Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Tomku wielkie dzięki - zapytałem bo na Alledrogo jest aukcja i opis:

http://allegro.pl/amplifon-wt-40-i2031648651.html

Cytuję: "Amplifon WT40. Stan wizualny oraz techniczny doskonały. Wersja I znacznie lepsza od wersji II. Praktycznie nie do dostania."

Wiem, że reklama dźwignią handlu - ale tu mi śmierdzi trochę nierzetelnością sprzedającego.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Wielka bzdura .

Marku , pomyśl , jak może Andrzej Piwowarczyk wyprodukowac drugą wersję gorszą od pierwszej .

Ciekaw jestem czy ten gostek co sprzedaje , słyszał ostatnią wersję ?

Chyba nie.

Wielka bzdura .

Marku , pomyśl , jak może Andrzej Piwowarczyk wyprodukowac drugą wersję gorszą od pierwszej .

Ciekaw jestem czy ten gostek co sprzedaje , słyszał ostatnią wersję ?

Chyba nie.

Tak myślałem - dziękuję za informację.

Miałem Pierwszą wersję i dwie drugie i pierwsza jest znacznie gorsza. Największa różnica jest w wysokich tonach - w pierwszej góra jest jakby stłumiona , bezbarwna taka nijaka , a w drugiej nie zawaham się tego powiedzieć jedna z lepszych o ile nie najlepsza ze wszystkich wzmacniaczy jakie miałem. Niestety z basem już tak ciekawie nie jest i są lepiej grające "tym pasmem" wzmacniacze lampowe niż amplifon. Wszystkiego mieć nie można ale 5,5 tyś za nową wt40 to była dobra cena. Mimo swoich wad kochałem te wzmacniacze - dawały mi wiele frajdy w słuchaniu muzyki.

Niestety z basem już tak ciekawie nie jest i są lepiej grające "tym pasmem" wzmacniacze lampowe niż amplifon

U mnie ten bas poprawiał się po adaptacji akustycznej pomieszczenia. Niestety dopiero po zastosowaniu Rezonatorów Helmholtza strojonych na podstawowy mod pomieszczenia.

U mnie ten bas poprawiał się po adaptacji akustycznej pomieszczenia. Niestety dopiero po zastosowaniu Rezonatorów Helmholtza strojonych na podstawowy mod pomieszczenia.

Tu nie chodzi o akustykę pomieszczenia choć wiadomo że najważniejszy czynnik wpływający na dźwięk. Mając obok np takie wzmacniacze jak manley stingray czy cayin a88t słychać wyraźnie że amplifon ustępował szybkością czy różnorodnością tego pasma (schodził równie nisko). Nawet prosty naim 5i grał lepiej tym pasmem. Amplifon nadrabia bardzo dobrą przestrzenią (znacznie lepszą niż znane mi wzmacniacze na lampach kt88 takie jak cayin czy ayon) , ma lepszą barwę średnicy od ww wymienionych ale gorszą niż dobre SE gm70 czy 300b (słuchałem takich wzmacniaczy u kolegów ale tam trafa kosztują tyle co amplifon :). Góra przy dobrych kopułkach jak pisałem wcześniej rewelacyjna.

Dle mnie najlepsze wzmacniacze jeśli chodzi o realizm i przestrzeń/budowanie sceny jakie słyszałem to proste SE na dobrych podzespołach. Wada - słaba moc co może wiązać się z trudnością w doborze kolumn (nie dotyczy gm70 i 845).

Pozdrawiam.

Witam wszystkich !

Proszę Szanowne Grono o przyjęcie do elitarnego klubu :)

Jednocześnie zwracam się z zapytaniem, czy możliwa jest zamiana miejscami par lamp mocy ?

Chodzi o to, że mam niedobre wrażenie iż środek sceny przesunięty jest nieco w lewo.

Zamieniłem w pierwszej kolejności miejscami dwie skrajne lampy wejściowe, ale to nic nie dało.

Czy w związku z tym mogę - na próbę - zamienić lampy mocy - w kolejności licząc od lewej 1-2-3-4

na 3-4-1-2 ? Nic złego się nie stanie ? Jest szansa, że to coś poprawi ?

pozdrawiam

PS. Aha - wzmacniacz WT 40 II.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam wszystkich !

