Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza inwestycja w analog ~6000zł

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz mocniej zastanawiam się nad tym Roksanem Radius 5. W tej cenie wydaje się rozsądnym zakupem, zwłaszcza że fabrycznie wyposażony jest we wkładkę Corus Black, która ponoć jest Goldringiem 1042 (tak twierdzi sprzedający). Wtedy mógłbym nabyć porządny pre (np. Graham Slee) - co sądzicie o takiej konfiguracji?

Żadna decyzja nie zapadła, obiecałem sobie że wyjątkowo przy zakupie systemu analogowego będę opanowany i racjonalny ;-)

Na pewno posłucham kilku urządzeń, o ile sytuacja na to pozwoli (słyszałem że sprzedawcy nie są szczególnie chętni do organizowania odsłuchów gramofonów).

O gramofonach Roksan wyjątkowo niewiele się u nas słyszy, dlatego bardzo mnie interesuje Wasza opinia o nich.

Olo, doradze Ci przewrotnie. Skup sie na mozliwie najlepszej amplifikacji TT. Sfrustrujesz sie szybko, kupujac

drogi gramofon podpiety do przecietnej amplifikacji. Druga rada: podpatrz co maja w systemach zachodni

audiofile. Oni glosuja swoimi pieniedzmi:) od 40 lat.... u nas to ciagle ziemia niczyja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tungsol - podrzuć jakieś typy owej najlepszej amplifikacji. Tak sobie myślę, że jak już nabędę odpowiedni TT, to dokupić do niego pre będzie łatwiej - ściągam ze 3 egzemplarze na testy do domu i wybieram najlepiej brzmiący.

A tak poza tym to zakochałem się w Michellu Gyrodec i jeśli dostanę sensowną wycenę od Szemis'a to chyba wezmę w ciemno. Rany, jaki on pikny! :-)

Panowie, jeśli jeszcze Was nie znużyłem, chciałbym zadać pytanie dodatkowe. Który z poniższych systemów w swojej kategorii byście wybrali:

1. TT do 4000 zł

- ProJect Perspective

- ProJect 2Xpression

- Roksan Radius 5 (mogę mieć go za 4000 zł z wkładką CorusBlack, która ponoć = Goldring 1042)

2. TT do 8000 zł

- Michell GyroDec

- Acoustic Solid Machine Small

Z różnych względów (również pozamuzycznych, ale nie chciałbym się nad tym rozwodzić) ograniczyłem swój wybór do powyższych pozycji. Myślę jeszcze czy zdecydować się na większą czy mniejszą inwestycję, tutaj też Wasze rady będą dla mnie bardzo cenne.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Olo, twoje rozterki podzielam bo też oglądam się za nowym TT.

Poza Roksanem zetknąłem się ze wszystkimi i odnoszę wrażenie, że nikt za Ciebie nie wybierze :-/

Jest chyba tylko jeden wyróżnik, do Solida możesz zamontowac dwa (lub nawet trzy) ramiona co znacznie uelastyczni Twój system.

Pozdrawiam

vasa

vasa

Ależ ja nie chcę żeby ktoś wybierał za mnie. Jeśli miałeś do czynienia z tymi sprzętami, bardzo Cię proszę o Twoją opinię o nich. Mój wybór będzie w pełni autonomiczny, natomiast im więcej Waszych opinii będę znał, tym łatwiej będzie mi go dokonać. Obiektywne porównanie gramofonów "na słuch" jest moim zdaniem praktycznie niemożliwe - ilość czynników składających się na brzmienie jest zbyt duża i nie do powtórzenia w różnych warunkach.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Olo, problem polega na tym, że to są dobre sprzęty (wszystkie), jestem przekonany, że gdyby je zgromadzic w jednym miejscu i robic ślepe testy z różnymi wkładkami i pre to uzyskalibyśmy kompletnie losowy rozkład opinii, byc może nawet duża masa solida nie zostałaby odnotowana w znaczący sposób.

