Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

epoxy, 5 Wrz 2008, 23:02

Uważasz,że oprócz uziemnienia w gniazdu sieciowym warto zastosować drugie, które znajduje się z tyłu obudowy?

Nie wiem co jest, ale mi nic a nic nie stuka, nie ma jakichs indukcji pradowych, no totalne nic - dwa wzasadzie kupowalem w ciemno i wszystko dziala!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

BASF PHG HiFi 300 Profesional High Grade

TDK High Quality Standart

I nowe (produkowane dzisiaj): FujiFilm Super SHG HiFi

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W sumie to moge kupic i wyslac :)

Aha co do pyrkniecia to nic takiego nigdy nie wystapilo, jak otrzymalem sprtzet to tylko sprawdzilem stan toru i glowicy i wszystko bylo ok, tzn nie bylo sladu nawet jakiegos zuzycia co mnie pozytywnie zaskoczylo :) Nie czyscilem i moze dlatego nic mi nie pyrka :) A moze to wina "zanieczyszczonego" pradu, ale to w takim razie jaki jest wyznacznik "czystego" pradu, jak to sprawdzic?

A moze to wina "zanieczyszczonego"

>pradu, ale to w takim razie jaki jest wyznacznik "czystego" pradu, jak to sprawdzic?

Ja mam duplikator podłączony do kondycjonera:-)

Ok wiemy, ze "teoretycznie" z kondycjonera plynie juz czysciutki pradzik, ale sluchajcie: jak sprawdzic, ze wlasnie jest czysty? Ja moj duplikator podlaczylem normalnie do gniazdka, nie mam jeszcze kondycjonera, wiec moze ja mam czysty pradzik, ale kurde kto to wie - oczywiscie zakladajac, ze to wina pradu.

Ladunki z glowicy moze sa zle odprowadzane, probowaliscie podlaczyc glowice bezposrednio do uziemienia/grzejnika? Takie trzaski, to to mi sie raczej wydaje na indukcje, powstaje zbyt duzy prad na glowicy co przeklada sie na reprodukcje dzwieku! Ja bym sie raczej skupil na tym....

Moze nie powstaje prad, tylko gromadzi sie na glowicy zbyt duzo ladunkow - kompletnie nie potrzebnych.....

Dla mnie dzwiek jest jak z rejestratora mp3 corki.

Analogowy dzwiek to nie zadne miekkie granie i lagodne.

Po wysluchaniu gramofonu project(perspective) z preamp lampowym mysle ze robienie kopi winyli na jvc to nieporozumienie.sami smarujecie jak to potem pieknie gra ,przyjemnie i gleboko.Czyli jvc era robi kopie idealne czy nie robi ?Mysle takze ze przegrywanie pyt CD to tylko zabawa i mija sie to z celem(przechodziem przez to samo )

A juz wpisy o uzywaniu magnetowidow w studiu do nagrywania to mnie oczarowaly.Choc moze i tak byo.I byly magnetowidy audio z prawdziwego zdarzenia.Z tego co wyczytalem sytem vhs nie przyjal sie w audio i dziwnym zbiegiem okolicznosci jvc era kosztuje 25 zeta a dobry szpulak 3 tysiaki.

Pozdrawiam.

Odnosnie tasm to ja testowalem kilka firm.Najlepiej graly(nie pierdzialy) emtec pro s-vhs.

natomiast jvc era jest nie czuly na tasme jako tako(byle nie byla pogieta) i na kazdej nowej nagra identycznie brzmieniowo.

Grundig High Fidelity

mzawek nie zapominaj, że mam szpulaka i mogę porównać.Era ma naprawdę świetne brzmienie.Magnetowidy w studio stosowano tylko do próbnych nagrań i ja bym się z tego nie śmiał;-)

mzawek, powodów dla których shvs, czy inne proby helikalnego zapisu audio spaliły na panewce, należy szukać gdzie indziej, nie tylko w samej jakości nagrań. Natomiast zapis w erze w technicznego punktu widzenia jest o wiele doskonalszy od każdego magnetofonu szpulowego. Ty nie słyszyszysz ery jak odtwarzacza mp3, ty jesteś obarczony brzemieniem uprzedzenia i niechęci. Ja rozumiem, że możesz mieć odrębną opinię, ale wobec faktów, powinieneś mieć też świadomość, że jest to opinia... błędna :) Albo masz coś zwalone w samej erze... :)

Wasnie poszed mi dym z PC .Kondy pekaja gowniane obok karty graficznej.I nie dzialaja polskie znaki.

Pusciliscie mi wirusa pewnie ;-)

Mi nie pasuje ten vhs a jak komus sie podoba OK.Choc na poczatku i ja bylem zafascynowany i mi przeszlo szybko jak porownalem to i tamto.

Wole kaseciaka z jego wadami .

Pisal ktos wczesniej o magnetowidach audio do domu .Byly takie ? Z checia bym posluchal .

Grundig High Fidelity

Drodzy moi! Elektryczność statyczna z taśmy w duplikatorze jest zbierana bardzo skutecznie i nie trzeba żadnych wynalazków, GND na obudowie z tyłu jest po to aby upływała ze sprzętu elektryczność statyczna właśnie. To owo GND mam we wszystkich swoich sprzetach. Uziemienie z wtyczką/przewodem sieciowym, to raczej jedno z zabezpieczeń zasilania i nijak się ma do pierdnięć z taśmy. Ktoś napisał "nie czyściłem i dlatego nie ma pyknięć"-pewnie czysty był. A przemyć i posmarować tu i tam nie zawadzi. Kolega "mzawek" jest tylko malkontentem, ale dzięki niemu forum ma parę i odkrywa co jakiś czas ciekawostki z Duplikatorowego wnętrza. Ja jestem "mzawkowi" wdzięczny. Ale to ustrojstwo naprawdę nie gra jak MP3. To jakieś niedosłuchanie-albo ERY, albo owej MP3 maszynki. Właśnie siedzę i przegrywam Quadro (kwadrofoniczne) winyle na taśmy. I przysięgam - nie ma żadnej istotnej różnicy dla barwy, głębokości, skali dźwięku (i co tam jeszcze)- między tym co weszło a tym co wychodzi z JVC. A przecież kwadrofoniczne winylowe płyty to wyzwanie dla każdego dwukanałowego sprzętu (choć są kompatybilne z stereo). Wkładka gramofonu (shure M44MB z 1980roku)radzi sobie świetnie, sygnał jest czysty i pierwszej jakości. Taki sam jest po przegraniu na taśmę i odtworzeniu. Strasznie żałuję, że nie miałem tego JVC wcześniej...

A i tu się z mzawkiem zgadzam. W 100% ma racje w swych ostatnich dwóch wpisach. A na e-bay'u widziałem JVC ERA za 499 dolców. Ale pewnie to pomyłka była. No i jakiś matoł anglosaski napisał excellent sound i takie tam. Niedopieszczony audiofil jakiś...

ja mysle ze powinniscie zlozyc sie po pare zeta.I wystawic jvc era na audioshow.

Ponoc najlepiej na jakis pokazach wypadl szpulak revox kiedys.Proponuje zamknac mi gebe i poglebic caly swiatek hifi.

Grundig High Fidelity

Kolego mzawek. Obyś żył wiecznie. Naprawdę jesteś jednym z motorów tego forum. Bez Ciebie byłoby nudno, ale naprawdę z Twoim egzemplarzem coś jest nie tak. Taki los. Czytam na tym samym forum ludzi, którzy narzekają na Altusy (bo się nie nadają, jakieś inne lepsze, poważnej sie na nich nie da słuchać itp.), narzekają na jakieś tam inne rzeczy - i generalnie przeszkadzają w dyskusji. Ale mzawek tego nie robi ON JEST ŚWIĘCIE PRZEKONANY, że JVC to muzycznie lipa. A to jest różnica, przeszkadzanie, a przekonanie o czymś. Więc łagodnie z mzawkiem, On tu jest "motorem postępu", a my się niepotrzebnie irytujemy!

Ale teraz na poważnie, czy ktoś wykombinował papiery do tego sprzętu? Czytałem, że były próby-udało się? Interesuje mnie kinematyka, elektryka, i elektronika tego magnetowidu. Obsługi instrukcja też by się nadała. Nowy tutaj jestem i po prostu nie orientuję sie czy komuś się to udało-zdobyć papiery...

Witam,

stałem się ostatnio posiadaczem DUPLIKATORA, serwisówkę można kupić www.schematy.pl

w wersji papierowej kosztuje 42 PLN.

pozdrawiam

paul_67>dziękuję Paweł za świetną taśmę.Słucham i słucham.Nie można się do czegokolwiek przyczepić.Słuchanie jest bardzo przyjemne.Najważniejsze, że nie da się wyłączyć.O to chodzi!!!

Co do mzawka...hm...przemilczę , bo ten temat dla mnie jest już dawno zakończony.Serdecznie wszystkich pozdrawiam -Jacek

mam zamiar kupić 3-4 sztuki duplikatora , ma być uzywany do zapisu dźwięku na żywo w klubie muzycznym

pytania do doświadczonych w temacie:

1. na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

2. jakich kaset najlepiej uzywać ?

3. jaka maksymalna długość kasety wchodzi w grę ?

4. czy da się kupić z kompletem gałek (w aukcji piszą że nie ma wszytskich gałek , jeden egzempolarz chciałbym miec w domu i fajnie by było jakby miał komplet gałek)

Witaj.Na co zwrócic uwage przy zakupie?

Musi być czysty i kompletny{z gałkami to mały problem,bo mozna coś dopasować.

Ja używam maxell SQ 240 i nie mam ,żadnych problemów.Można używać i krótszych.

Powodzenia.

Pochwalę się, że zakupiłem dwie sztuki duplikatora (jedna dla znajomego z forum) i w tym tygodniu wybieram się po odbiór :)

• Pokaż nowe odpowiedzi