Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - klon Corda HA-1

PJotr

Rekomendowane odpowiedzi

również dzięki za info.

p.s.

niektóre firmy rezygnują z poczty, możę grupowe zamówienia trzeba firmą kurierską przesyłać....

Aha, takie info dla zainteresowwanych wysyłką seryjną z poczty (o tym wcześniej nie wiedzialem):

Przy ilości kopert jaką teraz miałem (~24 sztuki) pracownik poczty mógł odmówić przyjęcia standardowego 'Potwierdzenia Nadania'. Łatwiej, szybciej dla obu stron jest zastosowanie 'Książki Nadawczej'.

Wypełnia się ją na spokojnie w domu, na poczcie są tylko dopisywane numery polecocnych i po sprawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7123-100001612 1201947650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zakupiłem wczoraj Sennheisery HD650. Używane w stanie idealnym z papierami w bardzo rozsądnej cenie. Nie mogłem przepuścić takiej okazji tym bardziej, że dzięki Beardiniemu (pokłony ;-)) sprzedałem swoje HD595. Jak się osłucham to coś skrobnę.

@Bardini

Dziękuję bardzo za płytkę organizacja oraz załatwienie sprawy całkowicie profi!!

Uwaga: ponieważ dramatycznie zmieniły mi się plany DIY oddam po kosztach płytkę. Sztuk 1.

Zainteresowanych proszę na PW.

Pozdrawiam,

Artur

• 2 tygodnie później...

Po pierwsze czy wszyscy do których wysyłałem elementy otrzymali przesyłki? A po drugie kumpel odpalił Corda z kondensatorami Silver Mica na wejściu sygnału (chodzi o 150p i 220p) i efekt jest taki jakby orkiestra grała w studni. Czy może być to wina kondensatorów Silver Mica zamiast MKP?

• 3 tygodnie później...

Witam

Po pierwsze

Kilkanaście osób zamówiło PCB i cisza jak makiem zasiał. Dzieje się coś w temacie. Ludziska pochwalcie się - troszeczkę śmielej ;-) Może jakieś fotki? Napiszcie czy się wam podoba czy nie.

Po drugie

Pisałem wcześniej, że opiszę brzmienie HD650 wraz z Corda MkII. Na początku miałem bardzo mieszane uczucia. Po przesiadce z HD595 byłem ZAŁAMANY. 650-ki brzmiały wręcz anemicznie. Znam te słuchawki bo słuchałem ich wcześniej na innym sprzęcie i brzmiały zgoła odmiennie - znakomicie. HD650 mają wyższą impedancję od 595 i ogólnie mam wrażenie, że Corda lepiej spisuje się ze słuchawkami o niższej impedancji. Po kilkunastu dniach sytuacja zancznie się zmieniła. Człowiek od którego zakupiłem HD650 widocznie nie kłamał mówiąc mi przy sprzedaży, że na słuchawkach tych przesłuchał dosłownie kilku płyt a potem odłożył je do pudełka i zamknął w szafie na 2 lata. W tej chwili sytuacja wygląda tak, że 650-ki zaczynają się wygrzewać i zaczyna to brzmieć co najmniej bardzo dobrze. Fajny sprężysty basik, dobrze zrównoważony (jest go mniej niż w 595 mimo, że charakterystyki pokazują coś zupełnie innego) i niesamowita przestrzeń i czystość w pozostałej części pasma. A najwięcej i tak zależy od realizacji płyty, której się słucha. Na płytach naprawdę dobrze zrealizowanych słucha się na tym kompleciku naprawdę przyjemnie. Niektóre płyty brzmią wręcz genialnie. W tej chwili idzie wszystko ku lepszemu, ale myślę, że nie jest to pełnia możliwości tego wzmacniacza i słuchawek. Pażywjom - uwidzim. Napiszę o zmianach (jeżeli takie zajdą) jak słuchaweczki się wygrzeją.

Pozdrawiam

Witam

Takze obserwuje ten temat, ale cisza jak makiem zasiall ;)) plytki doszly do zamawiajacych? ktos jeszcze to poskladal? interesuje mnie porownanie tego wzmacniacza do jakis znanych oglnie konstrukcji, moonwalk, forum, paradox.. ? moze jakas full lampa? ;)

Witam.

U mnie już wkrótce będzie rozruch wstępnie wstawiłem trafo 2x14V bez obciążenia za stabilizatorami jest 15V, ciekawe jak będzie pod po podłączeniu całego układu.

Zamiast potka 2x10k mam 2x20k czy będzie dobry w tym układzie?

• 2 tygodnie później...

ma ktoś na sprzedarz płytkę PCB do tej Cordy? mile widziane pozostałe elementy ;))

ps. ktoś może podać wymiary tej płytki, bo chyba nigdzie w temacie nie padły...

Wymiary płytki: 17,2 cm na 10 cm.

Swojej płytki nie sprzedam, bo mam zamiar poskładać w końcu ten wzmacniacz, tylko że na razie nie mogę skompletować wszystkich części. Głupiego rezystora 15 MOhm nie można nigdzie dostać, nawet ze stabilizatorami 15V jest problem, żeby były z jednej firmy. A o Panasonicach TSHA, to już można zapomnieć, trzeba będzie poszukać innych kondensatorów.

Chyba że ktoś ma akurat na zbyciu?

rezystory mozesz kupic 4x5M i 4x10MOhm i polaczyc szeregowo (ja kupowalem Beyschlag w rezystory.net). Stabilizatory na + i - tej samej firmy kupisz w TME i od razu mozesz tam kupic wszystkie kondensatory foliowe (Wima)

Panowie

Jeśli chcecie użyć niskiej obudowy, to sugerowałbym Panasonic TSHA. Tu możecie zobaczyć przymiarki frontu/tyłu przed anodowaniem. Ja użyłem obudowy Fisher AKG 105 46 200, dlatego nie ma na pcb otworów montażowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, jeżeli ktoś ma na zbyciu Panasonic TSHA: 4700 i 3300uF to chętnie odkupię. W Farnelu od dłuższego czasu brak 4700uF, a w RS nie chcę przepłacać. W zasadzie to brak tych kondensatorów powstrzymuje mnie przed ukończeniem tego projektu...

P.S. Jeśli ktoś potrzebuje Alpsa 2x10K logarytmicznego to można nabyć tutaj www.madral.pl.

Dodałem szybki przewodnik montażu:

Ukryta Zawartość

Na razie tyle, jak będzie potrzeba uzupełnię o potrzebne informacje.

Ukryta Zawartość

jako ze mialem potka 2x50k i nie bylem zbytnio zadowolony z brzmienia wylutowalem go obchodzac w ten sposob filtr wejsciowy i... zaczelo grac :) Pojawila sie gora, pojawil sie bas i pojawila sie energia, ktorej najbardziej mi brakowalo. Tak wiec nie ma co sie spieszyc z uruchamianiem bo mozna sobie popsuc cala przyjemnosc.

Tak na marginesie radze najpierw posluchac bez wlutowanych elementow filtru

Jedną płytkę mogę po kosztach odstąpić. Aby było sprawiedliwie, kto pierwszy ten lepszy

:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.