Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

ciesze sie. wiec pozostaje mi tylko odsłuch. mam nadzieje ze w tym tygodniu mi sie to uda. chetnie przekaze moje wrazenia. niewatpliwie kolumny są dobre tylko kwestia czy bedą pasowały do tego poniera a701

czesc Adam. w piątek odsłuchuje te dali 505.

a poki co co sądzisz o PARADIGM ESPRIT v4 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czołem.

Z Paradigma znam serie Monitor (totalna porażka) i Studio (te już grają prawidłowo, mogą się podobać, ale to nie mój styl grania). Serii Esprit nie znam, ale to chyba ten sam segment cenowy co Monitor. Jeżeli tweetery są lepsze niż w Monitorach i zaczęto robić do tego poprawne zwrotnice, to niewykluczone że coś z tego będzie. Można sobie zrobić odsłuch.

tylko znowu odległość jest przeszkodą.

tak przy okazji zapytam ......... napisales ze ten moj pioneer gra spokojnym i kulturalnym dzwiekiem. czy jego srednie i wysokie tony mozna uznać za zrównoważone i nie wychodzące na pierwszy plan ?

Wiesz co? A może zrób Ty sobie samodzielnie klona ESA Ostinato 2000? Plany są dostępne w sieci i na forum, przy zamówieniu głośników z Holandii powinieneś spokojnie zmieścić się w budżecie.

Jeżeli chodzi o Avance Omega, to model 503 jest lepszy od 509. Stosowane tam woofery Vifa TC są lepsze w rozmiarze 14cm niż 18cm. Solidność wykonania Avanców pozostawia jednakże wiele do życzenia, o czym wielokrotnie już była mowa na forum.

juz kiedys robiłem samodzielnie kolumny. mozna by komedie nakęcić. trafiłem do pewnego stolarza i tam jeden facio zaproponował mi że zrobi mi to taniej, wiesz tak poza fakturą :) czekałem jakies 5 dni i przyszedł czas odbioru. tego dnia nie zapomnę. patrzę i co widze ??? recznie bym lepiej dociął skrzynki niż on zrobił to maszynowo. nie wiem chyba był pijany jak to robił. gdzie niegdzie wystawały jakies kanty itd. w srodku miała być dobrze przymocowana przegroda a on szalała po kolumnie jak ..... nie wiem co. ale sie wku..... . wziąłem to od goscia za 30 % ceny. sam posklejałem. złozyłem sprzet i odpaliłem. hmmmmm moje uszy poprostu krzyczały z bolu. tragedia. no oczywiscie wiem ze klony wykonane przez specjaliste beda zupełnie inne ale chyba mam uprzedzenie do składania kolumn. wiesz nie chce, naprawde, juz widze mine mojej zony - "znowu kombinujesz".

a co do avanców .... zastanawiam sie czy nie pojechać na odsłuch, pod warunkiem ze teoretycznie bedą mi sie podobały. rozumiem ze solidność itd ale to w koncu 1000 zł. czy te avance mozna jakos porownac do mission m33i i daniela dali 505 ??? jakie bedą ewentualne roznice ?

Nie wiem co było robione z Dalakami Daniela, ale skoro Annawroc twierdzi że są teraz znacznie lepsze niż fabryczne to...

W stosunku do fabrycznych Dalaków Avance są gorsze. W stosunku do modyfikowanych... przypuszczam że nie ma o czym mówić. Daleko musiałbyś jeździć żeby ich posłuchać?

IGNAC

Zachowujesz sie jak rozkapryszona primabalerina... Bierz te heco od McG/G i juz! bo sie czlowiek produkuje i produkuje...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Na allegro sa TLC Classic 2,moim zdaniem duzo lepsze i solidniejsze od gownianych i przereklamowanych Avancow.

Cena startuje od 1000zl przy kup teraz 1500.Za te pieniadze to jest okazja.

czesc Adam, pewnie marudze ale co chwile widze cos nowego w ofertach.

co sadzisz o tym ?

Ukryta Zawartość

warto posłuchac ?

Ukryta Zawartość

witam Adam. słuchałem wczoraj te missiony m33. dali nie zdążyłem. ale odsłucham. m34 grały troche inaczej, bardziej basowo, mniej srednicy. moze kwestia gustu ale 33 chyba nie dla mnie. za mało dynamiki. wolałbym juz 34. wiec pozostaje mi dali 505 i jesczze posłucham avance

Jeżeli Avance z serii Omega lub Dana, to lepsze są modele na mniejszych midwooferach (503). Z Avanców polecam też monitorki Epsilon 910, 930 lub 910MK II i 930MK II. Mimo że małe, basu mają całkiem sporo, co jest zasługą fajnego kewlarowego Scan-Speaka. Epsilony 910 z drugiej ręki czasem pojawiają się w cenie ok. 1300zł, i powiem, że warto. Miałem w domu trzy modele z tej serii, polecam.

Skontaktuj się też z forumowiczem HYBRYD z Wrocławia i umów się na jakiś odsłuch.

tak jak pisalem wczesniej mam mozliwosc zakupu avance omega mkII (503). cena około 1000 zł. mam nadzieje ze zagraja lepiej od missionow. w tych brakowało mi dynamiki i basu. za bardzo natomiast srednie grały.

aha. podczas odsłuchu podłaczyli mi dla porównania cambridge audio 500 tke. powiem szczezre ze w stosunku do tego pionka 701 roznica nie była znaczna. poprostu CA zagrał inaczej. troche dynamiczniej ale za to mniej szczegółowo, ale to moja opinia.

Zrób sobie te modyfikacje do których podałem linka (Gregaudio), wtedy to żaden CA A500 juz pod zadnym względem Twojemu Pioneerowi nie podskoczy. Proponuję diody BYW29/200 po całe 3zł/szt.

Zapraszam do naszego salonu w Krakowie na odsłuch Avance Omega 503 po sporej modyfikacji. Wymienione zostały prawie wszystkie elementy zwrotnicy, okablowanie, kazda sztuka jest dociążona 7kg ołowiu i postawiona na solidnych kolcach VAP. Moim zdaniem kolumny grają teraz na poziomie 4-5tyś zł. Warto posłuchać tych kolumienek, a przy okazji można je porównać też z innymi. Nasz tel. (012) 266-26-63. Pozdrawiam, Tomasz Sroka.

IGNAC, 17 Mar 2007, 13:07

>oki. zrobie napewno ale najpierw dobiorę jakies kolumny bo juz bym chciał odpalić cos w domu :)

>jak znaleźć kontakt do uzytkownika HYBRYD ?

Forumowicze zwykle podają kontakty w "o mnie". Zatem przez wyszukiwarkę znajdujesz dowolny wpis danego forumowicza, otwierasz jego "o mnie" i szukasz kontaktu. Zrobiłem to za Ciebie, i oto rezultat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Starsze 702 były oparte na wooferach NMB i tweeterach Peerlessa. To swietne przetworniki (często i z powodzeniem używałem ich w moich kolumnach DIY), tylko ich aplikacja była nieszczególna, przez co brakowało im szybkości. Niemniej warto kupić te kolumny do modyfikacji, bo bywają sprzedawane naprawdę tanio. Po modyfikacji zagrają lepiej niż każde z kolumn dotychczas omawianych w tym wątku. W końcowym okresie produkcji modelu 702 dobrą kopułkę Peerlessa zastąpiono nienajlepszym Tonsilem.

Mission M33 ma równie dobry woofer jak 702, ale tweeter niestety jest jakimś szeleszczącym "wynalazkiem".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.