Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

zagraja ostro z duza iloscia gory,duzo detalu, powietrza i holografi ale bez nasycenia srednicy o basie nie wspominajac. dobre do przymulonych systemow albo nalezy zje zlamac inna "ciemna" lampa w torze. jakas czarna ameryka na przyklad - wtedy jest bardo fajnie. same moga byc za suche

to zależy z czym łączysz "żeberki" TKNa ,do gęsto grającej triody z nasyconą średnicą jak znalazł ,triody maja dużo bardziej wypełniony dzwięk od pentod (mowa o lampach mocy) więc nie można uogólniać

jolida 100 to chyba cedek. a wiec zrodlo. do nasyconej koncowki na wejscie moga byc. kumpel mial je w pre gramofonowym i tez bylo zacnie

Tyz prowda, jeśli samo źródło choć można te cechy telefunkena ribbed uzupełnić dobrymi kondami w CD i połączyć na zasadzie uzupełnienia i nie poznałbyś że tak może zagrać telefunken

• 3 tygodnie później...

Witam male pytanie do kolegow kupilem telefunken siedzi u mnie w vincencie w okienku v1 ogolnie jestem bardzo zadowolony chodz chcial bym cos innego bass wiecej dynamiczny mocny szybki i wieksza scene na jaka lampe musial bym ta zamienic wiem ze tu na forum jest duzo ludzi znajacych sie w tym temacie co polecacie ? Dodam w v2 siedza Ge NOS 1950

Mozesz cos wiecej napisac ?

To jest lampa nasycona, dość przestrzenna, w żadnym razie chuda, raczej barwna i gęsta. Zupełnie inna niż tele, ale także najwyższa liga brzmieniowa. Bez sprawdzenia u siebie nic jednak nie będziesz wiedział. Liczy się aplikacja.

Czyli tak jak mateuszek napisal nie powinno sie nic zmienic bedzie barwna i gesta tak jak napisal szub a co z basem ?

Edytowane przez Marcin.H

To prawda. Ale np. ta sama lampa w pre oraz na wyjściu CDP - choć sygnaturę zachowuje - podkreśla inne akcenty i już kłopot gotowy. Dlatego trzeba sprawdzać u siebie w swoim systemie.

generalnie w pre najczesciej jest 12ax7 "zmieszana" z inna lampa ktora tez ma swoja sygnature. wiec trzeba uwazac bo jesli damy dwie lampy ktore sa podobne te sygnatury sie naloza ale niekoniecznie zdubluja. w zaleznosci od aplikacji lamp.

jednak jak lampa wystepuje "solo" to obojetnie czy gra ona w aplikacji pp czy parallel SE czy bog wie jakiej to zachowa ona swoja sygnature. dlatego tez niektore lampy sie nie beda nadawaly na wyjscie w daczkach w ogole. no chyba ze ktos ma bardzo dziwne zlozony caly system i zeby go ratowac to wpina sie jakies ostre kosy

Edytowane przez mateuszek

generalnie w pre najczesciej jest 12ax7 "zmieszana" z inna lampa ktora tez ma swoja sygnature. wiec trzeba uwazac bo jesli damy dwie lampy ktore sa podobne te sygnatury sie naloza ale niekoniecznie zdubluja. w zaleznosci od aplikacji lamp.

jednak jak lampa wystepuje "solo" to obojetnie czy gra ona w aplikacji pp czy parallel SE czy bog wie jakiej to zachowa ona swoja sygnature. dlatego tez niektore lampy sie nie beda nadawaly na wyjscie w daczkach w ogole. no chyba ze ktos ma bardzo dziwne zlozony caly system i zeby go ratowac to wpina sie jakies ostre kosy

To juz ci mowie w pre siedzi 12ax7 telefunken a dwie pozostalet to ge 12ay7 nos dobrana para dlatego pytam co dobrac do nich by bas byl troche szybszy punktowy

te telefunkeny to sa ribbet czy smooth plates?

z ktorych lat sa te GE?

no i jakie maja anody? krotkie czy dlugie. ktore wejscie i ktore wyjscie?

nie znam twojego chinczyka. generalnie ktos mieszal slusznie. czesto ludziska lacza telesie z nasyconymi ciemnymi lampami. jesli te GE maja dluga i czarna anode to pewnie tak tez graja. ale nie wiem na 100% bo nie znam grupy 12ay7.

sugeruje sprawdzic czy powinny byc 12ay7 czy ktos je tam po prostu wlozyl. 12ay7 to nie sa lampy ktore czesto znajduja zastosowanie w popularnym hifi...

Ge 1950 rok nos po jednej na kanal calkiem nowe kupilem wsadzilem je tam celowo bo na samym poczatku byly 6n4 chinskie gowna i tak na nich dlugo pogralem a szlo juz czasem zwariowac w pre siedzi telefunkem

od około 100 godzin w Jolidzie JD 100a / CDP/ grają polecane Psvane 12ax7 Gold, myślę, że po takim czasie już trudno mówić o tym, że dźwięk jeszcze wydatnie się zmieni po wygrzewaniu, może sie mylę, nie ma doświadczenia . Czytałem wnikliwie uwagi w tym wątku i pojawiały się sugestie, że warto także brac pod uwagę lampy z dawnych czasów , najbardziej interesuje mnie sugestia sprawdzenia lamp Raytheon black plates. Jakie istotne zmiany w charakterze brzmienia mogą wystąpić pomiędzy Psvane a Raytheon ? Wiem, że najlepiej posłuchać u siebie i chciałbym to zrobić w niedalekiej przyszłości. Muszę jednak je znaleźć , kupić i wtedy ocenię. Przeszukiwałem oferty i zastanowiał mnie taka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

jednak dokładne obejrzenie fotki pokazuje, że te lampy mają różne długości anod, czy może jestem w błędzie ?

Psvane grają bardzo dobrze, jest to dla mnie już bardzo wciągające granie, może dałoby się jeszcze poprawić barwę dźwięku, dołożyć trochę więcej lampowego charakteru, jedwabistości wokali i wysokich . Jedyna metoda, to kupić i sprawdzic.

Jak kilku z Was pisało, Telefunken żeberkowany na wyjściu CD nie dał wypełnienia dźwięku, masy. Rozdzielczość, dużo powietrza, super stereofonia, ale jednak brakuje wypełnienia. Stąd wkrótce będą szukały innego właściciela i odpowiedniej dla nich aplikacji.

Podpowiedzi mile widziane.

Jeszcze jedno - spotkałem się z sugestią, aby w Jolidzie wymienić kondensatory w module wyjściowym - te za lampami, macie jakieć doświadczenia w tym temacie, warto to robić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wig

te z aukcji sa jakies wyplute szroty. w dodatku rozne.

uczciwi sprzedawcy podaja typ miernika na ktorym dokonano pomiaru i jego wynik

bez tych danych kupujesz najczesciej zuzyte lampy ktore padna ci za tydzien - dwa

poczytaj. na forum jest sporo opisow jak znalesc nosy

raytheony czesto mozna znalesc jako baldwiny, hammondy i inne organowe brandy

Nie wiem co ten koleś wyprawia.

Wystawia lampki nie od pary a ma przecież 100% pozytywów.

Brałem od niego nowiutkie mulardy.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

uczciwy moze jet ale nie na tej aukcji

z reszta jak ktos chce zawsze mozna mu skrobnac PW z pytaniem.

odpowie albo nie. reszta jest jasna

pytanie o szczegóły do sprzedawcy wysłane, zobaczymy co odpowie.

jednak teraz wrócę do mojego głównego pytania - do tych, którzy wprost porównywali Psvane i Raytheony , jakie istotne różnice są między nimi. Cały czas chodzi o zastosowane w CD, nie we wzmacniaczu.

zacytuję odpowiedź sprzedawcy Raytheonów z ebay, o które pytałem kilka wpisów wcześniej:

,,They are different constructions but a matched pair.''

ja na pewno taki zakup odpuszczam

Edytowane przez wig

Gdyby parę dobrał z różnych producentów, to wtedy można się krzywić.

A tak, to gra muzyka.

Dosłownie!

wig, jakiś grymaśny jesteś;-)

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

dla niego liczy sie sprzedaz

z reszta nie tylko dla niego

polowa - jesli nie wiecej - lamp na jebaju to szrot

uczciwi sprzedawcy nie wystawia lamp bez pomiarow. z reszta ci ktorzy handluja lampami procz pomiarow podaja tez paramertry miernika. wszytsko jest jasne

bez tych danych kupuje sie kota w worku

To wiadomo. Za dobre, pomierzone lampy trzeba zapłacić słono, czego doświadczyłem kupując NOS kwadrę Ampereksów BB i parkę 12ax7 Marconi. Pracują bez kłopotów, nie tylko brzmieniowych.

kupilem sporo lamp idla siebie i znajomych i tylko raz wtopilem

i to od handlarza u ktorego kupowalem czesto

lampa trzeszczy i mikrofonuje ale tylko w pre. parametry trzyma.

oczywiscie w opisie aukcji malymi literkmi gdzies na dole strony bylo to zaznaczone... wiec moja wina. nie ma co sie spinac. powoli i z rozwaga...

• Pokaż nowe odpowiedzi