Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

WT40II + Minasy premium to recepta na swietne granie za "grosze". Mam 2 sztuki idealnych WT40 z konca produkcji i jak je porownuje do dzisiejszych wypasow za 20kzl to sie sam do siebie smieje. Za wsadzanie jantzenow i tego typu kondow jazgotow proponuje ucinac rece :)

Edytowane przez Szymon
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Za wsadzanie jantzenow i tego typu kondow jazgotow proponuje ucinac rece :)

Szymon, nie do końca tak jest.

Wszystko zależy od kolumn. Tobie na Loganach (jeśli na nich słuchałeś) prawdopodobnie zależało na dociążeniu dźwięku. Natomiast diabłom w zestawieniu z kolumnami BR często pomagają jasne kondensatory. 6c33c mistrzem świata w prowadzeniu niskich nie jest więc odchudzenie w takim zestawieniu przynosi czasami dobre skutki. To taniutkie kondy i samemu każdy może ocenić. Jantzeny SG i tak mniej jazgoczą od takich np Audynów.

Szymon, nie do końca tak jest.

Wszystko zależy od kolumn. Tobie na Loganach (jeśli na nich słuchałeś) prawdopodobnie zależało na dociążeniu dźwięku. Natomiast diabłom w zestawieniu z kolumnami BR często pomagają jasne kondensatory. 6c33c mistrzem świata w prowadzeniu niskich nie jest więc odchudzenie w takim zestawieniu przynosi czasami dobre skutki. To taniutkie kondy i samemu każdy może ocenić. Jantzeny SG i tak mniej jazgoczą od takich np Audynów.

40W do Loganów to zdecydowanie za mało chociaż gra przepięknie zwłaszcza w zakresie średnicy i góry. Osobiście wolę dźwięk ciemniejszy ale prawdziwy niż na siłę wypchnięty w jakimkolwiek podzakresie. Dla mnie góry w WT40II jest wystarczająco dużo i niesie wszystkie informacje. Po przełączeniu z tranzystora to ukojenie dla duszy.

Jakie Audyny u Ciebie jazgoczą chyba nie miedziane bo te grają bardzo łagodnie. Tri reference się prują ale większość audynów gra gładko.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

40W do Loganów to zdecydowanie za mało chociaż gra przepięknie zwłaszcza w zakresie średnicy i góry. Osobiście wolę dźwięk ciemniejszy ale prawdziwy niż na siłę wypchnięty w jakimkolwiek podzakresie. Dla mnie góry w WT40II jest wystarczająco dużo i niesie wszystkie informacje. Po przełączeniu z tranzystora to ukojenie dla duszy.

Jakie Audyny u Ciebie jazgoczą chyba nie miedziane bo te grają bardzo łagodnie. Tri reference się prują ale większość audynów gra gładko.

Nie mam żadnych Audynów. Jedyne, które próbowałem wysłałem do Ciebie. Ja mam wszystko na V-Capach i Duelundach.

A co do Jantzenów to nie chodziło mi o poprawianie góry bo tą i średnicę diabeł ma wzorową tylko o utemperowanie (sztuczne bo sztuczne ale zawsze) basu.

Edytowane przez masza1968

Nie mam żadnych Audynów. Jedyne, które próbowałem wysłałem do Ciebie. Ja mam wszystko na V-Capach i Duelundach.

A co do Jantzenów to nie chodziło mi o poprawianie góry bo tą i średnicę diabeł ma wzorową tylko o utemperowanie (sztuczne bo sztuczne ale zawsze) basu.

Tylko to temperowanie basu odbija się cieniem na reszcie pasma więc jak dla mnie to może być lekko poluzowany :) Za dużo strat za mało korzyści. Fabryczne Icele, które stosował też Jadis moim zdaniem były właściwie dobrane. Audiofile lubią grzebać na siłę i poprawiać, poprawiać, poprawiać... Tylko ta poprawa czasem jest krokiem wstecz.

A tak z ciekawości to jakie źródło (CD) mieliście/macie z Amplifonem WT40? (Nie pyam o CD Amlifona bo tego już kupić się raczej nie da...)

