Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Pogadaj z innymi klubowiczami, obecnie na topie są Ariesy ze Studia 16 Hertz, Minas Anor IIIs, też dobrze zagra z Amplifonem.

Przepraszam za dubel, ale proponowałem w dobrym kierunku :)

Edytowane przez Imacman

Pogadaj z innymi klubowiczami, obecnie na topie są Ariesy ze Studia 16 Hertz, Minas Anor IIIs, też dobrze zagra z Amplifonem.

Przepraszam za dubel, ale proponowałem w dobrym kierunku :)

Potwierdzam, Minas Anor IIIs świetnie współgrają z Amplifonem WT 40.

Niniejszym postem melduje sie w klubie posiadaczy i miłośników Amplifona.

Od razu startuję też z zapytaniem.

Zbyt mocny lewy kanał/zbyt słaby prawy kanał, przyczyna leży jak podejrzewam w lampach. Są zużyte (stopnia zużycia nie znam), nie wiem czy je sparowałem, podpiąłem tak jak grały u poprzedniego włąściciela.

Po zamianie lamp miejscami odsłuch się poprawił ale i tak to nie jest TO. Mówiąc krótko: CO ROBIĆ, od których lamp zacząć odświeżanie systemu?

W jaki sposób zdiagnozować stan lamp?

Pozdrawiam

Marcin

Zbyt mocny lewy kanał/zbyt słaby prawy kanał, przyczyna leży jak podejrzewam w lampach.

Jak z symetrią ustawienia kolumn, a może masz z jednej strony coś co Ci za bardzo wygłusza dźwięk, np duży masywny tapicerowany fotel?

Dogięcie kolumn też ma wpływ na jakość przekazu.

Edytowane przez Imacman

Jak z symetrią ustawienia kolumn, a może masz z jednej strony coś co Ci za bardzo wygłusza dźwięk, np duży masywny tapicerowany fotel?

Jak obserwuję, ma to niebagatelne znaczenie, odległość od ściany, rozstawienie, dogięcie. Aranżacja pomieszczenia nie jest tu problemem, jest symetrycznie, miękko, minimalne ilości gładkich ścian. Od rana eksperymentuje z tymi parametrami + kombinacja lamp i jest postęp. Wstrzymam się może na razie z zakupami i pobawię się tym co mam.

Aha, narządy słuchu są czyste i przebadane przez laryngologa ;)

Witamy w klubie.Po pierwsze zamień miejscami lampy wejściowe jeżeli efekt osłabienia podąża za lampą to w pierwszej kolejności wejściówki do wymiany.Mam pytanie do ciebie,czy przy wyłączaniu wzmacniacza zaświeca ci się na chwilkę dioda standby?

Edytowane przez Rezyslaw

Witamy w klubie.Po pierwsze zamień miejscami lampy wejściowe jeżeli efekt osłabienia podąża za lampą to w pierwszej kolejności wejściówki do wymiany.Mam pytanie do ciebie,czy przy wyłączaniu wzmacniacza zaświeca ci się na chwilkę dioda standby?

Przy wyłączaniu wzmacniacza bardzo delikatnie ale dostrzegalnie zwłaszcza po ciemku mrugnie raz diodka standby.

Jestem tu nowy (w klubie) więc na temat dźwięku Amplifona WT-30 III nie chcę się jeszcze wypowiadać, uważam, że mam go za krótko.... ale zastanawiam się nad dopracowaniem mojego systemu.

Obecnie posiadam CD CA 840 i jestem z niego bardzo zadowolony ale... CD z tranzystorami spisywało się bardzo dobrze, teraz też jest OK, ale może ktoś porównywał CA 840 z innym CD do Amplifona? Może warto połączyć go z innym CD? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam!

Nie sądziłęm, że moja 2osobowa skórzana kanapa mogła mieć takie znaczenie dla dźwięku. Stłumiła go. Odsunięta sporo na bok diametralnie poprawiła odsłuch, prawy kanał dorównał lewemu, do tego tyły kolumny 80 cm od ściany, odpowiednie dogięcie i jest bosko. Choć zawsze może być lepiej. Dziękuję za rady.

Aha, mam jeszcze prośbę o namiary na uczciwego sprzedawcę lamp.

Nie sądziłęm, że moja 2osobowa skórzana kanapa mogła mieć takie znaczenie dla dźwięku. Stłumiła go. Odsunięta sporo na bok diametralnie poprawiła odsłuch, prawy kanał dorównał lewemu, do tego tyły kolumny 80 cm od ściany, odpowiednie dogięcie i jest bosko. Choć zawsze może być lepiej. Dziękuję za rady.

