Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Acha

Odpaliłem w zaszłym tygodniu ECC88 Mullarda do TACD Amplifona

i kuźwa szczęka mi opadła - przestałem myśleć o kablach sieciowych :)

Dźwięk wylazł z kolumn, zamknę oczy to nie wiem gdzie stoją kolumny a scena jest - no brak mi słów, :)

Nawet mój najczulszy przyrząd pomiarowy (małżonka) wyraziła swój zachwyt.

No nic dodać nic ująć.

Polecam szczerze innym...

PS. Osiągnąłem właśnie zamierzony cel :)

Szlufik

>szlufik

Gratuluję i lamp i dźwięku.

Zabierz się teraz za zbieranie płyt.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>szlufik'

Przylaczam sie do gratualacji. Z ciekawosci - ile dales za ecc 88 koledze z Irlandii? Ja zamowilem w usa we firmie Mika Kropotkina , ale byly drogie- 130 usd za sztuke. Dales taniej?

marslo

Konto w trakcie usuwania

dywan102,

xanax dziękuje ;-) no i gratuluję WL60, jak wrażenia? ;-) ciekawie to wygląda, fakt prawie jak cz.-b. ;-) a czy kształt gałek nie jest zmieniony? jakieś takie zaokrąglone mi się wydają.... ciekawe też dlaczego nie ma w ofercie obu kolorów - szarego i złotego, nie? do wyboru...?

x.

szczerze bardziej mi sie podobal zloty amplifon ale teraz lepiej pasuje do lampki obok i audio analogue`a...

jak wrazenia? jest dynamika i o to chodzilo, nie meczy sie na godzinie 13-14, wydaje mi sie ze srednica jest bardziej wyrownana tzn. nie az tak ciepla co mozna stwierdzic bylo czasami problemem wl25 w moim zestawieniu.

trudno narazie cos wiecej, musi sie wygrzac z 2-3 tygodnie.

Witam powodemdem małej przestrzeni moze byc wina kabelków (u mnie tak było gdy miałem srebrne kabelki argentuma) Zmiana nastąpiła dopiero po ich wymianie (odsłuch w sklepie i nie tylko na amplifonie ale i innych wzmacniaczach) i zarówno moja wt40 jaki i cayn na lampie kt88 były bardzo wrazliwe na zmiane okablowania a szczególnie słyszalne były róznice w przestrzeni. W tym tygodniu jade posłuchac 3 kabelków(sygnałowe) do 1000 zł nordosta red downa i tare labsa (3 modele) i interkonekt queda genesisa (mam głosnikowe queda) i powiem który mi najbardziej bedzie pasił do wt40 i cd audio analogua paganini.

Pozdrawiam

Ja obecnie używam z Amplifonem WT-30II zestawy RED DAWN firmy NORDOST inter. +głośnik.,

Poprzednio wpięte były AUDIOQUEST CHEETACH inter. i MAMMOTH głośnikowy i tu ciekawostka Nordost który przy tranzystorku mnie nie zachwycił przy lampie zagrał doskonale jak na ten przedział cenowy. Polecam bardzo, wg. mnie brzmi wyśmienicie.

z WL25 te same kable graly przestrzennie. moim zdaniem nie wina kabli a wzmaka niewygrzanego.

poza tym zaczyna byc bardzo fajnie

a najfajniejsze jest to ze na 14-15 ropie*dala glosniki i to z wyjatkowa precyzja.

• 2 tygodnie później...

Wiem ze to nie do konca zgodne z regulaminem , ale gdyby ktos chcial pogadac o WT 30 II dla siebie lub znajomych to prosze o maila na [email protected]

marslo

Konto w trakcie usuwania

No ta ja zgodnie z regulaminem ;).

Chciałbym polecić miłośnikom Amplifonów wykręcenie orginalnych nóżek i postawienie wzmacniacza na vibrapodach. To naprawdę działa! Jestem nieźle tym faktem zaskoczony, bo nie jestem podatny na audio voodoo. A co słyszę? Pojawiło się więcej wybrzmień, dźwięk nabrał życia, jest bardziej klarowny i przejrzysty. Użyłem czterech vibrapodów nr 4. Dodam jeszcze, że CD też u mnie stoi na vibrapodach.

panowie,

to jest wątek fan-klubowy, myślę więc, że dopuszczalne jest zamieszanie w nim krótkich anonsów dot. kupna/sprzedaży Amplifonów i akcesoriów z nimi związanych (lampy... itp. itd. ;- ) oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku... ;-D

x.

• 2 tygodnie później...

Witam

Dopisuje się do Fan-Klubu Amplifona z modelem który posiadam , a mianowicie WT - 15 SE + preamp oczekując z Waszej strony uwag i podpowiedzi co zrobić aby zagrał lepiej od wersji oryginalnej którą posiadam.

italus

post-2250-100002402 1201213581_thumb.jpg

italus

witam w klubie, ładny sprzęt... ;-) napisz w kilku słowach, z czym takie mono + pre gra i jak? jakich lamp tam używasz (szczególnie tych "małych" ;-) A jakie kolumny i w jakim pokoju wysterował? i jaką gra muzykę ;-)

i co miałoby lepiej zagrać? sam premp, czy całe "combo" WT15SE?

x.

p.s. jest na Allegro integra WT35SE... czy słyszał ktoś coś, poza tym, że taki model był kiedyś produkowany? ;-)

post-15374-100002233 1201386033_thumb.jpg

Hola!

Ja słyszałem, jeszcze w fazie dogrywania i poprawiania projektu. Brzmienie dynamiczne, nieco ostre, można rzec z pazurkiem;-) podobne do WT 40. Tyle, że jako lampa sterująca była w użyciu Tesla, chyba ecc88, która wyrafinowana raczej nie jest i na pewno ograniczała potencjał konstrukcji...

Z odsłuchem może być problem, bo z tego, co wiem, niewielka ich ilość powstała. Brzmieniowo, jak sam konstruktor określił, wzmak ten gra podobne jak WT 40. Słuchałem go zaledwie raz, było to już jakiś czas temu, więc pozostało jedynie ogólne wrażenie - stosunkowo szybki, przejrzysty dźwięk, ocierający się miejscami o ostrość. Tak więc trzeba własne uszy wystawić na dźwięki przekształcane przez to urządzenie...;-)

witajcie.

Nie jestem pewny czy w dobrym dziale piszę, ale do tematu:

posiadam WT 30-II i szukam głośników podstawkowych do tej lampki.

Coś ok. 3 kzł. Chodzi mi po głowie Chorus 807V - piszą, że ma dobry bas i muzykalność,

a na tym bardziej mi zależy niż na higienicznej neutralności. Czy ktoś z Was słuchał

takiego zestawu ? Czy może za innymi skrzynkami się rozglądać?

Pozdrawiam amplifonowców.

sia,

Tez lubie JM laba -sam mam PS 5.1 do wzmaka WT 40.

Ostatnio probowalem jako glosniki sourroundowe do kina domowego nowe monitory B&W - model 685. Jestem pod wrazeniem - to inna klutluta dzwieku niz poprzednia seria 600 . Poza tm dostaly nagrode EISA. No i sa tansze od Chorusa 807 v.

Pozdrawiam

marslo

Konto w trakcie usuwania

Czesc,

Nie wiem jakich lamp uzywasz w Amplifonie, jesli radzieckich 6N13S lub 6N5S to kazda inna lampa tego rodzaju da znaczaca poprawe. Nie moge nic powiedziec o chinskich odpowiednikach bo ich nie znam, jednak robione sa na podstawie radzieckich lamp. Swoja droga co do radzieckich to uwazam, ze 6N5S brzmi lepiej niz 6N13S.

Jesli chodzi o Philipsa 6080 to mialem do czynienia z wersa amerykanska, ktora rowniez wystepuje pod nazwa Sylvania. Europejski Philips moze byc inny. Jest to solidna lampa. Dzwiek bardziej czysty niz 6N13S i jednoczesnie bardziej miesisty. Jesli chodzi o przestrzen to jest OK, ale nie rowna sie jednak 6080 Tung-Sol czy Mullard. Wiem, ze KAZ kupil komplet Mullarda do swojego Amplifona, sprobuj go zapytac o wrazenia.

Ceny na wiekszosc lamp z rodziny 6AS7 sa smiesznie niskie w porownaniu z cenami innych lamp. Ograniczanie sie do radzickich wyrobow w tym przypadku nie moze byc uzasadnione niedostepna cena lamp NOS. Obecne produkowane rosyjskie lampy maja wyzsze ceny niz dobre NOS, co jest smieszne.

Pamietaj , ze moje obserwacje odnosza sie do zastosowania tych lamp we wzmacniaczu sluchawkowym, nie w Amplifonie, ale daje mi to mozliwosc wychwycenia najmniejszych roznic.

Pozdrawiam,

Parsec

Do znawców tematu.

Chciałabym kupić coś fajnego co by ładnie wyglądało, było nie drogie i bez awarii mogło służyć mi w kuchni.

Zastanawiam się nad Amplifonem. Na który model zwrócić mam swoją uwagę?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.