Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Jacekk011

"...Czeka Cię Cię dużo frajdy i pożądna półka do zrobienia pod BRa..."

Oj, to prawda. Właśnie kupiłem sobie na allegro tuner Grundiga T7000 za 36zł. z dostawą ;) i postawiłem na nim BR-a... zaraz musiałem zdjąć, bo potencjometr nie mógł kręcić wskaźnikiem na skali pod takim obciążeniem ;). Teraz jeszcze jakaś antena, bo na kilku metrach kabla sygnał ledwo zbliża się do 3 diod na 5 możliwych i szumi... Niedługo coś nagram z radia.. już nie mogę się doczekać. Z płyt troszkę nagrywałem i okazało się, że gdy zastosowałem nową taśmę (Master Panasonica, czy jakoś tak..) nie ma żadnych trzasków. Ten sprzęt naprawdę jest klasa, polecam wszystkim, którzy za malutkie pieniądze chcą mieć dobry recorder z odtwarzaczem.. (dla mnie BR razem z tunerem radiowym to był wydatek 70zł.)... jeśli oczywiście nie przeszkadza brak pilota ;))

Nie mam w tej chwili w domu żadnego jeden z kompletem kabli [nie wiele tego] jest u znajomego muzyka i kompozytora pod Krakowem, drugi pożyczony [ na szczęście do wiosny zostal bez mojej wiedzy rozkręcony "przekonserwowany " i zapis niskich ma taki jak by wogóle go nigdy nie miał

Pozdrawiam

Zbyszek

henry01>serdecznie pozdrawiam.Nic tak nie przebije jakości w stosunku do ceny BRa....po prostu rewelacja.Nie stawiaj go na tunerze bo ci go zmasakruje ciężarem.Ja zrobiłem specjalny stojak z profili metalowych.Sam stojak waży 40 kg i tam stoją dwa BRy i to razam ma sens.Ostatnio dokonałem w końcu nagrania wejściem symetrycznym.Sygnał symetryczny z mixera do BRa -silniejszy sygnał, bardzo solidny dźwięk.Naprawdę wielka frajda.Powodzenia w dalszej przygodzie z tym sprzętem - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jacekk011

Nad jakimś stojakiem będę musiał pomyśleć, ale to co u Ciebie widać.. hmmm.. masz studio nagraniowe? ;)) Ja nie mam tyle miejsca, więc będzie coś w pionie.

Od 22 bm do 21 marca czasu nie tak znowu wiele, cały czas mam nadzieję, że nie zdąży go facet ... olić do końca, jeżeli tylko możesz to odganiaj od tego sprzętu doradców i geniuszy licz tylko na Marka41, Jackka011 i tych kilku pozostałych, którzy na tym sprzęcie pracują od kilku ładnych miesięcy i jakoś nie wykazują najmniejszej ochoty na dokonywanie w nim jakichkolwiek zmian.

Pozdrawiam

Zbyszek

henry01>studio nagraniowe to za dużo powiedziane,ale mogę w domowych warunkach wykonać dobre nagranie audio np na dwuśladzie z 38/cm/s lub na BR Era podczepiając dowolne żródło - np mikrofony zwykłe lub pojemnościowe lub cokolwiek innego.Nagrywam analogowo przede wszystkim,ale także cyfrowo na 16 bitach komputerem.Analogowy dźwięk to moja pasja i zabawa jednocześnie połączona z "obłędem" sprzętowym - jak większości ludzi tutaj.

Co do BRa - nie grzebałbym nic jak nie trzeba.Jedynie czyszczenie toru nic więcej.Używam go od roku - codziennie pracuje chociaż godzinę.Nic się nie dzieje pod warunkiem,że ma suche pomieszczenie i temperaturę pokojową . JaK ZA WILGOTNO!!! - taśma się przykleja do toru, jak za gorąco - to samo, jak za zimno - to samo.Najważniejsze to zapewnić mu w ciągu roku dobre warunki klimatyczne - ale to chyba każdemu sprzętowi audio to się przydaje nie tylko temu , w którym poruszają się części mechaniczne.Mam znacznie droższe magnetofony od JVC Era, ale wcale lepiej nie nagrywają. Nie mówię już o kosztach eksploatacji.Dobrze jest zaopatrzyć się w zapas nowych kaset VHS, które na szczęście jeszcze są w sklepach i na aukcjach.W tym wątku wszystko na ten temat znajdziesz.Ważne jest solidne miejsce "zaparkowania" tego sprzętu i warto to przemyśleć.Powodzenia - Jacek