Fajowo, że udało Ci się coś poprawić. Odnośnie lamp - jak chcesz kupić dobraną kwadrę lamp mocy - to proponuję Ci Pana Piwowarczyka od Amplifona.

http://www.amplifon.staszow.com/

@Boras1 - odwiedzaj Allegro - można spotkać używkę w dobrym stanie. Sprzedaje też czasami sam producent:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=2195389

Ewentualnie napisz, lub zadzwoń do Staszowa.

skontaktuj się z Andrzejem z Częstochowy nick Triode może będzie miał dla ciebie dobre wejściówki,lampy mocy jak pisał Imacman dzwoń do producenta,a ta dioda standby zapalająca się przy wyłączaniu to efekt rozjechania parametrów lamp mocy, najprawdopodobniej wymieniane były pojedynczo.

Edytowane przez Rezyslaw

skontaktuj się z Andrzejem z Częstochowy nick Triode może będzie miał dla ciebie dobre wejściówki,lampy mocy jak pisał Imacman dzwoń do producenta,a ta dioda standby zapalająca się przy wyłączaniu to efekt rozjechania parametrów lamp mocy, najprawdopodobniej wymieniane były pojedynczo.

Muszę was rozczarować-nie mam już lamp do sprzedania,nawet moje prywatne zapasy znalazły nowy dom.Sytuacja na rynku NOS-ów jest taka,że kupienie ciekawych lamp za ludzkie pieniądze graniczy z cudem.To żadna sztuka kupić lampy po 70-100euro.

Rezyslaw -Telefunkeny i GE 5-Stars (tyle mi zostało z kolekcji lamp).Tak mam minasy na esotecu i WT30II (po wymianie wszystkich traf na najnowsze stosowane w WT30III).Niedługo jednak pożegnam po wielu latach klub Amplifona dlatego robię czystki w lampach.

tranzystor

Właśnie ,jaki tranzystor????

Ja mam wzmacniacz lampowy i tranzystorowy ,słucham na przemian od roku i nadal nie wiem który lepszy -oba są w swoim rodzaju świetne!!!

I nie ma idealnej ,absolutnej maszyny do reprodukcji dźwięku!

Piotr

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ciekawe, ale proszę uważać w zastosowaniu z WT30, dżwięk bez wybrzmień, dobitny, osuszony, brak muzykalności w porównaniu do np Telefunkena ,Tesli 802 S czy Philips 6189.Pozdrawiam rydz.

Ciekawe, ale proszę uważać w zastosowaniu z WT30, dżwięk bez wybrzmień, dobitny, osuszony, brak muzykalności w porównaniu do np Telefunkena ,Tesli 802 S czy Philips 6189.Pozdrawiam rydz.

Miałem te lampy(i wiele innych) z WT-30-2.Gdybym ich nie znał to niepolecałbym.Najlepsze jakie znalazłem to 5814a S&H,a po ECC82 TFKna to już niewiele smakuje,zwłaszcza po ``smooth plate`` z lat50-tych,no może jeszcze Amperex BB.

triode czy mógłbyś zrobić swoje zestawienie lamp jakie polecasz do Amplifona? Inne osoby, które używają innych lamp niż te, które wstawia konstruktor też mogą napisać co polecają? Jest wiele propozycji na forum jeśli chodzi o zamienniki, ale może zrobić tzw. aktualizację? Może z czasem ktoś "odkrył" jakieś inne lampy warte polecenia?

Nie odważę się napisać o najlepszych lampach,raczej o tych ,które lubiłem.Jak dla mnie absolutna czołówka to:ECC82 Telefunken,Siemens&Halske zarówno ECC82 jak i 5814a,Amperex Bugle Boy,Środkowa półka to amerykańskie lampy z lat 50-tych RCA,GE,Tung-sol,Raytheon oraz europejskie EI,RTC,Brimar,Słabo znam lampy Mullard,Tesla-pierwsze kontakty wypadły blado.Trzeba pamiętać,że lampy te wystepują przeważnie w kilku rodzajach,oraz są różnice w zależności od rocznika.Wiele zależy od systemu.Lampowy świat jest o tyle fascynujący,że umozliwia własne poszukiwania,możliwe że ktoś odkrył własny``best buy``.

Witam, stałem się posiadaczem Amplifona i niniejszym zapisuję się do klubu. Czekam na przesyłkę z wylicytowanym piecykiem.

http://allegro.pl/amplifon-wt30ii-i1678547076.html

Będzie to moje pierwsze spotkanie z lampkami. Wzmak modyfikowany, ciekawe czy można zmienić obudowę na aktualną, ten złoty to troszkę odpustowy się wydaję. Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.