Skocz do zawartości
IGNORED

CD Cambridge Audio Azur 640 Cv2

Krys

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać wasze opinie na temat charakteru dźwięku ww. CD.

Słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat tego klocka. Zastanawiam się czy będzie pasował do mojego zestawu:

- HK 630 ( wiem, że wielu z zacnych forumowiczów nie toleruje ampli. w stereo, ale muszę się tym zadowolić )

- JBL E 90.

Co do kabelków to zastanawiam się nad :

- Albedo Flat One

- VdH Integration Hybrid

Czego oczekuję od źródła dźwięku jakim jest CD:

- Dźwięku z dużą ilością powietrza, bez natarczywości

- Szczegółowość

- Ocieplenie dźwięku.

Zdaję sobie sprawę, że mój zestaw nie jest wysokiego polotu, ale muszę kupić CD z interkonektem do 2300PLN.

Tylko jakie przypasuje?

Pozdrawiam i proszę o wasze opinie !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/32205-cd-cambridge-audio-azur-640-cv2/

>Krys

>Czego oczekuję od źródła dźwięku jakim jest CD:

>- Dźwięku z dużą ilością powietrza, bez natarczywości

>- Szczegółowość

>- Ocieplenie dźwięku.

Swojego czasu miałem Azur 640 Cv2 w domu przez dwa tygodnie i mogłem go spokojnie przetestować:

- gra zdecydowanie jasno, ma nadmiernie wyeksponowaną górę, która w moim pojęciu jest natarczywa

- o ociepleniu dźwięku możesz zapomnieć

- podsumowując nie polecam

Lekko ocieplony dźwięk uzyskasz na CD-kach MF lub Roksan-ie, bardziej na Thule. W podanej przez Ciebie cenie pozostaje sprzęt z drugiej ręki. Ewentualnie z nowych, różne opinie tutaj słyszałem o tańszych Denonach z serii 1500 i 700. Sam nie słuchałem - musiałbyś sam posłuchać.

p. deep

co do 1500ae i 700AE- to jeśli nie zależy Ci na płytach sacd to nie warto dopłacać do 1500ae-różnica w jest marginalna, w ślepym teście nie masz szans wychwyciś różnicy. 700ae to uniwersalny cedek i powinien dobrze zagrać w twoim systemie.

co do azurka v2 to nie jest aż tak traficznie , z denonem 1500ae spisał się znakomicie (lepiej niż dcd1500ae)-słuchałem w konfiguracji pma 1500ae+ ca640v2+rls (najmniejsze monitory chyba nazywają się elara)+połączone flat one. Było i ciepło i detalicznie, basik też bardzo dobrze schodził nie mówiąc o ładnej przestrzeni jaką cały zestaw budował-dla mnie bomba. następnie głośniki zamienione na audiowave -(świeży model na seasie) było również dobrze (ale w tym zestawieniu bardziej detalicznie).

sam szukam dobrej oferty 640v2 , zastanawiam się jescze nad advanced acoustic do mojego 1500ae, myśle też o atollu np model 80.

pozdrawiam

W pełni zgadzam się z Deepem, Kambodża to totalna porażka dźwiękowa. Góra przejaskrawiona, średnica chuda i sucha, dół słaby, choć przynajmniej z kontrolą.

Co do Denona, rozważ DCD 700AE, to znakomity cedek, detaliczny, lekko ciepły z wyeksponowaną i nasyconą średnicą, na dobrym okablowaniu np. VdH Integration Hybrid nie można mówić o jej odchudzniu jak w CA. Ponadto jeśli za wzmocnienie ma odpowiadać ampli, któe przecież gra ostrzej i chłodniej niż wzmaki stereo, to zakup lekko ciepłego cedeka to konieczność w Twoim przypadku. Osobiście gorąco polecam, przynajmniej przesłuchać DCD 700AE.

Kambodża to totalna porażka dźwiękowa,

Roland nie przesadzaj, dam sobie ręke uciąć że w ślepym teście (640 v 700ae) skuteczność wskazania tej jak piszesz" totalnej porażki" nie będzie przekraczała 50% na 10 odsłuchów w tych samych warunkach.

Wiec takie opinie jak Twoja są totalnie ekstremalne. Na tym poziomie różnice są marginalne i wyłapać jest je bardzo ciężko.

> sieko

Co do różnicy w klasie brzmienia między 700 a 1500 to ta jest i to spora moim zdaniem warto dopłacić parę setek. Ponadto mając na względzie np. używanie go jako transport do DAC-a 1500-ka ma lepsze zasilanie i lepszy transport. Pomijam wyjsćie cyfrowe coax. i odłączana sieciówkę. Ogólnie nowe Denone grają niezmulonym basem bardzo dobrze kontrolowanym, średnicą ocieploną i szczególową, góra lekko złagodzona ale przejrzysta. SACD jest bo jest i tyle :-). Jak to ostatnio ma miejsce w świecie audio i obiegowych opini Denon gra "niedenonowato" tak nowe Triangle grają "nietrianglowato" itd. itp.

Podsumowując jeśli już to Denon lub Marantz naprzykład ale nie Azur 640Cv2 - być może 740-ka zmieni tę opinię.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem tego CD-ka przez dwa tygodnie podpiętego pod wzmacniacz lampowy PrimaLuna PrologOne.

To jego lekkie rozjaśnienie na górze w połączeniu z lampą wypadło ciekawie a z tranzystorowym

Xindakiem XA6950 już niestety trochę gorzej.Dla kogoś kto lubi taki dzwięk i zastosuje odpowiednią

aplikację może się sprawdzić .

Niestety im dłużej sie go słucha wychodzą wszystkie jego wady, ja wytrzymałem z nim dwa tygodnie.

heh zupełnie Was nie rozumiem. Jedziecie po CA 640v2 a zachwycacie się kiepskim Denonem ( z ocieploną średnicą ). Ca jest dużo bliżej neutralności niż Denon. Pamiętać jednak należy, że CA w kiepskim towarzystwie nie zagra dobrze. Trzeba wybierać zestaw a nie samo CD.

Podłącz tego CDeka pod dobry wzmacniacz i dobre kolumny a zobaczysz co potrafi. Podłącz pod kiepskie a zobaczysz jak być nie powinno.

To nie CA jest słaby, to Wasz system zagrać nie umie z tym CD.

Dziękuję wszystkim za swoje uwagi. Widzę, że zdania na temat ww. CD są podzielone.

Nasuwa mi się pytanie:

Czy ktoś próbował podłączyć CD CA 640v2 do Harmana i JBL-i ?

Do kolegi Skibus'a

Z tego co znalazłem w wyszukiwarce miałeś sporo do czynienia z CA.

Jak byś scharakteryzował dźwięk z 640v2

Rolandsinger

Z tym ampli. nie ma takiej tragedii bo jest on w stereo jednym z bardziej muzykalnych amplitunerów. Jeżeli ktoś miał okazję posłuchać to wie o czym mówię. Nie twierdzę też, że gra Hi-End'owo. Raczej porównałbym do średniej klasy wzmacniacza.

Pozdrawiam !!!

Ja miałem przez prawie rok ten kompakcik i w sumie byłem z niego zadowolony. Faktycznie gra jasno, ale gdy wzmacniacz gra naturalnie lub jest ciemny to nie przeszkadza. Ogólnie całkiem fajny sprzęt, ale nie ze wszystkim dobrze zagra. U mnie z Exposurem i Studio 20v3 grało całkiem fajnie, choć momentami troche brakuje mu dołu. Jeżeli chcesz ożywić brzmienie to jest to fajny kompakcik. Ale żeby mieć więcej spokoju to poszukaj czegoś innego.

Myślę, że najlepszym sposobem będzie wpłacić kaucje, zataszczyć klocka do domu i zobaczymy.

Miałem okazją słuchać z Harmanem CD CA 340C. Nie było tragedii. Ponieważ CA640 jest dokładniejszym źródłem dlatego powinno być całkiem nieźle, zakładając że trójka braci CD CA Azur gra w podobnych barwach.

Dzięki wszystkim za informację !!!!!!!!!

Pozdrawiam !!!!!!!!!

>Czy ktoś próbował podłączyć CD CA 640v2 do Harmana i JBL-i ?

No niestety jak dla mnie zagrało to fatalnie ( odsłuchiwałem tylko w salonie ( e80+ HK Legend ( mam nadziję, że nie pokręciłem )).

>Z tego co znalazłem w wyszukiwarce miałeś sporo do czynienia z CA.

>Jak byś scharakteryzował dźwięk z 640v2

Dźwięk neutralny, analityczny, bardzo szybki i precyzyjny. Gra bardzo sterylnie.

Sporo osób zarzuca, że ma mało basu. Niestety się z tym nie zgodzę. Ma basu tyle ile trzeba. Dla mnie większość sprzętu w zakresie basu gra podbitym wyższym basem ( widać taka moda ). Dużo osób uznaje to za naturalne, ja zdecydowanie nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.