Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Krzych , Triode dziękuje Wam za podpowiedź.

Co do lampy EL YUGO to nigdy nie miałem takiej lampy, a nawet nigdy o niej nie czytałem, ale cena jest nawet niższa niż tych lamp JJ więc myślę, że spróbuje te EL Yugo i będę próbował trafić Teslę na allegro.

Pozdrawiam

Piotr

Mam do WAS prośbę , czy moglibyście polecić mi kabel głośnikowy do Amplifona WT 40 II ,chodzi mi o przewód ,który doda motoryki ,dynamiki i poprawi kontrolę basu -Dziękuję za wszelkie rady i sugestie -Piotrek

Piotr

Mam do WAS prośbę , czy moglibyście polecić mi kabel głośnikowy do Amplifona WT 40 II ,chodzi mi o przewód ,który doda motoryki ,dynamiki i poprawi kontrolę basu -Dziękuję za wszelkie rady i sugestie -Piotrek

serwus,ja brałem od Arka srebrzoną miedź ,nieduże pieniądze a poprawa słyszalna

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kable-glosnikowe/kable-glosnikowe-z-miedzi-s-os84994.html

Trudno coś doradzić, bo każdy ma inne preferencje słuchowe. Ja ostatnio przesiadłem się na Audio Note Kondo Ksl-Spc i jestem zadowolony. Wyszły na wierzch wszystkie ukryte dotąd smaczki. Słucham stare, znane kawałki i odkrywam nowe brzmienia.

Edytowane przez Imacman

Coś ze starszych modeli Nordosta np.Red Dawn-coś ze Stereovoxa np.HDLS.Najlepszy jaki znam jest na zdjęciu.Warto dobry kabel zasilający-to może sporo dobrego wnieść.

Krzych , Triode dziękuje Wam za podpowiedź.

Co do lampy EL YUGO to nigdy nie miałem takiej lampy, a nawet nigdy o niej nie czytałem, ale cena jest nawet niższa niż tych lamp JJ więc myślę, że spróbuje te EL Yugo i będę próbował trafić Teslę na allegro.

Pozdrawiam

Piotr

EI to bezpieczny zakup,w TAd mają jeszcze niezbyt drogie ECC 82 Siemens-wybieraj raczej opcję ``matched section``

Gość rydz

(Konto usunięte)

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?242,ecc802s-jj-gold lub na all... itd. przyznam, że nie próbowałem nowych ECC802S, ale w sieci są dość pozytywne opinie o tych lampach. no, to nie są jeszcze duże pieniądze - można parkę w ciemno spróbować. w każdym razie bardzo polecam tesle ECC802S, miałem je w obu amplifonach WT40, mam ją jako wejściową także moim obecnym unisonie s4 ;-)

k.

Te JJ-gold z linku to pseudo lampa do 802-S z końca lat 60tych, szkoda pieniędzy.

W twoim o mnie stoi, Revelator, Ca840, brak w tym zestawieniu motoryki, dynamiki, kontroli basu?

Spróbował bym z Nordostem lub tanim Resonem.

Konstruktor Amplifona swego czasu używał Monstera Z1 lub 2.

Pan A. Piwowarczyk jak u mnie był, to wziął swoje kable głośnikowe (robił mu je ,jeżeli dobrze pamiętam pan Waszczyszyn) i nie powiem bo Amplifon miał świetną dynamikę ,gdy podłączyłem swoje Sonic LINK 300 to dynamika prysła

Piotr

Gość rochu

(Konto usunięte)

Te JJ-gold z linku to pseudo lampa do 802-S z końca lat 60tych, szkoda pieniędzy.

Ten JJ to bardzo przyzwoita lampa.

Dzięki niej Amplifon potrafi zagrać jak rasowy lampowiec a nie jak tranzystor.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Rochu ,przerabiałem JJ jak i nosy Tesli z lat 60tych na Gold pinach ze złoconym wydrukiem jak i pin niklowany.

Jeszcze raz napiszę JJ przy tych Teslach nie powinny leżeć.

Kup, posłuchaj, porównaj i napisz.:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kup, posłuchaj, porównaj i napisz.:)

Mam te JJ.

Tesle, Telefunkeny, RCA i sporo innych miałem lub mam w domu.

Póki co - JJ i Genalex z nowej produkcji z WT40 (wersja 2010) sprawują się u mnie najlepiej.

Mam te JJ.

Tesle, Telefunkeny, RCA i sporo innych miałem lub mam w domu.

Póki co - JJ i Genalex z nowej produkcji z WT40 (wersja 2010) sprawują się u mnie najlepiej.

