Skocz do zawartości
IGNORED

EL34, 6CA7 - zamienniki, opinie

PiMi

Rekomendowane odpowiedzi

No to ubogo. W takiej konfiguracji obawiałbym się czy aby na pewno lampy mocy są wystarczająco dobrze wysterowane. Wątpię czy jest sens inwestować i wy mieniać lampy. Ja bym wymienił cały wzmacniacz.

>To 95 mA co pokazują amperomierze to jest bias?

To jest prawdopodobnie suma spoczynkowych prąd katodowych z obu lamp mocy, czyli 2x47,5 mA na lampę.

Ten prąd to tzw "wolne obroty", analogicznie jak w samochodzie. Szybsze wolne obroty - silnik bardziej się grzeje, ale można wdepnąć na pedał gazu; wolniejsze wolne obroty - silnik jest chłodniejszy, ale po wdepnięciu na gaz zaczyna sie dławić.

Bias to inaczej wstępna polaryzacja lampy. Można ja uzyskać albo przykładając napięcie ujemne do S1, oddalić katodę lampy od masy dużym rezystorem, powiedzmy 180R, albo i jedno i drugie.

To 95mA dotyczy jednej lampy. Czyli za dużo? W wolnej chwili dodam lub zamienię rezystory. Wtedy się odezwę. Dzięki i pozdrawiam.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

W jednym kanale jest e88cc i 6p3c. Napięcia nie mierzyłem. Jeden amperomierz pokazuje 90 mA a drugi 95mA. Nie mam kiedy go rozkręcić i zobaczyć o co w nim biega. A i tak nie mam schematu i nie jestem za bardzo biegły w technice lampowej. Nadmieniam, że wzm gra bardzo ładnie, przynajmniej dla nnie słuchającego do tej pory tranzystora. No, przydało by się więcej basu. Może i na to jest sposób? Jakiś kondensator może? Przepraszam za ignorancję. Jestem elektronikiem i szybko się uczę. Mam nadzieję, że niedługo nasza konwersacja przybierze wyższy poziom.

Kłaniam się

mgrkleszcz

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.