Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Marku to było prawie 9 średnich pensji to nie było wcale takie tanie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ile.Zależy ,czy przeliczasz dolce po tzw.państwowym,czy czarnym kursie.Ale jakoś mi sie udało za podobna kase kupić magnetofon,który mi wiernie służy do tej pory.To były czasy,a teraz narzekają.

Kupiłem 6 kaset a' 50 gr i okulary +2,5 za 5 złp, znajomy który mi wisi 100złp był nieobecny ale vis maior ma problemy z sercem. Cuda to nie są ale SONY UX-S 90 napawa mnie dobrym humorem pozostałe to: Maxell UR-90,

SONY FXI 90, dbx system C.T. PRODUCTION [DOLBY SYSTEM STEREO] długośc nie podana, MYAMA C 90 [MS 800]

kasuję wstępnie jak leci bez przesłuchiwania i żalu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Tak jak nekrofilja, zoofilja, pedofilja, audiofilja też mnie ominęła.Nie mam wyuzdanych ciągot i wymagań jak gąska

Balbinka w ciąży. W JVC BR nie będę przeprowadzał żadnych tuningów, czy innych im podobnych popędzań kota,

jedyny, który byłby w stanie coś sensownego zrobić Pan Jerzy Orłowski od minionej soboty nie żyje.

Pozdrawiam Jacka, Marka, Rafała, Rafaella i pozostałych zwolenników zapisu helikalnego

Zbyszek

PS Gość w dom - Bóg w dom - cukiernica do kredensu

Witaj Korwinie.Smutną wiadomością nas uraczyłeś.Nie znałem tego Pana,ale to nie ma nic do rzeczy.Dbaj o zdrowie i powodzenia.Ps.Ciągle czekam na dostawe nowych i powrót z naprawy moich zabawek.

Mówi się trudno, takie już jest życie, mnie jest Jego szczególnie żal ponieważ był normalnym życzliwym człowiekiem i wspaniałym fachowcem z tych co rzeczy niemożliwe robią od ręki a cuda na poczekaniu.10.05.2007 o 12.30 z Pod Bramy Głównej Cmentarza Rakowickiego. Zostaję jednak w domu nie czuję się najlepiej

Pozdrawiam

Zbyszek

takie duplikatory byly do kupienia za grosze w (niestety) juz zlikwidowanym juz sklepie na Ursynowie. Kolega rozebral i ew. sprzedal takich duplikatorow kilkadziesiat.

Korwin.Zdrowia ci życze ile tylko mogę.Podchodzi z zachodu front z deszczem ,moze dlatego się zle czujesz.Ja też znałem takiego bardzo uczynnego człowieka z tej branży,Nazywał się Kiełkiewicz.Bardzo dużo wiedzy i fachowych porad mi przekazał,lećz niestety też zmarł nagle w młodym wieku.Co do naszych duplikatorów to zastanawiam się ,czy kupić jeszcze jednego ,tak na wszelki wypadek,czy raczej próbować zdobyc troche zapasowych gratów.Próbowalem znaleśc w necie dokładne dane tego Eumiga 1000,ale na razie ni się nie udało.Powodzenia dla wszystkich.

Planuję pożyć jeszcze trochę Rodziny nie stać na pogrzeb. Pana Jurka mi żal gdy by nie to, że wierze w przeznaczenie powiedziałbym, że poprostu przeforsował, ciągnął dzień w dzień non stop, nie pił nie palił za walencjami się nie oglądał tylko pracował. Zbyt późno już jest abym się uczył elektroniki praktycznej od podstaw,

do AGH mam opętany kawał drogi i będzie trzeba z niektórych wariackich pomysłów zrezygnować, w mojej okolicy praktycznie już nikogo nie ma wszystcy już doglądają zwierzyny na ląkach Manitou, ostatni dołączy do pozostałych za godzinę z hakiem a ja pójdę zapalić świeczkę przed drzwiami do pracowni.

Pozdrawiam Cię Marku i dziękuję za troskę

Zbyszek.

Jutro odpalam na cały prawie dzień JVC BR.

