Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przed kilkoma minutami, dotarła do mnie, paczka z Ustrojstwem.

Ale nie otworzę jej wcześniej, niż wieczorem. Zaraz wyruszam do roboty i nie chcę spalać się z nerwów, jak będzie coś nie tak.Będę się za to spalał z ekscytacji nieznanego. Ale to dużo przyjemniejsze odczucie i stan ducha.

ja ustrzelilem panasonica AG MD-830, jak mowi opis:

The AG-MD830 VCR meets the need for high-quality video and audio recording and playback in the field of medicine. Boasting high resolution S-VHS, 4-channel audio and the highly reliable and durable IQ tape transport mechanism, the AG-MD830 satisfies the strict requirements of medical applications.

Audio Frequency Response : 20Hz-20kHz (Hi-Fi Audio); 50Hz-10kHz (Normal)

Dynamic Range : 90dB (Hi-Fi Audio)

Zapis helikalny przewinal sie na ktorejs ze stron. Potestuje go bo na ere chwilowo nie mam miejsca, ten panasonic nie jest taki "wypasiony" ale robi wrazenie porzadnego. Jak do mnie dotrze to zamieszcze pare zdjec.

Do^ NOOKIEGO736

Gratuluję sam mam Panasonica AG 5700 HiFi VHS rejestrator przemysłowy [przenośny]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Mam zamiar nagrać na JVC-ERA płytę co prawda cyfrową,ale nagraną w standarcie studyjnym 24 bit/96khz.Ciekawi mnie jak to bedzie z jakością i pyrknięciami,bo jest to w miare ciche nagranie gitarowe.

No i wyjaśniłem spraw sławnych pyrknięć chyba definitywnie.

To sprawa taśmy.Nagrywałem na Maxell XR-S profesional master grade i pyrkało aż miło.Na moich obydwu magnetowidach.Przełączałem wszystko co można,bez efektu.Założyłem tasmę MaxellSQ.Taką zwykłą 240 minut.Ani jednego pyrknięcia.

Mam więc prośbę do wszystkich na tym wątku.Jak znajdziecie taśmę,na której nie ma pyrknięć ,prosze podajcie jej dokładną nazwę.Widać cena taśmy nie jest ważna.Ważne jest,to którą taśme JVC lubi.Być może do zapisu dzwięku potrzeba troszkę innego nosnika niż do wizji i obraz jest ok,a dzwięk nie.

Nie pierdzi jak jest to fabrycznie nowa taśma.Przy ponownym zapisie już tak dobrze nie jest.Jednak są takie taśmy,które pomimo kilkukrotnego kasowania nie pierdzą.

Aby sprawdzić do końca tą teorie,nagrywam ponownie płytę na Maxelly XR-S,ale na dziewiczej sztuce.Jak bedzie dobrze,to potwierdzi się,że te taśmy nadają się tylko do archiwizacji płyt i ponowne ich nagrywanie nie jest wskazane.Zobaczymy za godzine,bo tyle trwa płyta.

Mam tylko jeden komplet pokręteł do duplikatora. Pójdzie dla pierwszego w kolejności zgłoszeń. NIE MA W HURTOWNIACH. Mam inne pokrętła (zrobię zdjęcie) ale trzeba by pokombinować z nimi. POZDRAWIAM.

Ja wiem, że wątek długi i trudno wszystko ogarnąć :) Ale jakieś kilkaset :))) wpisów wcześniej pojawiła się próba wyjaśnienia powstawania tych trzasków. Są DWA powody ich powstawania - taśma oraz ładunki elektrostatyczne nieskutecznie zbierane z głowicy. Jeśli za pomocą doboru taśmy likwidujecie trzaski, to macie fart, bo oznacza to że ładunki są skutecznie zbierane i odprowadzane do masy. Inni takiego szczęścia nie mają...

Same trzaski są dość łatwe do odróżnienia - te z taśmy pojawiają się sporadycznie raz w jednym, raz w drugim kanale, natomiast te spowodowane ładunkami słychać dokładnie ze środka i są.. ciut inne :)

Mariusz,też tak myslałem,ale sprawa jest banalnie prosta.Konsultowałem się cały czas podczas dzisiejszych eksperymentów z zaprzyjaznionym serwisantem.Spotkał się z takimi zakłuceniami i powód był zawsze podobny.

1]Złe prowadzenie taśmy.

2]Uszkodzona,lub brudna głowica.

3]Pognieciona taśma.

Czyli problem z prawidłową synchronizacją i prowadzeniem scieżki.

Sprawdziłem,że na nowej taśmie pyrknięć prawie nie ma ,a na już nagranej jest ich sporo,ale to też zależy od typu taśmy.O co ,więc tutaj chodzi?

