Skocz do zawartości
IGNORED

2 czy 2,5 drożne? wady i zalety...

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Opis tuningu tych kolumn o których dyskutujemy jest tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Argos, ja sie wcale na Ciebie nie obraziłem, tylko ze kilkakrotnie już pisałem, że NIE O WYGLĄDZIE DO DIABŁA PISZĘ, TYLKO O BRZMIENIU. A Ty mi uparcie wyjeżdżasz z kolorem membrany po raz chyba już czwarty. I jedynie to jest powodem mojej irytacji, nic więcej. Znajdź mi gdzie coś w tym wątku napisałem o kolorach membran w 9300, 9500 lub 9700?

Co do różnic pomiędzy 9300 i 9500, to wcale nie ograniczają się one do rodzaju ferrofluidu i filcu pod kopułką. Otóż 9500 ma komorę za membraną zamiast filcu pod kopułką, co w oczywisty sposób wpływa na brzmienie tego głośnika, choćby tylko poprzez obniżenie jego częstotliwości rezonansowej.

Do czego natomiast służy SD? Jak sama nazwa (Symmetric Drive) wskazuje, układ ten dzięki symetryzacji rozkładu pola magnetycznego w szczelinie powoduje zmniejszenie zniekształceń związanych z asymetrią prowadzenia (drive) membrany do przodu i do tyłu, które moga wystąpić w przetworniku bez tego systemu. Nic mi nie wiadomo o tym, jakoby układ ten mógł być stosowany zastępczo zamiast ferrofluidu, jak twierdzisz. Tym bardziej, że bywa on stosowany również w wooferach Scan-Speaka, a nic mi nie wiadomo o istnieniu jakichś wooferów z ferrofluidem w szczelinie. Owszem, ów miedziany pierścień może odprowadzać nieco ciepła z cewki, ale nie pełni roli tłumiącej rezonans mechaniczny kopułki tak jak ferrofluid, co mozna zresztą zobaczyć na wykresach charakterystyki impedancji tych głośników. Pozbawiony ferrofluidu, lecz mający symmetric drive 9700 ma znacznie ostrzejszy i dwukrotnie wyższy pik rezonansowy niż 9500. Skąd więc pomysł jakoby właśnie dzięki zastosowaniu SD można było uniknąć stosowania ferrofluidu? Doprawdy nie wiem.

Zaś co do sposobu impregnacji membran, to ma on ogromny, decydujący wręcz wpływ na brzmienie tekstylnych kopułek. Dlatego też identyczne pod względem konstrukcyjnym kopułki jedwabne różnych producentów grają tak odmiennie. Np. Dynaudio i Morel. Nie każdy audiofil rozróżni te głośniki po wyglądzie, a grają innym charakterem dźwięku. Ba, nawet doświadczony konstruktor nie odróżni od siebie zamontowanych w kolumnach tweeterów Dynaudio D28/2 i D260. A grają one każdy inaczej. Czym się różnią? Frontpanel taki sam, magnes taki sam, komory za membranami takie same... (dla ścisłości, istnieją dwie wersje D260 z różnymi komorami, ale różnic brzmieniowych pomiędzy nimi nie dostrzegam). Różnica dotyczy sposobu powlekania membran, i to właśnie decyduje o brzmieniu tych kopułek. Jeżeli ktoś twierdzi że sposób powlekania kopułki ma marginalny wpływ na jej brzmienie, to jest to piramidalna bzdura.

Doprawdy nie chce mi się kontynuować tej dyskusji, bo ja tu o jednym, a Ty o drugim. Nie widzę sensu.

ARGOS, McGyver:

Kopułki w 9300 i 9700 nie różnią się wiele ale jednak minimalne różnice są - polegają one na dodatkowym selekcjonowaniu kopułek w 9700/9900 jak to stoi w starym papierowym katalogu Scanspeaka wydanym przez AkustyK'a dawno temu. Potwierdza to fakt że kopułki na wymianę są jednak inne, ta do 9700 jest 2 razy droższa.

Natomiast co do SD - pomaga on w chłodzeniu, nie pomaga na peak rezonansowy. Zależnie od tego w jakim celu użyty był ferrofluid, SD pozwala (kiedy zależy nam na mocy) lub nie (jak chcemy mieć bardziej płaska impedancję) zrezygnować z FF.

McGyver, 22 Maj 2007, 21:12

(...) ów miedziany

>pierścień może odprowadzać nieco ciepła z cewki, ale nie pełni roli tłumiącej rezonans mechaniczny

>kopułki tak jak ferrofluid, co mozna zresztą (...)

