Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza inwestycja w analog ~6000zł

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

> Fan Karajana

Jeżeli faktycznie ma 100 godzin przebiegu, to właściwie nówka.

Tyle, że pasek napędowy może już osiągnął swoją docelową sztywność/miękkość/giętkość...

Co do ceny, to kosztuje to-to bodajże 5.000, a 900 Euro, to circa about 3.600. To chyba nieźle... Czy nie? :-)

Janusz z Torunia

>>>Fan Karajana,

Nie słuchałem osobiście Regi P5, jedynie prostszy model (Rega P3). To co usłyszałem niezbyt przypadło mi do gustu, pomimo mojego przychylnego nastawienia do tej firmy. Jak gra Rega P5 zatem nie wiem. Pewna wskazówka zawarta jest w wątku "Klasyfikacja gramofonów" (nr. 32921). Ten model o który pytasz był oceniany w Hi-Fi Choice w kombinacji z ramieniem Rega RB 700 i wkładką Rega Super Elys (MM). Oględnie mówiąc, w stosunku do swojej ceny, wypadł blado. Jeśli nawet uwzględnimy cenę 3 600 zł, to P5 nie okazało się lepsze od Goldringa GR-2 za 2 000 zł. To o czym mówię nie może być jednoznaczną wskazówką, ale być może jest to jakieś ostrzeżenie. Konieczny byłby osobisty odsłuch takiego gramniaka.

jozwa maryn

z tego co piszesz, widzę, że się orientujesz w temacie. Jeżeli wchodzić w coś używanego w tym mmniej więcej segmencie - co byś doradził? Jak widać, słucham prawie wyłącznie klasyki, a myślę o zakupie wzmacniacza Johna Shearna, bo moim zdaniem smyczki u Coplanda nie śpiewają. Czy ta Rega 5 co coś interesującego - roczna za 900 euro?

• Redaktorzy

Rega to solidna firma, ale wszystko takie lekko szarawe. Nie wiem czy warto wydawać tyle pieniędzy akurat na Regę, jeśli można na coś innego. Zaleta Regi - absolutny no-brainer. Stawiasz i używasz. Mimo wszystko jednak wybrałbym Acoustic Solid z tym, co dają, a potem ewentualnie podmieniał - a to ramię, a to wkładkę. Ale to tylko moja osobista opinia.

Co do Johna Shearne nie mam zdania, firma już nie istnieje, nigdy nie słuchałem.

Fan Karajana

Daj sobie spokoj z deckiem regi. Uderzaj w Solida z ramieniem regi, ktore bez problemu odsprzedasz

gdy bedziesz chcial wejsc w cos lepszego.

Chcesz kupic uzywany sprzet czy nowy za te pieniadze?

Nowy to 1669 jeżeli nic się nie zmieniło. Pytanie, co się działo w trakcie tego roku? Skąd gramofon spadł? Jak był transportowany? Obsługiwany? Jeżeli jego stan, nie odbiega od stanu egzemplarze nowego, to jest to okazja, ale w całej rozciągłości nie dowiesz się tego nigdy. Moim zdanie warto byłoby dopłacić te 269 Euro za święty spokój.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

->Fan Karajana,

Acoustic Solid albo Signature. Obydwie marki polecałem już w kilku wątkach tak jakbym nie znał innych :-) I nie znam za tą cenę lepszych urządzeń, gdzie w komplecie dostajesz solidny napęd, bazę pod przyszłe modyfikacje, wcale dobre ramię Regi i np. wkładkę Benz Micro Gold lub Silver. Taki zestaw dostaniesz np. w RCM-ie i na początek naprawdę wysraczy, nawet na dość długo. Potem dostawiasz drugie ramię, lub sprzedajesz Regę, dodajesz lepszą wkładkę i znowu radość!! Spotkałem po drodze jeszcze kilka patefonów typu mass loader ale ceny raczej zniechęcają. Co do zakupów z 2 ręki byłbym bardzo ostrożny, patefon niby proste ale jednak precyzyjne urządzenie i niewidoczne gołym okiem uszkodzenia mogą spowodować rozstrój nerwowy.

Pozdrawiam,

Uwazam, ze jesli kupic gramofon to nowy, a juz na pewno ramie,

chyba, ze uzywane od kogos o kim wiadomo, ze sie zna na rzeczy.

Kusil mnie ostatnio zakup uzywanego Oracle z Kanady, ale jak sobie wyobrazilem celnikow

dokonujacych obdukcji:((( Wystarczy, ze mi lampę za 50USD uszkodzili:(

To jest loteria z kuponem za grubą kasę więc nie warto.

Polecam zakupy w kraju lub ostatecznie w Europie.

Drodzy Forumowicze,

właśnie stałem się właścicielem tego Acoustic Solid Machine Small z ramieniem Rega 250 i wkładką Benz MC 20 za 1200 euro (Cena wywołwcza 1400).

Służył on do prezentacji w salonie Hi-fi, stan jest idealny, udało mi się utargować jeszcze 200 euro, tak że do wydania zostało mi jeszcze 300. Jaki przedwzmacniacz moglibyście mi do niego polecić?

Znacie mój tor, a już prawie na pewno kupuję Johna Shearna z końcówką mocy tej samej firmy. Słucham na winylu wyłącznie klasyki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dwa dni temu skończyłem zabawę z ustawieniem gramofonu, podłączyłem przedwazmacniacz Cambrigde Audio, no i... zaczęło grać!!! Dobrze, że najbliżsi sąsiedzi mieszkają w odległości 50 m.

• 2 lata później...

Pampek, mam pytanie do twojego dość starego wpisu w tym wątku. Co to za pre, ten S@Audio i gdzie można go nabyć?

Również poszukuję dobrego pre do 1000 pln. Czy ktoś może bezpośrednio porównywał CA 640P z GRAHAM SLEE AMP 2 COMMUNICATOR?

Pozdrawiam;-)

Papamek, 18 Mar 2007, 11:39 napisał

>Olo78

>Odwiedź HiFiClub, obejrzyj NA Interspece z drugiej ręki. Ma praktycznie "bezobsługowe" ramię RB-250

>z podstawową wkładką Sheltera i miejsce do zamontowania drugiego ramienia - jak już naprawdę

>wsiąkniesz w analog. Preamp na początek tańszy, bo ta wkładka nie jest bardzo wymagająca. Ze swojej

>strony mogę polecić lampowe S@Audio, MM/MC CA 640P lub tańszego Graham Slee. Zmieścisz się z dobrym

>sprzętem w założonej cenie, z platformą gotową do dalszym upgrade-ów. Samej wkładki nie słuchałem,

>ale gramofon i preamp znam dobrze.

>Powodzenia

>Papamek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.