Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mają jeszcze jakieś głowice do ERY?? Jak dziś pisałem do nic to odpowiedzieli że mają nowe bębny po 15 pln, ale po Twoich zakupach mogą już ich nie mieć...

Swoją drogą słuchałem dziś koncertu Dire Straits - Alchemy , oryginalna taśma EMI, i nie dało się tego praktycznie słuchac. Szczególnie na początku mocno pierdzi i trzeszczy. Na nówkach kasetach nagrywa i odtwarza ok ale na sarych jest po prostu makabra. Może coś da zmiana bębna...

Dzieki za zdjęcie,ale wygląda ,że choć bardzo podobne to jednak nie jest to ta sama częśc.Moja ma nieco inne końcówki i jest zdecydowanie cieńsza.Jednak i takie tasmy moga tam mieć,nic nie jest wykluczone.

Atreyu.Mają i części i całe sprawne magnetowidy.Specjalnie się o to ich pytałem,po tym jak zabrałem im wszystko z półki.Powiedzieli,że z magazynu przynoszą tylko po pare sztuk bo nie mają za dużo miejsca.

Panaowie

Z ciekawości nie raz przeglądam ten butik i dzisiaj trochę humoru chcę wnieść może to nie nasza era ale dziadek i to jaki!!!! drogi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam szczęśliwców i sam do nich należę z szacunku o dżwięku nie powiem nic póki nie usłyszę , kupuje głównie po to by móc z nich korzystać przy segregowaniu mojej taśmoteki VHS

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Na razie wstrzymam sie chyba z zakupem nowego bębna. Napisałem na pw wiadomość do tomektoon bo też jest z Gdyni aby się ustawić na jakiś mały test porównawczy z jego ERĄ. jak będzie różnica to będę dłubał dalej, a jak nie to sobie ją odpuszczę. A może jest tu ktoś jeszcze z Gdyni kto ma tego JVC??

Pozdrawiam. . .

To chyba HR-3300. Naprawiałem kilka razy ten model, ale dawno temu - początek lat 90. Przez jakiś czas miałem go nawet w domu. Zapamiętałem go dobrze, bo był to chyba jedyny magnetowid w którym musiałem cały mechanizm zdemontować i czyścić benzyną gdyż jakiś szaleniec napchał tam jakiegoś smalcu :] W każdym razie cena z sufitu jak za takie cuś :p

Cena naprawdę chora ceny innych przedmiotów sprzedającego też. Rafaell przywiózł mi od siebie mój kiedyś pożyczony duplikator,ale nie mam siły ani czasu aby się nim pobawić. najpierw praca a później fanaberie, czeka mnie kilkukrotne mycie izopropanolem UHER-a CR-240 w oczekiwaniu na serwisówkę i schemat a ponieważ mam kilka kart zapasowych doslownie mycie z moczeniem dosłownie ich kąpiel kilkukrotna kiedyś marzyłem o przenośnym magnetowidzie z dobudowanym procesorem do cyfrowego zapisu dźwięku na kasecie video ale od lat nie mogę niczego takiego namierzyć.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS z rzeczy dobrych na Allegro polecam kij.

Ukryta Zawartość

Dawno dawno temu miałem Mechlabora Riporter 5P [ tak zwanego węgra] z mikrofonem na patyku, który także spełniał rolę głośnika

Ukryta Zawartość

Szczególnie rozczulił mnie ZK 140 z ceną wywoławczą 400 zł :) Ja rozumiem sentyment, tudzież sympatię, kolekcjonerstwo czy cokolwiek innego, ale to jest więcej niż zabawne.

Powiem tak - zaraziliscie mnie i sam nie moge uwierzyc, ze jakosc dzwieku jest az tak super. Niemniej jednak po przeczytaniu calego tematu nie rozumiem paru rzeczy:

1. Czemu akurat JVC? Dlaczego musi to byc ten duplikator - nie chidzi mi o wyjscia/wejscia XLR, ale o budowe i sposob nagrywania.

2. Mam magnetowid Sony SLV-815 i to jest sprzet 7-glowicowy (4 do obrazu, 2 do dzwieku i jedna do kasowania), ma napisane VHS HI-FI STEREO, czy to oznacza, ze moge osiagnac taka sama jakosc lub podobna co ten JVC? Jesli nie to co tak naprawde mi daje ten znaczek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest ten magnet opisany

Za wszelkie odpowiedzi dziekuje!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam .Teoretycznie powinno dać sie osiągnąc taki sam poziom zapisu audio,bo oto nam najbardzej chodzi.Twój magnetowid posiada jak widze bardzo rozbudowany system do obróbki video, czego nasze jvc nie posiada,ale jest to sprzęt dla tzw ,Kowalskiego.Załozenia są takie,że zwykły uzytkownik nie za bardzo się na tym zna,więc nalezy maksymalnie uprościć obsługę i stąd wszystkie parametry zapisu realizowane są tylko i wyłącznie w sposób automatyczny.Nie można tam wyłączyć limitera,ani recznie kontrolować poziomu zapisu.Co moge ci odpowiedzieć na odległość.Nagraj dobrze zrealizowaną płyte i sprawdz,czy odczujesz jakieś różnice w sygnale.Niepodważalną zaletą tego naszego jvc jest jego studyjna budowa i pewnośc działania przez wiele lat.Powodzenia.