Witaj Zbyszku! Życie jest ulotne jak pyłek na wietrze. Przykre wiadomości z Krakowa. Dużo o Panu Jurku opowiadałeś, a człowiek się przywiązuje i potem czegoś brak. Ja dzisiaj siedzę z Fostexem,żeby zapomnieć,że jutro też idę na pogrzeb koleżanki - 47 lat, nie chce aż mi się pisać o tym. Jakieś pioruńskie wirusy krążą i mam wrażenie,że każdej wiosny gorsze. Ja także to odczuwam. Ale mam dziwne wrażenie, że to rozsiewają dla zysku czy co? Nie masz tego samego wrażenia? Serdecznie pozdrawiam w tym smutku - Jacek

Dziękuję Jacku, żal żalem ale żyć trzeba, obiecałem pewne robótki na drutach tym którzy jeszcze gorzej na tym się znają niż ja, powoli bo powoli ale jakoś leci ma czas do jutra aby polutować i przelecieć po wszystkim omomierzem. Dokonałem wczoraj świadomej rozpusty kupiłem Kontakt PR nie korzystam z niego zbyt często, ale być może jutro coś z pchlego targu przywlokę

Słonecznego dnia w pasy złocisto zielone z odrobiną tybetańskiego brązu

Zbyszek

Jako,że to właściwie ten wątek - to pozwalam sobie też wkleić moje doświadczenia z BR 7000, które napisałem w wątku magnetofon. Dodam tylko,że BR - to dzielny sprzęt.Jestem z niego dumny.

Witajcie Panowie! W dobrym momencie się włączam w dyskusję. KORWIN MA RACJĘ - tak czy inaczej. Jestem po kolejnym teście - zabawie. Porównałem wyżej wymienionego Fostexa - A-2 z BR-7000 Era - słynnym JVC. Wcześniej BR rozłożył na łopatki zapis na czterośladzie AKAI GX 635 D ( 19cm/s) Teraz miał się zmierzyć z Fostexem - A_2 - dwuślkad -38cm/s. Po dniu użytkowania Fostexa od razu zauważyłem jego zalety - piękny dźwięk i prostota. Więc dzisiaj zmagania trwały 3 godziny. Użyłem następującej konfiguracji:

tor: 1. gramofon Reloop RTX 5,5. wkładka AT 440ML, Pre z Marantz 1122DC, Kolumny-grundig Aktiv BOX 40.

2.CD i Nad 521BEE po dogłębnym tuningu wg Mudy44 z forum i dalej jak wyżej

3.Winyl- Kate Bush - Hound of Love, CD - Johny Cash- American III

4.Taśma VHS Maxlell XR-S i kontra polski Stilon 730 metrów(trzydziestoletnia- używana)

Fostex i BR nagrywały jednocześnie ten sam sygnał z Pre- Marantz 1122DC

Efekty......Prawie tak samo!!!!!!Ale .......ze wskazaniem na BR Era.

To znaczy: Fostex - dźwięk bardziej miękki i lekko podbarwiony stara polską taśmą, na maxelku byłoby tak samo.Natomiast BR - wysokie tony bardziej wyraziste i więcej różnic nie zauważyłem. Generalnie mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dobry dwuślad na 38 nagrywa tak samo jak BR Era. Krótko opiszę w punktach wady i zalety:

Zalety : Fostex - wierne nagranie,stabilność przesuwu,piękny widok podczas nagrywania,możliwość edycji ( cięcia taśmy), możliwość podsłuchu nagrania w trakcie

Wady koszt nagrania - wg mnie to jedyna wada - żre taśmę jak mops i koszty 1 minuty nagrania w tej wysokiej jakości są duże

BR - zalety - jakość nagrania ( wierność ), stabilniść dźwięku, dynamika, koszty nagrania- bardzo tanio- wręcz bezkonkurencyjnie,

wady: brak możliwości edycji taśmy,brak podsłuchu nagrania w trakcie, nie widzimy pięknie kręcących się szpul

Reasumując: na 10 pkt - BR dostaje 9 , a Fostex - 8.

Jako,że obydwa nie są drogie - można spokojnie ich używać w domowym zaciszu do zabawy w nagrywanie całkiem profesjonalnego dźwięku. Razem się bardzo uzupełniają.

I oto kres mojej porannej pracy z nagrywaniem.Ale myślę. że te moje trzy godziny pracy przydadzą się tym, których to interesuje i nie będą musieli już tego przechodzić po raz drugi.

Wiedza to potęga!!!!!!!

Serdeczne pozrowienia szczególnie dla Korwina,Maga,Marka-41,Rafaella - idę po pracy na spacer.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy sprzęt ma swoje zady i walety.

