Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich :))

na allegro są monobloki Amplifona WT 15 SE, ktoś może wie o nich coś więcej ??

czy ktoś potrafi porównać je z monoblokami Phasta ?? mniej więcej - oczywiście ;-))

http://allegro.pl/amplifon-wt-15-se-monobloki-jedyne-na-allegro-i4212097709.html

pozdrawiam

witam wszystkich :))

na allegro są monobloki Amplifona WT 15 SE, ktoś może wie o nich coś więcej ??

czy ktoś potrafi porównać je z monoblokami Phasta ?? mniej więcej - oczywiście ;-))

http://allegro.pl/amplifon-wt-15-se-monobloki-jedyne-na-allegro-i4212097709.html

pozdrawiam

Prawie je kupiłem ale... trzeba wziąć pod uwagę ,że to są już dość stare (ok15lat) monobloki- z pierwszych lat produkcji i warto ich posłuchać przed zakupem a przyszły ich właściciel będzie musiał koniecznie zrobić przegląd serwisowy

Na pewno 5,5kzł jak na początku ten handlarz wystawił to mocno zawyżona cena,teraz zrobił licytację

Edytowane przez Rezyslaw
  • 3 tygodnie później...

Miro, marzenia w audio się spełniają, tylko trzeba poczekać na rynek wtórny ;-)

Nie wiem co jest, ale Amplifon uzależnia. Czekam na swojego, już trzeciego. Drugą walkę przegrałem z basem, ale chyba się nie postarałem, zbyt szybko odpuściłem. Kupiłem b.muzykalnego i naprawdę świetnie grającego Musicala A308 i nie znalazłem tej magii, organiczności, namacalności i przyjemności. Realizm powodujący ciarki na plecach to składnik gratis z WT40.

Koledzy jaki cd lub dac do 3 kzł pasował by do WT40. Coś ze zwartym i szybkim basem?

I ewentualnie jakie lampy wejściowe Waszym zdaniem, radzą sobie nieźle z niskimi tonami.

Miro, marzenia w audio się spełniają, tylko trzeba poczekać na rynek wtórny ;-)

Nie wiem co jest, ale Amplifon uzależnia. Czekam na swojego, już trzeciego. Drugą walkę przegrałem z basem, ale chyba się nie postarałem, zbyt szybko odpuściłem. Kupiłem b.muzykalnego i naprawdę świetnie grającego Musicala A308 i nie znalazłem tej magii, organiczności, namacalności i przyjemności. Realizm powodujący ciarki na plecach to składnik gratis z WT40.

Koledzy jaki cd lub dac do 3 kzł pasował by do WT40. Coś ze zwartym i szybkim basem?

I ewentualnie jakie lampy wejściowe Waszym zdaniem, radzą sobie nieźle z niskimi tonami.

Idelnym partnerem do WT40 jest TACD 01,co prawda dochodzi zabawa dodatkowymi żarówkami ale jak już dobierzesz to masz zestaw na lata

Ponadto z takim zestawieniem nie musisz iść na basowy kompromis przy dobieraniu wejściowych do WT40

poszukałbym albo starszego Krell 300cd albo Ayon cd1-to są sprawdzone połączenia.Jeżeli chodzi o bas WT40 to pierwsze sieciówka.lampy wejściowe to albo Amperex ``bugle boy`` albo wojskowe Siemens 5814a lub z linii CV-tylko z fabryki w Monachium a nie OEM.

Dziękuje. Jestem w kontakcie. Mam pytanie jaka jest uczciwa cena za ten odtwarzacz?

Znam ten odtwarzacz i bardziej perfekcyjnego egzemplarza na pewno nie znajdziesz. Cena jak za ten stan jest śmieszna. Jeden z ostatnich wyprodukowanych cedeków, większość czasu nieużywany. Znam jego pełną historię. Uczciwa cena to 7kzł poniżej to darmocha. Ja wolę dopłacić do pewnego egzemplarza niż kupić zajeżdżonego strucla.

Dziękuje. Jestem w kontakcie. Mam pytanie jaka jest uczciwa cena za ten odtwarzacz?

