Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

-> parmenides

;-) OK, ja tylko żartowałem pisząc o "pudełkach" i "żarówkach"... Pytałem, czy nie korci Cię jednak wzmacniacz lampowy, skoro Ci odpowiadał taki dźwięk... A o jakich nowych kolumnach AE mówisz? Coś nie na czasie jestem...

Gość vasa

(Konto usunięte)

Witam, mam WT30II

Jakiś czas temu wymieniłem sterujące Philips Jan na ElectroHarmonixy w złotym wykonaniu. Grało to jakiś czas i wróciłem do poprzednich lamp. Jeżeli ktoś ma ochotę posłuchac to służę moimi, grały ok 500h.

O dźwięku wzmacniaczy ze Staszowa napisano już sporo, z innych doświadczeń dodam że miałem kłopot z umiejscowieniem mojego phono bo transformatory wzmacniacza sieją na metr, okazało się że najlepiej jest blisko wzmacniacza ale pół metra niżej.

Wzmacniacz nie jest też cichy i ze skutecznymi kolumnami mam dyskomfort w chwilach ciszy, pan Andrzej trochę go poprawił ale tło dalej nie jest "czarne"

Niezależnie od powyższych zastrzeżeń lubię mój piecyk i jeżeli rozważam jakieś zmiany to dotyczą one kolumn i źródła a nie amplifikacji.

parmenides:

>słyszałem też zestawienie wt30II z AE 1 ref2 u naszego kolegi Pall-a 55. to było dawno, dawno temu.

>źródłem był chyba cd creek 43. brzmiało to wtedy u niego znakomicie.

Masz więc okazję się wzruszyć ;) - na zdjęciu niżej jest dokładnie ten sam egzemplarz, którego kiedyś słuchałeś. Gra dziś z innym źródłem, napędza "nieco" większe kolumny, i... także radzi sobie świetnie ;)

post-252-100006464 1173960825_thumb.jpg

Ktoś wykorzystując koniunkturę wynikającą z nowopowstałego fanklubu zdecydował się zbyć swoje cacuszko...

http://www.allegro.pl/item175790397_amplifon_wt30.html

Ciekawe czy 'muzycznie' więcej wart niż http://www.allegro.pl/item175649015_jolida_302b.html ???

-> ganzz_gut

Stanowczo dementuję te niecne pogłoski o wykorzystywaniu wątku w celach komercyjnych! ;-) Innymi słowy - ten WT30 krąży już po Allegro jakiś czas i nie może się sprzedać... czemu się nie dziwię się nawet za bardzo - ta cena jest zbyt wysoka ;-) Mimo, żem Amplifoniarz, wolałbym tę Jolidę 302B ;-)

A tak na marginesie, co się tak ganzz_gut lampami nagle zainteresowałeś? Krzemowa amplifikacja Ci się znudziła? Przejście na technologię próżniową przewidujesz? ;-D Do słuchania śpiewających pań lampy będą idealne ;-)

k.

> krzych

...'i nie jest prawdą, że dach przeciekał, tym bardziej, że prawie w ogóle nie padało..' ;-)

Ja nic nie sugeruje... Może 'przypadkiem' to ja 'wypatrzyłem' tego amplifona zachęcony przez fanklubową dyskusję??? :-)

a jak wygram w totka, lub rektor da mi 'megapodwyżke' to kto wie, może wyrwe jakąś 'Jolkę z balonami' ;-))))

-> ganzz_gut

Mojej "BigMamy" nie chciałeś kupić... to ją zrobiłem na bóstwo (a nawet nie ja, co niejaki trygon3) Zapraszam kiedyś przy okazji - posłuchasz, ocenisz jej walory raz jeszcze;-) A teraz się mi tu - w wątku o porządnych Amplifonach - będziesz za jakąś "Jolką z balonami" oglądał?? A fuj! Do rektora napiszę, że niemoralnie sie prowadzasz... i z podwyżki będę nici! ;-D

k.

amplifon - zacna firma i zasluzona - w tym roku chyba obchodzic bedzie swoj jubileusz. peknie dycha, prawda czy sie myle? chocby z tego powodu szacunek i poklony. azali sie zastanawiam, jakzez sie ma jakosc wielka tudziez muzykalnosc calkiem spora do produktow takich firm jak prima luna, melody, cayin.... i kilka innych. co panstwo sadza o konkurencyjnosci amplifona na tle tychze wymienionych, przeciez nie z konca stawki.

-> majo

zrób to, co ja zrobiłem, zanim założyłem ten wątek - w wyszukiwarce w rubryce "szukaj w o +mnie+" wpisz: prima luna, melody, cayin... - stwierdzisz orientacyjnie, ile osób ma taki sprzęt; sam jestem ciekaw wyniku - myślę, że będzie miarodajny ;-)

Do posiadania np. Amplifona miało odwagę przyznać się - jak na razie - 33 użytkowników...

# wzmacniaczy zintegrowanych w ilości:

WL25 - 5 sztuk.

WL36 - 1 sztuki.

WL60 - brak.

WL70 - 2 sztuk.

WT30 - 2 sztuk.

WT30II - 9 sztuk.

WT40 - 9 sztuk.

# monobloków:

WT15SE - 2 par.

WM200 - 1 pary.

# odtwarzaczy CD:

TACD01 - 4 sztuki.

... zestawienie zakłóca producent, który w swoim "o mnie" nie wpisał, na czym słucha muzyki ;-D

-> zawi

ja uważam wynik Amplifona za bardzo dobry... być może jest nawet nieco lepszy, niż te 35 sztuk sprzętu wśród 33 użytkowników; przecież nie wszyscy Forumowicze wypełniają i aktualizują swoje opisy w "o mnie"...

A dinozaurem się nie czuję, nawet z powodu używania lamp do słuchania muzyki... ;-D

k.

-> majo

Jesteś tam gdzieś? Przeszukałeś forum, jak Ci radziłem? No i jak wypadają PrimaLuna, Melody, Cayin i kilka innych marek na tle naszych krajowych maszyn? Ja podliczyłem, jak umiałem najlepiej forumowe Amplifony, porachuj też coś - chociaż Prima Luna, Caiyna i Opera Consonance na przykład... Porównamy rachunki, może wyciągniemy jakieś wnioski? ;-)

Bo Twoje pytanie było ciekawe - może Panowie napiszcie, z jakim lampowcami porównywaliście swoje Amplifony i o co zdecydowało, że dlaczego wybraliście akurat konstrukcje A. Piwowarczyka? Ja przyznam się, że nie porównywałem z niczym - mój Amplifon WL25 jest moim pierwszym w życiu wzmacniaczem lampowym, kupiłem go jako następcę Marnatza PM-75; wczesniej miałem Primara A20mkII i inne budżetowe wzmacniacze, z których najlepiej wspominam... zwykłego czarnego Denona PMA-350SE ;-)

Chętnie bym wystawił swojego WL25 na pojedynek - np. z PrimaLuną na EL34... Jeśli ktoś z W-wy jest chętny - proszę o kontakt; pojedynek opiszemy oczywiście w wątku ;-D

k.

CATV

Co do Amplifonów myślę tak że każdy gra nieco inaczej , a który komu podoba się mniej lub bardziej to oczywiście kwestia upodobań osobistych i zestawienia pozostałych elementów sprzętu towarzyszącego - italus

Italus, zgadzam się z tobą, ale wielu użytkowników Amplifonów nigdy nie słyszało innych wzmacniaczy tej firmy. Ja nigdy nie słyszałem WL 25, a jestem bardzo ciekawy jego brzmienia. Poza moim wt 30II słyszałem tylko wt 40.

-> CATV

Miało to miejsce jakiś czas temu, na spotkaniu forumowiczów w Staszowie; wcześniej jest link do wątku na ten temat, wrzucony przez Hiszpana ;-) Ale chętnie bym posłuchał "na własne uszy" WL25, WT30II i WT40 w jednym miejscu, czasie i systemie... najlepiej z TACD01 Amplifona ;-D

k.

p.s. jeśli jesteś z W-wy lub okolic, to WL25 i WT30II możemy kiedyś sobie porównać... ;-)

-> majo

no ale jak myślisz, o czym to może świadczyć? Że chińskie lampki - mimo najczęściej przystępnych cen - są jednak mało popularne w Polsce? A jak myślisz, dlaczego? Z powodu złego brzmienia, a może obaw o serwis lub braku zaufania do egzotycznych marek? A może Amplifony są droższe, ale lepsze? A może droższe, ale gorsze, tylko lepiej "wypromowane"? ;-D Ja sam nie wiem, co odpowiedzieć... Ale jak mówiłem - jestem otwarty na porównanie mojego WL25 z jakąś inna lampką w jego przedziale cenowym... Pewnie zaraz zgłosi się rafko ze swoim MingDa z NOSami Toshiba Shibaura For Audio na pokładzie ;-D

k.

CATV

Byłem posiadaczem Amplifona WT-30 II przez ładnych parę lat i byłem z niego naprawdę zadowolony , w połączeniu z Electrami 905 dawał pełnie satysfakcji dla takiej osoby jak Ja , później miałem w testach od kolegi WT-40 przez parę tygodni i to już niestety inny dźwięk , życie chciało inaczej - doszły podłogówki dość trudne do napędzenia , w międzyczasie zakupiłem lampowca Cayina A-88 T którego też posiadam i słucham na zmianę z Vincenta monoblokami , jednak pozostał w głowie dźwięk Amplifona dlatego też między innymi zakupiłem ponownie Amplifona tym razem monobloki z preampem i jestem szczęśliwym posiadaczem poraz wtóry wzmaka który daje wiele radośći przy odsłuchach pomimo obiegowych opiniach na temat wad Amplifonów które rzekomo posiadają w porównaniu do innych wzmaków lampowych - ja mam i jestem zadowolony bardzo szukając obecnie ponownie 905 Jm Laba do niego - italus

Panie i Panowie,

od dziś na forum jest nowa zakładka - LAMPA !!! ;-D

Myślę, że trzeba poprosić Lukara o przeniesienie tam fan-klubowego wątku Amplifona, OK?

Czy jednak zostajemy w STEREO?...

Pod "LAMPA" będzie lepiej, no nie... ?? ;-)

k.

Jestem w szoku ,Krzych pyta o mzliwość wymiany 6N2P-EW na ECC83 !!! a ja wymieniłem nie zastanawiając się (fakt jestem totalnym laikiem).A wymieniłem na złote EH (żdziwiło mnie ,że padły po 6 mies.)2 para działa 1,5 roku i jest SUPER. Jadę na EL34 JJ Elektr. Jestem ciepłolubny.

-> stomatic1

A cóż jest szokującego w moim pytaniu? To, że chcę wymieniać 6n2p-ew na ecc83? Ja jestem w elektronice raczej laikiem i dlatego pytam... Bo nie wiem, czy jest taka "podmiana"" możliwa i jak to zrobić ;-D No opisz, co przelutowałeś i czy rozmawiałeś o tej zmianie np. z A. Piwowarczykiem? A dlaczego pierwsza para lamp ecc83 "skończyła się" tak szybko?

No i - przede wszystkim - witam kolejnego użytkownika WL25, tym razem - także z W-wy... ;-)

"Dla podierżenja ragarwora", zadam jeszcze jakieś szokujące pytania... A więc pytam:

- czy lampę 6n2p lub 6n2p-ew można zastąpić lampą ECC85 bez przelutowania pinów we wzmacniaczu WL25?

- czy lampa ECC85 oraz PCC85 to jest to samo? A jeśli nie, to na czym polega różnica między nimi?

- czym różnią sie lampy ECC83 od ECC85?

Będę zobowiązany jeśli ktoś odpowie na moje pytania i rozwieje moje kolejne lampowe wątpliwości ;-)

k.

Panowie ja znów o kolumnach do amplifona

Jestem po odłuchach kilku zestawów:

1. JMlab Electra 926

2. Triangle Antal

3. Sonus Faber Concertino Home

Powiem tak:jestem lekko podłamany po odsłuchach:

ad1) przełom średnich i wysokich jakiś podbarwiony co daje w niektórych nagraniach zbyt agresywny dźwięk

ad 2) wysokie, wysokie jeszcze raz wysokie, środek, bas -każde gra sobie a muzą

ad 3) piękny środek, super wysokie tylko ten basik

Rzucajcie jakieś inne propozycje jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Drogi Krzychu! Nie lutowałem nic ,uznałem że odpowiednik (tak piszą )jest wystarczający by go spróbować. Z lutownicą się nie lubimy,więc nie będę tego zmieniał. A swoją drogą to mam mało czasu na słuchanie a co mówić o pisaniu.

-> zawi

A jak duży jest pokój i jak duży jest... budżet? ;-)

Tak, czy inaczej - polecam, sprawdź może coś z kolumn angielskich; cokolwiek - upadł Castle - może będą wyprzedawać ich głośniki w Decibelu? Może posłuchaj Harbethów? Może przyjrzyj się jakimś wyższym KEFom, Tannoyom albo Mission? Może coś ze starszych konstrukcji w stylu monitora BBC??

O Ruarku niestety można w Polsce zapomnieć, a u mnie Ruark Prelude II z Amplifonem WL25, to prawdziwa synergia ;-) Ja w każdym razie bym przycelował w "british sound". Niemal wszyscy łączą Amplifony z kolumnami francuskimi (JMLab-Focal, Triangle) albo włoskimi (Sonus Faber), a u sprawdziły się Ruarki made in England ;-)

->stomatic1

Ale przecież tam są inne piny zasilania, tak mi się wydaje, chyba tak czytałem... Wobec tego muszę chyba poczytać jeszcze więcej i uważniej... i i przyjrzeć się tej sprawie ponownie ;-D

I co? Włożyłeś ot tak - CC83 w miejsce 6n2p-ew i zaświeciły i grały? Jak długo? Może dlatego tak szybko się "przepaliły";-)

k.

zawi, 19 Mar 2007, 19:36

>Panowie ja znów o kolumnach do amplifona

>

>Jestem po odłuchach kilku zestawów:

>1. JMlab Electra 926

>2. Triangle Antal

>3. Sonus Faber Concertino Home

>

>Powiem tak:jestem lekko podłamany po odsłuchach:

>ad1) przełom średnich i wysokich jakiś podbarwiony co daje w niektórych nagraniach zbyt agresywny

>dźwięk

>ad 2) wysokie, wysokie jeszcze raz wysokie, środek, bas -każde gra sobie a muzą

>ad 3) piękny środek, super wysokie tylko ten basik

>

>Rzucajcie jakieś inne propozycje jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Wszystkie trzy wymienione są bezlitosne dla reszty toru. Pokazują dzwięk jaki jest im dostarczany. Ludzie łączą z nimi dosc często lampy typu Amplifon z powodu, żeby wejść w posiadanie rytmiki i przejrzystości.

Castle są łagodne dadzą spokój ale w połączeniu z Amplifonem może być za ciemno. Wtedy srebro by się mogło jako okablowanie sprawdzić. Warto więc jesli istnieje możliwość sprawdzić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.