Wymieniałem jego niewątpliwe zalety, których mówiąc oględnie ma w sroc. jedyną dla mnie wadą jest to że nie ma na wejściu czegoś takiego jak najprostszy przedwmacniacz z mikserem np BEHRINGER PRO MIXER VMX300 ,mam takowy w formie padalca dostałem go jeszcze w prezencie od Pana Jerzego Orłowskiego muszę wykombinować 4 potencjometry suwakowe podwójne 100 kOhm B. Pracowałem dzisiaj na takim samym mikserze,

który jest akurat w komisie. Nagranie z UHER-a CR-240 + komentarz na wejście z miksera podsłuch na słuchawkach w mikserze, odsłuch na magnetofonie potraktowanym jako wzmacniacz. Miód cud orzeszki i Kurewna Śnieżka w przeźroczystej koszulce

Pozdrawiam

Zbyszek

A na dupie mixer oprócz Main out ma jeszcze tak zwane EFFECTS, które niedopieszczonym audialnie gorąco polecam po przepuszczeniu przez tą maszynkę każde nagranie ma głąbie, głębie i jest wyjątkowo soczyste.

Piździ a ja muszę mikser oddać

Siedzę właśnie na uczelni i usłyszałem zapowiedź w radiu...

Czy ktoś z Was, posiadający sprawnego BR'a a najlepiej dwa i jakąś zbędną, godzinną kasetę mógłby nagrać dzisiejszy koncert Piotra Bukartyka? Będzie o 20tej w Trójce. Odezwę się po kopię jak już ściągnę sprawnego BR'a do Gdyni.

Pozdrawiam

Nie jestem obecnie na etapie posiadania radia z aktualnie występującym UKV zaniosłem takowe do przestrojenia,

ale niestety fachowiec nie zdążył i już nie zdąży, zacząłem nagrywać z mikrofonu i przegrywać z UHER-a CR-240, powoli BR-a opanowuję, pewne czynności przy nim wykonuję automatycznie w pełni podświadomie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nagrałem ten koncert.Rzeczywiście jakośc bezposredniego przekazu jest znakomita,szkoda,że na codzień jest tak słabo.Kasety maxella są wysmienite,wskazówka trackingu stoi nieruchomo pomiędzy dwoma kreskami pomiedzy 4 i 5.Tak więc nagranie jest do odbioru.Pozdrawiam wszystkich helikalnych.

Marek-41>No to jestem we właściwym miejscu.Marku - jak nagrał się ten koncert z radia? To ważne dla mnie. Czy nagrałeś z naziemnej i czy zauważyłeś jakieś obcięcie najwyższych tonów( minimalne)?. To po pierwsze.

Po drugie - nie chciałbym mieszać bardzo i nie o to mi chodzi, ale moje pytanie jest typowo techniczne. Czy zapis helikalny może mieć ograniczenie tak jak CD - po prostu tak jak CD obcina wszystko powyżej 20khz - to czy helilak też może mieć ta właściwość - tego nie wiem czy to jest właściwość typu zapisu czy samego urządzenia. Moje wysokotonówki przenoszą ( przunajmniej teoretycznie 26khz). Nie wiem ile ja słyszę , ale to nieważne. Dopiero po odsłuchu tych taśm studyjnych i kopii na Bra - ujawniło się coś co słyszę. Delikatne obcięcie najwyższych częstotliwości. Nie razi to strasznie i generalnie może być. Ale w porównaniu z analogiem na dwuśladzie - to spora róznica. Normalnie jak kopiowałem winyle i cd - nie słychać żadnych różnic w kpii zrobionej BRem. Tylko w tym jednym wypadku to słychać. Te taśmy to zupełnie inna klasa dźwięku niż CD. Co prawda kolega mówi mi, że tak ładnie gra bo taśma wprowadza zniekształcenia, ale ja wiem swoje - podoba mi się i już. Więc odtworzenie tego na dwuśladzie i przy 38cm/s - to jest to. Chciałem więc to jakość zapisać i na razie Br zrobił to najbliżej oryginału, ale obciął najwyższe czestotliwości, których nie ma też CD.Więc pewnie dotyczy pow. 20khz. I teraz - Czy rzeczywiście zapis helikalny fizycznie nie może więcej, czy tylko Br nie może więcej. Skłaniam się ku piewszemu - bo magnetowid Panasonic NV-F65 HQ - zrobił to samo - obcią najwyższe częstotliwości. Nie mam takich obserwacji jak mzawek - tzn, że Br przetawia dźwięk, ale coś obcina na samej górze - w porónaniu z tym co idzie z taśmy - ewidentnie. Marku - nie mam instrukcji serwisowej, nie jestem elektronikiem - ale mam kolegę, który może by to sprawdził. Zbyszku - ty masz tą instrukcję. Jesli tak daj znać na priv.Chciałbym znać odpowiedź na to pytanie: czy to własciwość zapisu helikalnego czy maszyn, które to robią.

Obawiam się też Marku, że usłyszysz to jak zastosujesz ta wkładkę gramofonową , o której piszesz. Ale jestem bardzo ciekawy - jak to bedzie w Twoim wypadku. A koncercie z radia - nic?

