Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też prawie cały dzień słuchałem :) ... niedługo będę sprawdzał jak się ma zwykły SET42 do SET42 SE to wtedy coś skrobnę. pozdro

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dopiero dostanę SE na odsłuchy w kwietniu ... jak szybko? ... ja już gram na podstawowym Amplim prawie rok ... to trzeba coś nowego wypróbować :)

Kruca bomba ... jaki rok!!! w czerwcu będzie 2 lata!!! Jak ten czas zapindala.

Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Witam Kolegów , czy jest jeszcze szansa za zakup nowiutkiego Amplifona WT-40 II ( nieużywanego ) tyle co po sprawdzeniu prawidłowości działania całego wzmaka przeznaczonego do sprzedaży oraz podobna sytuacja mnie interesuje jeśli chodzi o CD Amplifona TACD - 01.

Wszelkie info proszę na PW aby nie zaśmiecać wątku - Dziękuję i Pozdrawiam

@ zoller12 Krzychu ... lepsze trafa, lepsze końdzie (tu trzeba pogadać indywidualnie z Andrzejem, może być Duelund lub inne ,,, nie pamiętam dokładnie jakie), lepsze rezystory, chyba lepsze okablowanie ... no i szczypta audiofilskiej magii ze Staszowa :)

A brzmienie, podobno jest bardziej gęste, soczyste ... Sylwek (Sly30) gdzieś to opisywał w swoim wątku o tytanach ...

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Sprawdziłem ostatnio ecc82 electro-harmonixa z nowej produkcji, nie za bardzo mi odpowiadają trochę ospałe nudne brzmienie nic ciekawego. W porównaniu do Haltrona e80cc to przepaść Haltron gra bardzo rozdzielczo. Ma szybki zwarty basik no i nie ciągnie się na najniższych rejestrach jak to bywa w WT40. Jest dużo powietrza... w sumie bardzo mi odpowiada ten charakter brzmienia. Zastanawiam się nad RCA Clear Top i Raytheon miał ktoś okazję ich posłuchać i mógłby mi przybliżyć brzmienie? Czego mogę się spodziewać po jednych i po drugich? Wiem że najlepiej samemu posłuchać ale tak z grubsza jak byście mogli opisać.

Sprawdziłem ostatnio ecc82 electro-harmonixa z nowej produkcji, nie za bardzo mi odpowiadają trochę ospałe nudne brzmienie nic ciekawego. W porównaniu do Haltrona e80cc to przepaść Haltron gra bardzo rozdzielczo. Ma szybki zwarty basik no i nie ciągnie się na najniższych rejestrach jak to bywa w WT40. Jest dużo powietrza... w sumie bardzo mi odpowiada ten charakter brzmienia. Zastanawiam się nad RCA Clear Top i Raytheon miał ktoś okazję ich posłuchać i mógłby mi przybliżyć brzmienie? Czego mogę się spodziewać po jednych i po drugich? Wiem że najlepiej samemu posłuchać ale tak z grubsza jak byście mogli opisać.

Siemens Halske Triple Mica szybkie rozdzielcze zwarty bas trochę chłodniej na średnicy w porównaniu np do tfk smooth plates

Co masz zrobić dziś zrób pojutrze będziesz miał dwa dni wolnego:)

tylko Andrjusza pamiętaj ... kwiecień tego roku :)

Biorąc takie SETy warto pobawić się w NOSy - biorąc pod uwagę ich bogactwo rodzajów i brzmień. Dziesiątki producentów i rodzajów - warto

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Ja mam do was bardzo trudne pytanie, a mianowicie dlaczego mój Amplifon tak dobrze gra? :) Czym to może być spowodowane? Wasze też tak dobrze grają czy tylko mój? Znowu słucham cały wieczór...

Witam po dłuższej przerwie

Zaszły u mnie pewne zmiany w systemie - w miejsce amplifona wt 30-II pojawił się wt 40-II, a zamiast Monitorów Audio "grają" Minas Anor IIIs. Kabelki też nowe - Acoustic Zen.

Zestaw brzmi naprawdę świetnie, a na niektórych płytach wręcz genialnie (taka drobna egzaltacja..;)

Przy okazji przekonałem się jak różnie wzmacniacz ten brzmi na lampach sterujących 6N1P w wersji EW i wersji WI (te drugie zdecydowanie mniej przejrzyście).

I jeszcze fotka.

post-189-0-17240800-1457560524_thumb.jpg

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie

Zaszły u mnie pewne zmiany w systemie - w miejsce amplifona wt 30-II pojawił się wt 40-II, a zamiast Monitorów Audio "grają" Minas Anor IIIs. Kabelki też nowe - Acoustic Zen.

Zestaw brzmi naprawdę świetnie, a na niektórych płytach wręcz genialnie (taka drobna egzaltacja..;)

Przy okazji przekonałem się jak różnie wzmacniacz ten brzmi na lampach sterujących 6N1P w wersji EW i wersji WI (te drugie zdecydowanie mniej przejrzyście).

I jeszcze fotka.

post-189-0-17240800-1457560524_thumb.jpg

Pozdrawiam

Fajny zestawik, słuchałem takiej konfiguracji tylko wersji premium Minasów na Morelu Elitte i widzę metalowego Seasa u Ciebie, masz porównanie do innych wysokotonówek w Minasach?