To tylko dowodzi jak różne są systemy i oczekiwania związane z wymianą lamp sterujących.U Ciebie lampy w torze oraz b.długie głosnikowce(o ile dobrze pamiętam 8m Resona) `uśredniają` nieco rzeczywistą jakość lamp.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To tylko dowodzi jak różne są systemy i oczekiwania związane z wymianą lamp sterujących.U Ciebie lampy w torze oraz b.długie głosnikowce(o ile dobrze pamiętam 8m Resona) `uśredniają` nieco rzeczywistą jakość lamp.

2,5 Furukawy obecnie - jeżeli idzie o ścisłość.

Zatem Reson nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ale racja. Rożne są systemy i różne gusta.

Różne także są poziomy osłuchania u zainteresowanych.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten JJ to bardzo przyzwoita lampa.

Dzięki niej Amplifon potrafi zagrać jak rasowy lampowiec a nie jak tranzystor.

JJ ma nieprzyjemny w odsłuchu nalot w górnych czestotliwosciach, brak wypełnienia w średnicy, dżwięczności, a odnosi się to do Amplifona WT-30 który gra łagodniej w całym pasmie od 40ki, i twierdzisz że dzięki JJ 40ka gra jak rasowy lampowiec a nie jak tranzystor:)

Co do lamp które zgromadziłem w okresie 4 lat nie będe pisał.

Różne także są poziomy osłuchania u zainteresowanych.

Co do poziomu osłuchania też przemilczę, byc moze masz na myśli siebie, ja twojego poziomu osłuchania nie znam, niestety:) Pozdrawiam.

Podsumowując ostatnią dyskusje wywołaną przez moja skromną osobę na temat lamp ECC82 /802 chciałem napisać, że zamówiłem ECC82 / 12AU7 EI/Yugo z TAD i zobaczymy co z tego wyniknie.

pozdrawiam

piotr

Gość rydz

(Konto usunięte)

Moim zdaniem nie warto bawic się z niedrogimi lampami współczesnej produkcji.

Podstawa to mieć namiary do zaufanego sprzedawcy lamp nos-VINTAGE.

Selekcja i dobranie lamp gdzie tolerancja między elektrycznymi parametrami, np w sprawie wachania obu triód w bańce nie przekracza +/-3%.

Z dobrze dobranymi parametrami lamp nie będzie niespodzianek w postaci świstów, gwizdów czy innych brzęczydełek:)

Wracając do Tesli 802-S, lepszą lampą jest 802-S na gold-pinach z wydrukiem złoconym, pierwsza seria produkcyjna.

Lampy długowieczne do kilkunastu tysięcy godz pracy , długa katoda, brak mikrofonowania.

W takie lampy jest sens zainwestowac, oczywiście nie tylko w Tesle, ale inne Nosy.

Jeden warunek, trzeba mieć zaufanego sprzedawcę takich lamp:)) Pozdrawiam.

Edytowane przez rydz

Moim zdaniem nie warto bawic się z niedrogimi lampami współczesnej produkcji.

Podstawa to mieć namiary do zaufanego sprzedawcy lamp nos-VINTAGE.

Selekcja i dobranie lamp gdzie tolerancja między elektrycznymi parametrami, np w sprawie wachania obu triód w bańce nie przekracza +/-3%.

Z dobrze dobranymi parametrami lamp nie będzie niespodzianek w postaci świstów, gwizdów czy innych brzęczydełek:)

Wracając do Tesli 802-S, lepszą lampą jest 802-S na gold-pinach z wydrukiem złoconym, pierwsza seria produkcyjna.

Lampy długowieczne do kilkunastu tysięcy godz pracy , długa katoda, brak mikrofonowania.

W takie lampy jest sens zainwestowac, oczywiście nie tylko w Tesle, ale inne Nosy.

Jeden warunek, trzeba mieć zaufanego sprzedawcę takich lamp:)) Pozdrawiam.

Faktem jest,,że kupione prawidłowo pomierzone lampy zapewniają spory komfort.Natomiast nie ma co demonizować zbalansowania lamp czyli rozrzutu między połówkami i lampami ponieważ:błąd pomiaru jest spory,parametry elektryczne zmieniają się w miarę eksploatacji .Wystarczy zachować zdrowy rozsądek w tych sprawach.Kwestia wiarygodnosci sprzedawców to rzecz oczywista.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie bagatelizował bym zbalansowania lamp, czyli rozrzutu między połówkami.

Jeżeli sprzedawca jest uczciwy, pomiary wykona kilkukrotnie, zarówno do wygrzania lamp, jak i po wygrzaniu, tym bardziej gdy paruje lampy do wzmacniacza.

Bym zapomniał, rochu nie słuchałem Genelexa, od pewnego czasu nie szukam lamp z serii ECC-82:), od dawna na rynku?

Produkcja Rosja, cena prawie 150 pln, eee, może dawniej bym próbował:)

Edytowane przez rydz

Nie bagatelizował bym zbalansowania lamp, czyli rozrzutu między połówkami.

