Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Załozeniem było rowno grajace zrodło i wspomagajace lekkie niedociągnięcia w brzmieniu Amplifona. Dac-04 Stelmacha, bo o nim mowa, zgrywa sie dobrze z Amplifonem.

Skraje pasm sa dosc konturowe, przede wszystkim bas, ktory jest zwarty, zdecydowany i szybki. Wt40 gra troche miekkiem i zaokraglonym basem, Dac Stelmacha poprawia jego kontrole i punktowosc. Doskonale słychac to na kawałkach rockowych. Nowa płyta Coma "Excess" brzmi fantastycznie, jest swietnie nagrana, stopa perkusji jest wyraznie zaznaczona az udezenie portafi przypilic do fotela:). Z odtwarzaczem Akai CD57 poprostu te aspekty brzmienia sa lekko rozmyte.

Srednica. Tu żadna eureka. Jest po prostu znakomita. Juz sam Amplifon robi wszystko w tym temacie. Jednak ze Stelmachem otrzymujemy jeszcze wieksza szczególowosc, nie jest ona wypchnieta do przodu jak to było w przypadku, znakomitego notabene, przetwornika Muse Dac Model Two. Nie ma moze takiego czaru na srednicy, ale tutaj nie cierpia na tym skraje pasm. Nie dominuje i nie skupia całej uwagi.

Gora jest mocna i rozdzielcza. Ogolnie rzecz ujmując, jest dopełnieniem srednicy. Oczywiscie mimo zdecydowania tego pasma, nie ma mowy o jakimkolwiek wyostrzeniu czy innego jazgotu.

Gra to u mnie z Minas Anor IIIs, IC Albedo Flat One, coax Apogee Wyde Eye i WT40-II, lampy Telefunken.

• 3 tygodnie później...

Co do dnm resona to jak pisałem wczesniej ukraca on nieco wysokie tony - przełączyłem na zwykły kabel (3 zł metr) i jest więcej góry.

Absolutnie sie z tym nie zgadzam:) Wlasnie przetestowalem u siebie Resona z Amplifonem i w moim systemie nie ma mowy o żadnym ukróceniu wysokich tonow. Reson po prostu gra neutralnie i nie wycofuje srednicy. Brzmienie wrecz nabralo szczegolowowsci, glownie na srednicy sama gora jest bardziej dzwieczna, otwarta i delikatna, słychac wyraznie lepsza przejrzystość i to w porownaniu wlasnie z kablami za 3zł (np procabem)

Edytowane przez czodaboy

:)) mieszkam w Warszawie.... hehe ;)

zajrzyj w pw ;-)

Absolutnie sie z tym nie zgadzam:) Wlasnie przetestowalem u siebie Resona z Amplifonem i w moim systemie nie ma mowy o żadnym ukróceniu wysokich tonow. Reson po prostu gra neutralnie i nie wycofuje srednicy. Brzmienie wrecz nabralo szczegolowowsci, glownie na srednicy sama gora jest bardziej dzwieczna, otwarta i delikatna, słychac wyraznie lepsza przejrzystość i to w porownaniu wlasnie z kablami za 3zł (np procabem)

zgadzam się z przedmówcą. głośnikowy dnm reson nie obcina góry i nie jest przyciemnionym kablem ;-) gra równo, liniowo, szczególnie dobrze wypada w połączeniu z lampą, jeśli jest taka możliwość - warto go używać go w bi-wire. tak pokrótce wynika z moich skromnych doświadczeń kablarskich. ale jest małe ale. to kabel który albo się bardzo lubi, albo bardzo nie lubi. ale jak się wpasuje w system i gust, to trudno znaleźć jakiś godny zamiennik w rozsądnych pieniądzach... ;-)

zajrzyj w pw ;-)

zgadzam się z przedmówcą. głośnikowy dnm reson nie obcina góry i nie jest przyciemnionym kablem ;-) gra równo, liniowo, szczególnie dobrze wypada w połączeniu z lampą, jeśli jest taka możliwość - warto go używać go w bi-wire. tak pokrótce wynika z moich skromnych doświadczeń kablarskich. ale jest małe ale. to kabel który albo się bardzo lubi, albo bardzo nie lubi. ale jak się wpasuje w system i gust, to trudno znaleźć jakiś godny zamiennik w rozsądnych pieniądzach... ;-)