Nie znam człowieka ale na pewno można urwać na dobre lampy ze 400stówy bo te tesle tylko ograniczają potencjał CDka,ja za swój w starej budzie ze złotym panelem dałem duzo mniej i w cenie dostałem dwie kwadry lamp w tym parę amperex bugle boy i parę philips SQ

Dzwoń do gościa i się targuj :)

Rezyslaw

a czy nie masz przypadkiem do sprzedania Amperexow bugle boy;-)

Dla mnie najlepsze lampy jakie słyszałem to telefunken smooth plates i amperex bugle boy i polecam je każdemu zarówno ECC88 i ECC82 więc jak są do kupienia dobrze sparowane to brać w ciemno nawet bez odsłuchu

Na teraz nie mam nic do sprzedania bo sam zbieram żarówki i jak wybiorę oststecznie preamp do systemu to coś może wystawię ale na pewno nie amperexy :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Koledzy a co sadzicie o ecc82 PSVANE? Warto , czy w tej cenie mozna znalezc cos lepiej pasujacego do WT40 II

Dzieki, jak pisalem to miedzy czasie wskoczyl Twoj wpis.

Kup sobie lepiej jakie prawdziwe NOS , np. Mullard - ciepło i miło ...lub Telefunkeny jak bardziej przejrzyście.

Tylko kupuj z pewnego źródła , bo jest pełno podróbek.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie mam , nawet na Ebayu u sprzedawcy z kilkoma tysiącami pozytywów kupiłem fake....

Poszukaj w dziale lampa , tam są ludzie co się znają.

Ewentualnie zakup w jakimś znanym sklepie z lampami w Stanach lub Anglii....

Czy lampy końcówki mogą świecić różną intensywnością? Różnice nie są wielkie ale widoczne.

Tak ,diabły tak mają ,wynika to z ich budowy tzn żarnik może być na różnej wysokości i wydwać się może że inaczej świecą

A czy w końcówce można lampy zamieniać wzajemnie miejscami obojętnie jak na czterech pozycjach?

W zasadzie można tylko po co,coś się dzieje?

Jak masz dabły dobrane prawidłowo to bez znaczenia gdzie którą lampę wetkniesz,tak naprawdę to masz dwie pary i jeżeli parowane bły jako dwie pary a nie kwadra to zamienić można w obrębie pary,bo mogą różnić sie między sąbą współczynnikiem wzmocnienia

Ale i tak diabełki nie trzymają parametrów w czasie ich użytkowania więc możesz spotkac się z opinią ,że nie ma znaczenia gdzie diabeł siedzi

Dziękuję Rezysław

Ze wzmacniaczem nic się nie dzieje, gra cudnie, tylko zaciekawił mnie temat diabełków. Od jednego sprzedawcy otrzymałem odpowiedź, że tak naprawdę to w przypadku diabłów parowanie jest umowne, bo po pewnym czasie parametry tak się rozjeżdżają, że przypadkowo zestawiona kwadra może mieć bardziej zbliżone parametry jak dobierana.

A mój WT40 upgreated do wersji II przez Pana Andrzeja gra śpiewająco. Ostatnimi czasy miałem na zmianę WT40- Caspian- WT40- musical A308-WT40. Pomimo, że w/w tranzystory należą do b.muzykalnych, to po amplifonie stwierdziłem, że do kotleta mogę mieć jakiegoś taniego tranka, a do muzyki lampkę. Barwa, oddech, swoboda, naturalność, stereofonia, komunikatywność i to coś nie do zwerbalizowania spowodowało, że wrzucam jakąkolwiek płytkę bez przebierania i gra. Nawet te które leżały na marginesie, teraz są interesujące. A do tego jeszcze wygląda jak kolejny cud. Pozostaje tylko modlić się, że któregoś dnia nie zabraknie tych szatańskich lampek, za które się oddaje duszę ;-)

diabły same w sobie są bardzo wdzięcznymi lampami.

biorąc pod uwagę nawet bardzo niską cenę jak na lampy końcowe,

dokup sobie kwadrę na zapas i po sprawie.przy naszym słuchaniu kwadra starczy jeszcze dla Twojego syna ;-)

aha dokup dla syna multimetr za 15zł aby mógł kwartalnie ustawiać bias, dla żywotności lamp ;-)

Edytowane przez terror twins

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.