Serdeczne pozdrowienia - Jacek

W tym stanie w jakim jest ta moja parka zakładając wzbogacenie jej o bardzo proste przystawki nie ma jako sprzęt do pracy sobie równej. Zawsze od niepamiętnych czasów kompletowałem na tej zasadzie 2 x i tak mam 2 x M2405S UHER CR-210 2 x (+1) UHER CR-240 i UHER CR-260 = 2 (+ CR- 240 AV do remontu) oraz UHER REPORT 4000S. Ze sprzętu czysto mechanicznego mam maszynę do pisania Mercedes z długim wałkiem i możliwością wymiany czcionek [mam dużą z polskimi znakami i umlautami, małą z polskimi znakami i umlautami, normalnej wielkości cyrylicą] razem z klawiaturą bez poruszania papieru na wałku format A3 mogę spokojnie wkręcać w poprzek

Tak tłumaczyłem poetów rosyjskich z lewej strony był ich tekst a potem ogranicznik i tekst przekładu duża czcionka ogranicznik mała czcionka korekta + ewentualne uwagi. Alles zuzamen jeden rzut oka i widziałem błędy

jednak wolę zapis na taśmie niż na papierze jest bardziej ludzki i bezpośredni i aby było już całkiem śmiesznie mam Continentala także z długim wałem

Pozdrawiam

Zbyszek

Tak, system hifi vhs audio ma filtr dolnoprzepustowy obcinajacy wszystko powyzej 20 kHz. Jest to konieczne ze wzgledu na zakres modulacji FM podnosnych, inaczej wystapilyby zaklocenia foni i obrazu.

I nawet prawie, że wiem dokładnie gdzie on występuje. Zakładając że na wizję kładziemy tak zwaną lagę i nie dostarczamy po jej torze żadnego sygnału to spokojnie możemy ogranicznik usunąć i sprzęt będzie pracował tak jak każdy przyzwoity magnetofon pod warunkiem że nie będziemy go gwałcić aby służył jako Video [3][1] AUDIO LIMITER SW {CIRCUIT BOARD} Jest nawet opisany po odkręceniu śrub i zdjęciu górnej pokrywy tuż przy zespole głowic wirujących.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja na wizję kładę tak zwaną lachę i chciałbym ten filtr wyłączyć. Czy wystarczy ten pstryczek, czy coś w elektronice trzeba grzebać. Czy ten zapis będzie normalnie funcjonował? Jeśli niepotrzebna nam wizja i mamy w d...zakłócenia wizji. Muszę to sprawdzić.Przecież ta szerokość taśmy i prędkość powinny dać taki czad, że dwuślad - to tylko popierdółka. Zobaczymy co dalej.Teraz najwyższe częstotliwości wycinane są do kosza. Serdeczne pozdrowienia - Jacek

niezrozumiale napisałem ;-).brak najwyzszych czestotliwosci ( dla nietoperzy,czyli dla mnie) powoduje te wykastrowanie ,jak zwał tak zwał.

Grundig High Fidelity

mzawek>coś ty stacjonarne - to kicha. No ale jakby tam włożyć głowicę z dwoma śladami o szerokości VHS : 2, ale to tylko gdybanie. Popatrzę sobie jeszcze na to i nic chyba nie będę kombinował. BR - to piękne urzadzenie. Będzie mi służył wiele lat i wiele godzin nagra. Po prostu wygoda niesamowita. On pracuje i mogę na niego liczyć. A jak ktoś odkryje,że technicznie da się wyłączyć ten filtr dolnoprzepustowy - to już będzie szał w trampkach. Pozdrawiam serdecznie i idę na spacer z psiną - Jacek

Chwalę JVC do obłędu ponieważ w trakcie mycia dokładnego raczyłem przesunąć ten pśtryczek elektryczek na pozycję Off. Tele miałem do powiedzenia: to jest tak jak człowiek nosi za słabe okulary: mea cupla mea culpa mea maxima culpa i dość; a teraz wy się q...wa do win przyznawajcie i tak jest to najlepszy sprzęt w każdym razie dla mnie.

Pozdrawiam

Zbyszek

mzawek> z tym się zgadzam - brak najwyższych częstotliwości - to jest słyszalne, jak nagrywamy analogowy dźwięk z analogowego żródła. Kopia CD - jest taka sama wg mnie identyczna. Ale dynamika, niskie tony, cisza - to wszystko jest trudne do osiagnięcia przez najlepsze kaseciaki. W tym Br nie ma sobie równych. Ale do tej pory nie słyszałem tak pięknego dźwięku jak z dwuślada na 38cm/s. Dobra to idę - pozdr. raz jeszcze - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi