Skocz do zawartości
IGNORED

EL34, 6CA7 - zamienniki, opinie

PiMi

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wymieniłem lampy EL 34 u siebie. Miejsce awaryjnych JJ i "wydranych" RFT zajęły Electro Harmonics. Nie wiem jaka będzie ich niezawodność ale brzmieniowo są świetne. Mnóesto powietrza, przestrzeń rysowana wspaniale, naturalna średnica i bardzo szybkie na basie.

Co mnie zdziwiło- obecnie jakiej lampy prócz JJ by nie kupić, wszystkie są wyprodukowane w Rusia:) Czyżby matuszka rasija i nikt inny nie umiał tego zrobić? :):)

• 1 miesiąc później...

Jako, że bardzo wkrótce czeka mnie wymiana lampek el34 chciałbym zapytać czy lepiej sprawdzą się bańki Electro-Harmonix'a czy Svetlany? Różnica w cenie pomiędzy nimi jest malutka, ale nie wiem, które zagrają lepiej. Może ktoś z Was miał doświadczenia z wyżej wymienionymi? Wybór ogranicza się do wspomnianych bo brak kasy na coś innego:) pozdrawiam

Mnie odpowiadają bardziej Svetlany niż EH. Te ostatnie dają mocny gęsty dźwięk z bardzo dużą głębią sceny dźwiękowej, ale mają nieco mniej powietrza, przestrzeni, są mniej detaliczne niż Svetlany.

Właśnie Svetlany były u mnie nr 1. Obecnie mam Mullardy, ale nie jestem do końca z nich zadowolony, jeszcze jednak około 50 godzin pozostało na ich dogrzanie - chyba powrócą Svetlany.

Fajna zabawa ta wymiana lamp. Za niewielkie pieniądze słuchamy innych wzmacniaczy.

Jak kupować Svetlany to te z logo =C=.

Mam 4 pary EH na sprzedaż, prawie nowe.

Dzieki za kilka słów. Lampy najprawdopodobniej zakupie w Rcm'ie bo nigdzie indziej chyba nie ma sensu ( no bo gdzie? ). Potrzebuje razem 4 sztuki. Mam jeszcze troszke czasu więc zastanowie się, które wybrać, a może ktoś coś jeszcze od siebie doda:)

Tak czy siak dzięki za info...Pozdrawiam

mam te svetlany, chyba ich nawet nie wygrzałem, 50 godzin nie grały,

4szt parowane z rcm mogę odstąpić;

nawet wzmacniacz odstąpie z 4 szt dobranymi rft, na wejściu są 6sn7 amerykańskie red base i sylvanie, wzmacniacz z poustawianymi ostatnio dobrze napięciami - Abraxas

pozdr, Ł

• 6 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

6p3se nie jest odpowiednikiem el34. Coprawda niektóre lampowe konstrukcje akceptują obie te lampy, aczkolwiek nie jest to dla ich zdrowia. Z moich doswiadczen wynika ze 6p3se brzmi jakos tak bezbarwnie i sucho w porownaniu z el34 i 6p3s (mimo analogi w oznaczeniu nie jest to odpwiednik 6p3se)

Zydelek, 23 Mar 2007, 22:12

> Miejsce awaryjnych JJ i "wydranych" RFT zajęły Electro Harmonics.

Jakich RFT ???

>Co mnie zdziwiło- obecnie jakiej lampy prócz JJ by nie kupić, wszystkie są wyprodukowane w Rusia:)

>Czyżby matuszka rasija i nikt inny nie umiał tego zrobić? :):)

U matuszki cały czas na chodzie były ogromne koncerny lampowe produkujące na magazyny dla wojska a na Zachodzie dawno pożegnano się z technologią lampową - ot i cała tajemnica. Dodatkowo w krajach zachodnich gdzie panuje wyższa kultura przetrwały parki maszynowe (stąd teraz co i rusz każdy chwali się mullardowymi obrabiarkami) a u nas gdzie panuje menelstwo i złomiarstwo znikneły całe zakłady im. Róży Luksemburg (Polamp/Polam; maszyny i licencje Philipsa i Telefunkena!!!), Telam. Wszystko na złom, panie... :(

Aż się wierzyć nie chce w telepatię:). Od paru miesięcy jedna z lamp żarzyła się inaczej niż pozostałe. Dziś jak włączyłem końcówki po kilkunastu minutach bach.... dwie lampy w jednym kanale zabłysły jak żarówki:):). Czyli i Mullardy potrafią padać. Tyle że wytrzymały dwa razy dłużej niż RFT nie mówiąc o JJ :)

To w takim razie co muszę zmienić we wzmacniaczu żebym mógł założyć EL 34. I powiedzcie mi Panowie jaką najlepiej. Zależy mi na rokowym brzmieniu. Na wejsciu mam ECC88 Tesli

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

houek, 18 Sty 2008, 09:10

>Zydelek

>Cos te Twoje wzmaki chyba nadaja sie do regulacji:)

Spodziewałem się tego. Jedna z wymienionych rok temu lamp po ok. dwóch miesiącach nabrała "dziwnej" barwy. Byłem więc pewny że nastąpi uszkodzenie lampy. Leniłem się z wysłaniem jej do reklamacji aż tak zostało. Jako lampa wadliwa wytrzymała rok czasu dość intensywnego grania. Uszkadzając się lampa mogła oczywiście uszkodzić drugą pracując przeciwsobnie. Jak jedna pada to druga lampa przejmuje gwałtowne napięcie. Dziś wymienię na nowe całą parę i dalej jazda:)

mgrkleszcz, 18 Sty 2008, 14:27

>To w takim razie co muszę zmienić we wzmacniaczu żebym mógł założyć EL 34. I powiedzcie mi Panowie

>jaką najlepiej. Zależy mi na rokowym brzmieniu. Na wejsciu mam ECC88 Tesli

Najlepiej daj schemat tego wzmacniacza.

Najczęściej wystarczy wymienić kilka rezystorów i ustawić na nowo biasy. Czasem nic nie trzeba wymieniać, ale biasy poustawiać trzeba zawsze.

Zydelek

"Uszkadzając się lampa mogła oczywiście uszkodzić drugą pracując przeciwsobnie. Jak jedna pada to druga lampa przejmuje gwałtowne napięcie."

W dobrze zaprojektowanym wzmacniaczu posiadającym oddzielne zasilanie dla obu połówek nic takiego jak "przejęcie napięcia" nastąpić nie może. Natomiast lampy mają tę wadę że się zuzywają tracąc emisję i jeśli lampy są już nieco wypracowane to w przypadku awarii należy wymienić parę a nie jedną sztukę.

A jednak coś nie tak z tą lampką ....................... :)

No ale komu ja to tlumaczę ............................... :)

>W dobrze zaprojektowanym wzmacniaczu posiadającym oddzielne zasilanie dla obu połówek nic takiego jak "przejęcie napięcia" nastąpić nie może.

"Zasilanie obu połówek" odbywa się przez uzwojenie wtórne transformatora. Jak można "niezależnie" zasilać obie połówki? Zrobić dwa wzmacniacze niezależnie dla górnej i dolnej części sinusoidy?

Może i są takie wzmacniacze, ale tradycyjne lampowce Push-Pull mają w zasilaczu jeden wspólny punkt B+, z którego pobiera się napięcie do środkowego odczepu uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego. I to są dobrze zaprojektowane wzmacniacze.

Pozdrawiam

tt

Schematu nie mam. Co prawda już go naprawiałem, ale robiłem to że tak powiem po paluszku. Wybacz proszę moją ignorancję. Co to są biasy? W technice lampowej jestem nowicjuszem. Lampy miałem w szkole na warsztatach i było to ze trzydzieści lat temu. Z zawodu jestem elektronikiem i dzięki takim ludziom jak wy szybko zajarzę. Tak jak lampa. Dodam tylko, że wzmacniacz ma dwa amperomierze i wskazują one 95 mA. No i jakie lampy mam zdobyć żeby brzmienie było agresywniejsze?

A co to w ogóle jest za wzmacniacz? Push-pull czy single ended? Daj linka do jego opisu w necie. A jak nie ma, to daj fotki.

Lampy 6P3S istotnie mogą "przymulać". Lekarstwem na to mogą być EL34 Electroharmonix, RFT bądź 6CA7.

Aha, bias. Jest to prąd spoczynkowy lampy. Czyli prąd jaki przez nią płynie kiedy wzmacniacz pracuje, ale nie gra. Różne typy lamp wymagają różnych biasów. Reguluje się to albo za pomocą ujemnego napięcia podanego na siatkę 1 (fixed bias) albo zmieniając wartość rezystorów katodowych (cathode bias zwany czasem auto-biasem).

toptwenty

Masz oczywiście racje.

Źle mnie zrozumiałeś, ale faktycznie napisałem tak że mogły wprowadzić w błąd te połówki.

To nie jest PP a SE. Pisząc połówki miałem na myśli częśc zasilającą triodę mocy i część zasilającą stopień wejsciowy/sterujący. Niezależne gałęzie zasilacza.

Nie zaś zasilacz symetryczny +/-.

Dzięki McGyver za zainteresowanie moim skromnym wzm. To jak rozumiem SE. Ma po dwie lampy na kanał. Fotek na razie nie przesyłam bo jeszcze jest za brzydki a w inernecie nic o nim nie ma. To 95 mA co pokazują amperomierze to jest bias? Ten prąd ma stałą wartość niezależnie od głośności, po kilku godzinach pracy leciuteńko spada. Może jest za duży i trzeba go ograniczyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.