Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

czesc Adam. tylko sie nie smiej. przeniosłem na próbę te m33i do mniejszego pomieszczenia i .... niestety. dobrze ze zostawiłem sobie mozliwość zwrotu. nic nowego nie odkryje ale znasz sie na rzeczy. wysokie tony nie zaakceptowania dla mnie. tak jak kolumny stały 5 m od słuchacza sie słyszało się ich natomiast 3 m to juz za blisko. 90% płyt moich nie da sie słuchać, chyba ze cichutko. wiec bede celował w te eltaxy liberty bo stwierdziles ze bedą na moj gust.

chyba ze warto przemyslec eltax linear response lub wharfedale 9.5, obie w cenie okolo 1000 zł za pare.

Wharfedale 9,5 nie znam za dobrze, ale na dniach dostanę takie do modyfikacji, to zbadam i się wypowiem.

Eltaxy Linear Response mają kilka wcieleń, podobnie jak Liberty. Były edycje z dobrymi głośnikami Vify, ale były też edycje na chińskich "no-nejmach". Jak możesz, to mi podeślij ich zdjęcie a powiem Ci co tam siedzi.

Może jednak dozbieraj do tych Acoustic Energy?

eltax:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rozmawialismy tez avance omega mkII, slabo wykonane ale glosniki dobre. mam goscia co sprzedaje takie mowi ze nie ma problemów z obudowami. slyszalem je i grają lagodną górą, reszta ok. wiec moze jednak mozna zaryzykować. a do AE to musiałbym czekac na oferte uzywanych, były za 1500 zł ale poszły.

Ukryta Zawartość

>IGNAC

Jezeli faktycznie uda Ci sie dorwac Eltax Liberty w wersji pierwszej (najlepiej "piatke"), to zdaje sie... ze bede mial dla Ciebie recepte, jak z tych skrzynek za 800 zl przy inwestycji 1000 zl (w przetworniki, nowe zwrotnice, okablowanie i terminale) zrobic kolumienki z przedzialu 5-6 tys. Przy pomocy wielu ludzi z forum (m. in. Adama) "dogrzebalem sie" bardzo milego zestawu w skrzyniach po Liberty 5+... Gra to naprawde sporo lepiej od i tak przyzwoicie grajacych Liberty 5+ w oryginale.

Pozdrawiam,

Lete

>Ignac

- Liberty 5+ (okolo 800 zl)

- 2x M18WH (nie wiem, pewnie z 350 zl bedzie...);

- 2x D25AG (byc moze z 200 zl kosztuja obecnie);

- 2x zwrotnica na przyzwoitych elementach (300 zl);

- 2x terminale i 2 metry kabla 99,9% OFC ze srebrem (150 zl)

Pozdrawiam,

Lete

IGNAC

Ok, kolumny za 800zl, magiczne grzebniecie za ~1000zl. Fajnie, az do pory, w ktorej stwierdzisz, ze chcesz sprzedac....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

IGNAC, 10 Kwi 2007, 11:08

>eltax:

>

>

Ukryta Zawartość

Jedna z lepszych edycji. Woofery Vifa TC18, tweeter prawdopodobnie Peerless SR10 modyfikowany, ale nie widać dokładnie bo zdjęcia kiepskie. Poproś sprzedawcę o lepszą fotkę tweeterów, i możesz brać, za te pieniądze warto.

>rozmawialismy tez avance omega mkII, slabo wykonane ale glosniki dobre. mam goscia co sprzedaje

>takie mowi ze nie ma problemów z obudowami. slyszalem je i grają lagodną górą, reszta ok. wiec moze

>jednak mozna zaryzykować. a do AE to musiałbym czekac na oferte uzywanych, były za 1500 zł ale

>poszły.

IMO Avance Omega są wręcz zamulone. Jeszcze model 503 jest w miarę OK, ale 505 i 509 już gorsze. Eltaxy mają takie same woofery, prawdopodobnie lepszy tweeter (jak już wspomniałem nie bardzo widać na fotkach) i solidniejsze skrzynki. Zwrotnice w Eltaxach też zawsze były lepsze niż w Avance. Zamiast Omegi 505 lub 509 sugerowałbym Eltaxy.