Argos, jednak nie czytasz wpisów, bądź czytasz je bardzo pobieżnie. Dlatego też nie widzę sensu kontynuowania tej polemiki.

To ty mi pokaż jak się twój wpis ma do mojego zamiast znów odawać mi do zrozumienia że jestem za głupi żeby ze mną gadać. Chcesz się obrazić to się obraź raz a dobrze i nie celebruj tego jak baba. Ja nigdzie nie wspominałem o zadnym rezonansie, tylko o chłodzeniu, które TAKŻE zapewniają te durne pierścienie i trudno zeby kawałek miedzi nie działał jak wymiennik ciepła i możliwe że to jest nawet ważniejsze zadanie niż równomierny rozkład pola, bo przy takich amplitudach jakie są w tweeterach to zsię można całkowicie bez tego obejść.

A mnie zastanawia, po co taki szpec jak McG zabral te uszkodzone/podrobione glosniki w rozliczeniu...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Może tej co są na sprzedaż... nie żartuję. NIe wiem w czym problem - panowie, umówcie się, spróbujcie usunąć te niedoskonałości w tych kolumnach. Skoro już wiesz co Ci przeszkadza w takim a takim systemie (do TS) to załatwcie ten problem. A może oczekujecie, że was za łapkę potrzymamy?:))))

Misiomor - sprawdziłem, selekcjonowane kopułki do 9700 nie są wcale 2 x droższe, jak na moją znajomość matematyki to circa 25%

Ukryta Zawartość

ttp://www.hifisound.de/oxid/oxid.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/details/cnid/eb6422325477f4173.76007726/anid/dc641af0853b75a73.55286982/tpl//lang/1/anid/dc641af08781f12c1.35253803

Tak więc tym bardziej nie przeceniałbym wartości tej selekcji. Poza tym to, że są selekcjonowane to nie oznacza, że ich proces wytwarzania jest inny, parametry sa po prostu blizsze wzorca. O dwóch nie sparowanych głośnikach przecież nie powiesz że mają inaczej zrobione membrany, tylko że większa jest tolerancja. Nie twierdzę, że to nie ma żadnego znaczenia ale ma pewno nie takie, żeby zmienić całkowicie charakter głosnika i nie mając do bezpośredniego porównania drugiej pary 9700 na pewno byś tego nie odkrył, tak samo jak nie wychwytujesz różnic między wszystkimi innymi głośnikami które sprzedają jako nieparowane, o ile oczywiscie nie masz do porównania jednego sparowanego kompletu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprzednio nie wszedł prawidłowo ten link...

Ukryta Zawartość

Seba78, kiedy Tomek Skura po raz pierwszy wystawił swoje kolumny na sprzedaż wraz z Grzegorzem wyszliśmy z inicjatywą, i skontaktowaliśmy się z Tomkiem aby dowiedzieć się w czym problem i mu zaradzić. Tomek nie skorzystał z naszej propozycji.

A jeszcze wcześniej, kilka tygodni po tuningu Tomek skontaktował się ze mną sygnalizując problem, charczący midwoofer. Zasugerowaliśmy skontrolowanie i właściwe ustawienie biasów w jego wzmacniaczu lampowym. Tomek to zrobił, i problem zniknął bez śladu.

Nikt. Leżą w szafie. Nie było okazji użyć. Wolę Morela niż Skana 9500.

W międzyczasie kilkakrotnie sprowadzałem z Audiocomponents Skany 9700. Bezpośrednie porównania nie pozostawiają wątpliwości.

Człowieku, weź się puknij w czachę. Jakie samarytaństwo? Mam w szafie duży zapas różnych typów głośników, to raczej normalne u kogoś kto robi kolumny. Mam Seasy, Vify, Morele, Peerlessy, Skany i Ushery. Aha, i Etony oraz Dynaudio, Audaxy i Focale. Te ostatnie to sobie już ze 7 lat leżą. Też nie było okazji użyć. Pewnie coś pominąłem, bo sporo tego jest, a nie chce mi sie wyciągać i sprawdzać.