Dnm reson - dobry dół bo szybki ale lekko podbiy - do amplifona w sam raz , średnica naturalna - ten kabel nie dociepla ale góry to on nie ma jak albedo monolith . Podłączyłem do manleya jeden po drugim na kolumnach na kopułce ring radiator scanspeaka i z dnm resona było połowę mniej informacji na górze pasma z tego wybitnego wysokotonowca.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Właśnie dzisiaj na chwile wpiąłem starego Resona i tak się zastanawiam czy aż tak bardzo potrzeba mi tyle tej informacji na górze skoro gra po prostu fajnie i chce się tego słuchać?

Skłaniam się ku temu aby go pozostawić. Kłopot w tym że potrzeba mi 2x8 metrów kabla a to może już być nieciekawe przy dość wysokiej rezystancji tego kabla.

Ciekawostka dla obecnych i przyszłych właścicieli Amplifonów.

Przyszło do mnie rozliczenie z Energii i wg moich wyliczen uzytkowanie WT40 kosztuje mnie wiecej miesiecznie ok 15-20zł w skali miesiaca. Czyli zupełnie akceptowalnie przez domowy budżet. Amplifona odpalam przeciętnie na 3-4h dziennie...

Wie ktoś jak wygląda sprawa gwarncji przy zakupie kwadry lamp mocy do 40-ki u Andrzeja Piwowarczyka? Jak się kupuje piec to na lampy jets gwaranja chyba 6 miesięcy a osobno?

zurek, na jakieś audiofilskie uniesienia po zmianie 6N1P-EW na 6N1P bym nie liczył, bardziej można coś sknocić. wiem, bo na początku zabawy w amplifony mieszałem wszystkimi lampami w WL25, ale przy sterujących "effectus był nullus", że zacytuję klasyka :-D zostały mi nawet gdzieś jakieś stare 6N1P z lat 60. ;-) już lepiej coś z wejściowymi ECC82 kombinować. lub z lampami mocy, ale tu też wybór masz raczej niewielki...

Lampy 6N1P grają bardziej miekko (bardziej "kulturalnie") niż 6N1P-EB ale faktycznie poza tym aspektem wielkiej poprawy bym się nie spodziewał.Zabawa z lampami mocy ma sens ale faktycznie wybór jest bardzo ograniczony.Ja używam Mullardów 6080 i różnica w stosunku do standardowo używanych lamp jest spora-przynajmniej dla mnie

Witajcie. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Amplifona WT-30II więc dopisuję się do klubu. I jako laik w temacie lamp mam pytanie. A właściwie to chcę się upewnić. Czy lampy ECC82 powinny żarzyć się sporo mniej od lamp 6N1P-EW?

2.jpg

1.jpg

Witajcie. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Amplifona WT-30II ...

Gratuluję. Trochę tęsknię za swoim:

post-17560-100008599%201229982345.jpg

Ciekawe czy jest jakiś posiadacz w Szczecinie lub okolicach, bo znów bym posłuchał sobie :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Witam szanownych kolegów Czy mógłbym posłuchać jakiegoś wzmacniacza Piwowarczyka Jestem posiadaczem również wzmacniacza lampowego tyle że nie jest tak znany jak Amplifony (co nie znaczy, że gorszy) Jednak mieszkam na Podlasiu w związku z tym szukam kogoś z kim mógłbym umówić się w celu przesłuchania kilku dźwięków może porównań jak kto woli...

post-23144-096496800 1295184157_thumb.jpg

Ponawiam Pytanie

Może być również Warmińsko-Mazurskie

Witam szanownych kolegów Czy mógłbym posłuchać jakiegoś wzmacniacza Piwowarczyka Jestem posiadaczem również wzmacniacza lampowego tyle że nie jest tak znany jak Amplifony (co nie znaczy, że gorszy) Jednak mieszkam na Podlasiu w związku z tym szukam kogoś z kim mógłbym umówić się w celu przesłuchania kilku dźwięków może porównań jak kto woli.

Pod pachę to nie da rady bo wzmak waży 47kg:( i Olsztyn daleko od Białegostoku... Mimo wszystko dziękuje za dobre chęci. Mam alternatywę bod Siemiatyczami jest mi bliżej.

Jeszcze raz wielkie dzięki!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.