Proszę Szanowne Grono o przyjęcie do elitarnego klubu :)

Jednocześnie zwracam się z zapytaniem, czy możliwa jest zamiana miejscami par lamp mocy ?

Chodzi o to, że mam niedobre wrażenie iż środek sceny przesunięty jest nieco w lewo.

Zamieniłem w pierwszej kolejności miejscami dwie skrajne lampy wejściowe, ale to nic nie dało.

Czy w związku z tym mogę - na próbę - zamienić lampy mocy - w kolejności licząc od lewej 1-2-3-4

na 3-4-1-2 ? Nic złego się nie stanie ? Jest szansa, że to coś poprawi ?

pozdrawiam

PS. Aha - wzmacniacz WT 40 II.

Witaj w klubie.

licząc od lewej , pierwsza z drugą to lewy kanał , trzecia z czwartą prawy kanał .

Jesli zamienisz lewy kanał lamp z prawym kanałem lamp , nic się nie stanie . Jeśli środek sceny przesunie się nieco w prawo , będzie oznaczac to ,że masz żle dobraną kwadre , albo po prostu lampy się rozjechały (zmieniły swoje parametry)

Możesz też , uprzednio w jakiś sposób zaznaczając lampy , pomieszac w sposób 1-3 2-4 , może się polepszyc , ale nic się wzmacniaczowi nie stanie .

I napisz jakie lampy wejściowe masz , to są te malutkie dwie po zewnętrznej stronie.

Tylko zaczekaj ,aż ostygną !!!

Tomasz

Edytowane przez tomasz dudzinski

..raczej nic się nie stanie,wzmacniacz ma autobias.Ale to raczej lampy wejściowe są rozjechane.W instrukcji są podane i typy i miejsca w które należy je zainstalować.Lampy wejściowe czyli pierwsza po lewej mała lampa i i pierwsza po prawej-najpierw te lampy zamień miejscami.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

..raczej nic się nie stanie,wzmacniacz ma autobias.Ale to raczej lampy wejściowe są rozjechane.W instrukcji są podane i typy i miejsca w które należy je zainstalować.Lampy wejściowe czyli pierwsza po lewej mała lampa i i pierwsza po prawej-najpierw te lampy zamień miejscami.

Częstszą przyczyną są diabełki , które dośc często zmieniają parametry .

Jak czyszcze wzmacniacz , zamieniam miejscami 1-3 , 2-4 i pomaga .

Przemień kable głośnikowe , lewe na prawy kanał , prawe na lewy kanał i zobacz co się dzieje .

Częstszą przyczyną są diabełki , które dośc często zmieniają parametry .

Jak czyszcze wzmacniacz , zamieniam miejscami 1-3 , 2-4 i pomaga .

Przemień kable głośnikowe , lewe na prawy kanał , prawe na lewy kanał i zobacz co się dzieje .

zasadniczo najlepiej wymieniać diabły kompletami,choć to kosztuje a zważywszy na kapryśność diabłów może zaboleć finansowo,jak diabły były dobierane kwadrą to nie należy zamieniać ich miejscami,one mają to do siebie ,że nie trzymają parametrów więc po czasie i tak się rozjadą,reasumując stawiam na lampy wejściowe

Witam ponownie !

Dzięki wielki wszystkim za podpowiedzi.

Posprawdzałem, posiedziałem, posłuchałem.

I tak - lampy wejściowe mam RCA square getter - grają bardzo ładnie, oryginalne Philips JAN do pięt im nie dorastają. Zamieniłem je ponownie miejscami - bo już to robiłem - i specjalnej różnicy nie usłuszałem. Poprawiłem nieco ustawienie kolumn, wsłuchałem się jeszcze kilka razy i wychodzi mi na to że to jednak tak zrealizowane są te nagrania a Amplifon je tak precyzyjnie lokalizuje. Pokój ok. 20 m2 to i każde przesunięcie wokali o 50 cm w prawo czy w lewo od razu widać (słychać).

• 2 tygodnie później...

Testowaliście obligato z superiorami? Jak wrażenia.

obbligato grają lepiej średnicą,w niektórych systemach może być jej przesyt ale można kablami sobie poradzić,zanim się wygrzały odnoszę wrażenie że średnica była dominująca ale potem się ładnie wyrównało

Niestety z basem już tak ciekawie nie jest i są lepiej grające "tym pasmem" wzmacniacze lampowe niż amplifon

Nie do końca jest to prawda. Bas w Amplifonie jest niesłychanie wrażliwy na kable zasilające. Zastosowanie dobrej sieciówki pozwala zmienić oblicze tego wzmacniacza. Sam się zdziwiłem, ale doświadczyłem tego na własne uszy. Gdy podłączyłem kabel Synergistic Research Tesla T3 brzmienie wzmacniacza uległo poprawie w każdym aspekcie, choć właśnie bas uległ największej zmianie na plus. Polecam zatem eksperymenty z dobrymi sieciówkami.

Nie do końca jest to prawda. Bas w Amplifonie jest niesłychanie wrażliwy na kable zasilające. Zastosowanie dobrej sieciówki pozwala zmienić oblicze tego wzmacniacza. Sam się zdziwiłem, ale doświadczyłem tego na własne uszy. Gdy podłączyłem kabel Synergistic Research Tesla T3 brzmienie wzmacniacza uległo poprawie w każdym aspekcie, choć właśnie bas uległ największej zmianie na plus. Polecam zatem eksperymenty z dobrymi sieciówkami.

A ja polecam rozmowę z P. Andrzejem na ten delikatny temat (sieciówka), możesz się zdziwić :)

Zresztą wyłącz Amplifona przez stand-by (fizycznie odcina zasilanie), czy przez następne klika sekund słyszysz degradację dźwięku?

Tak w skrócie na ten temat wypowiada się konstruktor.

A ja polecam rozmowę z P. Andrzejem na ten delikatny temat (sieciówka), możesz się zdziwić :)

Zresztą wyłącz Amplifona przez stand-by (fizycznie odcina zasilanie), czy przez następne klika sekund słyszysz degradację dźwięku?

Tak w skrócie na ten temat wypowiada się konstruktor.

Witaj, przesiadłeś się na Amplifona?

Z Piwowarczykiem rozmawiałem nie raz i znam jego opinię o sieciówkach i nie tylko. Jestem miłośnikiem Ampifonów ale uważam, że akurat na kable te wzmacniacze są bardzo wrażliwe. Ja to słyszę wyraźnie, trzeba spróbować samemu. Będzie lepiej - kabel zostaje, nie ma różnicy kabel oddajesz i sprawa zakończona.

Z Piwowarczykiem rozmawiałem nie raz i znam jego opinię o sieciówkach i nie tylko. Jestem miłośnikiem Ampifonów ale uważam, że akurat na kable te wzmacniacze są bardzo wrażliwe. Ja to słyszę wyraźnie, trzeba spróbować samemu. Będzie lepiej - kabel zostaje, nie ma różnicy kabel oddajesz i sprawa zakończona.

Ja mam dobrą instalację w domu (osobny obwód) i na osiedlu mamy lokalne trafo.

Kupiłem MIT-a Z-2 ale różnicy nie widzę więc poszedł pod CD. Mieszkając w bloku pewnie będzie poprawa, tam lodówka sąsiada może na jednej fazie z naszym sprzętem siedzieć :(

Gratuluję wyboru i jak to gra? Zadowolony jesteś?

Daleko nie masz, zapraszam, posłuchasz :)

• 2 tygodnie później...

Napisano 23.01.2012 - 15:35

Użytkownik Imacman dnia 23.01.2012 - 09:31 napisał

Czy to ten co "wisi" na Allegro?

Tak, to właśnie mój Amplifon!

ja jestem bardzo zainteresowany.

tylko że to byłaby moja pierwsza lampa a nie mam pojęcia o lampach - wysyłam PW z kilkoma pytaniami.

ja jestem bardzo zainteresowany.

tylko że to byłaby moja pierwsza lampa a nie mam pojęcia o lampach - wysyłam PW z kilkoma pytaniami.

Amplifon WT-30II o którym mowa od kilku dni "czaruje" nowego właściciela.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.