Zajzalem do srodka tego mojego magneta i przy ikazji zrobilem zdjecia. Obawiam sie, ze dzwiek zapisywany jest poprzez glowice stala, wiec nie wiem jak to z jakascia, ale najpierw go musze uruchomic - nie wiem narazie nawet co jest nie tak, poprostu sie nie wlacza (nie ma pradu), wiec zakladam, ze zasilacz. Ale zeby sie do niego dostac - serwisowka by sie przydala :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - link do galerji

Co do glownego sprzeta tego tematu: mowicie, ze to jest wersja studyjna, znaczy sie nie do zdarcia, ale jak jest z glowica, czy glowice do dzwieku sa stale, czy razem z wizyjnymi? Jesli tak jest to taki zapis nazywa sie helikalnym?

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zawsze jak nagrywasz dzwiek ,to nagrywasz głowicami stałymi.Jest tak poniewaz magnetowidy bez dzwieku hifi,nie mogłyby odtworzyć dzwieku.Dzwięk hifi jest równolegle zapisywany w głebszej warstwie taśmy przez głowice wirujące.Co do zdzerania się głowic,to własnie zakupiłem nowy bęben za całe 15 zł.

=>Marek-41, 23 Sty 2008, 00:21

Gratuluję zakupu,jest to najlepsze przebicie jakie mogło być ,nową głowicę w cenie producenta 1000 zł kupić za 15zł ach to zużycie moralne :) no to teraz masz 2000godzin spokoju a miernik czasu też sobie fundnąłeś ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

....jowi mi się ten rok zaczął, nieciekawie porzedni zakończył, ale staram się nie robić złośliwych uwag na temat sprzętu, preferencji muzycznych i seksualnych, dajmy sobie siana aby spokojnie dotrwać do wieczora i powiedzieć sobie na dobranoc do lustra, jeszcze jeden zmarnowany dzień bo na tym świecie cuda Alicjo się nie zdarzają.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbieram grabki, wiaderka i łopatkę wystawiam część na Allegro a resztę na pchli targ pod Halę

Nooo...

Nareszcie duplikatorek zagościł w moim domku!

Wizualnie - dobrze mi Panowie z Okęcia dobrali (komplet gałek, żadnych uszkodzeń). Natomiast co do grania wypowiem się dopiero jak gruntownie go wyczyszczę - wole się nie spieszyć ( co nagle, to... ).

I tu zwracam sie z pytaniem do Kolegów: jak doprowadzaliście swoje maszynki do takiego stanu jak na Waszych zdjęciach ( tu chodzi mi o stronę czysto wizualną - czym to czyścić?), oraz od czego zaczęliście konserwację "wnętrzności"? Czym czyścić głowicę? Tor taśmy? Jeszcze nie sprawdzałem ale podobno jest tam jakaś gąbeczka którą powinno się wyprać?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdrawiam!

Witam.Zacznij od odkręcenia pokrywki na górze obudowy.Bedziesz miał idealny dostep do głowic i własnie tej gabki ,która czyści głowice.To ci da rozeznanie ,kiedy sprzet był ostatnio konserwowany.Jesli moge coś doradzić,to staraj się jak najmniej ingerować i zrób tylko to co niezbedne.Jesli działa prawidłowo ,to daj mu spokojnie pracować.A i jeszcze jedno.Do górnego łozyska głowic dochodzi cieńki drucik zbierajacy ładunki statyczne.Zmierz omomierzem,czy połączenie jest dobre,bo inaczej będzie słychać czaski podczas pracy.Jeśli chodzi o czyszczenie obudowy to ja skorzystałrm z cifa i szmatki.Uwazaj tylko aby zadne płyny nie dostały sie do wnętrza.Powodzenia.

Dzięki Panie Marku - wieczorkiem zabieram się do pracy!

I jeszcze raz wielkie dzięki dla Momoka od którego odebrałem przed chwilą duplikatorek...

Jak to COŚ pięknie gra... :-)))

Pozdrawiam, miłego dnia!