Witam ,wytrzymać sie nie da to napisze .Jako że zajmuje sie głosnikami ,kolumnami (naprawą ,regeneracją i produkcją od połowy lat dziewięćdziesiątych w różnych podmiotach gospodarczych).Obecnie jestem dealerem produktów audiocomponents (to ponad 4500 glosnikow i podzespołow do budowy sprzetu hi-fi )Sprowadzam takze na zamowienie czesci do glosnikow takie jak reperaturki do ScanSpeaka 9000, 9300/9500, 9700/9900,a takze inne czesci.Nie będę wdawał się w polemike na temat "dlaczego nie podoba mi sie brzmienie po 2 latach od momentu modyfikacji" ,sądzę że McGyver juz to wyjaśnił.Odpowiem tylko na sprawe głosnika 9700.Otóz Tomek Skóra kiedy przyjechał do mnie po odbiór kolumn do Tychów zapytany jak to było z kupnem głosnikow ScanSpeaka i Vify u Akustyka powiedział iż w dniu w którym kupił owe przetworniki przyjechał do domu sprawdził czy grają i ku jego zdziwieniu jeden glosnik wysokotonowy 9700 nie działał,udał sie do dystrybutora u którego kupił owe głosniki a ten sprawdził glosnik ,oczywiscie nie działał i wymienił mu na nowe wzięte bodajże z parapetu i zapakował w oryginalne opakowanie.CHCE ABY TOMEK SKURA TO POTWIERDZIŁ.W tej sprawie wowczas osobiście napisałem do AKUSTYKA iż otrzymałem glosniki w których membrany nie pochodza od tego modelu z pytaniem aby sie do tego ustosunkował ,czy mozliwe aby w firmie dokonano błędnego montazu membran.Niestety nie otrzymałem odpowiedzi.Sprowadzam dość często membrany 9700/9900 i jako specjalista w naprawie głośnikow stwierdzam iż w głośniku Tomka Skury były membrany 9300/9500. Wkleje Wam z cennika dealerskiego wybrane czesci do glosnikow:

Scan-Speak vca D2010/8513

Scan-Speak vca D2905/9000

Scan-Speak vca 9300/9500

Scan-Speak vca 9700/9900

Remplace-kit voor 25W8565/01

*Remplace-6000.00 (290040)

Repl.kit D2904/9800 (290041)

Repl.kit D3806/8200 (290026)

Scan frontplate 9900 (323007)

Scan frontplate 9700 (123513)

SQ-Alu front 9900.04 (323021)

SQ-Alu front 7000.00 (12x9cm)

Scan frontplate 7000 (323024)

PS.Zawsze będzie dało się z głosnika który jest nieoryginalnie zmontowany bądz naprawiany zrobic 100% oryginału ,w tym przypadku trzeba zamówć reperaturkę v.c.a. ScanSpeak 9700/9900.Obecnie taka zamawiam dla jednego z klientów.

Pozdrawiam Grzegorz Rogala

Zostałem wywołany do tablicy, więc precyzuję.

Po zakupie pary SS9700 u Akustyka, i montażu rzeczywiście jeden głośnik „brzęczał”. Pojechałem do Akustyka. Zmierzył oba głośniki miernikiem i stwierdził, że w jednym jest zwarcie. Powiedział, że coś takiego nie powinno się zdarzyć, bo SS ma dobrą kontrolę jakości, więc on nie sprawdza przy sprzedaży. Biuro AkustyKa znajduje się w mieszkaniu w bloku na Grzybowskiej w Warszawie. Są tam 2 pokoje. Jeden odsłuchowo/wystawowy a drugi magazyn. Akustyk poszedł do „magazynu” i przyniósł drugą parę w pudełku. Wyjął, zmierzył multimetrem. A potem wziął z regału, z „wystawy” ( wystawionych było kilka modeli głośników) kolejna parę, pomierzył i wybrał parę fabryczną o mniejszym rozrzucie pomiaru, nie pamiętam, co mierzył, czy była to rezystancja czy indukcyjność cewki, czy jedno i drugie. Zapakował do pudełka. Numery na głośnikach i na pudełku się zgadzały, bo z Grzegorzem sprawdzaliśmy. Czy dostałem parę z „magazynu” czy z „wystawki” nie wiem, ale to był zestaw wstępnie parowany przez producenta i o zmierzonym przez Akustyka mniejszym rozrzucie pomiaru.

