Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka klasyczna - wybitne realizacje

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Geertgen,

Co do moich kolumn,

produkuje je pewien inżynier z Bayreuth.

Ciekawostką jest fakt, że głośniki średnio i wysokotonowe są w osobnej skrzynce, nakładanej na główną, mieszczącą malutki basik (34 cm średnicy). Jest to kolumna trzydrożna.

Jeszcze nigdy nie dołączałem do wpisu zdjęć. Jak mi się to uda, na pewno je załączę.

przypomina mi to Totem model Shaman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Geertgen,

co do brzmienia moich kolumn, muszę je nazwać wyrównanym - dobry, mięsisty, szybki bas - jednak nie dominujący i nie zamazujący szczegółów, ładna, ale nie przesłodzona średnica i dobre wysokie. Trochę brakuje mi śpiewających smyczków jak mają to filharmonicy z Wiednia, ale myślę, że może to być wina wzmacniacza - Copland jest ze swej natury raczej chłodny. Myślę o zakupie jakiegoś Anglika (np. John Shearn) z moimi poprzednimi kolumnami (Spendor 23) w teście zaśpiewał wręcz rewelacyjnie.

Geertgen,

muszę dodać, że bardzo cenię moje kolumny za panoramę. W moim pokoju odsłuchowym (5,5X5,5m) znika tylna ściana i pojawia się orkiestra. W wypadku fortepianu są świetne - nie powiększają go do rozmiaru wieżowca jak i nie robią z niego pozytywki

Geertegen,

muszę Ci przyznać rację w jednej sprawie, w większości nagrań koncertów fortepianowych fortepian jest wysunięty do przodu, tak to już niestety jest, nic na to nie poradzę, moje kolumny usuwają tylko jedną wadę, nawet w nagraniach mono orkiestra nie tworzy zwartej masy.

Geertgen,

wczoraj dostałem przesyłkę z amazonu amerykańskiego i omal nie zawaliłem ważnego spotkania - chodzi o Don Giovanniego Mozarta z Karajanem, ale nie o słabe nagranie studyjne, lecz o rewelacyjne naganie z Salzburga z 1970 r. Donnę Elwirę śpiewa rewelacyjnie Teresa Żylis-Gara, filhramonicy z Wiednia wiedzą, jak się gra Mozarta, Karajan był wówczas w świetnej formie. Nagranie zostało zrobone przez Radio Austriackie, a firma Orfeo je ładnie oczyściła, tak że brzmi jak na nagranie zrobione bez zgody Karajana bardzo dobrze. Gorąco polecam!

Miałem to wpisać w zakładce co "nam w duszy gra" ale moim zdanie to sie klasyfikuje do tego wątku .Dla mnie to jest mistrzowskie wykonanie

Rolf Lislevand i jego zespół gra;

Libro Quarto D'intavolantura Di Chitarone Roma 1640 nutki napisane przez Johanenesa Hieronymusa Kapsbergera

płyta wydana w 1993r przez Auvidis (E 8515)

To że" Słowacki wielkim poeta był" to wiemy ale ci maleńcy też mają swój przynajmniej jeden celny strzał w życiu i według mnie to jest to

No i na dodatek instrumenty brzmią naturalnie tak jak to faktycznie w naturze bywało

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Muzykę czasem trzeba odświerzyć tu się udało dołączam okładkę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Fan Karajana

Akurat z Karajanem, moje doświadczenia odnośnie jakości nagrania są złe. Ale to może uraz po Pasji wg św. Jana pod batutą tegoż. A tak na marginesie - jak to możliwe, że niektóre z nagrań z lata 60. i 70. biją jakością na głowę w nagrania szacownych firm z lat 80. i 90. Czy np. DG wyrzuciło w tym czasie stare dobre mikrofony i zaczęło nagrywać na chińskich podróbkach, czy wiedza z dziedziny akustyki przeszła nagły regres?

