Skocz do zawartości
IGNORED

co dobrac do Altusów300??

matt007

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No niezle wypowiedzial sie facet co nie ma ani zielonego pojecia o dzwieku ani o dobrych kolumnach. Te kopulki Tonsila to se mozna o kant d... rozbic. Polik sam sie pograzasz wklejajac zdjecia tych samorobek. Dowcipem sezonu jest stwierdzenie ze swoim brzmieniem zaskoczylyby McGyvera: watpie zeby Adam mial w ogole ochote ich sluchac.

Genesis kolumn Carvin Vega nie sluchalem ale po tym co mowia znajomi wydaje mi sie ze rzeczywiscie do tego typu muzyki moglyby byc niezle. Na pewno warto wziac je pod uwage decydujac sie na zakup.

annawroc z tym podobienstwem JBLi i Altusow masz troche racji: jedne i drugie piaszcza dzwiek i maja ewidentne braki w gorze pasma (Altusy jej prawie wcale nie maja). Poza tym jedne i drugie niezle dudnia choc basem nazwac tego nie mozna. Oczywiscie mowa o niektorych - nie wszystkich - modelach JBL.

Siema.

Tak sie patrzem i drapiem siem po głowie - chłopie, ja bym tak te dziurki z dołu na wszystkich fotkach wywiercił u góry, gdzieś tak na poziomie uszu, bo gupio tak słuchać na leżąco, no nie?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 10 Mar 2007, 17:59

>Tak sie patrzem i drapiem siem po głowie - chłopie, ja bym tak te dziurki z dołu na wszystkich

>fotkach wywiercił u góry, gdzieś tak na poziomie uszu, bo gupio tak słuchać na leżąco, no nie?

Zawsze mozna je obrocic "do gory nogami".

Ja mam raczej pytanie dlaczego średniotonówka 10 stożkowa jest połączona z w kopułką średniotonową? Trochę tu za dużo dobrego u góry widzę a za mało u dołu. Rozumiałbym jeszcze na średni dół jakąś osiemnastkę. Ale tak jak teraz to ni przypiął ni wypiął.

Dawno temu widziałem kolumny 4 drożne Tonsilu zbudowane w oparciu o Altusy. Ale jednak zastosowane tam rozwiązania były bardziej przemyślane.

Natomiast specjalistom (McGyverowi też) konstruktorom od alpierdów, tesli, stxów, super kopułek po 7zł.. głośników heco i wszelkiego dobra z bazarów, a także fanom znacznie droższych przetworników bardziej renomowanych polecam odwiedzić stronę internetową ProTonsil z najnowszymi aktualizacjami parametrów technicznych. Może wreszcie magakonstruktorzy przestaną pieprzyć te swoje dobre rady sobiesława zasady.

O ktoś wspomniał o mnie i o 530es. Śmiało moge polecic ci 530ES. Przy techno, dance bdb by sie sprawował. Ja muce ostro tak zwanymi klabami i gra dobrze, mocy nigdy mi jeszcze nie zabrakło. :) Oczywiście w innej muzyce tez sie dobrze sprawuje, często słucham reggae i jest oki. Napoczątku moze ci troszke brakować basu ale ja sie juz nauczyłem słuchac normalnie muzyki :D bez przesterowanego basu. Do wzmaka radził bym podłaczyc CD jakis bo z komputera nie ma co :) Wzmacniacz solidnie wykonany, waga 15kg i te inne.. :P

Autorowi wątku lubiącemu dobry BASS i TECHNO radzę natomiast jak najbardziej te Altusy, jakikolwiek wzmacniacz do nich... BASS i tak wydobędzie z kolumn przez rytmiczne kopanie w obudowę.

PS. Yamaha 1020 to elektrownia do napędu trudnych impedancji i mało czułych głośników. Czyli cech wręcz przeciwnych niż mają Altusy. A w ogóle to jeszcze większą plagą niż nawiedzeni audiofile (którzy są jedynie śmieszni) są ostatnio młodociani z ubytkami słuchu (ci są po prostu już uciążliwi dla otoczenia).

do Qubric i nie tylko :)

Z jakis czas na DIV opiszę te i inne kolumny ktore powstaly w ramach powiedzmy mar-polik...

Ja mam raczej pytanie dlaczego średniotonówka 10 stożkowa jest połączona z w kopułką średniotonową?

>Trochę tu za dużo dobrego u góry widzę a za mało u dołu. Rozumiałbym jeszcze na średni dół jakąś

>osiemnastkę. Ale tak jak teraz to ni przypiął ni wypiął.

-niestety racja ale tu to i tak bdb dziala ale to bedzie na Div za jakis czas ...

POWSTAJĄ KOLEJNE :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6984-100006642 1173722344_thumb.jpg

post-6984-100006643 1173722344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

RESZTA NA DIV NIE WIEM KIEDY BO CZASU MAŁO ALE W KOPŃCU MUSZĘ TO POKAZAĆ I PRZEDYSKUTOWAĆ ...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Som PIENKNE, na allezło pójdą spokojnie jako HI-AND, tylko napisz proszę co to jest ten DIV, bo ciekawość mnie zżera okrutna!

P.S. Chyba też sobie takie zrobię - mam już nawet identyczny klej do paneli podłogowych!

Polik może to ci co pomoże i rozjaśni jak to wykonywanie ma mniej wiecej przebiegać ,może se coś podpatrzysz:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polik

co prawda na budwie kolumn sie nie znam ale rada... zrob takie kolumny diy zeby wszystkim miny zbladly, i spokojnie mozna to zrobic z wkladkami od tonsila, wieze ze dasz rade to zrobic, jedne a pozadnie, zrobic tescik na sprzetach szanownych kolegow i tylko czekac ktoremu sie jadaczka zamnknie :)))))

ja CIe popieram bo wiekszosc z nich to teoretycy , dobrze im sie obgaduje samemu majac jkąś plakietke na swoim sprzecie i wydaje sie im ze DIY nie moze im dac rady bo to przeciez DIY.... wiec zrob takie kolumny by daly rade im sprzetom, poprostu postaraj sie i zrob porownanie na ich sprzecie

trzymam kciuki:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No coz jak widze pisza sami praktycy. Glosniki na Tonsilu beda mialy jeden wielki mankament: wysokie tony. Niestety wiekszosc jesli nie wszystkie kopulki tej firmy brzmia fatalnie. Po tym jak Polik zabiera sie do budowy glosnikow lepiej byloby zeby ich zrobienie zlecil komus bardziej doswiadczonemu (niekoniecznie z tego forum).

Off-topic:

Intuos mialem w domu SD 524 i sluchalem na obecnej konfiguracji i zmienilem zdanie. One nie sa zle - one sa bardzo zle. Brak im rownowagi tonalnej maja przejaskarawiony przelom srodka i gory. Usiluja pokazywac szczegolowosc a piaszcza dzwiek. Generalnie brak im rownowagi tonalnej. Nawet za 50-70zl dlugo bym sie zastanawial. Rozumiem ze chcesz promowac polskie produkty ale prosze zastanow sie chwilke zanim napiszesz cos o brzmieniu i zaczniesz pisac peany pochwalne.

Witaj Disco,

Właśnie rzuciłem okiem na forum, wzięła mnie grypa i nie chce puścić, więc nadrabiam zaległości. Widzę że znowu mocujesz się z Intuosem a mnie "się coś" przypomniało..

Otóż ostatnio zgłupiałem (to ta grypa) i wziąłem na próbę rzeczone Pioniery 1000, chyba tak toto nazywa się. Moja krótka recenzja, bo słuchałem tego krótko. Nawet bardzo krótko: Dawno już większego g. nie odsłuchiwałem. Tandetno-efekciarskie, podbicie w okolicy 9kHz, gulgoczący bełkot na basie. Jeśli one wygrzeją się do kulturalnej postaci to ja jestem dziewica orleańska. Graaf w naszej korespondecji tylko stwierdził: "jakoś nie jestem zdziwiony, tak podejrzewałem:))"

Tylko proszę, nie przywalaj intuosowi, to jest info dla Ciebie:)

Pozdrawiam!

gagacek

Trochę sensu poproszę.

Opps... To miało iść na priv. Głupota ma nie zna granic. Wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszam!

Trochę sensu poproszę.

Ja mam Altusy 300, które zakupiłem jakieś 8lat temu. Napędza je Technics SU-A900 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pod tym adresem można kupic za 1200zł zestaw lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Mi ich dźwięk bardzo się podoba, choć mam R4 za 15tyś to nie uważam że Altusy odstają. Jedynym mankamentem jest to że jest mało szeroka scena i przy oglądaniu filmów potrzebny jest centralny. Poza tym basu (choć może nie najlepszej jakość,ale dla normalnych ludzi jest ok) jest bardzo dużo. Dla dowodu podam, że w pokoju 30mkw umieściłem Altusy wraz z 400Watowym sub na Hypexie i Peerlesie XXLS 12" i sub wcale nie dawał wiecej basu, dodam że prawie był nie zauważalny przy b.głośnych słychaniu muzyki.

Jednym słowem gorąco polecam Altusy jesli ktos ma miejsce żeby gdzie je postawić. To że mają gorszą średnice i góre można się przekonać dopiero przy postawieniu dobrze zgranego zestawu za ponad 10-15tys. Jednym lepszymi głośnikami dla mnie do 4tys od nich są R2 bo pokoj 40mkw wspaniale wypełniają,że podłoga czasem moze zadrżeć. W porównaniu do JBL Nordrighe to zdecydowanie wybieram Altusy bo są 8Ohm a JBL-4Ohm, poza tym Altusy mają dużo lepszą góre,bo w Jbl prawie nie słychać tweestera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Absat nie myl zintegrowanego badziewia z przyzwoitka koncowka. SE A 5 jest calkiem niezla ale pochodzi z lat 80-tych. Byla jeszcze SE A 3. Technics zreszta skonczyl sie latach 80-tych. A na pozostala czesc wpisu moge jedynie radzic zebys wiecej sluchal.

to co proponujesz z takimi gabarytami i za takie pieniadze? Kode, która wogóle nie gra? Dźwięk między róznymi sprzetami da się rozróżnić tylko przy postawieniu jednego i drugie dopiero wtedy można doszukać się rożnic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.