Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jest to taki duży mebel o symbolu Braun TG-1020/4 bierz w ciemno nie gniostsa nie łamiotsa nie wymaga doktoratu do obsługi i jest wszystkożerny.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzień dobry, bo za chwilę świta... Nie posłuchałem i dzisiaj też pójdę późno spać. Ale pogodzę teorie. Występują trzaski zarówno spowodowane brudem jak i elektrostatyką. Po walce sporej udało mi się stworzyć coś, co skutecznie łączy bęben z masą i nawet sie nie psuje. Charakterystyczne ostre trzaski zniknęły jak ręką odjął. Czasem, bardzo rzadko, pojawiają się o wiele cichsze i nie tak ostre i one właśnie myślę spowodowane są jakimś paprochem, lub starą taśmą.

Łatwo je odróżnić - ostre i słyszalne wyraźnie ze środka to elektrostatyczne spowodowane brakiem połączenia bębna z masą. Te od paprochów, czy starej taśmy, nie są tak ostre i jeśli się pojawiają, to zazwyczaj tylko w lewym lub prawym kanale.

Dobranoc.

Mała poprawka - jeśli to nie brud, tylko np zagięta taśma, co się często zdarza w starych i eksploatowanych taśmach, krótka seria słyszalna będzie ze środka. Oczywiscie wynika to z tego, ze obie glowice będąc pod kątem "przelecą" równo i to po kilka razy po tym zagięciu...

Jeśli są głuche i trwają jest to nie zagięcie taśmy tylko pot [ maż zlepiająca głowice]pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc

MariuszH>Witaj, możesz wkleić zdjęcie jak połączyłeś bęben z masą lub chociaż dokładnie opisać. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Ponieważ jakość wykonania nie pozwala na publikacje... zamieszczę jedynie rysunek. To cztery krótkie, sprężynujące kawałki - w tym przypadku akurat struny. Naciskają wałek z wszystkich stron i zawsze któryś działa... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Mój duplikator strasznie hałasuje podczas pracy, odkryłem, że powodem jest część która dotyka trzpienia na którym obraca się głowica. Jest tam chyba szczotka, która ocierając o metal wydaje takie uciążliwe piski. Czy można to jakoś przesmarować, albo oczyścić???

Pozdrawiam

demus> na pewno można to naprawić, szkło powiększające, przyjrzyj się co trze, a potem trzeba by pomyśleć. JVC pracuje cichutko, więc u Ciebie trzeba zrobić dokładny przegląd tego napędu.Pozdr. Jacek

PS Dziwna usterka, u wszystkich raczej trzaski elektrostatyczne, a u Cienie tarcie...hm..

Witam

W sumie gdy palcem dociskam ten element, to wszystko jest ok. Jestem pewny, że to tylko kwestia nasmarowania lub przeczyszczenia. Co ciekawe to wydaje mi się, że to może mieć jakiś związek z trzaskami, bo ta część ma chyba za zadanie zbierać ładunki elektryczne (znajduje się nad głowicą, i dotyka jej osi).

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam .Wątek widać mało używany.Własnie sprawdzałem jakośc zapisu koncertu z radiowej trójki.Nagranie jest idealnie takie samo jak to czego słuchałem na żywo.Zadnych trzasków ,zadnych szumów ,po prostu brzytwa.Nagrania dokonałem na maxell SQ o długości 240 minut.

Jeszcze jak sobie kabelki na scenie posprawdzaja i wyrzucą żródło przydżwięku to wtedy będzie odlot.I minimalnie niech poprawia ustawienie mikrofonów bo sala jest super i nie daje w kość.

Na jakim tunerku nagrywałeś Marku ? i czy szło sobie na kolumnach Sansui SPZ9 chyba nie pomyliłem oznaczenia ? U mnie basik na SP-5500x był pierwsza klasa mimo że tego niskiego i najniższego było malutko (taki skład zespołu) średnie i wysokie były bardzo fajne słuchałem tak na 10 :30 i było bardzo fajnie

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

witajcie!Zazdroszczę Wam, u mnie trójka praktycznie nie odbiera.Jak włączyłem - tak szybko wyłączyłem, żeby się nie denerwować. A z satelity lepiej nie mówić. Do miłego - Jacek

Rafael.Ja żadnego przydzwięku nie słyszałem.Może miałem za cicho,sprawdze jutro na słuchawkach.Oczywiscie słuchałem na tych sansui z amplitunerka JVC JR-S600.Zmiana pogody na bardzej mokrą i działanie ogrzewania ma wpływ na moje drewniane okna i jedno zaczeło wpadać w rezonans.W lato nie było tego efektu.Zobaczymy jak przyjdze zima.Co do ustawienia mikrofonów,to nie jest tak zle,stereofonia jest całkiem niezła,tylko pierwsze kilkadziesiąt sekund jeden z mikrofonów był za czuło ustawiony i się sygnał przesterował.Na szczeście realizator szybko to poprawił i do końca już było idealnie.Spokojnej nocy.

Zajrzyj do wątku magnetofon-tam jest więcej na ten temat, wokal był przesterowany i obciapany limiterem bo na magnetofonie sygnał dochodził mi tylko do 0VU

pzdr.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bardzo dobrze, że ten wątek odwiedza tylu ilu otwiedza i robią to naprawdę zainteresowani i tylko wtedy kiedy jest to naprawdę wskazane lub poprostu konieczne guru poszli w kidymy mać zostali tylko Ci, którzy z tego sprzętu korzystają widzą jego wady [nieliczne] i zalety [ktorych jest w cholerę].

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. 1. Podobno DAT-y przenośne typu professional mają jak leci wyłączone limitery częstotliwości wysokich [lub wogóle ich nie posiadają AIWA HD-X1 była męczona na kilka sposobów i nic na to nie wskazuje aby zapis powyżej 20 kHz był chlaśnięty.

PS 2. W JVC BR7000ERA limiter wyłącza się przy pomocy wajchy wyłącznika

• 1 miesiąc później...

Problem Duplikatora JVC mam rozwiązany jeden którego pożyczyłem do Niepołomic do znajomego muzyka ma się dobrzy, drugi który trafił do krakowskiego Leonarda da Vinci został skutecznie spierdolony, nie ma sprzętu, mie ma problemu

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam!

No i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego duplikatorka :) Generalnie sprzęt mam baaaaaardzo budżetowy (tani wzmak i cd Denona + DVD Samsunga HD850) i ten magnetowid podnosi mi poziom ogólny :)) Niewiele na razie na nim nagrywałem, więc i obserwacji niezbyt dużo. Trzaski występują u mnie, jednak dość nieregulrnie i wygląda to na niedoskonałość taśmy, jakiś kurz, drobne zagięcia taśmy, czy coś w tym stylu. Muszę jeszcze sprawdzić na nowej taśmie. Brzmienie jest bardzo przyjemne... teraz przydałby się do kompletu jakiś tuner analogowy, żeby coś nagrać z "trójki"

Każdy z nas ma inny powód do radości, Ty, że masz a ja, że już nie mam, jak się nieco rozrusza duplikator trzaski same znikną, nie polecam rozkręcania w celach poznawczohigienicznych śrubki i sprężynki latwo się gubią

a mycie bez dokładnego nasmarowania jest pozbawione sensu. Główną przyczyną jest jednak odsiewanie tak zwanego chłamu pozostaje po nim tak mało najlepszych że na szpuli trzynastce spokojnie się mieszczą [19,05cm/sek stereo dwuślad]

Nie będę magazynował Szymanowskiego, Lutosławskiego, Pendereckiego "Rubika" skoro wychowałem się na Mikołaju Gomółce, Fryderyku Chopinie muzyce gregoriańskiej i Aramie Chaczaturianie

Pozdrawiam

Zbyszek

Z rozkręcaniem rzeczywiście wstrzymam się, dam mu trochę czasu. Słuchanie to sama przyjemność, bo ja go po prostu lubię. Najtrudniej przekonać połowicę, że to naprawdę klasowy sprzęt i warto, bo "..on taki wielki.." . Na szczęście już zauważyła, że jak na takiego klamota, gra bardzo wiernie, ze "..słychać, jakby muzycy byli obok..". Może to przesada, bo sprzęt towarzyszący za słaby, ale komplement był, wiec jest dobrze :)) Ważne, żeby radocha była.. za 31,50zł.

henry01>bardzo mnie cieszą drobne radości takich osób jak TY. Gratuluję zakupu. Ten duplikator - to wielka frajda, wspaniała przygoda z audio i wogóle co ja bedę pisał - mam cztery sztuki - wszystkie nagrywają pięknie i są niezawodne , ale wymagają suchego powietrza w pokoju i w miarę stałej temperatury - najlepiej 18 stopni. Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

Więc i ja stałem się posiadaczem BR-a! Czekam z niecierpliwością na przesyłkę - pobawimy się, ponagrywamy... Wątek już cały przeczytałem, teraz jeszcze raz i jeszcze aż nauczę się na pamięć:) Bez Was ja i wielu innych by na taki pomysł nie wpadło (aczkolwiek jakieś 8 lat temu robiłem próby z nagrywaniem z CD na VHS mono - chodziło tylko o zapis na taśmę - ciekawostka). Za cały wątek, pomysł i podtrzymywanie analogowej tradycji serdecznie dziękuje w imieniu swoim i innych!

Gratulacje elrond!!!!!!!!Czeka Cię Cię dużo frajdy i pożądna półka do zrobienia pod BRa. A jak się zorientowałem z innego wątku - to także mixer Cię czeka. Nie zwlekaj - będziesz miał dużo radości.Pozdrawiam - jacek

Jest to wspaniała maszyna, o niesamowitych wręcz możliwościach bez przeróbek tylko po jako takim przeczyszczeniu zapisuje idealnie sygnał HiFI VHS stereo R i L, 2 x mono R lub L, 1 x mono R+L może zapisywać również dźwięk wzdłużnie jak każdy magnetofon lub magnetowid. Po zaopatrzeniu w przystawkę do konwersji sygnału audio na quasi telewizyjny zapisuje dodatkowo dźwięk głowicami wizyjnymi. Cena z transportem jest naprawdę bardziej niż przyzwoita. Po zamianie tradycyjnego nośnika w kasecie VHS na inny znacznie lepszy [wielowarstwowy bardziej drobnoziarnisty i grubszy] zapis mam na mysli zapis z mikrofonu a nie samo przegrywanie z winyli czy ściąganie z radio jest niesamowity./

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. do wiosny jednak mimo niewątpliwych jego zalet tym sprzetem się nie bawię

• Pokaż nowe odpowiedzi