Miałem kiedyś przez dwa tygodnie Perspectiva, katowałem go w różnych konfiguracjach i wybrałem w końcu dwie: z Grado Platinium i lampowym DIY jako pre czarował w wokalistyce (słucham głównie opery) natomiast z moim Q-Audio i AT OC9 do muzyki współczesnej (kontrola, precyzja, detalicznośc)

To były dwa kompletnie różne brzmienia.

Moje zdanie jest takie, że TT ma trzymac obroty, nie dostawac drgawek i stac na czymś ciężkim, przy zachowaniu takich warunków jego wpływ na dźwięk zestawu jest najmniejszy z kwartetu: TT, ramię, wkładka, pre.

Dlatego napisałem, że różnica polega na możliwości rozbudowy solida. Słuchałem go kiedyś w którymś z salonów warszawskich, moim zdaniem dźwięk był ok ale bardziej grała wkładka i RiAudio jako pre niż TT.

Dlatego, moim zdaniem, z tych gramofonów które wymieniłeś bież co Ci serce dyktuje, końcowy efekt będzie zależny od innych elementów.

pzdr

vasa

PS nie wspomniałem o Michellu, ma go w swoim systemie mój kolega z UK, reszta toru to AN i jest to mój prywatny wzorzec dźwięku, cały system powinien spoczywac w Sevres.

cóz olo78

ja juz nie mam kłopotu :)

nie podam ci co masz kupić bo sa tu więksi specjaliści ale watek jest do 6 kzł za tor wiec

u mnie wyszło tak

koło 4kzł tt

wkładka na poczatek 600 zł ale wiem ze docelowo kwotę przebije 2 krotnie conajmniej

za reszte czyli 1400 pre no własnie ale tutaj znowu trzeba zaokrąglić i na 2 kzł się ma skończyć ,czyli siłą rzeczy sumując i tak przelatujesz założoną kwotę dość mocno

na dobitkę teraz uświadamiam sobie ile dodatkowych akcesorii trzeba kupić

minimum 600-700 zł

czyli nie ma lekko ;)

fubb

Pieniądze to nie problem, po to są żeby je wydawać ;-) Chodzi tylko o to, żeby za pół roku nie pluć sobie w brodę, że dokonało się nieoptymalnego wyboru.

Dochodzę do wniosku, że generalnie są dwie szkoły (falenicka i otwocka) ;-) Jedna mówi - zainwestuj ile możesz w TT, bo wszystko inne będziesz i tak sukcesywnie upgrade'ował. Druga - TT ma relatywnie mniejszy wpływ na efekt końcowy, więc kup przyzwoity a skup się na pozostałych elementach toru (wkładka, przedwzmacniacz). No i bądź tu człowieku mądry ;-)

w takim razie:

przeznacz na wszystko koło 10 kzł i po sprawie ,maszyna z dodatkami posłuży ci przez lata,a ze mozna lepiej to wiemy wszyscy innym tyle to nawet na wkładkę nie starczy :)

pozdr.

Z przedstawionych wyżej wybrałbym AcusticSolid - ciężki werk. Możliwość zamonotowania dwóch lub więcej ramion, to nie tylko zabawa. To zbudowanie dwóch różnie brzmiących źródeł w oparciu o jeden napęd. Sluchałem tych konstrukcji w ArtisAudio z ramieniem SME, wkładką Goldring Elite (?), pre Brystona i aktywnymi monitorami Yamaha. Powiem, że to jedno z mocniejszych brzmień z analogów jakie usłyszałem.

W sytuacji dwóch ramion warto kupić phono z niezależnymi wejściami, tutaj polecę Ci Cyrus PhonoX, co niszczy założenia Twojego budżetu, tym bardziej, że warto go potem dozbroić w dodatkowy zasilacz Cyrus PSR ;)

Powodzenia

Papamek

vasa, 21 Mar 2007, 23:08

>PS nie wspomniałem o Michellu, ma go w swoim systemie mój kolega z UK, reszta toru to AN i jest to

>mój prywatny wzorzec dźwięku, cały system powinien spoczywac w Sevres.

Vasa - dla mnie tez. Szczegolnie AN:) Ostatnio doczytalem, ze David Price z Hi-fi world (IMO pisma robiacego najbardziej rzetelne testy audio w UK) uzywa Gyrodeca z Technoarm i VDH the Frog.

W styczniowym numerze jest ciekawe porownanie dwoch ramion z ktorych jedno wydalo sie wrecz (compliance) idealnym partnerem dla shure MX97e. Niestety dzwiek tego duatu okazal sie cofniety i zmulony a to drugie ramie SONICZNIE zagralo lepiej, lepiej bo zaszla SYNERGIA DZWIEKOWA.

Na tym forum jest wielu ekspertow od kwestii technicznych, ludzi brylujacych "analogowa matematyka" i znajomoscia budowy kulki lozyskowej:) Fajnie to poczytac, ale teoria to jedno a praktyka to drugie.

Tak naprawde w testach wychodzi prawda lub czesc prawdy.

Panowie, sluchac, sluchac, sluchac, i porownywac a nie teoretyzowac.

Olo78

jesli bedziesz kupowal preamp to staraj sie kupic taki z zasilaniem bateryjnym (akku).

Gdybym miał teraz wybierać raz jeszcze, w tym samym budżecie, zapewne byłby to Acoustic Solid albo ponownie Acoustic Signature.

Chociaż obydwie konstrukcje różnią się nieco pod względem materiału, patentu na łożysko, zastosowaniem przetwornicy, linki lub paska to ogólna idea konstrukcji pozostaje taka sama.

Ciężka podstawa i talerz o dużej masie umożliwia wysoką stabilność obrotów (bez kołysania dźwięku), niewrażliwość na drgania przenoszone powietrzem i indukowane drganiami igły.

Jedynie ramię brałbym od razu lepsze niż Rega RB250 :-))

Pozdrawiam

Olo78, 22 Mar 2007, 08:23

Olo78, i tak za 1. razem nikłe masz szanse, że się wstrzelisz w "10". NIE ŁUDŹ SIĘ ! :)

Nie ma wątpliwości, że cały tor MUSI być zrównoważony i przyzwoity. Inaczej co Ci po super źródle, jak resztę będziesz wymieniał/kompletował/dobierał przez "X" lat ? Dlatego do rzeczy proponuję podejść racjonalnie i praktycznie. Oceń sam na co Cię stać już teraz i ile czasu będziesz zbierał na resztę ?

Za długo, IMHO, NIE WARTO - szkoda życia. A system - co byś nie kupoił - i tak będzie ewoluował (a Ty z nim ;)

Ja tak podszedłem i jestem na razie zadowolony. (Kolumny muszę tylko zmienić na docelowe.)

Koszty mojej frajdy:

TT z wkładką Audiotechniki - 550zł (wkładka AT 3600 chyba coś ok. 50zł i też gra /przyzwoicie ale to jeszcze nie to/)

Phono pre Cambridge Audio Azur 640P - 420zł (obsługuje wkładki MM i MC) (B. dobry moim uchem dźwięk z wyjścia MC na wkładce SUMIKO Blue Point No 2 (~900zł wkładka) -Jeszcze nie kupiłem ale i nie czuję przemożnej potrzeby, bo SHURE - jn., spełnia moje oczekiwania :-) Tzw. bezpieczny wybór okazał się (chyba ;) trafiony.

Wkładka MM: SHURE M97xE - 366zł

Haedshell (dodatkowa główka do wkładki /wygodne/ - 35zł

Pokrywa TT -130zł (nie kupiłem, bo po co :)

Ceny brutto. Na wszystko osobne rachunki i gwarancje. Transport był w cenie :-) Sklep "A-t"., Wa-wa - polecam.

* * *

Sam powinieneś wiedzieć co Ci do szczęścia najbardziej potrzebne i w jakim czasie, dlatego kieruj się swoim zdaniem.

Trafionego wyboru życzę i pozdrawiam.

Dzięki andrea29, wiesz - każdy ma swoją drogę samuraja ;-) Ja kiedyś powiedziałem sobie, że nie stać mnie na tanie rzeczy, a jak mam do wyboru więcej zarobić albo mniej wydać to zawsze wybieram to pierwsze. Co prawda jest to okupione konkretnym wysiłkiem, ale satysfakcja podwójna (z osiągniętego celu i z dobrego zakupu).

Zdecydowałem się... na 99% ;-) Będzie... Solid Acoustic Machine Small. Przeważyły następujące rzeczy:

1. Lubię panów z AudioForte (to nie żart, staram się wydawać pieniądze tam, gdzie jestem mile obsługiwany).

2. Serwis i porady na miejscu (patrz punkt 1).

3. Dostałem dobrą ofertę cenową od AudioForte.

4. Sprzęt jest dobrą podstawą do rozbudowy (możliwość zamocowania 2 ramion, solidna budowa)

Jutro dzwonię do AF i potwierdzam.

Wszystkim bez wyjątku dziękuję za porady, każda z nich była dla mnie bardzo cenna.

Pozdrawiam,

Olo

Aha, żeby informacja była kompletna, kupuję w zestawie z ramieniem RB250, przedwzmacniaczem Graham Slee GramAmp 2 SpecialEdition i wkładką jeszcze nie wiadomo jaką (pomyślę).

Olo

Wyglad klasa, dobry wybor. Lepiej od razu zaczac z wysokiego C niz zdawac sie na kompromisy. Drugie ramie jest fajna opcja.Zakladam sie, ze ten Graham wkrotce wyleci z Twojego systemu wraz z pojawieniem sie niskopoziomowej MC, do czego Cie zachecam. Na poczatek jest OK.

Dzięki :-)

tungsol

Też dzięki ;-) Graham być może za jakiś czas wyleci, ale kto wie czy nie zostanie do obsługi ramienia z wkładką MM, a MC będę w przyszłości budował na osobnym ramieniu.

Olo,

Gratulacje! Witamy w klubie Solida! Rzeczywiście, nie ma to jak masa. A poza tym ceny aluminium na pewno pójdą w górę...

Jak kiedyś będziesz chciał pogadać o ramionach to zapraszam, u mnie gra z Jelco.

Życzę długich lat z Solidem!

Graham Slee nie musi wylecieć z systemu, wystarczy dokupić Elevator EXP i masz uniwersalny phonostage.

Wszystkie moje dotychczasowe wpisy w tym wątku mogę poprzeć własnousznym odsłuchem :)

Papamek

Panowie,

a co byście powiedzieli na informację, że zmieściłem się w budżecie? Nie sądzę żeby mi ktoś uwierzył, ale nie przeszkadza mi to, faktem jest, że komplet Solid + Graham + Ortofon 520Mk2 zmieścił się w 6000 zł. A w jaki sposób - to już moja słodka tajemnica ;-)

Olo gratulacje zmieszczenia się w wyznaczonym pułapie. Musiałeś dobrze gadać, gdyż cana podstawowa Solida to 6500 zł. Gdzie Graham, a gdzie wkładka. Dobra gadka to pół sukcesu.

umka

Lepiej, bo podstawowa cena Solida to 8900 :-) Ale żeby nie było tak słodko - nie tylko negocjacje z AF miały wpływ na cenę, pewne możliwości zawdzięczam prowadzeniu własnej działalności gospodarczej ;-)

Olo78

Moje gratulacje, dużo radości z odsłuchu ulubionych płyt.

Teraz to pewnie bedziesz tylko pytał "Jakie płyty". Ale nie ma tak dobrze. Teraz pomyśl tylko o dobrej wkładce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.