Własnie dokonałem testu zapisu sygnały sinosidualnego o zmiennej częstotliwości w celu sprawdzenia jak nagrywa twój Korwinie jvc.Jest wszystko dobrze,dokładnie tak jak i u mnie.Możesz sobie spokojnie się nim bawic.Bas też jest identyczny.Poprzednio coś widać byłem nie w formie.Przepraszam za zamieszanie.Jest zjawisko,o które chciałbym zapytać wszystkich na wątku.Mianowicie powyżej pewnej częstotliwości przy nagrywaniu sygnału o stałym tonie w czasie odtwarzania w tle słychać cichy warkot.Występuje to u mnie nawet jak nagrywam na szpulowym.Zróbcie testy,czy i u was coś takiego się dzieje.Można to usłyszeć tylko jak nagrywamy ton ciągły powyżej 10 khz.W normalnym nagraniu jest ten efekt nie występuje.

Wszystkim Przyjaciołom i Kolegom z tego działu , dziękuję za wspaniałą wymianę poglądów , szanujmy się i rozmawiajmy tak dalej jak to miało miejsce (mogę już powiedzieć miało ) w starym roku , także i w Nowym i życząc Zdrowia a dopiero potem więcej dobra , w postaci jakiej sobie wymarzycie .

Jeden może ma marzenie mieć coś bardziej przyziemnego inny aby mieć więcej zdrowia a jeszcze ktoś zdrowszy z większym zasobem portfela wymarzy sobie coś specjalnego , niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia

Nie klasyfikuje Ludzi , nigdy im nie zazdroszczę , cieszę się z tego jak ktoś ma i się cieszy

Bardzo wiele w życiu można osiągnąć , sam tego dowiodłem , że cele w cale nie muszą być odległe a jeśli są to tylko pozornie musimy sami sprawić aby je do siebie przybliżyć , nie jestem poetą i piszę może zawile ale to szczere i proste.

Marzenia to motor życia ......tak to jest moje motto

Z Serdecznymi Pozdrowieniami MAG

audiomagia.blogspot.com

=>Marek-41, 28 Gru 2007, 16:42

To jak dojrzejesz to Ci na Korwina JVC cośJVC BRA 700ERA, bo widzę ze tęskni za nim jak fix i mnie już zaczyna podejrzewać o wandalizm sprzętowy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

oczywiście nagram

>To jak dojrzejesz to Ci na Korwina JVC BRA 700ERA coś nagram, bo widzę ze tęskni za nim jak fix i mnie

>już zaczyna podejrzewać o wandalizm sprzętowy.

=>Korwin

Markowi na używanej kasecie reklamowej VHS o zaparzaczu do kawy Bodum Santos-naprawdę polecam,nagrałem 3 płyty :

pierwsza wzór co do dynamiki i wysokiej jakości stereo oraz duży odstęp od szumów własnych vinyla

druga to przykład już słuchanej sporo płyty ale z przyzwoitym materiałem dźwiękowym

trzecia to według mnie rewelacyjnie nagrana płyta co do brzmienia naturalnego i równowagi tonalnej ( tak jak w filcharmonii ale niestety z kiepskim vinylem mimo dziewiczości płyty)

na samym końcu generowane tony, co Markowi41 dały do myślenia bo u niego po jego nagrywaniu na jego BRA,na innej taśmie jest podobnie-muzyka OK sinusoidy niestety z dziwnymi zakłóceniami? tak że ja niczego nie zepsułem

Noworocznie pozdrawiam

Rafaell

Jurek nie żyje i nigdy nie będziemy mądrzy chyba że Mulsa coś oświeci, ja w Mariana wierzę jak muzułmanie w Allacha i Machometa, i nie obowiązuje mnie zasada módl się i kradnij a garb od pracy na grzbiecie ci nie wyrośnie,już go mam i nacisk na nerw jest coraz mocniejszy, ale będzie jeszcze Nowy Rok Hidżry, proszę Boga aby był spokojny dobry i sprawiedliwy dla wszystkich bo podświetlana noc w burdelu jakoś do mnie wczoraj nie przemówiła zastanawiam się tylko ile psów ze strachu oszalało i ile ptaków tłukąc o drzewa i mury zabiło.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nadchodzący rok to także tak zwany rok szczura podobno szczęśliwy dla tych co biorą udział w ich wyścigu.

>>Nadchodzący rok to także tak zwany rok szczura podobno szczęśliwy dla tych co biorą udział w ich

>wyścigu.

Zbysiu jakbyś uważnie czytał to ten znak chińskiego zodiaku ma najbardziej przesrane.Szczur do wszystkiego musi dochodzić ciężką pracą, nic mu nie kapie z nieba jak co niektórym artystom, co to za szczęście samemu je sobie cały czas dawać ?

Astrologia to dla mnie jeszcze jedna odmiana bzdetologii naginania faktów do bzdur wyssanych z brudnego palca, jest to taplanie się w szambie los ludzki jest zdeterminowany od narodzin aż do śmierci ale nie aż tak prymitywnie jak by to mogły sugerować znaki zodiaku.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobra teraz na temat, Radiowa Tróka nadaje mimo standardowych 79dB "kompaktowo" i to nagrywam na JVC BRA-7000ERA. I Zbysiu BRA nagrywa bardzo dobrze,naprawdę ale z radia mimo to jest klasę lepiej, sorry nic nie poradzę ten Onkyo T9990I tak ma, z butów nie wyskoczysz żeby być wyższym. Żeby nie było czepianki, nagrywam na nowej kasecie VHS EMTEC/BASF EQ240 Extra Quality Fantastic Colours, nagrywane jest bezpośrednio z najlepszego wyjścia z Tunera (według mnie) a odsłuch jest bezpośrednio z JVC zarówno nagrania jak i tunera poprzez moje neutralne Rafaell's cable IC/XRL, IC/IC ,studyjny wzmak Lake People G99/2 i monitorowane słuchawkami Sony MDR-7509HD Właśnie idzie Metalica,18 miejsce na Top liście wszechczasów Trójki. Podsłuch teraz zdjąłem z głowy i leci sobie to na tuningowanych +120W 98dB Sansui SP-5500X (fabrycznie nowe wysoko i średniotonowce idą sobie z USA-klawo jak cholera jest ,a jak wtedy będzie jak dojdą:D)

Acha żeby nie było pyskówek, równolegle parę utworów nagrałem na CC TDK SA-X90 szło to sobie z drugiego gniazda wyjściowego tunera przez dłuższy szlak bo:wzmak, EQ z wyłączoną equalizacją i dopiero do kaseciaka.

Pozdrawiam noworocznie

Rafaell

Widzę że nie tylko ja nagrywam

Zapuściłem i przygotowałem przed tym REVOX C 115 i jeszcze równolegle robię nagranie na PIONEER CT-979 Kaseta SONY UX-PRO 60 , KILKA SZTUK

Powiem że Tuner mógłbym mieć lepszy no ale jak się nie ma .... to się lubi co się ma

Fajnie to brzmi jestem ciekawy czy nagrywacie cały materiał czy tniecie od razu troche to nie wygodne więc postanowiłem nagrywać prawie wszystko .

Jacek ze swoim mikserem może wyprawiać cuda:) pozdrawiam wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Moje kretyńskie doświadczenia akustyczne i elektroakustyczne , ostatnio ograniczają się do tacek na jajka pokrywanych długowłosym materiałem przyniesionym ze szmateksu kijków do nart z uchwytem mikrofonowym typu koszyczek na jednym końcu a na drugim z rączką z korka jak przy wędce. Mam pory jeans bez kieszeni z zbyt krótkimi szelkami które odpowiednio przerobię tak aby były w nich przedziwne schowki i zatrzaski na kable i

mikrofony zakrywane później w 99 % kurtką lub marynarką. Robię z nudów mikrofony stereo o przedziwnej charakterystyce kierunkowej dynamiczne i elektretowe ostatnio zmontowałem kolejną n+1 sztuczną głowę, ponieważ nie mam kolumn i wszystko odsłuchuję na słuchawkach nie polecam jednak tego typu stereofonii tak zwykła XY do której przywykłem najbardziej mi odpowiada, czy puszczę nagranie na sprzęcie mono czy mono zawsze brzmi doskonale.

Pozdrawiam

Zbyszek

>Korwin

>Moje kretyńskie doświadczenia akustyczne i elektroakustyczne

UGH zeźliłem się!

Nie wolno tak Tobie mówić z choćby i tego powodu że upowszechniłeś na tym forum metodę zapisu helikalnego, która tutaj była wykpiwana, ludzie tylko o tym wypisywali głupoty albo pukali się po czole palcami. Jak zwykle robili tak ci którzy nie wiedzieli jak to działa, po co i dlaczego a oczywiście w rzeczywistości fizycznie nigdy nie mieli z tym do czynienia; jeśli już mieli to na podłym sprzęcie, efekt wiadomy.

Szacunek!

pozdrowienia gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dziękuję i pozdrawiam

Szczęśliwego Nowego Roku.

Z tymi zabawkami jest już tak, że jak się niezrobi przynajmniej jednego najprostszego prymitywnego doświadczenia to cała teoria jest do dupy najprostsze jakie może być to z tak zwanym trójnikiem do instalacji wodno kanalizacyjnej o kształćie litery T czyli *T* mikrofony w tej pozycji zbierają lewą i prawą stronę przód i tył są w tak zwanej martwej strefie gadżet niezwykle cennu gdy bardziej nam zależy na reakcji słuchaczy niż na bredniach prelegenta litera T w pionie lewy skierowany do przodu prawy do tyłu stereo XY dżwięk niezwykle przestrzenny dochodzą brednie z ambony i sygnał odbity od ściany za naszymi plecami, reakcja słuchaczy jest jedynie tłem. I takie dziadowstwa trzeba robić samemu kombinować amortyzacje wkładek wyciszenie obudowy grile i owiewki kabelki wtyczki a w przypadku elektretów układy zasilające.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Koszyczek na mikrofon można wykonać z gumek i puszki z żarciem dla psiny a jeżeli jest to ta duża to dodaktowo wytłumionej gąbką

witam wszystkich użytkowników BR-a, w nocy przestudiowałem cały wątek, niejednokrotnie oplułem ze śmiechu monitor w trakcie czytania, a ponieważ cały czas przymierzałem się do magnetofonu dzisiaj pojechałem i nabyłem 2 sztuki duplikatorow JVC, czekają grzecznie w samochodzie na podłączenie i uruchomienie, u żródła są oryginalne gałki do nich, dostałem cały komplet, jeszcze pare rzeczy do zrobienia i jadę bawić się nowymi zabawkami

pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników!

Mam dwa, ale aktualnie w domu żadnego; są u ludzi. Witam w klubie radość z tego ustrojstwa jest sakramencka, pytanie wprost po ile chłopcy liczą gałki i magazynki na kasety.

Pozdrawiam

Zbyszek

gałki dostałem gratis, o magazynki się nie pytałem, mam nadzieję że dzisiaj to uruchomię, powrót z pracy dzisiaj był utrudniony, za dużo po Warszawie jeździ kierowców z letnim prawem jazdy

jacekw>gratulacje,witaj w klubie szczęśliwych użytkowników tego giganta.Jak miło, że masz dzisiaj wieczorem tyle dobrej zabawy audio.Pozdrawiam - Jacek

Mam ostatnio kwadraturę jaja z dostępem do internetu, ale jestem ciekaw jak Ci odpalenie tych cudeniek poszło

Pozdrawiam

Zbyszek

uruchomione! jak zwykle problem z kabelkologią, cała szuflada różnych dziwnych kabli połączeniowych i nic nie pasuje, jedna sztuka ma problemy z załadowaniem kasety ale jak pomyślę że mam go dżwigać do samochodu na parking to chyba kupię 3 sztukę a ten zostanie na części, nagrywanie z radia zakończone powodzeniem, określa to tylko jedno słowo - miodzio!

nagrywałem na nowej Maxell SQ 240 z wiadomego źródła są delikatne trzaski przy nagrywaniu i odtwarzaniu, myślę że to jednak eloktrostatyka, trzaski są nieregularne, występują w różnych miejscach na taśmie, przy okazji wyszło że mam do wymiany antenę radiową, do tej pory przy normalnym plumkaniu radia w tle mi to nie przeszkadzało, probowałem też stare taśmy Sony CD 240 Clarity & Durability, trzeszczy trochę częściej i są drop-outy,

nie wyprany jeszcze tor przesuwu taśmy, może będzie lepiej ogólnie KOZACKI MAGNETOFON!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja się nie znam nie miałem Ery.ALe te trzaski t nie wiem czy nie zależą od jakości taśmy czasami.

Skąd WY to bierzecie?Jak ktoś mooże niech mi napisze na PW.

Pozdr

Ten magnetowid VHS jest nieczuły w sumie na jakość taśmy.Na kazdej niepogiętej i w miarę nowej nagra tak samo.Czy to bedzię taśma wysokiej jakości S-VHS hifi czy byle jaka no name.Przynajmniej ten egzemplarz co posiadałem nagrywał bezproblemowo wszelkie kasety VHS.A trzaski spowodowane były zabrudzeniem oraz złym ustawieniem rolek .

Grundig High Fidelity

Trzaski według mnie to bardzo prosta sprawa,winny jest zapieczony mechanizm odwijania taśmy i hamulecz brudną bieżnią. W JVC j trzeba go rozebrać i przesmarować (sory Korwin ale tego na razie nie miałem czasu w Twoim zrobić wiesz dla czego) gorszej jakości taśma rozwijając cię robi większe opory i głowica gubi tracking .Ewidentnie to widać jak się parę razy pod rząd kasetę kasuje po dwóch trzech operacjach trzaski są niższe ale mimo to nie znikają

• Pokaż nowe odpowiedzi