Skocz do zawartości
IGNORED

Przysmaża mnie na średnicy

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

A pamietasz jak dłubałeś takie śmieszne kolumny na Visatonach pod marką Valker V-171 :)

Tam ci chyba to spier... zwrotnicy nie wyszło na dobre dla nagród :)))

Nie mógłbyś choć raz za tak astronomiczne ceny zrobić czegoś z liniowa charakterystyką?

eh, jaki ten swiat jest maly...pamietam te Volkery, to chyba jeszce w ubieglym wieku bylo, ale nie mialem pojecia, ze to praprzodek AA. czego to sie czlowiek na forum nie dowie... :)

Były Valkery, były :) Tam to było wszystko pokopane.

>>Qubric,

Zastanawia mnie dlaczego dajesz wiare jakimś pomiarom, które były robione w zwykłym pokoju mieszkalnym i dlaczego nie konfrontujesz ich z pomiarami, które były robione w The Hi-End? Tam pomiary wyglądają trochę inaczej.

A poza tym mierzone były Hyperiony II a Kobayashi ma III, które nie były mierzone nigdzie. II były 4 omowe a III są 8 omowe, więc to są jednak trochę inne parametry, no nie?

A poza tym to jak to w końcu jest? Słuchamy muzyki czy oglądamy pomiary?

AudioAcademy, kobayashi słucha muzyki, ale cos go przysmaża na średnicy:)

I tu pomiar daje jakas odpowiedx. Nie jest powiedziane, ze bezie "lepiej",

tylko moze mniej w Twój gust, a bardziej w jego.

Jak wszystko jest OK, to na pomiary chyba nikt nie patrzy ?

Pozdrawiam

Foxbat, nie zamierzałem w ogóle reagować na twoje wpisy, ale teraz nie mogę nie reagować, bo podle kłamiesz. Grafton nigdy nie twierdził że Audio Academy to lipa.

A tuningować kolumn Audio Academy nie zamierzam. Skoro Michał pojawił się w tym wątku, to może podpowie koledze Kobayashi co skorygować żeby go nie "przysmarzało". Jako konstruktor tych kolumn pewnie zrobi to najlepiej, bo wie co tam w środku siedzi.

McGyver

No fakt, sam wiesz co pisales jako Grafton :D I masz czelnosc pisac per "Michal"?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat, ja Cię bardzo proszę... McGyver przecież się nie narzuca. Zainteresował się tematem (nie on jeden przecież), całkowicie altruistycznie zaproponował mi nawet rozwiązanie, życzył powodzenia. O co chodzi?

McGyver, napisz mi tu, kto kogo zlapal na klamstwie :)

kobayashi, ok! akurat Ciebie przepraszam! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

No właśnie .Hyperiony smażą na średnicy czy nie smażą.Dotychczasowe testy pomiarowe w prasie dotycza pierwszego modelu Hyperionów na komplecie Vif TC.

Zamieszczę dwa wykresy pomiarowe z dwóch różnych czasopism ale tego samego modelu kolumn.

Teraz pytanie dla fachowców.Czy różnice w wykresach moga być spowodowane rozbieżnością parametrów głośników ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-426-100006022 1174380868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leszku, miałeś zły format pliku. Teraz powinno być coś widać.

Ukryta Zawartość

post-10979-100006018 1174382872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Ja wierzę w ten pierwszy wykres. Ten drugi wygląda jakby z wysokością mikrofonu nie trafili w centrum akustyczne (albo wręcz przeciwnie - trafili tylko to nie był standardowy 1m od podłogi).

Pasmo w okolicach 1-2khz odpowiada za subiektywne wrażenie głośności i czytelności głosów. Podbicie 4khz to prawdopodobnie nieodfiltrowany break-up papierowej membrany.

Myślę ze AA nie będzie miał problemu ze zrobieniem wersji LE dla tych, którzy niekoniecznie patrzą na zdobywane gwiazdki w kolorowych pisemkach (zwłaszcza tych nie wykonujących pomiarów), za to mają dobry słuch i nie lubią uwypukleń charakterystyki przenoszenia.

Jak to jest? Ano tak że jak masz spieprzona charakterystykę to ją słychać (i wtedy pomiary odkrywają tajemnicę :)

PS. Valkery V-171 nie były takie złe. Gdyby nie bezsensownie duża obudowa i słaba wysokotonówka zbyt wysoko cięta to nawet ten zaciemniony charakter miał coś w sobie (poza werwą której brakowało). W każdym razie charakter odznaczał się na tle innych komercyjnych kolumn tylko niekoniecznie fajnie dla głuchych recenzentów z kolorowych pisemek (oni najwyraźniej musza mieć presence, dźwięczność i wokalistkę przed kolumną :)

A co się stało z konstrukcjami na lepszych Vifach? Była kiedyś seria Vif niższa od PL a wyższa od tego badziewia TC. Na metalowych koszach i z polipropylenowymi membranami. Miałeś coś na nich nawet - takie odpowiedniki Shanów, coś 3 drożnego. Ale jak wiedzę komercha wzięła górę ;)

generalnie jak przejrzeć pomiary w Audio ze wszystkich lat (jakiś czas temu to zrobiłem) to wychodzi, że jako liniowe można, na grubo ponad 200 mierzonych modeli, określić kilka, starczy palców jednej ręki

przede wszystkim oryginalne Nautilusy (na obrazku)

jeszcze parę jest bez zarzutu poza mniej lub bardziej podbitym basem: Nautilusy 803 (mniej), ProAc Response 5 (bardziej)

b. ładnie wyszedł też pomiar Peak Consult Empress

a reszta bez wgzlędu na cenę - konturki (bas +5 dB i więcej), piki i doły na średnicy (po 5 dB i więcej), dzikie harce na górze

większość niby +/-3 dB a nawet +/-2 dB, ale co z tego skoro oznacza 6-decybelowe piki i 6 decybelowe podbicie basu względem niższej średnicy?

normę trzyma, ale to koszmar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat to co pokazałeś raczej nie świadczy o dobrej integracji głośników. Jest też brak basu - pewnie obudowa zamknięta. Zrobił się dołek w okolicach częstotliwości podziału. Ale dobre jest wygładzenie w podzakresach.

A te podbicia basu mogą tez wynikać ze złożenia charakterystyk pomiarów w polu bliskim. Na to bym akurat uwagi nie zwracał.

Ponadto z lepszych głośników o dużych magnesach i sztywnych membranach zazwyczaj wychodzą kolumny o większej nierównomierności charakterystyki i daje się to bardzo strawnie słuchać - na pewno lepiej niż zafalowania z kolumn na słabych głośniczkach z małymi magnesami. Oczywiście najlepiej mieć i jedno i drugie.

Re: Qubric, 20 Mar 2007, 12:31

>Akurat to co pokazałeś raczej nie świadczy o dobrej integracji głośników.

ja wiem - nic co pokażę nie może być dobre ;-)

>Jest też brak basu -

>pewnie obudowa zamknięta.

brak basu?!

mógłbyś coś bliżej? powiedz - co widzisz na wykresie (konkretnie w liczbach)

>Zrobił się dołek w okolicach częstotliwości podziału.

ok. 2 dB i wąski

to jest nic w porównaniu do tego co pokazała w tych pomiarach konkurencja (99%)

>Ale dobre jest

>wygładzenie w podzakresach.

nawet bardzo dobre - w zasadzie najlepsze z tego co pokazało Audio

>A te podbicia basu mogą tez wynikać ze złożenia charakterystyk pomiarów w polu bliskim

te pomiary mają pewnie swoją specyfikę, choć oni starają się pokazać mniej więcej to co się słyszy

ale te podbicia wcale nie były powszechne - tak z 50% mierzonych kolumn je wykazywała

także nie sądzę by był to artefakt pomiarowy bo wtedy miałaby tak większość

chodzi o podbicia w ok. 80-160 Hz względem ok. 400-500 Hz, rzędu 5 dB i więcej (nawet znacznie więcej)

Gdybyś jeszcze wrzucił impedancję to byłoby cos więcej wiadomo o basie.

Dołek jest 4db względem wysokich. A chodzi o to że cały podzakres wysokich jest wystawiony w stosunku do podzakresu niskiego.

Za to co się nasuwa na myśl to diametralnie odmienna filozofia brzmienia niż w AA. Zauważ jak ładnie wygładził i lekko schował podzakres 1khz. Prawdopodobnie kolumny nie będą dzięki temu krzykliwe. Szkoda że nie pociągnęli tego wyrównania powyżej 2khz.

A zejście na basie jest ładne - nie wiadomo tylko czy uwzględnia bafle-step czy tak to wygląda w polu swobodnym?

Tak przy okazji te uwypuklenia basu najczęściej dotyczą głośników ze zbyt dużą dobrocią (w każdym razie tego można oczekiwać). Jak się stosuje Vify TC to niewiele można z nimi powalczyć - przecież to klasa Tesli :)

Chlopaki zazdroszcze wam :) Niedosc, ze jestem przygluchy to jeszcze nie slysze wzrokiem :)

Re: Qubric, 20 Mar 2007, 12:56

>Dołek jest 4db względem wysokich. A chodzi o to że cały podzakres wysokich jest wystawiony w

>stosunku do podzakresu niskiego.

zgadza się, ale sądzę, że lekkie odkręcenie czy skręcenie osi kolumn i pod kątem 10-15 stopni by się to wyrównało (wysokie by się ściszyły)

pewnie power response jest równiejszy niż pasmo mierzone niby bezechowo on-axis, calowe tweetery są kierunkowe >8-9 kHz

Zazdroszcze co po niektórym. Nie wiedziałem że z charakterystyki mozna odczytać gdzie jest podział :)

A już to jakie brzmienie mają dane kolumny to mistrzostwo świata.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.