego watku, bardzo zainteresowaly mnie profesjonalne magnetowidy, szczegolnie jvc i panasonic. Chcialbym wiedziec czy znacie jakies inne modele godne polecenia. Czy np. Panasonic 7750 (svhs) nadaje sie do tych zastosowan co BR-7000??? Czytalem ostatnio sporo o tych urzadzeniach, duzo z nich ma wejscia i wyjscia xlr, w trybie hifi 20hz-20mhz, nie wiem tylko na co jeszcze trzeba zwracac uwage...svhs ma jakis istotny wplyw??Pytam bo czesto trafiam w ogloszeniach na takie klocki w miare rozsadnych cenach, ale nie chce przeplacic za cos co moge miec w BR-7000 za pare groszy

Nookie 736.Magnetowidy sVHS zapewne lepiej nagrywają obraz ,mają pilota i inne udogodnienia.Jednak jak ma to służyć głównie do zapisu dzwięku,to raczej od JVC-ERA lepiej nie będzie.Musisz sobie samemu odpowiedzieć,do czego to ma słuzyć.Ja sporadycznie na jvc nagrywam obraz i nie narzekam,a mam świadomość,że te zabawki mogą żyć dłużej ,niż ja.O sprzęcie nie profesjonalnym już bym tego nie powiedział.

nookie736 - jak możesz zobaczyć w moim "o mnie" mam troszkę sprzętu VHS :)

Praktycznie każdy magnetowid stereo nagrywa ścieżki audio na poziomie dobrego kaseciaka.

Jednak cały dowcip polega na tym, czy dany sprzęt posiada "kontrolę manualną".

Co to oznacza? - podstawa to potencjometry do regulacji poziomu zapisu (część magnetowidów posiada automatyczną regulację, która nie jest najlepszym rozwiązaniem),następna sprawa to dobre wskaźniki wysterowania. Kolejna rzecz to cena - tutaj opisywany JVC jest sprzedawany po cenie ZŁOMU ! ! !

Nie kupisz dobrej klasy magnetowidu nawet w zbliżonej cenie do tego JVC.

Dochodzi jeszcze kwestia trwałości i precyzji wykonania. Większość sprzętu domowego jest obliczona na 3-5 lat eksploatacji.

Jak dla mnie ten JVC posiada również wady, jedną z nich jest licznik taśmy, który nie dość że słabo widoczny jest rónież mało precyzyjny, no i brakuje mi możliwości indeksowania utworów na taśmie, a i pilot by się przydał. ;)

Jeżeli masz możliwość kupna dobrej klasy magnetowidu w dobrej cenie to się nie zastanawiaj :)

Na pewno będziesz zadaowlony.

dzieki za odpowiedz, mi chodzi naturalnie o zapis dzwieku bo tylko do tego celu bym go uzywal. W takim razie kupie ERA, faktycznie ceny sa super smieszne. Mam jeszcze jedno laickie pytanie. Jezeli chcialbym zgrywac vinyle, to musze uzyc preampa do phono??Na zdrowy ludzki rozum...I jeszcze jedno: jak wyglada sprawa z odtwarzaniem kaset video?Taka opcja jak mniemam musi istniec :) pytam bo kolega ma setki orginalnych kaset w piwnicy, w tym sporo klasykow, mozna by przy okazji dla zabicia czasu uzyc go do obejrzenia paru filmow..

Do winyli oczywiście możesz użyć jakiegoś preampa oddzielnego lub wbudowanego we wzmacniaczu.

ERA bardzo ładnie odtwarza obraz video pod warunkiem, że jest wszystko sprawne :) a że różne egzemplarze się trafiają to możesz poczytać w tym wątku (ale w 90% sprzedają sprawne i nie ma problemu z wymianą, ja osobiście kupiłem 3szt. - w tym jeden wyłącznie na części).

Zobacz jaki zasilacz ma ten sprzęt:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tym samym papierem nie należy podcierać nosa i d..., chyba,że ktoś to kocha wtedy mówi się trudno.Przystosuj ERĘ wyłącznie do archiwizacji winyli, a do zabawy w oglądanie filmów kup amatorski magnetowid z Sp i Lp z pilotem i raczej niespecjalnie stary. Moja działka to sprzęt reporterski. W szpitalu zmądrzałem cztery doby śpiączki mi wyjątkowo pomogły, wyzbywam się baroku deckowego CC, DCC szpul większych niż 13-tki i magnetofonów szpulowych czterościeżkowych, część tego dobra trafi na Allegro, część do kumpli a reszta na pchli targ.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Kupa mięci

Szpula 5" [13-tka]

Stereo dwuśladowe z lewa na prawo raz a dobrze

19.05cm/sek 32 minuty, 9.5cm/sek 64 minuty, 4.75cm/sek 256 minut

Mono A/B wszystkie czasy x 2

• 1 miesiąc później...

Witam,temat o możliwościach ERY w dziedzinie adio zainspirował mnie do kupna tego sprzętu, pod koniec tygodnia będę już się nim cieszył. I teraz moje pytanie: jak w praktyce wyglądają połączenia kablami ERY, CD i wzmacniacza ? Pozdrawiam

Chodziło mi o to, czy jest możliwość podsłuchu w trakcie nagrania, a jeśli nie, to czy podłączyć do wyjścia we wzmacniaczu przy wybranym źródle CD ?

witam

sprzęty, jak w temacie chodzą po 25zł + 34zł koszt kuriera:

Ukryta Zawartość

P

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi