Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem trzy Wt40 i czwarty kolegi przez kilka dni:)

Diabeł lepiej gra w układzie SE dopiero 2a3 go wyparło. Dzisiaj mój Sun audio 2a3 pokazał Sugdenowi a21 w czystej klasie A co to znaczy lampowa średnica choć sugden górował jakością basu. Wszystkiego mieć nie można .... chyba że z tego cuda na Gm70 - muszę posłuchać.

Można tylko trzeba wydać sporo pieniążków...........nie ma niestety litości.

Byłem wczoraj u pana Andrzeja posłuchać i zobaczyć gm70. Mogę powiedzieć tylko jedno - mistrzostwo świata! Jakość wykonania jest niesamowita, tu Amplifon był zawsze mocny, ale teraz to jest inna liga. Proszę mi wierzyć, że wszystkie dotychczasowe posty na temat gm70 wcale nie są przesadzone.

Jeszcze raz panie Andrzeju wielkie podziękowania i czekam z niecierpliwością na moją gm-ke:)

Wielkie dzięki dla cybanta za wypożyczenie wzmacniacza do odsłuchu, mam nadzieję, że kiedyś będę mógł się zrewanżować:)

Dzisiaj miałem okazję posłuchać integry amplifona na lampach gm70, było w brzmieniu tego wzmacniacza to czego brakuje trochę mojemu Octave v70SE na lampach 6550, a mianowicie doskonała średnica, góra pasma bardzo zbliżona przy lampach grafitowych, na miedzianych wg mnie zbyt zaokraglona. Ogólnie lampa grafitowa w moim systemie zrobiła na mnie lepsze wrażenie. Porównując z octave , który doposażony w dodatkową baterię kondensatorów dzielnie stawiał czoła rywalowi z wyższej kategorii wagowej, dzwięk amplifona był bardziej wciagajacy uwodzicielski, W Octave zwraca uwagę doskonała kontrola basu i naturalne wysokie tony. W Amplifonie nie zwraca się na to uwagi bo bas jest równym partnerem dla pozostałych skladowych dzwięku. Solidna budowa wzmacniacza potęguje pozytywne wrażenie po odsłuchu. Gdybym musiał wskazać jakieś minusy to dla mnie jest wygląd wzmacniacza wolałbym aby całość była w jednym matowym kolorze..

Koledzy

jakie lampy wejściowe zastosować do WT40II w celu przyspieszenia basu.

sam zdecyduj ale szukałbym w lewym górnym kwadraciku

post-23254-0-19862800-1397854439_thumb.gif

Edytowane przez Rezyslaw

RCA clear top? Nie żartuj. Kosztem reszty być może.

Lampa o najlepszym stosunku jakosci do ceny ale ... są lepsze.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

RCA clear top? Nie żartuj. Kosztem reszty być może.

Lampa o najlepszym stosunku jakosci do ceny ale ... są lepsze.

Pozdro

dlatego koledze napisałem żeby sam wybrał ,obawiam się jednak ,że bez kompromisu trudno będzie "przyspieszyć" bas w WT 40

osobiście używałem Telefunkenów choć Siemensy triple mica na basie były lepsze ale na górze za detaliczne i chudszą śednicą grały

Edytowane przez Rezyslaw

...fajna tabelka...jakbym miał wybierać który kwadracik do Jadis+Harbeth to prawy górny

jest jakaś różnica między tymi lampami? (Amperex)chodzi mi o brzmienie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Od dziś (a w zasadzie po czwartkowych odsłuchach w Krakowie) dołączam do fan klubu Amplifona;-) Wzmacniacz Cybanta wywarł na mnie wielkie wrażenie. Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

...fajna tabelka...jakbym miał wybierać który kwadracik do Jadis+Harbeth to prawy górny

jest jakaś różnica między tymi lampami? (Amperex)chodzi mi o brzmienie

Osobiście nic bym nie wybrał do Jadisa i Harbetha-bo słabe obudowy i mamy temat z głowy i pudełkowe brzmienie.....takie klubowe,czyli jak ktoś lubi takie coś to jazzik małe składy i niech mu tam będzie na zdrowie.Natomiast niech posłucha rocka i klasyki-nie oddaje klimatu koncertu,czyli LIVE.

Jadis i lampy z rodziny KT..........do łomotu i dynamiki są niezłe dalej widzę plażę-dla mnie brak akceptacji-jak ktoś lubi to niech se gra tak do emerytury.............a nawet do końca życia-szczere gratulacje).

Z lampy KT jak ktoś napisze,ze to barwne granie tzn.że jeszcze mało w swym życiu słyszał............koniec i kropka.

Jak ktoś tak lubi to niech sobie tak gra- mi nic do tego,bo każdy słucha jak może,lubi,umie i na ile go stać i na ile żona pozwala i warunki lokalowe.

A amperexy brzmią wspaniale lecz tylko we właściwie wykonanym urządzeniu,a osobiście tylko używam bugle boy,

żadnych brandów nie dotykam bo to nie jest to co powinno być oczywiście w/g mnie.

pozdr.

Edytowane przez stary audiofil

Osobiście nic bym nie wybrał do Jadisa i Harbetha-bo słabe obudowy i mamy temat z głowy i pudełkowe brzmienie.....takie klubowe,czyli jak ktoś lubi takie coś to jazzik małe składy i niech mu tam będzie na zdrowie.Natomiast niech posłucha rocka i klasyki-nie oddaje klimatu koncertu,czyli LIVE.

Jadis i lampy z rodziny KT..........do łomotu i dynamiki są niezłe dalej widzę plażę-dla mnie brak akceptacji-jak ktoś lubi to niech se gra tak do emerytury.............a nawet do końca życia-szczere gratulacje).

Z lampy KT jak ktoś napisze,ze to barwne granie tzn.że jeszcze mało w swym życiu słyszał............koniec i kropka.

Jak ktoś tak lubi to niech sobie tak gra- mi nic do tego,bo każdy słucha jak może,lubi,umie i na ile go stać i na ile żona pozwala i warunki lokalowe.

A amperexy brzmią wspaniale lecz tylko we właściwie wykonanym urządzeniu,a osobiście tylko używam bugle boy,

żadnych brandów nie dotykam bo to nie jest to co powinno być oczywiście w/g mnie.

pozdr.

po wczorajszym spotkaniu rodzinnym jeszcze nie doszedłem do siebie ale postaram się jakoś odpowiedzieć

brzmienie Harbetha to jest moje granie...SHL5 są to kolumny tylko i wyłącznie na jakiś czas. Docelowo

u mnie będą stały m40.1.....między SHL5 a m40.1 jest przepaść!!...40tki zostaną u mnie na amen

do 40tek też można się przyczepić ale nie mam zamiaru z nikim toczyć walk...słuchałem i doceniam klasę...

.....,,jeszcze mało w swym życiu słyszał,,....posłuchaj stary byku...Jadis jest to mój pierwszy wzmacniacz

lampowy (mam go dopiero 6-mcy)i moje doświadczenie z lampą jest znikome.Mnie nie trzeba dyscyplinować bo miejsce w szeregu znam. Przez wiele lat zawsze stał u mnie tranzystor i dość sporo ich przewaliłem

Krell,Gryphon,Accu,Vitus itd...ale żaden z nich nie grał tak pięknie jak Jadis....cóż mogę jeszcze napisać

o 13tej mam obiad rodzinny i czeka mnie kolejny ciężki świąteczny dzień:)

trzymaj się zdrowo Stary Byku

pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedź i tabelkę.

Jeśli chodzi o lampę, to mam coś jak Miroslav. Pierwsza lampa po wielu tranzystorach. Inne granie, jest ten realizm jakiego nie słyszałem z żadnego tranzystora. Może mało słyszałem, ale WT40 gra tak, że podniosę rękawicę w walce o małą poprawę na basie. Gotowy też jestem na mały kompromis całość vs bas, i nie jestem basowym purystom, ale chcę to trochę podciągnąć. Może faktycznie zaczaję się na jakieś triangle i CD ze zwartym basem. Zobaczymy.

A co do innych lamp? Cary audio na 300B? jeśli przegram z WT40. Średnica pewnie nie gorsza, a podobno basik szybki, ale zobaczymy. A jak było u Was z Amplifonami?

Wesołych Świąt

Powiem szczerze ,że mocno mnie korci aby sprawdzić połączenie Amplifon WT 40 wespół Amplifon TACD 01,jak miałem 40kę to nie miałem wówczas TACD 01 i właśnie ciekaw jestem jak taki duet zagra na basie

Powiem szczerze ,że mocno mnie korci aby sprawdzić połączenie Amplifon WT 40 wespół Amplifon TACD 01,jak miałem 40kę to nie miałem wówczas TACD 01 i właśnie ciekaw jestem jak taki duet zagra na basie

Rezyslaw,popszednio w swoim systemie zamiast obecnego źródła(o mnie)miałem odtwarzacz TACD 01 gdzie na końcówce pracowały Amperex Bugly Boy.I jeżeli chodzi o przestrzeń,lekkość, oderwanie się dźwięku od głośników to było wybornie.A bas?No cóż było go zdecydowanie za mało.

Rezyslaw,popszednio w swoim systemie zamiast obecnego źródła(o mnie)miałem odtwarzacz TACD 01 gdzie na końcówce pracowały Amperex Bugly Boy.I jeżeli chodzi o przestrzeń,lekkość, oderwanie się dźwięku od głośników to było wybornie.A bas?No cóż było go zdecydowanie za mało.

miałem TACD01, problemy z dołem spowodowały, że się go pozbyłem.

barwa, przestrzeń, stereofonia na poziomie.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Zauważyłem ,że basu jest mniej ale u mnie akurat in plus

U mnie Krell jest królem basu a i pokój nie za duży do nagłośnienia więc takie połącznie się sprawdza ale też nie należy zapminać o wkładzie pre bo tu też duże różnice w przetwarzaniu basu występują

A czy telefunkeny ECC88 będą lepiej grać basem w TACD 01 ? Bo z doświadczenia z ECC82 tak jest

Edytowane przez Rezyslaw

niestety nie.

zmiana lampy nic nie pomoże.

polecam yamaha cdx-2000.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

zmiana lampy nic nie pomoże.

polecam yamaha cdx-2000.

ale mi w Amplifonie nie przeszkadza taki bas wręcz szukałem jego lekkiego osłabienia poza tym gra cały system i znając WT 40 jestem przekonany, że połącznie z TACD 01 zagra przynakmniej przyzwoicie na basie

NIektóre CDki mają podbarwienie na basie czyt podbicie i w niektórych konfiguracjach najzwyczajniej ciężko potem to wyeliminować

poza tym gra cały system i znając WT 40 jestem przekonany, że połącznie z TACD 01 zagra

Otóż to!

Ja mam akurat powyższy tandem i jak dla mnie basik z TACD01 jest świetny. Mój poprzedni Cd Vincent s6 miał, moim zdaniem, przewalony bas, co w połączeniu z WT40 skutkowało zlewaniem się niskich. Po przesiadce na CD AMPLIFONA basik nabrał twardości i kolorków;)

Tak jak wyżej napisano - gra cały system - a druga sprawa to własne preferencje, czyli zależy co kto lubi.

Sporą poprawę również na basie wnoszą lampy wejściowe TELEFUNKEN ribbed plate. Pisząc o poprawie myślę o porównaniu w stosunku do RCA black top.

Veni miałem te same wejściowe w 40tce -świetne żarówki ale nie miałem okazji go połączyć z TACD 01.Juz się umówiłem na odsłuch z moim byłym WT 40 II :)

Otóż to!

Ja mam akurat powyższy tandem i jak dla mnie basik z TACD01 jest świetny. Mój poprzedni Cd Vincent s6 miał, moim zdaniem, przewalony bas, co w połączeniu z WT40 skutkowało zlewaniem się niskich. Po przesiadce na CD AMPLIFONA basik nabrał twardości i kolorków;)

Tak jak wyżej napisano - gra cały system - a druga sprawa to własne preferencje, czyli zależy co kto lubi.

Sporą poprawę również na basie wnoszą lampy wejściowe TELEFUNKEN ribbed plate. Pisząc o poprawie myślę o porównaniu w stosunku do RCA black top.

wklej jakąś fotę , niewiele jest takich tandemów pewnie na palcach jednej ręki by policzył

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.