>Rafaell

Pierwszy raz słyszę to nazwisko i chętnie przesłuchałbym tę płytę. Mam szacunek do nieznanych mistrzów od czasu, gdy na moją półkę trafiła płyta Elizabeth Wallfisch z nagraniami mistrzów z XVIII wieku. Biber, i owszem, ale Schmelzer, von Westhoff, Matteis? Tymczasem muzyka wyśmienita, świetnie dobrana, realizacja też udana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Fan Karajana, 31 Mar 2007, 11:22

>- chodzi

>o Don Giovanniego Mozarta z Karajanem, ale nie o słabe nagranie studyjne,

Słabe?? Może kobiety nie rzucają na kolana, ale Samuel Ramey? Paata Burchuladze?? Furlanetto? To ma być słabe nagranie????

>geertgen

Jakość nagrań lata osiemdziesiąte: banalna odpowiedź -- nie umieli nagrywać cyfrowo. Przedobrzali. Dlatego zabawna jest płyta z Wariacjami Goulda z 1981, wypuszczona niedawno na CD z nagrania analogowego, bo cyfrowe, ogólnie znane, jest niedobre, jak w broszurce donoszą. Tow albumie A State of Wonder, w którym jest i wersja z 1955 i ta z 1981 (może pomyliłem daty, ale pewnie wiecie o co chodzi). Na początku nagrań cyfrowych na wszelki wypadek robili też analogowo....

Chciałem polecić nagrania Hollowaya, jeszcze nie spotkałem niedobrego, sonat barokowych. Jest cała seria na ECM, ostatnio kupiłem z Naxosu (!) jego nagranie Buxtehudego. U niego słychać najpierw muzykę i to brzmiącą jak niesamowita tajemnica. A wirtuozem jest nielichym.

Może nie będe odkrywczy ale wobec tej wersji Requiem Mozarta nie można przejść obojętnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciech iwaszczukiewicz, 5 Cze 2007, 16:26

>Poszukuję boxu Zoltana Kocsisa z dziełami fortepianowymi Bartoka.Może ktoś słyszał?

Wojtku polecam zapytać o to w tym wątku:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś nie słyszał jeszcze wybitnego nagrania z wybitną realizacją dzwiękową utworu klascznego zagranego na gitarze/gitarach, to polecam posłuchać Wariacji Goldbergowskich wykonanych przez Kurta Rodarmera (dwie gitary).

Za wybitne nagranie uważam także "Pastoralną" Beethovena pod Karlem Bohmem (Deutsche Grammopohon).

Ukryta Zawartość

post-1186-100000626 1181081609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciech iwaszczukiewicz, 5 Cze 2007, 16:26

>Poszukuję boxu Zoltana Kocsisa z dziełami fortepianowymi Bartoka.Może ktoś słyszał?

Jeżeli chodzi Ci o opinię - całego zestawu nie posiadam i nie słuchałem. Pojedyncze utwory Bartoka, które słyszałem w interpretacji Kocsisa, są godne uwagi - więc zapewne boxem warto się zainteresować.

Jeżeli chodzi Ci konkretnie o zakup - to komplet 8CD jest np. w gigancie za 194,99 zł, dostępny od ręki.

->wojciech iwaszczukiewicz

Zerknij do tego watku:

Ukryta Zawartość

Boks Kocsisa jest super, zwlaszcza, ze nie ma w tej chwili na rynku dla niego alternatywy;). Polecam tez boks Gyorgy Sandora, ale ten chyba trudniej znalezc (a cenowo byl bardzo atrakcyjny).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

pq,

nie obraź się, ale Chesterton napisał, że jeśli nie mamy czasu na czytanie najlepszych książek, to szkoda go marnować na lekturę tylko dobrych. Posłuchaj nagrania, o którym piszę, tam kobiety są rewelacyjne, a i Karajan w czasie przedstawienia był o niebo lepszy niż w studiu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.