Edytowane przez jancio111

w moim zasięgu to chyba Dac Stelmacha - szkoda, ze nie ma frontu w kolorze czarnym. Ale i tak chcę kupić przetwornik do podłączenia np. kompa. Inne modne teraz ,,strumieniowce" są jeszcze za drogie

Witam

Niedawno stałem się posiadaczem WT-40 , moje szybkie pytanie , jakie proponujecie lampki wejściowe serii ECC 82 które dadzą słyszalną poprawę brzmienia w stosunku do oryginalnych 5963 Philipsa ?

Dziękuję i Pozdrawiam - italus

Poczytaj wątek o najlepszych ecc82. Bo poprawa ma byc w jakich aspektach??? Tak na szybko tej rodzinki polecam stare 5963 RCA - czarna anoda i białe logo

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

To może być np. ta wymieniona.

Pozdr

Witam

Poprawa mogłaby wnieść odrobinę więcej basu nie tracąc reszty pasma :)

Witam!

Posiadam na sprzedaż Amperex bugle boy ecc82 z 63 emisja 100%

Witam

Poprawa mogłaby wnieść odrobinę więcej basu nie tracąc reszty pasma :)

Nie walcz z basem w Amplifonie, tylko go zaakceptuj. Nawet jak zrobisz wszystko co możliwe w całym systemie, to i tak nie będzie rewelacji. To jest wzmacniacz do czarowania średnicą w małych składach, jest w tym wybitny. Niestety ostre granie gitarowe, dynamika i tąpnięcia na basie, tego już szukaj gdzie indziej.

Jak przelecisz cały wątek klubowy, to zauważysz, że nabywcy zawsze szukali porady w dziedzinie sejsmologii.

blitz

Cenna uwaga za którą dziękuję , wiem że tąpnięcia nie będzie w dolnej części pasma , ale chyba zawsze coś w tym kierunku można delikatnie poprawić zmieniając lampki lub kable :)

Nie walcz z basem w Amplifonie, tylko go zaakceptuj. Nawet jak zrobisz wszystko co możliwe w całym systemie, to i tak nie będzie rewelacji. To jest wzmacniacz do czarowania średnicą w małych składach, jest w tym wybitny. Niestety ostre granie gitarowe, dynamika i tąpnięcia na basie, tego już szukaj gdzie indziej.

Jak przelecisz cały wątek klubowy, to zauważysz, że nabywcy zawsze szukali porady w dziedzinie sejsmologii.

Bzdury, mozna zjeść ciastko i nadal je mieć, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić.

blitz

Cenna uwaga za którą dziękuję , wiem że tąpnięcia nie będzie w dolnej części pasma , ale chyba zawsze coś w tym kierunku można delikatnie poprawić zmieniając lampki lub kable :)

System z subwooferem i podziałem aktywnym z DSP, rozwiązuje wszystkie problemy z basem ww wzmacniaczach lampowych.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Niedawno stałem się posiadaczem WT-40 , moje szybkie pytanie , jakie proponujecie lampki wejściowe serii ECC 82 które dadzą słyszalną poprawę brzmienia w stosunku do oryginalnych 5963 Philipsa ?

Chłopie , lanmpy wejściowe w Amplifonie mają najmniejszy wpływ na całokształt brzmieniowy twojego systemu .

Same lampki Philipsa nie są złe poz za ich krótkim okresem wytrzymałości .

Spróbuj gdzieś " wyjąć " Tesle 802 S i nie kombinuj z tym rodzajem lamp .

Czy te nowe amplifony też mają problem z basem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zależy od punktu odniesienia, w stosunku do WT 30 i 40, nie mają problemu z basem, jednak w skali absolutnej tak. W moim systemie zupełną kontrolę basu od 16 Hz, zrobiła końcówka mocy w mostku o mocy 2,4 kW, wszystko przedtem to były tylko protezy.

Zależy od punktu odniesienia, w stosunku do WT 30 i 40, nie mają problemu z basem, jednak w skali absolutnej tak. W moim systemie zupełną kontrolę basu od 16 Hz, zrobiła końcówka mocy w mostku o mocy 2,4 kW, wszystko przedtem to były tylko protezy.

A to którego z nowych Amplifonów porównywałeś ze swoją końcówką tego na GM 70 czy na 833 ?

A to którego z nowych Amplifonów porównywałeś ze swoją końcówką tego na GM 70 czy na 833 ?

Porównywałem do GM70 u znajomego, ten wzmacniacz nie ma problemu z okiełznaniem basu w normalnych kolumnach. U mnie za najniższe pasmo odpowiada 15 calowy subwoofer i tutaj trzeba już dużo większej mocy oraz kontroli.

SET 42 napędzi większość kolumn na rynku.Z moich doświadczeń to do muzyki nie ma dobrych subów może w kinie się sprawdzi lepiej ale nie do stereo.Grałem na aktywnym Velodyne i więcej dostrajania było żeby dostosować głośność czy preset do danej muzyki niż słuchania a jak nie masz funkcji płynnej zmiany fazy to może być duży problem z ulokowaniem suba w pokoju bo po kalibracji może się okazać że najlepsze dla niego miejsce wypada np w miejscu szafy czy kanapy.

SET 42 napędzi większość kolumn na rynku.Z moich doświadczeń to do muzyki nie ma dobrych subów może w kinie się sprawdzi lepiej ale nie do stereo.Grałem na aktywnym Velodyne i więcej dostrajania było żeby dostosować głośność czy preset do danej muzyki niż słuchania a jak nie masz funkcji płynnej zmiany fazy to może być duży problem z ulokowaniem suba w pokoju bo po kalibracji może się okazać że najlepsze dla niego miejsce wypada np w miejscu szafy czy kanapy.

Rozwiązaniem jest sterowanie suba przez DSP, koniecznie z aktywną korekcją rezonansów pomieszczenia oraz płynnym dopasowaniem fazy. Mój system został specjalnie zaprojektowany do pracy z subem, co optymalizuje charakterystyki podziału między subem i midwooferem. Sub do systemu HiFi ma mało wspólnego z subem do KD, to zupełnioe inna filozofia. W moim systemie 15 calowy subwoofer, pracuje w obudowie zamkniętej i całkowicie wytłumionej. Częstotliwość podziału, rodzaj filtra i stromość, zostały ustalone po wielokrotnych odsłuchach i pomiarach. Efektem jest najnizszy bas od 16 Hz, który możę konkurować z tym, z najlepszych słuchawek!

Amplifon wraca na Audio Show super!

Sala: 715 / VII piętro

Firmy Amplifon przedstawiać nie trzeba. Przez wiele lat królowały tak znane modele jak WT 30 ,WT40 które zdobyły popularność wśród użytkowników wzmacniaczy lampowych. Do dziś poszukiwany jest bardzo dobry odtwarzacz CD TACD 01, cechujący się klarowną wręcz analogowo brzmiącą średnicą pasma. Modeli wzmacniaczy lampowych jak i końcówek mocy w historii firmy było wiele. Dziś to dwa modele w kilku odmianach SET 42 oraz monobloki SET 140. Ten pierwszy zintegrowany wzmacniacz na lampie GM 70 będzie grał na tegorocznej wystawie.

Firmy Amplifon przedstawiać nie trzeba. Przez wiele lat królowały tak znane modele jak WT 30 ,WT40 które zdobyły popularność wśród użytkowników wzmacniaczy lampowych. Do dziś poszukiwany jest bardzo dobry odtwarzacz CD TACD 01, cechujący się klarowną wręcz analogowo brzmiącą średnicą pasma. Modeli wzmacniaczy lampowych jak i końcówek mocy w historii firmy było wiele. Dziś to dwa modele w kilku odmianach SET 42 oraz monobloki SET 140. Ten pierwszy zintegrowany wzmacniacz na lampie GM 70 będzie grał na tegorocznej wystawie.

Wpis przygotowałem osobiście do przewodnika po wystawie Audio Show 2015 za Andrzeja ,jako że podaję po prostu wszystkie dane i współ wystawców tego pokoju i zajmuję się ogólną papierologią tą i inną. A wiecie że przez Andrzeja przemawia skromność a w moich oczach jest prawdziwym twórcą ,pasjonatem,w naszych rozmowach nigdy nie pada stwierdzenie że to rozwiązanie rozgromi inne,dlatego tak dobrze rozumiem się z Andrzejem ,to luźna wymiana mysli pogladów i wspólne dążenei do tego by podnosić umiejętności które mają się przełozyć na produkt.

Z Amplifonem wspólpracujemy od dłuższego czasu ,to nie jest tajemnica iż ta owa współpraca polegała i polega na fakcie polecania współpracujących urządzeń .Do użytkownika i tak finalnie należy decyzja czy nasze sugerowane połączenia są dla niego optymalne . Przez wiele lat były takie zestawienia kupowane 16Hz +Amplifon. Aczkolwiek jak pisałem gust użytkownika ,jego wymagania decydowały o tym co wybierze.

Dziś Amplifon odskoczył nam wyżej ,mam na myśli zaprzestanie produkcji WT30/40 które to były spasowanym duetem pod kątem cenowym ,dźwiękowym.

Oczywiście prace związane z wyprodukowaniem kolumny na miarę SET42 są w ciągłej fazie powstawania produktu po to aby zaprezentować kolumny głośnikowe w jakości brzmienia, jakości wykonania ,cenie zbliżonej do SET;a 42 ,nie wspominając o wyzwaniu jakie stawia SET 140 ,a do niego z biegiem czasu także będzie rekomendowana konstrukcja głośnikowa spod znaku 16Hz.

Jak wiecie jestem dosyć wyważony w opiniach i mam duży dystans do tego co wykonuję ,nie zadowolimy wszystkich jak wiadomo a i krytyczne uwagi będą i są tylko motywacją do dopracowywania konstrukcji .

W tym roku zabrakło czasu ….. zabrakłoby go gdyby pewnie dostać i dwa miesiące dodatkowe do wystawy, produkt w mojej ocenie musi być jak najbardziej dopracowany w ramach naszych możliwości ,a uwagi będą tylko motywacją aby zrobić je tylko lepiej .

W przyszłym roku nowa strona www podzielona będzie na trzy serie kolumn i w najwyższej serii będą te modele rekomendowane do SET;a 42 ,w średniej do Cayina w podstawowej do rynkowych tranzystorowych konstrukcji.

A na tegorocznej wystawie w pok.715 hotelu Sobieski będzie nudno tzn. zagramy już przecież znanych Minas Anorów w dwóch odmianach ,może i customowych .Zagramy też z Arcady 2,5 ,choć znam już na pamięć tą akustykę pokoju dźwięk jaki wyjdzie znam już też ,basu będzie za dużo i wkradnie się jego spowolnienie ale jeżeli ktoś pochwali średnice będzie nam miło.

Miały być w tym roku pasujące mini monitory do tego pomieszczenia ale czasu zabrakło a bieżące sprawy należy obsługiwać ,ale trzymajcie mnie za słowo w przyszłym roku być może na Narodowym o ile będzie tam wystawa pokażemy dedykowane kolumny pod SET42 Amplifona .

Gdyby się jednak zdarzyło iż pokoi będzie dwa to w Sobieskim taki monitor custom będzie rozbrzmiewał w pokoju hotelu Sobieski.

Serdecznie zapraszamy Amplifon i Studio 16 Hertz

Edytowane przez Studio16Hertz

Serdecznie zapraszamy Amplifon i Studio 16 Hertz

Taka mocna ekipa na AVS a ja choinka nie mogę jechać ... ech szkoda. Grzechu i Andrjusza trzymam za Was kciuki :))) Grzechu ... czekamy na nowe kolumny pod GMkę. Zapisuję się już na odsłuch u mnie. pozdrawiam Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.