Nihil novi, sam fakt rozdzielenia w ofercie części do 9700 i 9500 nie świadczy jeszcze o tym, ze te membrany są inne. Tym bardziej, że oficjalne stanowisko producenta było takie, jak pisze misiomor, że cały myk polega na bardziej precyzyjnej selekcji. Oczywiscie mozna w nie nie wierzyć, ale trzeba mieć jakieś podstawy jeśli chce się je podwazyć, a w dalszym ciągu nie podaliscie panowie ŻADNEGO konkretu, poza tym ze to waszym zdaniem słychać (ja tego nie kupuję, bo pozostałe różnice konstrukcyjne między 9500 a 9700 z nawiązką wyjaśniają różnice w dźwięku jaka jest między tymi głosnikami) oraz że macie olbrzymie doświadczenie (co również nie robi na mnie większego wrażenie bo każdy w tej branzy tak gada). Czekam zatem z niecierpliwścią choćby na takie info, że policzyliście włókienka w tych membranach i w obu przypadkach ich ilość jest inna. Do tej pory tylko oburzacie się obaj że jak ja na niczym nie znający się głupek mogę kwestionować waszą opinię.

W kwestii samego Akustyka - spytam tylko jakie to ma znaczenie gdzie leżał głosnik który był wymieniany i to że AK cię olał?

A właściwie to szkoda mi się z wami wykłócać, jeśli się dzięki temu poczujecie lepiej to mogę to oficjalnie przyznać

Jestem głupim ignorantem, na niczym się nie znam, a membrana do SS 9700 jest zrobiona z zupełnie innego materiału i inaczej iompregnowana, tyle że ja jestem zbyt głuchy żeby to wysłyszeć.

Niniejszym EoT, szkoda mi czasu na wykłócanie się o takie pierdoły.

Zamiast sie klocic, zrobcie fote tych glosnikow (przeciez leza u McG w szafie) i sie wyjasni...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ARGOS;

Znasz przecież brzmienie głosników 9300,9500,9700- przecież nie raz miałeś je na warsztacie.Każde z nich jest rózne a to za sprawa różnic konstrukcyjnych ,zajmujesz się tak jak my kolumnami ,więć Tobie akurat tego nie trzeba tłumaczyć.9300 i 9500 maja ta sama membranę lecz inaczej wytłumiona komorę za magnesem i inny ferrofloid dlatego graja inaczej.9500 zreszta lepiej. 9700 nie ma ferrofloiudu ,posiada miedziany pierscień - ogólnie ma mnóstwo mikrodetali i ogólnie jasny dzwięk(co nie kazdemu pasuje Tobie jak pamietam z rozmowy w Puzonie nie,dla mnie także nie jest to głośnik marzeń).Co do samej budowy i różnicy to są różnice w sposobie powlekania membrany (revelatory maly i duży maja 11 razy powlekana membrane,jak i tez jest wybrany inny rodzaj tekstylii.Na chłopskie oko nic nie widać ,a graja inaczej .Ale tez nic nie widać w takich głośnikach jak :

Morel

MDT 29

MDT 30/32

MDT33

SUPREME

Dynaudio

D28

D260

T330

Tutaj tez na oko nic nie widac a brzmienie podobne ale jak że inne.

Każdy kto zetknał się z praktyka w głosnikach wie że 90% charakteru dzwieku wydobywa sie z membrany.Jak ktoś chce posłuchać głosnika 9300 z wyciągniętym ferrofloidem bez miedzianego pierścienia w porównaniu do 9700 to mogę zrobic taki test. Zdzwieku przygaszonej kopułki robi się jasny ,przestrzenny dzwiek,95% dzwieku 9700.

ARGOS, 23 Maj 2007, 13:06

>Nihil novi, sam fakt rozdzielenia w ofercie części do 9700 i 9500 nie świadczy jeszcze o tym, ze te

>membrany są inne. Tym bardziej, że oficjalne stanowisko producenta było takie, jak pisze misiomor,

>że cały myk polega na bardziej precyzyjnej selekcji.

A selekcja to co, sama się zrobi? Nie trzeba przypadkiem zatrudnić do tego pracownika, i mu za to zapłacić? Bądź też kupić maszynę?

Słuchawki Sennheiser HD600 mają membrany takie same jak HD580, tylko precyzyjnie selekcjonowane i parowane. Grają lepiej niż 580, porównywałem. Kosztują też wyraźnie więcej. Gdybyś miał takie i Ci się zepsuły, to czy zgodziłbyś się na instalację w nich membran od 580? Przecież to to samo, tylko "nieselekcjonowane".