Jeżeli sprzedawca jest uczciwy, pomiary wykona kilkukrotnie, zarówno do wygrzania lamp, jak i po wygrzaniu, tym bardziej gdy paruje lampy.

Parowanie lamp wejściowych to cos więcej niż pomiar emisji,proces ``wygrzewania`` lamp to ok.40-100h-poza profesjonalistami i serwisami sprzedającymi drogie lampy,które kupujesz z metryczką ,mało kto to robi.Jezeli miałeś kontakt z miernikiem to wiesz,że pomiar należy zacząć po 3-5min,lampa potrzymana dłużej wykaże przyrost emisji.Błąd pomiary jest znaczny,wątpię aby ktoś tutaj miał dojście do cyfrowych mierników dla profesjonalistów.A druga sprawa:mierzysz lampy po x Godzin pracy/tracą parametry nie zawsze jednakowo.Wystarczy traktować te sprawy zdroworozsadkowo i unikac bardzo ``rozjechanych`` w połówkach.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ależ, triode, nie rozwijałem szerzej tematu, jest dokładnie jak piszesz, dlatego tak ważne jest kto dobiera i dokonuje pomiary lamp.

Swego czasu korespondowałem ze Słowakiem który w lampach siedzi od kilkudziesieciu lat, oczywiście jest aparatura pomiarowa, cierpliwość, uczciwosć:))

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bym zapomniał, rochu nie słuchałem Genelexa, od pewnego czasu nie szukam lamp z serii ECC-82:), od dawna na rynku?

Produkcja Rosja, cena prawie 150 pln, eee, może dawniej bym próbował:)

Skoro nie słuchałeś to dlaczego deprecjonujesz lampy z nowych produkcji?

150zł za lampę to sporo ale nie jest kwotą powalającą.

Sam z resztą płaciłem np. za niektóre z posiadanych NOS-ów sporo wyższe kwoty.

Skoro nie słuchałeś to dlaczego deprecjonujesz lampy z nowych produkcji?

150zł za lampę to sporo ale nie jest kwotą powalającą.

Sam z resztą płaciłem np. za niektóre z posiadanych NOS-ów sporo wyższe kwoty.

Twój system-twoje uszy/portfel-twój wybór,nic nam do tego.Był czas,że p.A.Piwowarczyk pisywał w tym wątku-wystarczy poszperac jakie lampy lubi i poleca.Gdyby współczesna produkcja miała jakiekolwiek uzasadnienie,byłaby instalowana fabrycznie.Kupujesz jednak Amplifona z lampami NOS i to w zasadzie wszystko wyjaśnia.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witam

Mam do kolegów takie pytanie. Wiem oczywiście, że gra system a nie sam wzmacniacz, ale... Osobiście nigdy nie miałem lampy i teraz zamierzam ją sobie w końcu kupić. Ostateczną decyzję podejmę oczywiście po odsłuchu ale już na tym etapie wolałbym pewne rozwiązania wykluczyć aby zaoszczędzić sobie czasu.

Przechodząc do sedna sprawy. Zastanawia mnie ta rozbieżność na temat opinii dotyczących Amplifona WT40. Część osób uważa, że gra doskonale, a pewna część jego zwolenników podkreśla jednak jego problemy z kontrolą i dynamiką basu. Czy waszym zdaniem jest to faktyczny problem Amplifona który stawia go jednak w niższej linii wzmacniaczy lampowych czy niedobory te w zakresie niskich częstotliwości grania tego wzmacniacza są wyolbrzymione?

Tak na marginesie, to kolumny do których szukam wzmacniacza będą oparte na Esotecu + iluminatorze ze Studia 16 herz z którym kolumny te ponoć lubią się z Amplifonem.

Witaj, dobrze napisałeś, że gra system, ja dodam jeszcze, że gra też pomieszczenie. Jakość i ilość basu zależy od tego, czy okiełznałeś podstawowy mod pomieszczenia i jego harmoniczne. U mnie WT40II gra z Minas Anor IIIs i gra bardzo fajnie. Dodam, że mam lekko zaadoptowany akustycznie pokój (4 rezonatory Helmholtz'a o łącznej pojemności 560l).

Pozdrawiam

Marek

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Imacman

Widziałem to gdzieś na zdjęciu. Poszedłeś totalnie po bandzie z tymi rezonatorami jeśli to pomieszczenie z którego korzystają domownicy:) Na taki hardcore to ja się jednak nie zdecyduję:)

Zakładamy jednak, że pomieszczenie ma stworzyć odpowiednie środowisko, jeśli jednak sam Amplifon nie potrafi wygenerować odpowiedniego dźwięku, to pomieszczeniem tego już chyba nie zmienisz?

Pozdrawiam

D.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.