Po prostu razem z sygnałem audio są zapisywane impulsy służące do synchronizacji .

Niektóre taśmy się łatwiej kasują,inne trudniej i zostaje troche starego sygnału.

Nagrywamy nowy sygnał i podczas odtwarzania nie do końca skasowane impulsy synchronizacji mylą system i czasami traci on prawidłowe prowadzenie ścieżki.Stąd pyrknięcia w obydwu kanałach.

Postanowiłem tą pyrkajacą taśmę wstepnie skasować ustawiając przełacznik ASC na frontowej ścianie w pozycje off i obracając pokrętło Video Level na zero,czyli maksymalnie w lewo.

Po takim zabiegu,ponowny zapis był juz dobrej jakości.Na wszelki wypadek kasowanie powtarzam i dopiero wtedy nagram jeszcze raz tą płytę.Tak ,więc podstawa to łatwo kasująca się taśma i wstępne kasowanie kasety,przed ponownym zapisem.

Numer trzydzieści ( 30 ). Ja właśnie takie mam czarne. I trzeba brać, bo ich nie ma. Nie robią po prostu takich. Z drugiej strony złożyłem w sklepie Bajana zamówienie na głowice do magnetofonu, ponaglałem, monitowałem i czekam już cztery miesiące...

Wniosek jest jeden Bóg wynagradza pracowitych zboczeńców, traktowałem JVC BR tak jak normalny kasetowy magnetofon i zawsze na nim kasowałem taśmy wideo albo wywalone przez bliźnich albo kupione po 0.5-1złp za sztukę i nigdy mi nic nie pierdziało a kasety należałym raczej do marnych i zajechanych

na śmierć pod krzyżykiem, w tej chwili się duplikatorami nie zajmuję stoją sobie i czekają aż mi kiedyś odbije i zacznę na nich archiwizować wory kaset audio ale w tej chwili tych ostatnich mam jako takie zapasy [jedna 240 VHS = 8 CC C-60].

Pozdrawiam

Zbyszek

Hmm - ciekawe rzeczy piszecie.Mnie nie pryka nic na kasecie, którą kupiłem parę dni temu w markecie za 5 zł.A kupiłem ją dzięki Paulowi, który mi ją nagrał, ja nagrałem jedną całą i nie pryka, teraz nagrywam kolejną sobie i nadal jest idealnie.Na wspomnianych przez Marka-41 maxellkach czasami prykało, ale tak rzadko, że mi nie przeszkadzało.Dzisiaj dokonałem nagrania na Erze ze szpulowca - audycja radiowa z BBC ku pamięci Johna Peela - to był koncert nadawany na żywo.Mimo, że było to nagrywane przez satelitę - to jakość jest piękna.Era nagrywa bardzo wiernie i najtaniej.Pozdrawiam wszystkich starych i nowych posiadaczy tej zacnej maszyny - Jacek

Witaj Jacku.Coś z tymi maxellami musi być .Pomimo skasowania poprzedniego nagrania,taśma się do zapisu muzyki nie nadaje.Na fabrycznie nowej,nie ma problemu,choć sporadycznie się to zdarza.Zauważyłem,że zwyczajne kasety,takie właśnie z supermarketu,nagrywają idealnie.Nie mam pojęcia o co chodzi,bo do tej pory z pyrknieciami nie miałem do czynienia.Dobrze,że tych maxellek mam jeszcze tylko jedną.Maxell SQ 240 minut działa idealnie.Nagrałem całą dyskografie Beatlesów,osiem godzin i ani jednego pyrknięcia.Zrobie sobie ich wiekszy zapas.

Problem z pryknięciami wynika z tego, że ślady nośnych audio są zapisywane głębiej w nośniku niż wizja. Zapis ten jest nietrwały i czuły na tolerancje. Stare kasety mimo poprawnego obrazu, często tracą ścieżki Hi Fi Stereo

Problem z pryknięciami wynika z tego, że ślady nośnych audio są zapisywane głębiej w nośniku niż wizja. Zapis ten jest nietrwały i czuły na tolerancje. Stare kasety mimo poprawnego obrazu, często tracą ścieżki Hi Fi Stereo

Farad,tylko ja mam pyrknięcia na nowych kasetach,tylko ponownie nagrywanych.Na starych mających kilkanaście lat,nie wiem ile razy nagrywanych jest dobrze.

Sprawdź kasowanie, widocznie głowica kasująca bardzo "płytko" kasuje nośnik. Spróbuj też kasetę potraktować przed nagraniem cewką rozmagnesowującą.

Sprawdzałem to na swoich obydwu sztukach.Problem występuje ,zresztą tylko na konkretnym typie taśmy i to dopiero przy ponownym zapisie.Nie ma się więc co przejmować.

• Pokaż nowe odpowiedzi