Powodzenia i miłej pracy.Jak sie człowiek spieszy,to potrafi ztworzyc cos takiego jak czaski.Hehe,takich byków dawno nie robiłem.Napisz jak skończysz serwisowanie.

jascha_violin>Witaj> będziesz miał wiele radości z tego "grzmota". Ja czyściłem zewnętrznie płynem ZOOM ( no wiecie ...Amway) - idealny do takich rzeczy - żaden tłuszcz nie ma szans i skóra z dłoni przy okazji nie zejdzie do kości po użyciu. Wnętrzności - spityt, szmatka, patyczek, sprężone powietrze, lupa.. dużo radości z pracy. Radziłbym Ci poważnie przemyśleć miejsce , gdzie maszyna będzie stała. Ciężar i gabaryty eliminują niektóre możliwości.Pozdrawiam - Jacek

witam dzisiaj odebralem serwisówkę do JVC w wersji papierowej, trochę tego jest

Marek-41 te paski na kartonikach z twojego ostatniego zdjęcia to wg katalogu "tension band assembly" PU 51390A czyli rzeczywiście napinacz, hamulec lewego talerzyka z mojego zdjęcia, trzeba będzie się zaopatrzyć w to ustrojstwo, mam trochę lektury na dzisiaj, studiuję dalej !

Garść refleksji...

Dwa JVC dotarły (po dwóch tygodniach) z Okęcia.

Przyznaję - stan ogólny dobry, ale... w jednym zupełnie nie działa mechanizm wysuwania kasety: coś charczy, zębatki pracują, ale kaseta zatrzymuje się w połowie drogi i już ani w jedną ani w drugą nawet nie drgnie - musiałem ją po prostu palcami wypchnąć... ;-(

Czy ktoś z Kolegów miał podobny problem (przyznam że w technicznych sprawach jestem dość kiepski, a z kolei oddawać do jakiegoś serwisu - to więcej warte niż sam duplikator)...???

Tyle złego, natomiast drugi - bajka...

Ściągnąłem całą obudowę i przedni panel - w ruch poszła gąbka i mleczko do czyszczenia - prezentuje się naprawdę godnie! Jak dorwę aparacik to bez wstydu zamieszczę fotkę w tym wątku... ;-)

Wewnątrz natomiast wolałem nie "szaleć" ( zgodnie z zasadą "przede wszystkim nie szkodzić..."): dużo sprężonego powietrza i izopropyl gdzie trzeba...

Gra pięknie...teraz gdy siedzę nad wadliwym egzemplarzem i usiłuje coś wykminić, śpiewa dla mnie przegrany z winyla Pavarotti... ;-)

REWELACJA! Bez dwóch zdań mieliście rację - początkowo byłem sceptyczny, ale widzę że to jest to! Piękny cieplutki, czysty dźwięk - nawet na moich "starociach"...SUPER!

Pozdrawiam i dziękuję za ten temat Autorowi!Otworzył mi oczy (uszy)!!!

>jascha_violin sprawdź zębatkę na przekładni pasowej silniczka od windy, po prawej stronie mechanizmu ładowania kasety, w moim była pęknięta i występował identyczny objaw

Nikt Ci uszu nie potrzebował otwierać Ty poprostu je myjesz, cieszy mnie jedno,że nie oceniasz sprzętu na podstawie pieniędzy na niego wydanych ten duplikator zakładając,że miało się szczęscie trafiając na egzemplarz jest sprzętem idealnym, zamów u jednego z naszych gustowną przystawkę zamieniającą sygnał analogowy audio na formę taką jak sygnal wideo i będziesz miał dodatkowo DAT-a na olbrzymie kasety.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ha, a teraz tylko jeszcze jakiś prosty przedwzmacniacz mikrofonowy, mikrofoniki (może MDU24) moje skrzypeczki i zobaczymy jak to COŚ nagrywa na żywo... :-)

A Panie Zbyszku, o co chodzi z tą przystawką bo albo nie doczytałem albo nie bardzo rozumiem...???

Jeżeli jest Pan zawodowym muzykiem zakładam, że także komponuje to zapis cyfrowy taki jak w DAT- umożliwia cyfrową obróbkę dżwięku która czasem się naprawdę przydaje. Do cyfrowego zapisu dźwięku w latach 80-tych SONY produkowało EV-A300 [Video 8] każdy magnetowid powszechnego użytku pracujący w dowolnym systemie np VIDEO 2000 lub VHS zaopatrzony w procesor PCM nagrywa na miejscu obrazu dźwięk. A z dżwiękiem cyfrowym korzystając z komputera z dobrą kartą muzyczną i porządnym oprogramowaniem można robić cuda.

Pozdrawiam

Zbyszek

Tego się nie kupuje na Allegro i na eBay chyba też już nie ma, napisz na PW do Atreyu niech Ci zrobi gustowną przystawkę, w tej chwili mam inne zmartwienia ale prędzej czy później coś takiego muszę mieć poprostu mając np choral gregoriański mogę go odpowiednio spreparować tak aby został z niego podstawowy pień do którego będzie mi łatwo napisać słowa jeśli ma to być pień albo wycinać w nim miejsca względnej ciszy jeśli to ma być oratorium popełniłem już kiedyś tekst bardzo dawno temu do Fugi Fmol Ernesta von Lubeck i wiem ile to bez werkzoigów opętanej pracy

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi