Skocz do zawartości
IGNORED

Przysmaża mnie na średnicy

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Audio Academy, 20 Mar 2007, 13:40

>Zazdroszcze co po niektórym. Nie wiedziałem że z charakterystyki mozna odczytać gdzie jest podział

>:)

>A już to jakie brzmienie mają dane kolumny to mistrzostwo świata.

E tam, ci przynajmniej widza co slysza ;) Miszczostwo swiada to ci, ktozy slysza charakter dzwieku kolumn na odleglosc :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

W przypadku skręcenia kolumn najwięcej stracą najwyższe częstotliwości, a te wcale nie są na tym wykresie podkreślone. Z drugiej strony to powyżej 16khz i tak już niewiele słychać. Raczej sądzę, że tego delikatnego rozjaśnienia nikt nie zauważy ;)

AA - gdybyś przed oddaniem swoich kolumn do testu je mierzył to też nabrałbyś umiejętności słyszenia wzrokiem. A tak musisz liczyć tylko na recenzję z kolorowych pisemek typu >chwila dla debila

Qubric, 20 Mar 2007, 13:55

>AA - gdybyś przed oddaniem swoich kolumn do testu je mierzył to też nabrałbyś umiejętności słyszenia

>wzrokiem. A tak musisz liczyć tylko na recenzję z kolorowych pisemek typu >chwila dla debilaktórych nie robią pomiarów. Akurat takie brzmienie jak masz z Hyperionów można zrobić bez mierzenia

>- tylko oko, odsłuch, symulacja, poprawka, oko odsłuch poprawka... i potem już kasujemy 4300 :)

:-)) "fucking lovely!"

Jeśli ktoś chce cały test pierwszych Hyperionów z HI-END.pl to może sobie ściągnąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Qubric

Jak jesteś takim miszczem to zrób mi zwrotke do dwóch TC 18 połączonych szeregowo i do tego KT 25F.

Jeśli zrobisz lepszą od tej co mam, to będę kupował od ciebie.

Kurcze, jakie piękne rozwiązanie testów odsłuchowych - zamiast łazić po sklepach, słuchać x modeli kolumn, po prostu wystarczy obejrzeć charakterystyke pomiarową i bingo! wiemy co kupić :) Jaka oszczędność czasu i pieniędzy. Wystarczy kolumna z kreską płasko od lewej do prawej na wykresie :)))

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

zildjian, 20 Mar 2007, 14:13

>O!

>Czyżby zalążek Audio Qubricademy ?

Czyżby Qubric od początku tu działał jako kryptoreklama AA? :-) Ale się chłop maskował długo....

AA - ja nie pisałem że się da zrobić do nich lepszą. Wręcz przeciwnie, pisałem coś innego - przeczytaj dokładnie. Natomiast z byle jakich głośników zazwyczaj wydobędzie się byle jakie brzmienie... No może nie >byle jakie< ale mało poprawne.

Kt25 ??? w kolumnach za 4300 ? Nie sadzisz że to trąci cokolwiek starością, zwłaszcza w odniesieniu do ceny? To tylko taka luźna uwaga – Kt25 miałem (nie)przyjemność słyszeć w Radmorach LS30, to raczej nie jest głośnik do ekstremalnych zastosowań... Ale jak chcesz to wrzuć tu schemat zwrotki - może pokombinujemy ;)

>>Ale jak chcesz to wrzuć tu schemat zwrotki - może pokombinujemy ;)

Nie cwaniakuj mi tutaj, tylko zrób zwrotnice od podstaw. Dowinąć drucik to sobie możesz na fujarkę.

>> Kt25 miałem (nie)przyjemność słyszeć w Radmorach LS30, to raczej nie jest głośnik do ekstremalnych zastosowań...

Ja cie miałem za poważnego faceta a ty mi tu piszesz, że słyszałeś KT 25. Przy jakim podziale go słyszałeś i z jakim tłumieniem? Jesteś chyba na tyle duży, żeby wiedzieć, że ten sam głośnik może brzmieć na lekko licząc kilkanaście sposobów.

A jeżeli chodzi o ceny to zadzwoń do Totema i powiedz im: Co wy k..... , chcecie za Staffy 7000zł. Ja mogę sobie ten głośnik kupić w Tonsilu za 40 zyli i wysokotonowy za tyle samo !

Re: kris_k, 20 Mar 2007, 14:20

>Wystarczy kolumna z kreską płasko od lewej do prawej na wykresie :)))

śmiejesz się, ale niestety wśród testowanych w Audio nie było takiej

najlepsze były Nautilusy a kilka innych wypadło równie dobrze poza podbitym basem

kilka na ponad dwieście!

AA - nie unoś się bo ci żyłka pęknie. Do Totema trochę Ci jeszcze brakuje... Chociaż nie wiem może sprzedajesz już do Kanady? W każdym razie na pewno Tonsile nie są gorsze od tych pierdziałek Vify TC.

Jeśli twierdzisz, że Kt25 jest wystarczający to wyfiltruj te 4khz podbicia Vify i przytnij go niżej (może to nie problem???).

Do Totema dzwonić nie muszę. Wystarczy zadzwonić do ESA żeby kupić bardzo podobne kolumny na bardzo podobnych głośnikach.

graaf, 20 Mar 2007, 14:45

>najlepsze były Nautilusy a kilka innych wypadło równie dobrze poza podbitym basem

>

>kilka na ponad dwieście!

Był również jeden Tonsil za ok. 2kg zł i Jamo za 4kg.

Teraz wychodze, ale jak wrócę chciałbym żebyś skupił sie nad tym co czytasz.

>>Do Totema dzwonić nie muszę. Wystarczy zadzwonić do ESA żeby kupić bardzo podobne kolumny na bardzo podobnych głośnikach.

Ja o chlebie, ty o...... No własnie, czego to miało dotyczyć?

Re: zildjian, 20 Mar 2007, 14:53

>Był również jeden Tonsil za ok. 2kg zł i Jamo za 4kg.

fakt, jeden Tonsil nieźle wypadł, ale daleko mu było do Nautilusa, a do linijki to już w ogóle

a Jamo nie kojarzę

ponadto ten jeden pomiar oczywiście nie mówi wszystkiego

generalnie można by się zastanowić co w ogóle per se mówi taki pomiar :-/

AA - chciałem być delikatny, ale skoro sam się prosisz... Wystarczy zadzwonić do ESA żeby kupić tej samej klasy kolumny na niemal identycznych głośnikach o 1/3 tańsze od Hyperionów.

Nie obchodzi mnie za ile i na jak drogich głośnikach produkuje Totem. Jeśli napisałem, że uważam Hyperiony za zbyt drogie jak na ich możliwości, to dlatego że jest konkurencja w tej samej klasie.

Sorry winetou, ale jak będę miał robić kolumny za 4300, to się nie będę zajmował dostrajaniem zwrotek do kiepskich głośników, tylko od razu kupie głośniki które nie będą stwarzać takich problemów. Na tym polega DiY.

Ja tak coś czuję przez skórę, że gdyby kolumna miała idealną charakterystykę częstotliwościową to też dało by się ponarzekać w stylu "bezduszny dźwięk", "brak ciepełka" itd itp.

Chyba jednak w całym tym naszym piekiełku audio nie chodzi o parametry (boomboxy mogą mieć lepsze niż super-hiper-top-hajend) a o to jak gra. A ponieważ ile ludzi tyle gustów (a może i czasem więcej ;)) to dla każdego coś miłego się znajdzie.

A pomiary mogą co najwyżej dać pogląd czy kolumna np. zagra z lampą czy wymaga elektrowni atomowej do napędu, czy równowaga tonalna bedzie "lekka" czy "ciężka" (w sensie uprzywilejowania pewnego zakresu częstotliwości). Ale nie powie jak zagra w naszym pokoju, z naszą elektroniką. Dlatego też często są rozczarowania - bo ktoś u kogoś czy w salonie usłyszał że bosko gra - przyniósł do chałupy i... - ZONK - dudni jak w studni ;)

Qubric, a swoją drogą kobayashi napisał że gadał już z AA i coś tam kombinują coby było lepiej. Naprawdę ze świecą szukać producenta co tak dba o swoich klientów jak AA...

Ale jak powszechnie wiadomo ja jestem zbiasowany - sam mam AA i je chwalę ;)

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris, idealnie plaskie spl nie z każdymi głośnikami sie sprawdzi. Głosniki mają bardziej lub mniej swój charakter i cała sztuka jest odpowiednio to wykorzystać i zestroić.

No, ale watek jest o tym, ze kolege przysmaza, wiec juz wiadomo, ze chciałby coś zmienić...

Teraz tylko pozostaje pytanie co ?

Kiedys czytalem test Qba Sobieski(raz słuchałem tych kolumn i utkwiła mi w pamieci świetna stereofonia)...Kuba Nyka pisał, ze na pomiarach Sobieski maja lekko podbite zdaje się 1KHz, a w odsłuchach ludzie czasami nawet marudza, ze tego zakresu mogłoby być więcej.

Budowa kolumn to faktycznie nie jest prosta sprawa, ale jezeli kogoś "coś" przysmaza i pomiar pokazuje, ze dokladnie w tym zakresie jest więcej mocy to sprawa chyba jasna ?

Druga opcja to zmniejszyc tłumienie wysokotonowki w tym wypadku, wtedy proporcje dźwięku również sie zmienią i zakres sredniowysokotonowy powinien byc odbierany jako równiejszy...tylko czy basu nie bedzie wówczas za mało ?

Pozdrawiam

AudioAcademy, nie masz się co złoscic na ten pomysł z dowinieciem cewki, bo faktycznie duza szansa, ze załatwi sprawe(np1-2dB) w dosć szerokim zakresie(np od 1KHz wzwyż aż do granic pracy wooferów) i spowoduje spadek mocy wypromieniowywanej w tym przysmażajacym kolegę zakresie ...ale to pewnie wiesz :)

To najtańszy i najprostszy sposób lekkiego przyciszenia średnicy.

Wątek jest na forum, rozmowa nie odbywa sie na PW...pogdybać chyba można ?

Lubię jak mnie troche przysmaza na średnicy...;)

Pozdrawiam

>>lancaster

Pogadać zawsze mozna. Ja tam lubie gadać, ale sensownie :)

Przysmażanie na średnicy, to nie jest wina Vify TC, tylko Seasa, który w tym miejscu za bardzo daje o sobie znać, akurat na tym sprzęcie co ma kobayashi. Wcześniej nie mówił o tym zjawisku, bo miał inną elektronikę.

Jeżeli byśmy dowinęli drutu, to było by jeszcze gorzej, już to przerabiałem. Miałem chyba z 7 zwrotnic z różnymi podziałami. W przypadku kobayashiego wystarczy na dzień dobry obniżyć góre o 0,5 lub 1 dB. Jak wiecie zbocze głośnika wysokotonowego nadal pracuje i ma wpływ na środek pasma.

No ale to my sobie tylko tak gadamy a kobayashi i tak dostanie nową "równiejszą!" zwrotnice, opartą na zupełnie innej logice :)

>>Qubric

Jesteś delikatny :) ale mnie chodziło o to, że u Totema koszt produkcji ma sie masakrycznie, jeżeli mielibyśmy to przeliczać na użyte komponenty i cenę ostateczną. Mnie ganisz za to, że Hyperiony kosztują 4300zł, a Staffy Totema w produkcji kosztują znacznie mniej a cena sięga 7000zł

>> Wystarczy zadzwonić do ESA żeby kupić tej samej klasy kolumny na niemal identycznych głośnikach o 1/3 tańsze od Hyperionów.

I zgadza sie. To są te same głosniki, tylko obie kolumny grają diametrycznie inaczej. I teraz producent, który uzna, że jego kolumny grają bardzo dobrze i są porównywalne z innymi droższymi kolumnami, wywala cenę własnie taką, ile warty jest dźwięk a nie użyte komponenty. To nie jest sztuka wziąć Scany, cewke, kondensator i rezystory. Sztuką jest ułożyć dźwięk z tych głośników. Dlatego na kolumnach można nieźle zarobić.

>>Nie obchodzi mnie za ile i na jak drogich głośnikach produkuje Totem. Jeśli napisałem, że uważam Hyperiony za zbyt drogie jak na ich możliwości, to dlatego że jest konkurencja w tej samej klasie.

Wymień kilka przykładów, powiedzmy do 5000zł. Nie twierdze, że Hyperiony będą najlepsze. Ale czy każda kolumna z konkurencji zagra lepiej w każdym aspekcie? Jedna będzie miała lepszą góre, ale zbyt nijaki środek. Jedna będzie miała piękny środek, ale góre zbyt mało wyrazistą. Ja uważam, że Hyperiony nadają sie do tej klasy, ale czy je ktoś wybierze, to to juz jest podejście indywidualne.

>>Sorry winetou, ale jak będę miał robić kolumny za 4300, to się nie będę zajmował dostrajaniem zwrotek do kiepskich głośników, tylko od razu kupie głośniki które nie będą stwarzać takich problemów. Na tym polega DiY.

Zrób takie. Ja przywioze Phoebe i postawimy je obok. Nie wiem na jakich głosnikach je zrobisz, ale Phoebe przebiją je brzmieniem. Barwa u ciebie może byc lepsza, bo lepsze będą głosniki.

>>Qubric

Tak w ogóle to jesteś dobry koleś. Trzeba by sie spotkać któregoś razu i pogadać o tym i owym, bo tu na forum to raczej nie ma takiej mozliwości. Tu można sie przebijać racjami.

Zróbmy doświadczenie. Zamień sie w myślach ze mną. To ty produkujesz kolumny i ustalasz strategie dla firmy. Spróbuj podać ceny wyrobów, uwzglądnij jak największe zyski dla siebie, przy możliwie tanich głosnikach. Oceń co dzieje sie teraz na rynkach światowych, jakich głośników używa konkurencja. Czy ważne jest to, że robisz na taniej, ale renomowanej Vifie, czy używasz swoich głośników robionych na zamówienie w Chinach. No i takie tam podobne rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.