Ja mam do was bardzo trudne pytanie, a mianowicie dlaczego mój Amplifon tak dobrze gra? :) Czym to może być spowodowane? Wasze też tak dobrze grają czy tylko mój? Znowu słucham cały wieczór...

mój gra lepiej

pozdrawiam

Fajny zestawik, słuchałem takiej konfiguracji tylko wersji premium Minasów na Morelu Elitte i widzę metalowego Seasa u Ciebie, masz porównanie do innych wysokotonówek w Minasach?

Witaj

Owszem, słuchałem Minasów w wersji premium, ale nie u siebie, lecz u Grzegorza, więc warunki akustyczne znacznie się różniły. I właśnie po tym odsłuchu obaj doszliśmy do wniosku, że góra pasma była zbyt nieśmiała i stąd też zmiana na bardziej ofensywnie grającą kopułkę. Muszę przyznać, że w moim pomieszczeniu góry z pewnością nie brakuje, czasem mam wrażenie, że jest nawet za bardzo obecna, ale tu istnieje możliwość korekty doborem lamp, których mam kilka rodzajów... W ostateczności zawsze można wymienić "gwizdek", ale na razie muszę jeszcze trochę posłuchać..;)

Pozdrawiam

z lamp do Twojego przypadku warto sprawdzić Amperexy bugle boy i będzie cacy ewentualnie głośnikowe z mniejszą górą

Dzięki za sugestię, nie omieszkam sprawdzić.

Na razie rozgrzewają mi się nowe "diabełki", dzięki Andrzejowi udało się zestawić dwa komplety. Przy okazji wizyty w Staszowie miałem też okazję posłuchać SETa 42 w zestawieniu z Arcadami Studia 16Hz, no i naprawdę wrażenia niesamowite. Ponoć w wersji SE jest jeszcze ciekawiej, ale akurat ten model był właśnie w fazie składania (to chyba dla kolegi artuku). Niestety WT 40, który przez chwilę też pograł, tak nie potrafi... Dlatego wiem, jaki wzmacniacz sobie kupię, gdy już stanę się bogaty;-)

Witajcie,

pragnę dołączyć do klubu posiadaczy wyrobów Andrzeja ze swoim SET'em 42.

Już jakiś czas gram na tej wspaniałej konstrukcji, ale przymierzam się do kolejnej zmiany - > chciałbym by SET sterował

również inną końcówką mocy (z DSP), która zasilałaby tylko sekcję basową - może ktoś ma doświadczenia w tym zakresie ?

Cześć mario_11 witaj w "mafii" :) tak się składa, że ja od początku mam Ampliego trochę przerobionego, tz jedno wejście zostało przerobione przez Andrzeja na wyjście na inny wzmak ... u mnie sygnał idzie na wzmak Velodyne SC1250 z DSP i później do sub'a WB Torus, ale np. u kolegi Diogenesa vel Cybant (stary nick), takie samo wyjście podaje sygnał na wzmaka do napędzenia sekcji basowej jego kolumn. Diogenes dużo eksperymentował w tej materii, to jak go zapytasz, to pewnie puści "farbę". pozdrawiam Artur

(...)u mnie sygnał idzie na wzmak Velodyne SC1250 z DSP i później do sub'a WB Torus

Myślę podobnie o dodatkowym torze dla sub'a. Jednak biorę pod uwagę Crown XTI 2000 z DSP.

Dlaczego wybór padł na Velodyne ? Jakie inne sub'y brałeś pod uwagę ?

Dlaczego wybór padł na Velodyne ? Jakie inne sub'y brałeś pod uwagę ?

Po prostu miałem okazję kupić taki zestaw w dobrej cenie ... poprzedni właściciel, testował oryginalny wzmak WB, ale Velodyne SC1250 lepiej się sprawdził jako napęd do Torusa. Torus to jeden z najlepszych sub'ów do stereo ... gra tak, że nie mam potrzeby szukania innych konstrukcji.

Po prostu miałem okazję kupić taki zestaw w dobrej cenie ... poprzedni właściciel, testował oryginalny wzmak WB, ale Velodyne SC1250 lepiej się sprawdził jako napęd do Torusa. Torus to jeden z najlepszych sub'ów do stereo ... gra tak, że nie mam potrzeby szukania innych konstrukcji.

A na czym stoi Twój SET - platforma tudzież stolik ?

SET stoi na podkładkach Franc Audio Fat Boy a podkładki na stoliku DIY mojej konstrukcji. Pozostałe sprzęty mam na platformach PAB i podkładkach PAB ... szczegóły masz w opisie o mnie.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Czy możecie mi pomóc w doborze źródła do mojego systemu? Gram na Amplifonie WT40II, kolumny Akkus Monolith F1, przewody głośnikowe Audioquest 14/4. Do tej pory jako źródła używam Marantza cd17mkI słucham ogólnie pojętego rocka (często akustycznie), tochę jazz czasem muzyka klasyczna.

Edytowane przez kizol666

Do takiego zestawu (WT40 II) aż się prosi Amplifon TACD01 ... tyle, że jest niestety dosyć drogi, cholera trzyma cenę. Realnie powinien kosztować max 5-5.5 kzł, ale to znakomity CD i można zmieniać lampy ... jedna wada to napęd CDPRO2 już nie produkowany (trzeba zaopatrzyć się z rezerwę, a to kosztuje ok. 1,5 kzł).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.