>Oczywiscie mozna w nie nie wierzyć, ale trzeba

>mieć jakieś podstawy jeśli chce się je podwazyć, a w dalszym ciągu nie podaliscie panowie ŻADNEGO

>konkretu, poza tym ze to waszym zdaniem słychać (ja tego nie kupuję, bo pozostałe różnice

>konstrukcyjne między 9500 a 9700 z nawiązką wyjaśniają różnice w dźwięku jaka jest między tymi

>głosnikami)

Tak, tak. Różnice konstrukcyjne wyjaśniają, a zastosowanie ferrofluidu to to samo co zastosowanie układu Symmetric Drive. Z takimi poglądami kupuj sobie co chcesz. Ja będę kupował coś innego.

>oraz że macie olbrzymie doświadczenie (co również nie robi na mnie większego wrażenie bo

>każdy w tej branzy tak gada).

Nic takiego nie napisałem, ani ja ani Grzegorz. Owszem, pisałem ze pracowałem z wszystkimi Skanami z tej serii i różnice brzmieniowe są ewidentne. Nie wymyślaj i nie przekręcaj.

>Czekam zatem z niecierpliwścią choćby na takie info, że policzyliście

>włókienka w tych membranach i w obu przypadkach ich ilość jest inna.

Po co? I tak napiszesz że nie kupujesz tego. Naprawdę już mi się nie chce.

Do tej pory tylko oburzacie się

>obaj że jak ja na niczym nie znający się głupek mogę kwestionować waszą opinię.

Wręcz przeciwnie. To ja przedstawiłem swoje stanowisko, a Ty zacząłewś je kwestionować i się oburzać że śmiem mieć odmienne zdanie. Owszem, zdrażniłeś mnie nieco upartym czepianiem się wyglądu, podczas gdy ja ani nie wspomniałem o wyglądzie, tylko o brzmieniu. Niemniej nigdy nie zarzuciłem Ci głupoty. Nie wymyslaj. Zarzuciłem Ci jedynie że nie czytasz wpisów, bądź czytasz je pobieżnie.

>W kwestii samego Akustyka - spytam tylko jakie to ma znaczenie gdzie leżał głosnik który był

>wymieniany

A ma znaczenie. Otóż Tomek twierdził, że kupił fabrycznie zapakowane głośniki, tymczasem prawda jest taka, że wcale takich nie kupił. Twierdząc to mijał się z prawdą. Kupił głośniki "z wystawy". A skoro wg. Ciebie nie ma znaczenia gdzie lezały te głośniki, i czy były zapakowane fabrycznie czy nie, to po co było ściemniać?

>i to że AK cię olał?

Weź mnie nie rozśmieszaj. Jeżeli uważasz że nie ma znaczenia fakt, że dystrybutor olewa zapytania swoich potencjalnych klientów, to tylko życzyć Ci jak najwiecej kontaktów z dystrybutorami o takim właśnie podejściu, skoro tak lubisz...

I tym optymistycznym akcentem kończę tą dyskusję, bo zaczynasz już walić na oślep i zmienia się to wszystko w przepychankę.

Kurcze miałem składac sobie kolumny na Sc/Sp ale z tego postu wynika , ze prawdopodobnie za prawie 2000 zł przysłano by mi zjebane, zgrzebane poreklamacyjne głosniki z 6 razy demontowane bóg wie gdzie magazynowane i lezakowane na cholera wie jakiej wystawie..wlos sie na głowie jezy brrr..po tym poscie człowiek traci całkowicie zaufanie do firm handlujacych Scanem w polsce!!..

TOMEK JUŻ SIĘ NIE DZIWIĘ, ŻE TAK DO DUPY TO CI ZAGRAŁO..

McGyver "Otóż Tomek twierdził, że kupił fabrycznie zapakowane głośniki, tymczasem prawda jest taka, że wcale takich nie kupił. Twierdząc to mijał się z prawdą. Kupił głośniki "z wystawy".

Jakbyś czytał ze zrozumieniem, to byś zrozumiał,co napisałem. Nie wiem którą parę dostałem. Była w każdym bądź razie pomierzona i sparowana.

">Weź mnie nie rozśmieszaj. Jeżeli uważasz że nie ma znaczenia fakt, że dystrybutor olewa zapytania

>swoich potencjalnych klientów, to tylko życzyć Ci jak najwiecej kontaktów z dystrybutorami o takim

>właśnie podejściu, skoro tak lubisz..."

Oj, nie wywołuj wilka z lasu bo zaraz odezwą się Ci którzy do Ciebie pisali dzwonili, i nie doczekali się na odpowiedź lub czekali tygodniami na wysyłkę obiecanych rzeczy ;-)

ale komedia, McG dawaj fotki tych Skanow by rozwiac watpliwosci. Przeciez je masz w szafie :) No chyba, ze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.