Skocz do zawartości
IGNORED

XINDAK - WZMAK - ZA I PRZECIW REALNIE

sharky5

Rekomendowane odpowiedzi

Habakuka, 30 Maj 2007, 00:43

> mam zamiar kupić 6950 lub 6950V, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym się różnią

Pogrzeb w forumowej wyszukiwarce. Opisywałem moje wrażenia z porównania tych dwóch wzmaków. A oprócz mnie jeszcze kilka osób.

musi pasować do V2 akkusa, bo brzmienie tych węglowych Uscherów jest przepiękne i to jest najważniejszy aspekt, który musi spełniać, reszta się nie liczy, najwyżej zmienię, mam już dość jasnych wzmacniaczy i ,, chudego" dźwięku, mój ulubiony instrument jakim jest saksofon potrzebuje pilnie dużo masy....

Habakuka, 30 Maj 2007, 14:50

>musi pasować do V2 akkusa, bo brzmienie tych węglowych Uscherów jest przepiękne i to jest

>najważniejszy aspekt, który musi spełniać, reszta się nie liczy, najwyżej zmienię, mam już dość

>jasnych wzmacniaczy i ,, chudego" dźwięku, mój ulubiony instrument jakim jest saksofon potrzebuje

>pilnie dużo masy....

Pogadaj z jaro4444 - on ma Xindaka i Uschery. I jest zadowolony. A teraz chyba nawet ma w domu V2 czy A3 (nie pamiętam).

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>>>musi pasować do V2 akkusa, bo brzmienie tych węglowych Uscherów jest przepiękne i to jest

>>najważniejszy aspekt, który musi spełniać, reszta się nie liczy, najwyżej zmienię, mam już dość

>>jasnych wzmacniaczy i ,, chudego" dźwięku, mój ulubiony instrument jakim jest saksofon potrzebuje

>>pilnie dużo masy....

sluchal ktos z Was monoblokow XA8800MNu? Jakies wrazenia moze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tu najnowsze wieści dotyczące wzmacniaczy lampowych Xindaka

>>>News on the CE certification for tube amplifiers

Our company has decided that we will begin to apply the CE certification for most of tube

amplifiers before this July. The model we will applied for CE-approved this time, will

include all of our current tube amplifier but excluding VP-2 and V50.

Habakuka, 30 Maj 2007, 14:50

>

>>musi pasować do V2 akkusa, bo brzmienie tych węglowych Uscherów jest przepiękne i to jest

>>najważniejszy aspekt, który musi spełniać, reszta się nie liczy, najwyżej zmienię, mam już dość

>>jasnych wzmacniaczy i ,, chudego" dźwięku, mój ulubiony instrument jakim jest saksofon potrzebuje

>>pilnie dużo masy....

Habakuka wykręcałem się na PW od jednoznacznej odpowiedzi, namawiałem Cię do osobistego posłuchania ale ok spróbuję tu:

- Wzmak XA6950V zapewnia bardzo miły dźwięk - nie za ostry górą, doskonała średnica, ciepła i potężna podbudowa basowa, potężna moc i doskonała kontrola kolumn nawet przy cichym słuchaniu. Taki potężny, łagodny olbrzym potrafiący się czasem wnerwić i pokazać pazury, jak chce to szarpie każdymi kolumnami. Całe to ciepło, potęga, dynamika dołu i przyjemność słuchania odbijają się jednak minimalnie na rozdzielczości i scenie. Za to można być pewnym, że nie jest anorektykiem i nic nie zepsuje w systemie. Polecam jednak do niego, w zestawieniu z V2, dość jasne i żywe CD.

- XA6200 - inna szkoła brzmienia. Fakt wzmak gra dopiero dwie doby ale od ok 20 godzin nie zmnienia już brzmienia. Minimalnie mniejsza moc i kontrola (do V2 i tak za duża), większa równowaga tonalna w całym paśmie - dół ciut lżejszy jak w XA6950V za to szybszy i nigdu nie ma się wrażenia wleczenia. Średnica doskonała. Góra - tu jest główna różnica - doświetlona i żywsza. Przez to lepsza scena. Ale ma to też swoje minusy - potrafi zakłuć sybilantami. Polecam neutralne CD. U mnie gra chwilowo z CD-06 i tworzy to wspólnie doskonały komplet.

W sumie postarałbym się posłuchać obu na Twoim miejscu. Jednak ostateczny wybór będzie głównie zależał od źródła. Jeśli jest jasne to zapewne wybierzesz XA6950V a jak ciemniejsze nieco to bardziej podpasuje Ci XA6200. W sumie sam jestem w kropce i nie wiem co zostawić teraz w domu czy 6200 czy też 6950V ;)

Jeśli jesteś z Wawy lub tu będziesz to wpadnij posłuchać XA6200 bo swojego XA6950V pożyczyłem na parę dni koledze do testów kolumn.

jaro4444>

jak bys wiedzial co zostawiasz to napisz jeszcze o wyborze :-) Na liste zakupu spod znaku Xindaka wciagnalem wlasnie XA6200, XA6950 no i mysle jeszcze o XA8800Mnu, ale tych chyba malo kto slyszal.. albo sie ukrywaja

AmAdeuz monobloki są wykonane ślicznie, ale komplet tych końcówek + pre to już nie ta liga cenowa. Te XA8800Mnu słuchał tylko chyba pracownik sklepu w Regułach ;)

Nie zapamiętałem dokładnie w piątek, ale są dwie wersje pre albo końcówek - tranzystorowa i lampowa. Lampa ponoć gra lepiej.

No inna liga, ale moze warto..

To o czym piszesz to tyczy sie chyba pre, moze zmieniajac lampki da sie jeszcze cos wiecej z niej wyciagnac, ciekawe czy w 6200 cos takiego przelozy sie na jakas poprawe...(sprawdzales kerikawon w swoim? ;-)

"Jest jednak sposób na znaczące poprawienie dźwięku: Xindak przychodzi z zainstalowanymi lampami firmy JJ, które nie grają tu za dobrze. Znacznie lepiej będzie z lampami Valvo, które wypróbowałem – wokal się nieco przybliżył, a przejście między górą i środkiem się wyczyściło. Ogólny charakter dźwięku pozostaje bez zmian, jednak wszystko jest nieco lepsze. Ograniczenia wzmacniacza będą się wówczas objawiały tym, że instrumenty brzmią w wygładzony sposób, jakby je wypolerowano, jakby jeździły po teflonowej powierzchni. Efekt będzie wyraźnie słyszalny z drogimi kolumnami, jednak nawet z tanimi kolumnami DLS R50 (test w tym numerze HFOL) raz zlokalizowany, gdzieś tam będzie. Zagrajmy jednak, z nowymi lampami, coś z mniej wyrafinowaną realizacją, jak np. płytę „Careless Love” Madeleine Peyroux (Rounder/Universal Music, 836601, CD) i wspomniane różnice stają się jeszcze mniej widoczne."

Ukryta Zawartość

Ja nie mogę grzebać bo to na razie egzemplarz testowy. Ale pożyjemy zobaczymy ;)

Ukryta Zawartość

dzieki, jednak skleroza nie boli... czytalem ten artykul juz jakis czas temu. Trzeba sie bedzie najwyzej przejechac do audiostrefy do Poznania i posluchac ich. Z tego co piszesz mozna zalozyc ze 6200 ma generalnie bardziej rozjasnione brzmienie od 6950 (6950V i 6950 powinny brzmiec podobnie)

Też nie do końca - każdy jest ciut inny. Zostaje samemu posłuchać ;)

Z doświadczeń z CD Muse 2.0 spróbowałbym lampy Siemensa militarnej Gold Pin. W CD przeniosła go o klasę wyżej w każdym aspekcie.

>>>jaro4444

Xindak potrafi zaskoczyć - DAC 5 miał zainstalowanego fabrycznie EH :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris_k, 10 Cze 2007, 11:01

> Xindak potrafi zaskoczyć - DAC 5 miał zainstalowanego fabrycznie EH :)

Ja tylko nie jestem pewien, czy to faktycznie fabryka, czy może... jaro4444... ;)

jaro4444, 10 Cze 2007, 11:28

> Snajp ja się tylko przyznaję do Musa 2.0 :)

> Z DAC 5 nic nie kombinowałem, ale kto wie co robili w Polpaku ;)

Qmam. Może więc kerikawon będzie coś więcej wiedział? :)

Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że EH dają w serii... Z drugiej strony - ten EH miał na bańce napisane "made in China", więc kto wie...? :)

Według mojej wiedzy wszystkie lampy były fabryczne jedynie podobno gdzieś krąży muse 2 z lampą którą zapodał do środka Jaro właśnie .Ktoś będzie wygrany ........

Bardzo dziękuje wszystkim za moc prywatnych wiadomości, jak już pisałem wcześniej jestem bardzo zadowolony ze wzmaka i zawsze będe popierał jak to niektórzy nazywają"chinolskie produkty" - żal wg mnie to tylko to, że my nie potrafimy wyprodukować czegoś takiego w tej cenie. Produkty są naprawde dobre i polecam, sposób zakupu tez nieryzykowny, sprawdziłem to wiem, dobra koniec wymądrzania.

Teraz sam chcę dobrać głosniczki i czekam na jakieś pomocne informacje od osób, które posiadają coś podobnego, chodza za mną "ushery" - ale może jest jakas alternatywa - lepsza, proszę o pomoc !

Ja gram na 20m2 , aktualnie mam podłączone Ushery X-719 /jest w tej chwili promocja w audiofascie/ ale

słyszałem też Paradigmy 40v4 /co prawda nie jest to moja szkoła brzmienia/ ale wyjatkowo dobre zestawienie.

"Gadaj z jaro 444 zrobi ci głośniczki aż miło ."

Nie robię zarobkowo głośników. Mogę udzielić porad, podać co i gdzie kupić, za ile, ... Lecz generalnie nie robię zarobkowo kolumn.

To co czasem sprzedaję to konstrukcje, które ustępują miejsca nowszym projektom.

Tyle tytułem sprostowania ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.