Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ale pod moją nieobecność namieszali, nawet spokojnie wypić nie można :)

Mój dzielony preamp który ma Piotrek pochodzi z czasów pierwszych monobloków WM200 z 1999 roku. To była pasywka zbudowana przez Andrzeja. Obudowę po niej wykorzystał Witek z SO i zabudował w niej pre lampowe na bazie DACTa i lampek ECC88. Stał ten pre (taki bidulek) u mnie w kącie aż Stary go zobaczył i przygarnął :)

Co Wy z tym Janosikiem? Syćko pokryncili :)

Edytowane przez Szymon1
  • 1 miesiąc później...

witam,

czy ktoś z kolegów zna ten sklep? może coś kupował?

http://www.nostubestore.com/2015/02/telefunken-ec806s.html

są tam TELEFUNKENY EC806S, których pragnie mój Amplifon

cena niska, sklep chyba z Turcji

ewentualnie jakieś inne miejsce, gdzie dostanę te lampki

Gość JanF

(Konto usunięte)

czy ktoś z kolegów zna ten sklep? może coś kupował?

http://www.nostubestore.com/2015/02/telefunken-ec806s.html

W jakich jednostkach płatniczych mają tam ceny, bo nigdzie to nie jest zaznaczone?!

Oferta całkiem nie zła.

Witam

Holenderski fabryka w Heerlen to producent lamp -tam klepali słynne Bugle Boye Amperexa i wiele wiele innych. Kody na tych telefunkenach wskazuja na fabrykę w Ulm w RFNie. I z Ulm pochodza najsłynniejsze TFki

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

tak. ale masz na mysli ecc803s. te sa ok ale nie wszystkie lampy z ulm sa takie. herleen zwlaszcza wczesne mialy dobre lampy ktore sa barwniejsze i bardziej muzykalne od przykladowo ecc801s czy ecc802s. zakladam ze z ta do amplifona bedzie to samo. zagraja sucho i szybko bez barwy i nasycenia. takie techniczne granie... a GM70 potrzebuje barwy i nasycenia

Edytowane przez mateuszek

801 i 802 też miałem na myśli. Po prostu inny producent - inna sygnatura grania. Produkty z obu fabryk to lampowa ekstraklasa. A czy ta kombinacja wyjdzie technicznie i bezbarwowo to sie nie wypowiadam. Każdy czego innego oczekuje od tak mocnych zestawów SEtowych.

Pozdr

Ja

ok, dzięki

a w jaki sposób zidentyfikować te z Heerlen i gdzie widzicie te kody

czy ta to Heerlen?

i czy jej parametry są ok?

http://www.ebay.com/itm/2x-MATCHED-EC806S-by-TELEFUNKEN-GERMANY-Triode-VHF-Gold-Pin-Tubes-E86C-/251657245294?hash=item3a97f0d26e

kurdę, nic nie może być proste w tym audio :)

Edytowane przez sputnik

Jedno jest pewne heheh - moim skromnym zdaniem - żadna z przedstawionych nie jest z Heerlen. Jeśli juz to są toTelefunkeny z zachodnich Niemiec. Jeśli dobrze rozumiem to Mateuszkowi chodziło o cos ze stajni holenderskiej. Nie siedze w ec86 - ale mi sie wydaje że to niemiecki patent i jakoś słabo spopularyzowany i może być problem z wyborem innych producentów. Na pewno nie ma takiej mnogości jak w innych

Pozdr

Ja

Po pierwsze lampy telefunkena czy z fabryki z Berlina zazwyczaj EC86 czy to z Ulm zazwyczaj EC806S to najlepsze lampy jakie można dostać. Po drugie lampy ec86 te z fabryki w Heerlen (a jest ich cała masa) nie mają startu do telefunkenów. Lamp EC86 E86C jest dosyć sporo. Godne uwagi jednak są Telefunkeny, Valvo oraz Siemensy. Uwaga na lampy brendowane jest tego cała masa.

Edytowane przez amplifon
  • 1 miesiąc później...

Bardzo przepraszam za pytanie nie związane bezpośrednio z toczącą się dyskusją, ale może Szanowni Forumowicze poradzą gdzie w naszym pięknym kraju nad Wisłą można posłuchać / kupić dzieł Amplifona? Z góry serdecznie dziękuję za informacje.

Bardzo przepraszam za pytanie nie związane bezpośrednio z toczącą się dyskusją, ale może Szanowni Forumowicze poradzą gdzie w naszym pięknym kraju nad Wisłą można posłuchać / kupić dzieł Amplifona? Z góry serdecznie dziękuję za informacje.

Odpowiedz jest oczywista u producenta Amplifonów w Staszowie

Odpowiedz jest oczywista u producenta Amplifonów w Staszowie

Rozumiem iż mam udać się bezpośrednio pod adres

11 Listopada nr. 12

Staszów

i tam Pan Piwowarczyk zaprezentuje i sprzeda swoje produkty?

Niekoniecznie, pytanie czy akurat będzie miał już złożone SET42/SET140... zadzwoń i pogadaj, bo nie musisz jechać do Staszowa. Wzmaki "same" przyjeżdżają do chętnych na odsłuch ... cuda Panie :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

moze na oscyloskopie

Widać, ze nigdy nie słuchałeś tych lampek.

Pokutuje u Ciebie stereotyp znany z ECC88/E88CC, który w tym przypadku się nie sprawdza. Słuchałem z 10 producentów serii E86C/EC86 i nic nie gra lepiej od Telefunkena.

Witam Amplifon-owców :-)

Napiszcie coś proszę o brzmieniu SET42. Po wstępnych rewelacjach (ogólnych)na temat brzmienia coś o nim ucichło. Czy rzeczywiście jest to taka rewelacja?

Edytowane przez zoller12

Co tu pisać ... nie jest to rewelacja, tylko kawał zajebistej lampy ... która, nie musi się każdemu podobać, bo takiego wzmaka nie ma na świecie, ale zamów na odsłuch i sam oceń ... i pamiętaj o czym powiedziałem przez telefon :))) trzymam kciuki. Pozdrawiam Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dzięki Arturo za sugestie. Rozmawiałem z Andrzejem będę miał do odsłuchu SET42 za około 2 tygodnie. Co ciekawe Andrzej zaleca żeby nie stosować kabli głośnikowym srebrnych tylko miedziane , najlepiej MIT-y :-) Zobaczymy , posłuchamy.

Jestem ciekaw jak ten Mi350 Shotgan Evo ma się do dwupuszkowego Mi350 Ref? Szymonie pomożecie się przekonać? :)))

To prawda, że miedziane MITy dobrze grają z Amplifonem, ale nie tylko ... miałem ponad rok temu od Szymona na odsłuchu 850 Ref (tego long'ersa 7 m !!!) i świetnie zagrał, oczywiście lepiej od 770 Twin Tube (tyle że to inna cena) - to wyższy poziom praktycznie we wszystkim ... ale również srebrne kable (pewnie nie wszystkie) potrafią zagrać dobrze na Amplifonie na poziomie tego 850 Ref ... od jakiegoś czasu gram na AQ K2, byłem przekonany przed odsłuchem, że będzie "krew z uszu", ale nic takiego. K2 zagrał w wielu aspektach jak 850 Ref (dlatego zdecydowałem się na K2). K2 inaczej definiuje bas, nie jest taki jak z MITów (odrobinę podpompowany) ma dobrą kontrolę, rozdzielczość, pozostałe aspekty bardzo mi przypominają granie 850.

@Zoller12

Czekamy zatem na opinię po odsłuchu GM'ki.

@ Amplifon

Andrzeju jak będziesz w Kra to nie zapomnij o moich lampkach Tele 806S pomierzonych i parowanych (tych ze wspólnego zamówienia) ... zarobiony z Ciebie gość jest to może umknąć :)))

pozdro

Edytowane przez artuku

SET42 i Harpia ...

Jestem bardzo ciekaw jak to zagra, choć cos mi sie wydaje, ze moze to być nie do konca zgrany duet. Czekamy na relacje ale daj sobie conajmniej tydzień na testy.

----------------------------------------------------

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.