Ukryta Zawartość

witaj Adam. tu masz zdjęcie tego twetera z eltax. sądzisz ze bedzie to lepszy zakup od Avance Omgea 503 MkII ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak przypuszczałem, jest to jedna z wersji Peerlessa SR10. Bardzo sympatyczny tweeterek grający lepiej niż wskazywałaby jego cena. W Avance Mk II są tweetery produkowane na zamówienie Vify przez tajwańską korporację NMB.

Tak więc kilka czynników przemawia na korzyść Eltaxów.

Adam, celuję wiec ostatecznie w te Eltaxy lub Avance Omega 503. Rozumie, iz za eltaxami przemawiają lepsze skrzynki, zwrotnice i dobre twetery. Ostatecznie wiec potrzebuje tylko informacji jak sie ma brzmienie tych eltaxów do avance omega 503 (bo te słyszałem) i do m33i (te nawet miałem :)).

Akurat tego modelu Eltaxów nie słuchałem, ale miałem w domu inne modele. Zawsze grały żwawiej, z większą rozdzielczością i mikrodynamiką niż Avance. Jeżeli nie spieprzono totalnie zwrotnicą dźwięku tego tweetera (ale wątpię w to) to zapewni czysty, precyzyjny dźwięk z obszerną i poukładaną stereofonią bez śladu takiego syczenia jakie było w Missionach.

Adam, wiem ze nie mozesz w tym momencie powiedziec czy te eltaxy bedą lepsze.

Będąc na moim miejscu co byś wybrał ? Eltax za 900 zł, czy avance 503 omegi mkII za 1100 zł >?

Adam, rozmawialem z tym sprzedającym tych eltaxów, mowił ze z yamahą grały ostro, z denonem juz nie. nie chce byc upierdliwy ale naprawde zaczynam miec dylemat. wiem ze znasz sie na rzeczy ale dałeś pod wątpliwość ze mogą miec spiepszone zwrotnice. czy wypowiedz tego sprzedającego moze sugerowac ze faktycznie mogą byc ostre ?

Wypowiedź nie wiele mówiąca, są różne wzmacniacze Yamahy, są również różne Denony. Jeżeli nie były to jakieś zabytkowe modele, to OK, Twój Pioneer nie jest w żadnym razie ostry. Powinno być w porządku.

Budżetowe Eltaxy zawsze miały znacznie lepiej zrobione zwrotnice niż np. Tannoye czy Avance. Oczywiście w przypadku każdych budżetowych kolumn zawsze da się lepiej. Jest potencjał, tweeterki są bardzo sympatyczne.

dzieki Adam za cierpliwość do mnie :) dzis oddałem juz te m33i, ufffffff. jutro juz sie chyba na cos zdecyduje. wszystko wskazuje na te eltaxy. nawet przez mysl mi znowu przeszło zeby zdecydowac sie na DIY ale kobita moja jak usłyszała ze jakies podstawkowe mają stać to ...szkoda gadac. wiec nie chce sie narazac :)

mi tylko chodzi o to ze tu kupuje w ciemno. avance i wharfedale slyszałem i wiem ze nie są ostre, tak wiec pozostaje mi liczyć na to ze nie spiepszyli tych eltaxów i tez bedą OK

Adam, zeby nie marudzic ! czy według ciebie warto szukac np. tannoy merciry m3 lub wharfedale diamond np. 9.5, lub cos podobnego w cenie koło 1000 zł czy brac te eltaxy ? bo dzis chce juz podjąć decyzje !!

Mercury M3 są swietne do modyfikacji, bo mają dobre przetworniki, ale w oryginale z Twoim wzmacniaczem mogą zagrać zbyt spokojnym, ululanym, choć równym dźwiękiem.

Wharfedale nie będą lepsze od Eltaxów LR.

Na Twoim miejscu brałbym Eltaxy.

I stało sie !!!! Wziąłem Adam te eltaxy. ale fizycznie bedą u mnie w srode w przyszlym tygodniu. zdam Ci realacje z odsluchów. mysle ze około 800 zł za cos takiego to chyba niezle. jezei mają byc lepsze od wafli, tanoyek i avanców to powino byc ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.