Skocz do zawartości
IGNORED

Opony do auta!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydownaie najlepszymi oponami na suchym są moim zdaniem Bridgestone'y Potenza/Turanza - twarda opona do ekstremalnej jazdy na suchym asfalcie, na deszczu już nie są takie dobre, ale np. Micheliny Energy są bardzo przeciętne i na suchym i na mokrym.

>zyzio

co do geometrii pelna zgoda (zakladam, ze rozmawiamy o zadbanych, serwisowanych autach a nie o takich ktorych wlasciciele tylko leje benzyne i twierdza ze sa super po 10 latach i do nich nic nie dokladaja, bo na drodze co km nie gasna).

Czy o Bridgeston-ach (turanza) piszesz z wlasnego doswiadczenia, czy opierasz sie na testach adac (w ktorych rzeczywiscie dobrze wypadaja), bo tez o nich myslalem, ale testom jakos z natury niedowierzam.

=> marius

Z własnego doświadczenia, ja wymieniam opony co 30 tys. km z powodu ostrej jazdy, mimo przekładek z przodu na tył wszystkie cztery po takim przebiegu są u mnie łyse, obecnym autkiem przejechałem 140 tys. km więc trochę opon przerzuciłem ;))) miałem Potenzę, teraz mam Turanzę 195/60 R 15 H - obie są super na suchym :)

Panowie, moje nowe auto kupiłem z jakimiś Matadorami na kołach (?). Można na tym przetrwać jeden sezon, czy warto od razu zmienić na jakieś markowe? Na razie jeździ mi się na nich dobrze i w miarę cicho, ale nie wiem czy aby życia nie ryzykuję :-)

Po tak krótkim użytkowaniu trudno mi jednoznacznie sie wypowiedzieć na temat hałasu generowanego przez te opony, ponadto zmieniłem je bezpośrednio po zimówkach.

Hałas generowany przez stare opony (letnie - jakieś no name) już zatarł mi sie w pamięci. Pół roku w końcu minęło.

Jedyne co w tej chwili mogę powiedzieć o tych Daytonach to to, że auto jakby trochę twardsze (2.2 atm), jednak w zakrętach zdecydowanie pewniejsze i co ciekawe pomimo wrażenia utwardzenia zawieszenia jakby mniej odczuwam różne dziury których jak to zwykle znowu trochę przybyło.

Odnośnie hałasu to bardziej słyszę szum powietrza przy odkręconej szybie niż te opony, jednak na asfalcie typu pumeks hałasują tak jak wszystkie, zresztą.

chciałem tylko przestrzec przed firma CEAT. Dałem się na mówic na budżetowe zimówki i okazało się, że po zimie (10 tys) sa już w zasadzie do wyrzucenia. Fakt, ze zima była ciepła co może przyspieszyło zużycie, ale na pewno nie powinno to sie tak skończyć.

• 3 miesiące później...

Nie majac doswiadczenia w zakupie opon, szczegolnie w Polsce, szukam porady dotyczacej cen ogumienia zimowego. Przegladajac kilka ofert internetowych pl, odnioslem wrazenie, ze propozycje moga byc obecnie ze wzgledu na sezon nieco ubogie. Szukam czegos dobrego w rozmiarze 265/70/17. Czy Stomil, lub inny wytworca w Polsce ma relatywnie nizsze ceny od zachodnich producentow, ale rownie dobre produkty? W stanach zasugerowano w tym rozmiarze Bridgestone Blizzak DM-Z3 (4 sztuki 1,630.- zl), lub Winterforce M+S ten sam rozmiar (4 sztuki 990.- zl.).

Stomile maja bardzo bardzo dobre powodzenie na zachodzie(Europy). Farmerzy cenia sobje te opony na kombajnach i tratkorach. 265/70/18 to chyba tez maly kombajn lub maly plug dp sniegu???

Stomili na sam. osobowych nie widzialem.

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.